SLAGMAUR

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Fanatyk
weteran forumowych bitew

Re: SLAGMAUR

01-03-2026, 22:31

No to w końcu Hulders Ritual wleciało i nie ma co pierdolić, to po prostu kolejny solidny cios od Slagmaur, nie rewolucja, nie rewelacja, ale też nie powtórka z rozrywki. Trzymają ten swój charakterystyczny, wilgotny, mid-tempo klimat: wolniejszy, lepki, momentami wręcz hipnotyczny, z tą specyficzną norweską mgłą w tle.

Mocna, konsekwentna płyta, warto puścić głośno, zwłaszcza w lesie, nocą w aucie na jakiejś zapomnianej szutrówce.
Order_of_Nine_Angels
rozkręca się

02-03-2026, 08:18

Można nawet rżnięcie z Watain usłyszeć. Szczególnie w pierwszym utworze. Typowy średniak.

Zakon wnikliwy.
olgims
rasowy masterfulowicz

02-03-2026, 09:17

O kurwa nie rozpoznać podstawowego riffu norweskiego (akurat na tej płycie grany jest chyba w każdej możliwej wariacji do osranego znudzenia) to już sztuka, ale żeby mayhem/thorns pomylić z watain to już trzeba być wybitnie głuchym chujem.
A sam slagmaur taki absolutny średni średniak, dużo disco-polo na tej nowej płycie, koszmarny automat perkusyjny (a jeśli to "żywe" bębny to współczuję) i nawet te wkoło grane snorrowe riffy nie pomagają za bardzo. W ogóle naszła mnie taka myśl słuchajac tego materiału wczoraj, że snorre to się w sumie wystrzelał na dwóch wydawnictwach(no 2 i pół jak liczyć rebel extravaganza) ergo chuja nagra nowy thorns bo woli sobie pokręcić gałkami u kolegów i zgubić się w górach.
Seein' me is def not repeated or done twice
I laugh as I cast the first stones at Christ
C//A
w mackach Zła

02-03-2026, 10:52

olgims pisze:
A sam slagmaur taki absolutny średni średniak, dużo disco-polo na tej nowej płycie, koszmarny automat perkusyjny (a jeśli to "żywe" bębny to współczuję) i nawet te wkoło grane snorrowe riffy nie pomagają za bardzo.
Nawet pewnie się z tym zgodzę. To nie jest album przełomowy dla gaduntku. Poza tym BM ist dead. Jednak statystycznie ta średnia, jest mocno powyżej przeciętnej.
Współczesny BM to historia głównie o tęsknocie za przeszłością. Tu nie jest inaczej. Nowy Slagmaur daje temu dobrą pożywkę. Ja się chętnie pożywię.

A brzmi świetnie. Warto porównać wersje singlowe wczesnych numerów z tym co się znalazło na albumie. Kolega art to dobrze podsumował. Te tremola poprostu ładnie płyną.

To co nazywasz discopolo, dla mnie to poprostu charakterystyczny dla nich element groteski. Nie potępiam.
Order_of_Nine_Angels
rozkręca się

02-03-2026, 12:00

Podstawowy riff? Kiśniemy. Toż to złote wary.

Zakon.
olgims
rasowy masterfulowicz

02-03-2026, 12:33

absolutna racja, kisnę jak czytam takie upośledzone opinie, z których wynika, że delikwent nie rozpoznaje klasycznego długofalowego riffu, który dla większości bm stał się PODSTAWĄ inspiracji i tworzenia itd jeszcze bardziej kisnę, jak ktoś nie rozróżnia norweskiego od szwedzizny. Nie ma dla ciebie ratunku, heheszkowaniem też nie ukryjesz zwykłego dyletanctwa albo gluchoty. proponuje sznur i odjebanie się natychmiast, zamiast marnować powietrze bardziej wartościowym jednostkom :)
olgims
rasowy masterfulowicz

02-03-2026, 12:34

W imię Black metalu oczywiście :)
Awatar użytkownika
TheDude
mistrz forumowej ceremonii

02-03-2026, 13:16

Kurwa, stare chłopy a pierdolenie jak na parkowej ławce w gronie śmierdzących kinder-metalowców po jednym piwie na głowę. Napisałbym żeby niektórzy się ogarnęli, ale mam na to wyjebane. Miłego dnia :)
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

