Pokój AA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Sybir
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Pokój AA
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- domeldoom
- postuje jak opętany!
Jest.ŚWIADECTWA_JEZUSA pisze: ↑05-03-2026, 14:35jest substancją szkodliwą a nie trucizną i nie czepiam się słówek tylko wkurwia mnie takie nadużycie.
Trucizną jest arszenik albo strychnina.
A to, ze Cię wkurwia jest wyrazem niechęci do nauki, akceptacji faktów, bądź też mechanizmem uzależnienia. Albo wszystko na raz + cośtam jeszcze.
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
- domeldoom
- postuje jak opętany!
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
- ŚWIADECTWA_JEZUSA
- postuje jak opętany!
POLSKA zawsze KATOLICKA
- 987654321k
- w mackach Zła
- ŚWIADECTWA_JEZUSA
- postuje jak opętany!
bardziej chodziło o to że nie jest to tak powszechne i pewne aby nazwać wódkę trucizną.987654321k pisze: ↑05-03-2026, 17:03Jak nie?
![]()
Gdyby truła jak każda trucizna to już by Polska nie istniała.
POLSKA zawsze KATOLICKA
- Sybir
Nie jest to tak powszechne jako przyczyna zgonów, bo nikt tak powszechnie nie spożywa alkoholu.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- domeldoom
- postuje jak opętany!
Masz rację. Alkohol ma neutralny wpływ na organizm, kac to efekt spożycia odgrzewanych na smalcu ziemniaków i mieszania Fanty z Mirindą.ŚWIADECTWA_JEZUSA pisze: ↑05-03-2026, 18:22bardziej chodziło o to że nie jest to tak powszechne i pewne aby nazwać wódkę trucizną.
Kolejny dowód to natychmiastowy efekt działania zimnego piwa na kaca - nic tak nie odtruwa po ww. ziemniakach z gazowanym napojem ze zgniłego zachodu.
Sam nie wiem kto i dlaczego się czepia. Pewnie Rutkowski chce naciągnąć ludzi na lajki, wmawia im chorobę, by mu płacili 1000 PLN za godzinę terapii. On też z uporem godnym lepszej sprawy, na nielegalnych forach, ciśnie ludziom, że ziemia jest okrągła i sprzedaje ameliniowe czapki przeciw 5G. Nie chciało się cwaniakowi uczyć to sobie taki pomysł na byznes i życie znalazł.
No skoro sam Jezus zmienił wodę w wino, to musi być dobre, co nie?
- DST
- rasowy masterfulowicz
Wiedziałem, że to wszystko to spisek.domeldoom pisze: ↑05-03-2026, 18:47Masz rację. Alkohol ma neutralny wpływ na organizm, kac to efekt spożycia odgrzewanych na smalcu ziemniaków i mieszania Fanty z Mirindą.ŚWIADECTWA_JEZUSA pisze: ↑05-03-2026, 18:22bardziej chodziło o to że nie jest to tak powszechne i pewne aby nazwać wódkę trucizną.
Kolejny dowód to natychmiastowy efekt działania zimnego piwa na kaca - nic tak nie odtruwa po ww. ziemniakach z gazowanym napojem ze zgniłego zachodu.
Sam nie wiem kto i dlaczego się czepia. Pewnie Rutkowski chce naciągnąć ludzi na lajki, wmawia im chorobę, by mu płacili 1000 PLN za godzinę terapii. On też z uporem godnym lepszej sprawy, na nielegalnych forach, ciśnie ludziom, że ziemia jest okrągła i sprzedaje ameliniowe czapki przeciw 5G. Nie chciało się cwaniakowi uczyć to sobie taki pomysł na byznes i życie znalazł.
No skoro sam Jezus zmienił wodę w wino, to musi być dobre, co nie?
- Mental
- weteran forumowych bitew
Przecież wystarczy spojrzeć na nick, żeby dojść do wniosku, że to zwykły pierdolony zjeb albo chujowy troll, albo jedno i drugie.
You may raise your chalice of nothing
And salute the leech that you are
And salute the leech that you are
- domeldoom
- postuje jak opętany!
