Idź się pomodlić, pocałuj zdjęcie papieża, namaluj laurkę dla fjutina
A ja sobie będę tu wklejał pozytywne informacje o świecie
Nie obrazisz się ruski pedalku, jak w temacie o gejhem?
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Co w tym tekście zamieszczonym przez Olgimsa jest odklejonego?
olgims pisze: ↑04-03-2026, 09:49Spokojnie ruski pedale, to nie ja się denerwuje, ja się tu świetnie bawię, kiedy kolejne ruskie i katolskie kurwy na tym forum się ujawniają.
Idź się pomodlić, pocałuj zdjęcie papieża, namaluj laurkę dla fjutina![]()
A ja sobie będę tu wklejał pozytywne informacje o świecie
Nie obrazisz się ruski pedalku, jak w temacie o gejhem?
szybko poszlo, wiedzialem ze nie wytrzymasz 5 sekund.Idź się kurwo zabij bo szkoda mi na ciebie czasu
stary, czytasz te same posty? ; ))
ruski pedale nie musiałbyś się pytać gdybyś umiał czytać słowo pisaneOrder_of_Nine_Angels pisze: ↑04-03-2026, 10:00A to będzie wolność użycia taktycznej niezależnie od Francji przez państwo przechowujące?
Zakon pyta retorycznie.
pytanie retoryczne dla kazdego kto informacje w temacie czerpiec chociaz minimalnie ze zrodel innych niz onety/rmf/tvn.Order_of_Nine_Angels pisze: ↑04-03-2026, 10:00A to będzie wolność użycia taktycznej niezależnie od Francji przez państwo przechowujące?
Zakon pyta retorycznie.
Ale to zabawne jak oni się zawsze aktywują parami
Widać jak cię to jebie ruska kurwo, aż musiałeś specjalnie konto założyć, tak cię to jebieOrder_of_Nine_Angels pisze: ↑04-03-2026, 10:14Nas to jebie. Wpływ na świat i projekcje tego forume względem rzeczywistości są jebanym żartem od czasów pandemii. Niech ten cyrk trwa, bo przynajmniej jest się z czego pośmiać.
Zakon rozbawiony.
Uśmiałem się, nie powiem.zekke pisze: ↑04-03-2026, 10:05Z psychologicznego punktu widzenia takie zachowanie najczęściej świadczy o mechanizmach obronnych psyche, wzmocnionych przez specyfikę sieci. Nie jest to diagnoza (ta wymagałoby badania klinicznego), lecz typowe wzorce opisane w psychologii. Poniżej najważniejsze wątki – krótko i konkretnie.
1. Efekt disinhibicji online (John Suler, 2004)
Anonimowość, niewidoczność twarzy i brak natychmiastowych konsekwencji powodują „toksyczną disinhibicję”. Osoba mówi i robi rzeczy, których nigdy nie zrobiłaby twarzą w twarz (obelgi, prowokacje). Internet działa jak „zdjęcie hamulców” – agresja, którą tłumi w realu, wypływa swobodnie. To nie „prawdziwe ja”, lecz przesunięcie w strukturze osobowości.
2. Projekcja i reakcja formacyjna (Freud i psychoanaliza)
Oskarżanie innych o homoseksualizm to klasyczny mechanizm obronny przed własnymi stłumionymi impulsami homoerotycznymi. Freud (1911, przypadek Schrebera) pokazał, że paranoja prześladowcza często zaczyna się od zdania „kocham go” → „on mnie nienawidzi/prześladuje”. Badania (Adams 1996, Weinstein 2012) potwierdzają: homofobiczni mężczyźni wykazują większą fizjologiczną reakcję na bodźce homoseksualne, ale świadomie temu zaprzeczają (reakcja formacyjna).
To projekcja własnej wrogości i lęku – „to nie ja mam ukryte pragnienia/wrogość, to oni”. Katolicyzm jako wątek może być projekcją własnych konfliktów z superego (poczucie winy, religijna represja).
3. Projekcja cienia (Carl Gustav Jung)
Człowiek nieświadomie „wyrzuca” na innych własny cień – te aspekty osobowości, których nie akceptuje (ukryte pragnienia seksualne, wątpliwości religijne, agresja). Oskarżanie obcych o bycie „gejem”, „katolem” czy „szpiegiem” to właśnie projekcja cienia, która prowadzi do konspiracyjnych fantazji i scapegoatingu (obwiniania grup). Jung widział w tym unikanie integracji psyche – im silniejsza projekcja, tym większa paranoja i potrzeba „wroga”.
4. Cechy ciemnej triady/tetrady (narcyzm, psychopatia, makiawelizm, sadyzm)
Trolling homofobiczny i konspiracyjny często koreluje z wysokimi wynikami w testach ciemnej triady. Osoba czerpie przyjemność z wywoływania emocji, a ofiara jest tylko „narzędziem”. Badania pokazują, że ofiary homofobicznego bullyingu z wysokim narcyzmem/psychopatią same stają się sprawcami – koło się zamyka.
5. Myślenie konspiracyjne i paranoiczna osobowość
Obsesyjne „szukanie szpiegów” to potrzeba kontroli w świecie pełnym niepewności + niska ufność + tendencyjne dostrzeganie wzorców. Psychologia konspiracji (Swami, van Prooijen) pokazuje, że takie osoby wierzą jednocześnie w wiele sprzecznych teorii. W internecie echo chambers wzmacniają to do poziomu zaburzenia (paranoid personality traits lub schizotypia).
Podsumowanie wątków:
To nie „zło” czy „głupota”, lecz połączenie braku hamulców (internet) + nieprzepracowanych konfliktów wewnętrznych (seksualność, religia, wrogość) + potrzeby kontroli (paranoja). Freud i Jung widzieliby tu unikanie integracji Ja; współcześni psychologowie – cechy osobowości + efekt platform.
Jeśli ktoś tak działa chronicznie, warto rozważyć terapię (np. psychodynamiczną lub schematów) – bo projekcja nigdy nie rozwiązuje problemu, tylko go przenosi na obcych. To klasyczny przykład, jak nieświadomość „wylewa się” w sieci.