Top 10 deathmetalowych albumów z niepowtarzalnym klimatem

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Stoigniew
zahartowany metalizator

Re: Top 10 deathmetalowych albumów z niepowtarzalnym klimatem

11-04-2026, 10:17

jako że "def-maniakiem" nie jestem to było mi łatwiej się zdyscyplinować i ograniczyć do 10 płyt :)

kolejność alfabetyczna:

Obrazek

Asphyx bardzo lubię, mam całe dysko, a ten album uważam za unikalny w ich dorobku, brzmienie i klimat tej płyty jest niepowtarzalne

podobnie z Benediction, masa sentymentu, jedna z moich pierwszych licencyjnych kaset w latach 90tych...

co do Death to wybrałem coś ze stricte "deathmetalowego" okresu działalności, od "Human" w górę geniusz Chucka wymykał się wszelkim zaszufladkowaniom, dlatego "Spiritual", a nie "The Sound" lub "symbolic" :)

Legion ..... płyta mument i kropka. Dla mnie wyżej niż debiut. Gdybym miał tu ustawiać wg hierarchii to Legion zdecydowanie byłby na czele.

Dismember jako przedstawiciel szwedzkiej szkoły, która przecież w pierwszej połowie lat 90tych rządziła... owszem, znam i lubię stare Unleashed, Entombed czy Grave, ale do debiutu Dismember mam najwięcej sentymentu

Debiut Immolation podobnie jak Asphyx uważam za unikalny w klimacie i brzmieniu, nie powtórzyli już tego... zgadza się - rozwinęli się i poszli dalej, ale to co pokazali na debiucie jest jedyne w swoim rodzaju...

Dlaczego nie ma w moim zestawieniu ani jednego Morbid Angel ??? ano dlatego że nikt jeszcze nie wrzucił do TOP10 debiutu Incantation :) Naprawiam to karygodnie zaniedbanie. PO ponad 30 latach ta płyta nic się nie zestarzała. ZŁO

Miasma - płyta totalna... do dziś mam gdzieś piracka kasete i masę wspomnień jak mi ta muza zrobiła kuku... czyste szaleństwo. Kolejna płyta Absolut (nr 2 zaraz po Legion jakby ktoś pytał :wink: )

idealne połączenie grindu i death metalu właśnie to Utopia Banished, wg mnie najlepsze co wypuściła wesoła ekipa Shane'a i Barney'a, przepotężne brzmienie, melodyka i motoryka tych kawałków rozpierdala mnie do dzisiaj.

i znowu pytanie - dlaczego debiut a nie De Profundis ?? nie wiem, chyba dlatego że znowu zadecydował sentyment, kasetę miałem zaraz po premierze i wsiąkłem dokumentnie. Pomimo niedoskonałości jakie ma ta płyta dalej ją bardzo lubię.
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

11-04-2026, 19:50

Tutaj chyba nie zrozumieliście założeń Pacjenta, nie chodzi o najlepsze płyty DM ale o takie, które posiadają unikalny klimat i są w tym względzie wyjątkiem w dyskografii także podawanie płyt zespołów z tak spójnymi w tym względzie dyskografiami jak Incantation czy Dismember to totalne pudło.
I am Cell Dorado and I respect NO ONE but Gohan Blanco
Alter Ego
zaczyna szaleć

11-04-2026, 19:59

Niestety nie jest czytane ze zrozumieniem. Wymienianie zespołów, które same bawią się w wąskich określonych ramach, a poza tym są stale kopiowane to już całkowite pudło.
Awatar użytkownika
Stoigniew
zahartowany metalizator

11-04-2026, 20:49

no bez jaj,
kopiowanie czegoś co było w danym czasie oryginalne, miało i ma niepowtarzalny klimat to pudło ???
niestety ale pisanie ze zrozumieniem się kłania ... :D
Awatar użytkownika
Stoigniew
zahartowany metalizator