A na poważnie, chociaż na chwilkę: ciśniesz z nas bekę czy serio jesteś niedouczony?ŚWIADECTWA_JEZUSA pisze: ↑05-03-2026, 18:22
bardziej chodziło o to że nie jest to tak powszechne i pewne aby nazwać wódkę trucizną.
- domeldoom
- postuje jak opętany!
-
backslifer
- postuje jak opętany!
Nie wiem czy to prawda, bo nie mam jak tego zweryfikowac, ale uslyszalem od jednej z terapeutek z duzym stazem, ze jest to mocno zanizone, bo nawet jak ktos, kto od 10 lat nie zszedl do 0.0 po prostu przewroci sie na ulicy, bo organizm nie wytrzymal, to jako przyczyne zgonu wpisuje sie czesto np. "niewydolnosc krazeniowo-oddechowa" i tyle, bez zadnej wzmianki o alkoholu.
- Sybir
Nie ma pomiaru stężenia etanolu - nie ma dowodu, wówczas pewnie wybiera się coś z katalogu "garbage codes" z ICD-10.
-
backslifer
- postuje jak opętany!
No i tez pewnie ciezko o bezposrednie powiazanie, jesli przyczyna jest dlugotrwale spozywanie w duzych ilosciach, ktore zrujnowalo zdrowie. Wtedy trucie alkoholem przez dlugi czas jest jak najbardziej przyczyna (albo jedna z), ale ciezko to stwierdzic jesli smierc nie jest efektem jakiegos jednorazowego ostrego epizodu.
Jak komus "serce nie wytrzyma tempa", to, no coz, do statystyki alkoholowej raczej nie trafi.
- Lukass
- zahartowany metalizator
Drodzy Panowie, ja tylko pragnę zauważyć, skoro już Paracelsus się tu pojawił, że zgodnie z jego podejściem, każda substancja chemiczna istniejąca na świecie jest trucizną.
Alkohol szkodzi, alkohol spożywany w dużych ilościach szkodzi bardzo. To oczywiste. Ale tych opowieści o "braku nieszkodliwych dawek" strawić nie mogę. Nie ma też nieszkodliwych dawek benzo(a)pirenu, ale nie powstrzyma mnie to przed zjedzeniem dobrej wędzonej ryby czy kiełbasy. Jak ktoś pije kieliszek wina czy piwo raz na parę dni, to naprawdę nic mu nie będzie.
Alkohol szkodzi, alkohol spożywany w dużych ilościach szkodzi bardzo. To oczywiste. Ale tych opowieści o "braku nieszkodliwych dawek" strawić nie mogę. Nie ma też nieszkodliwych dawek benzo(a)pirenu, ale nie powstrzyma mnie to przed zjedzeniem dobrej wędzonej ryby czy kiełbasy. Jak ktoś pije kieliszek wina czy piwo raz na parę dni, to naprawdę nic mu nie będzie.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- domeldoom
- postuje jak opętany!
Szanowny Kolego,Lukass pisze: ↑05-03-2026, 19:47Drodzy Panowie, ja tylko pragnę zauważyć, skoro już Paracelsus się tu pojawił, że zgodnie z jego podejściem, każda substancja chemiczna istniejąca na świecie jest trucizną.
BaP nie jest uzależniający - tu jest różnica. Alkohol już tak, dla jednych mniej, dla innych bardziej. Do tego działa jako wyzwalacz. Stąd to stwierdzenie. Dla sporej części populacji 1 czy 2 lampki wina nic nie zrobią, ale dla niektórych już tak. Bierze się to w środowisku osób, których celem jest zapobieganie alkoholizmowi oraz terapeutycznym, gdzie już alkoholizm jest zdiagnozowany - tu 1 lampka może zabić - nie sama w sobie, ale rozpocznie kolejny ciąg.
Może i jest to przesadzone, ale w sposób celowy i moim zdaniem uzasadniony. Alkohol sam w sobie absolutnie nic nie daje organizmowi, a argument o tym, że trunki są smaczne zbiję tym, że są inne smaczne rzeczy i np. smak sera równie fajnie podbije np. kawałek gruszki, jak rzeczona lampka wina. A gruszka, jak wiadomo, jest mniej toksyczna
Nie masz tu co trawić - tak się mówi i jest to prawda - każda ilość obciąża, a z alkoholem dochodzi element regularności itd. co doskonale wiemy. Nie słyszałem by ktoś zjadał codziennie kilogram skóry z wędzonej kiełbasy, ale litra dziennie to już wypije...