02-03-2026, 13:53

Ja tak trochę koncyliacyjnie - wiadomo, że Slagmaur bliżej do norweskiej sceny, ale Watain niejednokrotnie też się do niej odwolywał, oczywiście mieszajac ze "szwedzizną" (jak nazwa gatunku mięsa :D) jak to kolega ładnie określił, więc myślę, że można przymknąć oko.
olgims pisze:
W ogóle naszła mnie taka myśl słuchajac tego materiału wczoraj, że snorre to się w sumie wystrzelał na dwóch wydawnictwach(no 2 i pół jak liczyć rebel extravaganza) ergo chuja nagra nowy thorns bo woli sobie pokręcić gałkami u kolegów i zgubić się w górach.
Nagra, nagra, jeszcze nas dziadek wszystkich zaskoczy. Tzn. wypuści, bo nagrany od dawna w większości. Raczej nie brak pomysłów jest przyczyną opóźnień, tylko wysokie ambicje, perfekcjonizm, życie prywatne. Ten gość taki jest od zawsze, przecież nawet jak nagrywał jedynkę Thorns nikt nie przypuszczał, że po tylu latach rozbije galaktykę i stanie się główną ówczesną postacią nurtu. A gdyby nie trucie dupy przez Satyra, to byśmy do dziś rozmawiali o wydaniu jedynki :D
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
Order_of_Nine_Angels
rozkręca się

02-03-2026, 14:13

Dowolna płytę Watain zalecamy włączyć. Na Slagmaur jest niemal nutę w nutę ten firmowy Szwedów. Ale poszlibyśmy jeszcze głębiej. Bathory.

Zakon czerpie z otchłani.
olgims
rasowy masterfulowicz

02-03-2026, 14:16

Anzhelmoo pisze:
02-03-2026, 13:53
Ja tak trochę koncyliacyjnie - wiadomo, że Slagmaur bliżej do norweskiej sceny, ale Watain niejednokrotnie też się do niej odwolywał, oczywiście mieszajac ze "szwedzizną" (jak nazwa gatunku mięsa :D) jak to kolega ładnie określił, więc myślę, że można przymknąć oko.
olgims pisze:
W ogóle naszła mnie taka myśl słuchajac tego materiału wczoraj, że snorre to się w sumie wystrzelał na dwóch wydawnictwach(no 2 i pół jak liczyć rebel extravaganza) ergo chuja nagra nowy thorns bo woli sobie pokręcić gałkami u kolegów i zgubić się w górach.
Nagra, nagra, jeszcze nas dziadek wszystkich zaskoczy. Tzn. wypuści, bo nagrany od dawna w większości. Raczej nie brak pomysłów jest przyczyną opóźnień, tylko wysokie ambicje, perfekcjonizm, życie prywatne. Ten gość taki jest od zawsze, przecież nawet jak nagrywał jedynkę Thorns nikt nie przypuszczał, że po tylu latach rozbije galaktykę i stanie się główną ówczesną postacią nurtu. A gdyby nie trucie dupy przez Satyra, to byśmy do dziś rozmawiali o wydaniu jedynki :D
serio, tak już bez robienia sobie jaj z procesu twórczego snorre'a, to mam nadzieję, że to co Anzelm piszesz się ziści, i w końcu ukaże się dwójka thorns, i będzie to płyta co najmniej spełniająca oczekiwania a najlepiej jakby porozstawiała po kątach całą stara norweska gwardię!
Cholera może trzeba na niego po prostu naslać wongravena :D
olgims
rasowy masterfulowicz

02-03-2026, 14:22

Order_of_Nine_Angels pisze:
02-03-2026, 14:13
Dowolna płytę Watain zalecamy włączyć. Na Slagmaur jest niemal nutę w nutę ten firmowy Szwedów. Ale poszlibyśmy jeszcze głębiej. Bathory.

Zakon czerpie z otchłani.
Zalecać trzeba było twojemu staremu żeby cię sflaczalym chujem po pijaku nie robił, bo wyszło co wyszło. Sznur chłopie zalecam, nic innego ci już nie pomoże. :lol:
ODPOWIEDZ