SLAYER

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
piotraz
rasowy masterfulowicz

Re: SLAYER

21-04-2025, 22:11

Po papieżu :pray:
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

22-04-2025, 09:03

Niemozliwe, metalowiec?? Puscil muzyke Leonarda Cohena i czarno biale tlo, to myslalem, ze Leonard umarl, ale jak sprawdzilem to umarl dawno temu juz.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Żułek

14-11-2025, 00:16

bedzie 40-lecie Hell Awaits na cede i plackach

Obrazek

Vinyl box set:

3 LPs total: Seven-track "Hell Awaits" + 18-track live bonus audio ("Live From Bochum 1985")

- 60-page book (12" size)
- "Hell Awaits" album (in gatefold sleeve, 1xLP) mastered and restored from original 1985 production tapes by Patrick W. Engel at Temple Of Disharmony in February 2025. Vinyl color = Fire Splatter
- "Live From Bochum 1985" (in gatefold sleeve, 2xLP) - 18 live tracks never before released physically or digitally
- Replica ticket from the Bochum show
- Replica "Hell Awaits" tour laminate
- "Hell Awaits" tour poster (German dates)
- Slipmat
- Band posters
- Replica merch flyer
- Replica Satanic Wehrmacht newsletter
- 2 flyers

"Blood" Filled Liquid Vinyl (SLAYER store exclusive – limited to 666 worldwide):

Seven-track "Hell Awaits" album mastered and restored from original 1985 production tapes by Patrick W. Engel at Temple Of Disharmony in February 2025

- "Blood" filled liquid vinyl - gatefold

CD Earbook:

Earbook includes 3xCDs — seven-track "Hell Awaits" CD + 18-track live bonus audio (Live From Bochum 1985):

- "Hell Awaits" album (1xCD) mastered and restored from original 1985 production tapes by Patrick W. Engel at Temple Of Disharmony in February 2025
- Live From Bochum 1985 (2x CD) 18 live tracks never before released physically or digitally
- 60-page 11" book
- Poster

"Hell Awaits (40th Anniversary)" track listing:

01. Hell Awaits
02. Kill Again
03. At Dawn They Sleep
04. Praise Of Death
05. Necrophiliac
06. Crypts Of Eternity
07. Hardening Of The Arteries
08. Hell Awaits (Live From Bochum 1985)
09. Aggressive Perfector (Live From Bochum 1985)
10. Captor Of Sin (Live From Bochum 1985)
11. The Final Command (Live From Bochum 1985)
12. Kill Again (Live From Bochum 1985)
13. Crypts Of Eternity (Live From Bochum 1985)
14. Fight Till Death (Live From Bochum 1985)
15. Necrophiliac (Live From Bochum 1985)
16. Haunting The Chapel (Live From Bochum 1985)
17. Hardening Of The Arteries (Live From Bochum 1985)
18. Black Magic (Live From Bochum 1985)
19. Die By The Sword (Live From Bochum 1985)
20. The Antichrist (Live From Bochum 1985)
21. At Dawn They Sleep (Live From Bochum 1985)
22. Show No Mercy (Live From Bochum 1985)
23. Evil Has No Boundaries (Live From Bochum 1985)
24. Chemical Warfare (Live From Bochum 1985)
25. Praise Of Death (Live From Bochum 1985)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

23-02-2026, 23:22

Wdowa po Hannemanie wydała oświadczenie, w którym stanęła w obronie muzyka Slayera | Teraz Muzyka https://share.google/kySMUCugitXkKW8No

Nie wiem o cho kaman, ale chyba jakaś gównoburza gdzieś.
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

24-02-2026, 00:20

Nie wiem, czy istnieje wyższy poziom ignorancji, niż przypisywanie Slayerowi nazizmu. Jest tyle popularnych kapel, których członkowie przynajmniej mają jakiekolwiek powiązania z osobami, którym do tego bliżej... ale Slayer, serio?

Nawiasem mówiąc odświeżałem ostatnio wszystkie albumy Slayera od Divine do Repentless - nadal podtrzymuję opinię, że ten zespół NIE wydał nigdy niczego słabego. Repentless chyba najbardziej dzieli fanów, podobnie jak i Diabolus in Musica - oba lubiłem dawniej i oba ogromną przyjemność sprawiają mi dziś.
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
Sturm
postuje jak opętany!