11-04-2026, 21:01

hcpig pisze:
11-04-2026, 19:50
Tutaj chyba nie zrozumieliście założeń Pacjenta, nie chodzi o najlepsze płyty DM ale o takie, które posiadają unikalny klimat i są w tym względzie wyjątkiem w dyskografii także podawanie płyt zespołów z tak spójnymi w tym względzie dyskografiami jak Incantation czy Dismember to totalne pudło.
bzdura
debiut Incantation jest jak najbardziej wart wspomnienia w tym temacie bo wg mojej, oczywiście subiektywnej, opinii jest najoryginalniejszy i ma właśnie ten klimat o którym piszecie, ma to coś...później bywało różnie

szwedzka scena na początku lat 90tych to było nowe oryginalne brzmienie, którym się wszyscy szybko zachłysnęli i zaczęli kopiować na potęgę, fakt, ale te początki były właśnie oryginalne i miały ten niepowtarzalny klimat. można stamtąd wybrać wiele płyt, ja wybrałem debiut Dismember :)
Awatar użytkownika
Harlequin

11-04-2026, 21:19

A zabawie się.

1. Death - TSoP
Można dyskutoac czy to jeszcze death metal, ale takiej narracji i takiej ekspresji emocjonalnej w okolicach deathmettalowych nie słyszałem

2. Pestilence - Spheres
Oczywista oczywistość. Tu nit nigdy się ie zbliżył do takiego poziomu orbitowania

3. Morgoth - Odium
Ok, deg metal z industrialem pare razy łaczono, ale żodyn matex nie ma takiego feelingu jak ten

4. Cenotaph - Gloomy Reflections...
personal pick. Jest w tych dźwiękach cos dziwnie złwieszczego, nieuchwytnego, a przy tym melodyjnego. I Inne niż The Chasm (dla mnie lepsze)

5. Carbonized - For the Securty
Oczywista oczywistośc, choć nigdy nie byłem szalikowcem tego bandu

6. Immolation - Harnessing Ruin
Nigdy przedtem i nigdy przedtem nie nagrali tak pełnego zadumy i wisielczej beznadziei albumu.

7. Deeds of Flesh - Path Of The Weakening
Bardzo "zimny" album w swojej gęstości i sposobie prowadzenia dźwięków.jedyny w swoim rodzaju.

8. Darkthrone - Soulside Journey
Pare młodszych zespołów moze i podłapało pare motywów, ale umówmy się, że to jest materiał cholernie trudny do podrobienia.

9. Incubator - Hirnnektar
Można dyskutowac czy to jeszce death metal, ale dośc unikalna rzecz.

10. Dead Horse - Peacceful Death and pretty flowers
Death metal southern rock, który jest porzuca gdzies tą corową skorupkę debiutu i poznaje sie w bardziej przystępnej formie. Unikatowe wydalnictwo, choc sam zespół wydalił całe 2 płyty.

11. Tiamat - Clouds
Chyba tu sąostatnie podrygi DM u nich, ale to co moim zdaniem wyróżia "Clouds" to właśnieposób narracji i opowiadania tej muzyki przed Edlunda. Wyszła z tego troche taka poezja śpiewana tak naprawdę. O poziomie możemy dyskutowac, ale oni nie nagrali czegoś podobnego nigdy wczesniej, ani nigdy później, a i epigonów cieżko mi wskazać.
Awatar użytkownika
hcpig

11-04-2026, 23:37

Stoigniew pisze:
11-04-2026, 21:01
szwedzka scena na początku lat 90tych to było nowe oryginalne brzmienie, którym się wszyscy szybko zachłysnęli i zaczęli kopiować na potęgę, fakt, ale te początki były właśnie oryginalne i miały ten niepowtarzalny klimat. można stamtąd wybrać wiele płyt, ja wybrałem debiut Dismember :)
Sam jestem wielkim fanem Dismember ale uczciwie przyznam, że klimat, atmosfera itp. na KAŻDEJ płycie są bardzo podobne.
Harlequin pisze:
11-04-2026, 21:19
11. Tiamat - Clouds
Chyba tu sąostatnie podrygi DM u nich, ale to co moim zdaniem wyróżia "Clouds" to właśnieposób narracji i opowiadania tej muzyki przed Edlunda. Wyszła z tego troche taka poezja śpiewana tak naprawdę. O poziomie możemy dyskutowac, ale oni nie nagrali czegoś podobnego nigdy wczesniej, ani nigdy później, a i epigonów cieżko mi wskazać.
Nie znoszę tej płyty ale obiektywnie masz rację. Dalej cisnąć temat Tiamat, również 'Sumerian Cry' jest jedyna i niepowtarzalna, najlbliższa deathmetalowemu rdzeniu i nigdy już nie powtórzona w dyko zespołu.
Andrew G.
rozkręca się

