WIĘCEJ KVLTU NIŻ MUZYKI

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

WIĘCEJ KVLTU NIŻ MUZYKI

18-04-2026, 23:22

My metalofcy bardzo cenimy sobie etos konspiracji, kombatanctwa, czcimy nieodpowiedzenia i lubimy mrugać okiem do kumatych. Wpływa to na ocenę zespolów i część z nich staje się beneficjentem takiego podejścia mimo tego że dorobek muzyczny posiada skromy - umie za to w pompowanie hajpu, sprzedawanie dewocjonaliów różnakich, kreowaniu złotego cielca.

Pytanie jest - czy jesteście w stanie wskazać zespoły, które same siebie kreują (lub czynią to ich fani) na swego rodzaju pozamuzyczne zjawisko? Piszę 'pozamuzyczne' w tym sensie, że więcej pary idzie w gwizdek niż samą muzykę. I nie nie chodzi tutaj o zespoły przereklamowa czy takie, których nie lubie muzycznie ale takie, gdzie proporcje pomiędzy muzyką a szeroko rozumianą otoczka zostały zaburzone. Moje typy to:

Blasphemy - bardzo lubię jedynkę, której w okresie przed reedycjami NNW mocno się naszukałem, dwójkę i demo już mniej ale oczym my tu mówimy - łącznie godzina i 10 minut studyjnej muzyki (a i to licząc z demkiem, które dubluje kawałki z debiutu) - za to milion reedycji w dwóch milionach layoutów i merch posuwający się do markowych deskorolek.

Sadistic Intent - żeby nie było, 'Anciet Black Earth' to IMHO najlepszy minialbum z DM i jeden z kilku najlepszych w historii metalu ale całościowy dorobek ilościowo jest po porstu żałosny - dosłownie kilka epek i dem i brak odwagi na nagranie kiedykolwiek pełniaka mimo czterdziestu lat zespołu na karku.

OTOH - tego to w ogóle nie rozumiem, parę małych przeciętnych wydawnictw i pełniak, który nie dowiózł - maksymalnie sztuczny, fasadowy 'kult', który mam nadzieję już przeminął.

Żeby nie tylko marudzić - są zespoły, o których możnaby napisać podobnie do pewnego momentu ponieważ niespodziewanie po latach postanowiły odpowowiedzieć na sprawdzam i po latach pompowania obrządku wypuścić dobre, duże płyty. Takim bandem jest Nunslaughter, czilijski Atomic Aggressor, który po ćwierkwieku wydał debiut deklasujący wszystko inne no i Pagan Rites, co to zaczął z leniwym początkiem ale ogranął się, najebał nagle pełniaków a w okresie pandemii nawet z sześć sztuk.
I am Cell Dorado and I respect NO ONE but Gohan Blanco
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

Re: WIĘCEJ KVLTU NIŻ MUZYKI

19-04-2026, 00:29

Metallica i Megadeth - wiadomo, za gówniarza się tego dużo słuchało, ale kto pamięta kiedy ostatnio puścił jakąś twórczość tych gwiazdek pop-metalu? I proszę tego nie traktować jako jakiś generyczny atak na megagwiazdy metalu, bo właśnie w tle leci Black Sabbath z Martinem ;-)
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Żułek
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: WIĘCEJ KVLTU NIŻ MUZYKI

19-04-2026, 00:33

uglak pisze:
19-04-2026, 00:29
Metallica i Megadeth - wiadomo, za gówniarza się tego dużo słuchało, ale kto pamięta kiedy ostatnio puścił jakąś twórczość tych gwiazdek pop-metalu? I proszę tego nie traktować jako jakiś generyczny atak na megagwiazdy metalu, bo właśnie w tle leci Black Sabbath z Martinem ;-)
ja pamietam ;)

ale jeśli jesteśmy przy cyferce M to ja bym raczej stawiał na Manowar ObrazekObrazekObrazek :jezyk:
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
ODPOWIEDZ