24-02-2026, 13:50

Ponieważ mylone są dwie sprawy. Nazizm/neonazizm jako powiązanie z pewnymi konkretnymi istniejącymi tu i tam grupami politycznymi — tu łapie się mało kto. Można znaleźć, jak np. Georgios Germenis, Aleksiej Lewkin i jeszcze paru innych, ale są rzadcy. Pozbawione jakichkolwiek powiązań politycznych włączenie elementów zaczerpniętych z NS do swojego imaginarium w pozytywnym kontekście, bez przyjmowania antysemityzmu czy w ogóle koncepcji rasowych jako takich a także miliona innych rzeczy — inna kwestia. Ciężko przyjąć, że Jeff walił sobie na gitarach Totenkopfy i ᛋᛋ-y nie mając pojęcia, o co biega albo jako przestrogę. No ale są ludzie, którzy wmawiają sobie, że Douglas P. od 45 lat trolluje, a w istocie modli się do Antify.
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

24-02-2026, 23:16

Fascynacja Hannemana historią i militariami nie jest żadną tajemnicą, podobnie jak i kolekcje Petera z Vadera, czy Lemmiego. Zdaje się, że o krok dalej poszli muzycy Marduk, ale jeśli mam być szczery nie śledzę ich na tyle intensywnie, by wgłębić się w ten temat, ale tam chyba rzeczywiście coś jest na rzeczy.

Sama III Rzesza jak najbardziej może być fascynująca jako historyczne zjawisko i pewnego rodzaju fenomen, także w aspekcie wizualnym. Natomiast trudno mi łączyć zjawisko pasjonowania się fenomenem z pasjonowaniem ideami nurtu, a właśnie to drugie Jeffowi jest przypisywane. Przypuszczam, że gdyby jego fascynacja miała - mówiąc dyplomatycznie - "niezdrowy" wymiar, wypłynęłoby na niego coś poważniejszego, niż tekst "Angel of Death", który wałkowany jest od kilku dekad i stanowi najważniejszy dowód w sprawi (zwrot w stylu "haniebny rzeźnik" trudno nazwać komplementem). Tzn. trudno powiedzieć jakie miał poglądy prywatnie i o czym rozmawiał ze znajomymi, bo może i wierzył w nazizm, ale po prostu nigdy nie dostarczył przekonujących dowodów, które wychodziłyby ponad to, czym interesują się serwisy plotkarskie (a dawniej ludzie zdecydowanie mniej krygowali się ze swoimi poglądami niż dziś). Już za mojego młodu o tych wszystkich rzeczach się mówiło, temat obalano, a po 10 latach kolejne pokolenie wyciągało "sensację", że Slayer miał utwór o Mengele i nakręcało się na nowo. I teraz dokładnie to samo - "Ci źli sataniści, naziści gloryfikują w piosence zbrodniarza Mengele" i fama się niesie. Od tego czasu nie doszły żadne nowe argumenty w sprawie Hannemana.

Nawiasem mówiąc do niedawna Eyehategod występowało z flagą konfederacji, Bower przez dekady miał obrandowaną w ten sposób gitarę. Czyli wg dzisiejszego klucza można przypisać im rasizm, z którym nie mają nic wspólnego i rozpocząć polowanie na czarownice.

Czy wykorzystywanie na pewnym etapie kariery elementów wizualnych inspirowanych nazi było rozsądne? Oczywiście, że nie i trudno to popierać. Ot gówniarstwo, które kilka dekad temu uchodziło płazem jako element "szokowania", bycia "edgy" i przeciwko wszystkiemu, a dzisiaj wiązałoby się z byciem kancelowanym (i słusznie, bo moim zdaniem na symbolikę totalitarną w cywilizowanym świecie nie powinno być miejsca). Natomiast nie każda głupota spełnia definicję nazizmu.

Douglas P to inny przykład, bo on się z poglądami nawet nie kryje. Ale już Laibach? Im też tyle rzeczy przypisywano przez dekady i większość nietrafiona.
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
Awatar użytkownika
Tatuś
weteran forumowych bitew
Kontakt:

25-02-2026, 00:33

Chop nie żyje od prawie 13 lat a jakieś nolife'y grzebią czy był bardzo neonazistą czy tylko trochę. No, bądźmy poważni.
Bardziej martwi mnie to, że dziadki ze Slayera będa na jakimś festiwalu Rocklahome celebrować 40 lat Reign in Blood. To oznacza, że od wydania tego albumu minęlo tyle lat dzieliło 2 wojnę światową (kiedy ludzie słuchali Franka Sinatry) do tego albumu.
Palę się do roboty jak ruska jednostka mobilizacyjna.
Sturm
postuje jak opętany!