12-04-2026, 07:31

Damnation - "Rebel Souls"
Death - "Scream Bloody Gore"
Nocturnus - "The Key"
Tiamat - "Sumerian Cry"
Darkthrone - "Soulside Journey"
Morbid Angel - "Formulas Fatal to the Flesh"
Alter Ego
zaczyna szaleć

12-04-2026, 10:04

Andrew G. pisze:
12-04-2026, 07:31
Nocturnus - "The Key"
Brałem ten typ pod uwagę, ale przypomniałem sobie o albumie pt. "Paradox".
Awatar użytkownika
hcpig

12-04-2026, 10:11

Alter Ego pisze:
12-04-2026, 10:04
Brałem ten typ pod uwagę, ale przypomniałem sobie o albumie pt. "Paradox".
Też tylko dlatego nie wrzuciłem ale w sumie niesłusznie bo Nocturnus A.D. to formalnie inny zespół.

Dorzucam:
Degial - Death's Striking Wings
Sentenced - Shadows of the Past
Slipknot - Iowa
Awatar użytkownika
tomekw48
weteran forumowych bitew

12-04-2026, 19:30

Morbid Angel - Altars of Madness
Decide - Legion
Immolation - Dawn of Possession
Vader - De Profundis / Litany - trudny wybór
Cannibal Corpse - Bleeding
Nile - Black Seeds of Vengeance
Marduk - Panzer Division Marduk / Plague Angel - trudny wybór co lepsze...
Behemoth - Thelema.6 / Zos Kia Cultus - trudny wybór
My Dying Bride - As the Flower Withers
Demilich - Nespithe

Trochę wyszedłem poza death metal (ale uważam, że wszystkie kręcą się wokół około deathowych klimatów, nawet taki Marduk i My Dying Bride), ale to moje płyty do których lubię zawsze wracać i miały duży wpływ na mój gust, jak i na muzykę w czasie, jak wychodziły.
Jak wewnątrz tak i na zewnątrz.
Triceratops pisze:
12-02-2025, 13:57
A czy Biblia jest spojna....Stary Testament jak najbardziej.
Awatar użytkownika
hcpig

12-04-2026, 19:36

tomekw48 pisze:
12-04-2026, 19:30
wszystkie kręcą się wokół około deathowych klimatów, nawet taki Marduk)
O właśnie, Marduk ale nie te płyty - Dark Endless.
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

13-04-2026, 21:34

Na razie przychodzi mi na myśl jedna taka płyta:

Napalm Death - Diatribes.

To na tej płycie po raz pierwszy w swojej karierze tak mocno odpłynęli z eksperymentami - owszem, poprzednia Fear, emptiness, despair też taka była, ale była bardziej hermetyczna, death metalowa. Tutaj pojawiły się czyste wokale, utwory takie jak "Cold forgivness" które były całkowitym novum w ich muzyce, kilka mocnych strzałów jak tytułowy czy mój najulubieńszy - Corrosive elements. Kolejna, Inside the torn aparts owszem, też była w podobnym klimacie, ale tam już słychać coś innego, tam już znaleźli odpowiedź na to co szukają, na Diatribes odważyli się otworzyć drzwi, których nikt się nie spodziewał że otworzą. Wpuścili mnóstwo świeżego powietrza do swojej muzyki, i będę bronił tej płyty ile mi tchu wystarczy. Jedna z najlepszych ich płyt.

Rzekłem.
Awatar użytkownika
tommek
weteran forumowych bitew
Kontakt:

13-04-2026, 22:06

Wprawdzie to nie dm ale Kreator na płycie Reneval poszedł w kierunku którego nie kontynuował, to taki skok w bok który się broni po latach. MDB na procentach też ma unikalny klimat, pewnie było jak z Kreatorem, słabe recenzje i zrobili krok w tył.
Poza tym debiut Cathedral, Crimson EoS,
Awatar użytkownika
Żwirek i Muchomorek
w mackach Zła

14-04-2026, 11:02

Dlaczego nikt nie wymienił "Elements"? To nie death metal? Czy za mało śmierci, a za dużo kolorów i słońca?
Przygody Batona na czarnym lądzie
ODPOWIEDZ