Ostatnio zmieniony 05-03-2026, 20:37 przez domeldoom, łącznie zmieniany 2 razy.
- domeldoom
- postuje jak opętany!
Tak jest. Statystyki rzeczywiste zgonów spowodowanych alkoholem są zaniżane przez podobne do podanego przez Ciebie przykładu, albo zwyczajnie, żeby rodzinie nie było przykro czy wstyd, to lekarz pisze, że pompa siadła, ale przyczyną awarii pompy jest alkohol. Podobnie np. wypadek - gość z 5 promilami wykłada się na chodniku, uderzając w beton potylicą - no alkohol sam w sobie go nie zabił...backslifer pisze: ↑05-03-2026, 19:28
Nie wiem czy to prawda, bo nie mam jak tego zweryfikowac, ale uslyszalem od jednej z terapeutek z duzym stazem, ze jest to mocno zanizone, bo nawet jak ktos, kto od 10 lat nie zszedl do 0.0 po prostu przewroci sie na ulicy, bo organizm nie wytrzymal, to jako przyczyne zgonu wpisuje sie czesto np. "niewydolnosc krazeniowo-oddechowa" i tyle, bez zadnej wzmianki o alkoholu.
-
backslifer
- postuje jak opętany!
To jak najbardziej prawda, alkohol ponizej pewnej czestotliwosci i ponizej pewnej ilosci, u zdrowej osoby nie bedzie mial wyraznego negatywnego wplywu, wiekszego, niz w przypadku wielu innych rzeczy, ktore sami sobie robimy (jak np. fast foody, brak ruchu, czy nawet zycie w jakis miejscu z zanieczyszczonym powietrzem).Lukass pisze: ↑05-03-2026, 19:47Drodzy Panowie, ja tylko pragnę zauważyć, skoro już Paracelsus się tu pojawił, że zgodnie z jego podejściem, każda substancja chemiczna istniejąca na świecie jest trucizną.
No ale wlasciwie chyba tu rozchodzi sie o swiadomosc, zeby nie negowac, ze faktycznie alkohol ma dzialanie toksyczne dla calego organizmu, wlacznie z mozgiem. I to, co ktos sobie osobiscie skalkuluje jako akceptowalne ryzyko, to juz prywatna sprawa, ale nie ma co negowac rzeczywistosci, ze jakies lampki wina dla zdrowotnosci etc.
Inna sprawa, ze bardzo czesto takie stwierdzenia (nie mowie o Tobie, ogolnie) sa rzucane przez ludzi, ktorzy te granice pomijalnego wplywu na zdrowie regularnie przekraczaja.
- Lukass
- zahartowany metalizator
No, ja akurat to luźno cytując najlepszą polską kapelę BM skaczę w mrok świadomie. Przekraczam te granice regularnie i mam tego świadomość. I w moim przypadku to już jest w oczywisty sposób szkodliwe. Ale nie zmienia to faktu, że wypicie lampki wina nie powoduje "mikroudaru"backslifer pisze: ↑05-03-2026, 21:09To jak najbardziej prawda, alkohol ponizej pewnej czestotliwosci i ponizej pewnej ilosci, u zdrowej osoby nie bedzie mial wyraznego negatywnego wplywu, wiekszego, niz w przypadku wielu innych rzeczy, ktore sami sobie robimy (jak np. fast foody, brak ruchu, czy nawet zycie w jakis miejscu z zanieczyszczonym powietrzem).
No ale wlasciwie chyba tu rozchodzi sie o swiadomosc, zeby nie negowac, ze faktycznie alkohol ma dzialanie toksyczne dla calego organizmu, wlacznie z mozgiem. I to, co ktos sobie osobiscie skalkuluje jako akceptowalne ryzyko, to juz prywatna sprawa, ale nie ma co negowac rzeczywistosci, ze jakies lampki wina dla zdrowotnosci etc.
Inna sprawa, ze bardzo czesto takie stwierdzenia (nie mowie o Tobie, ogolnie) sa rzucane przez ludzi, ktorzy te granice pomijalnego wplywu na zdrowie regularnie przekraczaja.![]()
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?