25-02-2026, 10:48

Anzhelmoo pisze:
24-02-2026, 23:16
Petera, Jeffa i Maruków można uszeregować w pewną oś. Peter kocha czołgi, Niemcy podczas II wojny mieli najbardziej spektakularne, więc bawi się w reko Großdeutschland, paraduje w elementach mundurowych, wrzuca Panzery tu i tam — ale nic z wątków III Rzeszy nie wypłynęło u niego poza tym konkretnym kontekstem. Jeff — „Angel of Death” oczywiście nie jest dowodem na nic, ale u niego symbole wychodziły poza „niewinnym” kontekstem, którym byłyby, bo ja wiem, koszulki z Bf 109 albo Jagdpanzerem IV czy ich sylwetki walnięte na gitarze. U Marduków jest ewidentna fascynacja całą potęgą zniszczenia i aparatem przemocy Rzeszy, z Heydrichem jako powracającym bohaterem utworów, no i wypłynęły jakieś poszlaki zainteresowania Nordic Resistance Movement. Tu się można zastanawiać, czy NRM to neonazizm, czy raczej nowoprawicowy z ducha nacjonalizm z wątkami rasowymi, który po motywy bliskie NSu sięga, bo są powszechnie zrozumiałe, niemniej jednak w pewien obrazek się to składa — chociaż każdy ogarnięty adwokat wygrałby sprawę o zniesławienie, gdyby Arioszego czy Morgana nazwano nazistami/neonazistami.
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

25-02-2026, 12:48

Pamiętajcie, że Jeff miał też rottweilera wabiącego się Rommel :tellmemore:
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
TheDude
mistrz forumowej ceremonii

25-02-2026, 14:00

A kto jest obecnie właścicielem "Upadłej Madonny z Wielkim Cycem" Van Klompa?
Order_of_Nine_Angels
rozkręca się

25-02-2026, 14:30

A jeżeli był sympatykiem, to o co właściwie ten krzyk?

Zakon ciekawy.
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

25-02-2026, 18:07

Sturm pisze:
No ale są ludzie, którzy wmawiają sobie, że Douglas P. od 45 lat trolluje, a w istocie modli się do Antify.
Jak pogodzisz to z faktem, że Douglas jest gejem?
I am Cell Dorado and I respect NO ONE but Gohan Blanco
Awatar użytkownika
trup

25-02-2026, 18:30

pewnie jestem jakiś upośledzony, ale... jeżeli.... osoba kocha /lubi / szanuje / wyznaje / głosi : "nowoprawicowy z ducha nacjonalizm z wątkami rasowymi, który po motywy bliskie NSu sięga" - no to osoba taka, jest wg mnie nazistą.... z ducha, uczynku, myśli...
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Sturm
postuje jak opętany!

25-02-2026, 18:34

hcpig pisze:
25-02-2026, 18:07
Sturm pisze:
No ale są ludzie, którzy wmawiają sobie, że Douglas P. od 45 lat trolluje, a w istocie modli się do Antify.
Jak pogodzisz to z faktem, że Douglas jest gejem?
A gdzie tu jest jakiś problem czy sprzeczność? On sam deklarował, że w swoich fascynacjach niejako cofa się do czasów sprzed 30 czerwca 1934, a wiedza o kulturze erotycznej sztabu SA jest dość powszechnie znana, żeby ograniczyć się do tego i nie gadać po próżnicy o Nilsie Perze Imerslundzie, Robercie Brasillachu, Mishimie czy Michaelu Kühnenie (wrzucając do jednego barszczu różne grzyby).
Sturm
postuje jak opętany!

25-02-2026, 18:35

trup pisze:
25-02-2026, 18:30
pewnie jestem jakiś upośledzony, ale... jeżeli.... osoba kocha /lubi / szanuje / wyznaje / głosi : "nowoprawicowy z ducha nacjonalizm z wątkami rasowymi, który po motywy bliskie NSu sięga" - no to osoba taka, jest wg mnie nazistą.... z ducha, uczynku, myśli...
Jasne, nie ma obowiązku dzielenia włosa na czworo (chyba że ktoś jest biegłym sądowym czy kimś w tym rodzaju).
ODPOWIEDZ