MAYHEM

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Żwirek i Muchomorek
w mackach Zła

Re: MAYHEM

14-02-2026, 12:27

hcpig pisze:
14-02-2026, 11:38
to wyszło, jak wiele tematów było w BM popularnych a zostało porzuconych jako dziecinne i niepoważne w porównaniu do świadomych i ukształtowanych tworów jak np. DsO czy Mgła a były to - gotyckość, Tolkien, fantasy, papierowe rpg, wampiry, wilkołaki, orki, ogry i inne gówna.
Jasna sprawa, bo te treści były wytwarzane przez nastolatków, którzy czerpali inspiracje z tego co mieli pod ręką - czyli głównie z komiksów i filmów w telewizji, plus trochę popularnych książek. Warto zwrócić uwagę, że pojawia się tam Tolkien (pozdro Burzum), obecny pewnie w każdej norweskiej bibliotece, ale już niekoniecznie Lovecraft, który był znacznie trudniejszy do zdobycia, a treściowo, to się raczej zgodzimy, o wiele bardziej działający na blackmetalową wyobraźnię. Muzycy się po prostu postarzeli, przybyło im zyciowych doświadczeń i w związku z tym nastąpiło przesunięcie treści w kierunku "poważniejszych" rzeczy, czego finałem jest DsO cytujące Hegla i Bataille'a. Mówiąc krótko, blackmetalowcy dorośli :hehehe:
W Mayhem też to widać, gdy się przestudiuje ich teksty.

A Mgła to jest w ogóle bardzo ciekawy przypadek. Bo treściowo to jest coś bardzo podobnego do wczesnego norweskiego bm - świat jest okrutny, ciemnośc, zło, osamotnienie och och - ale wyrażone w sposób charakterystyczny raczej dla człowieka po trzydziestce niż dla nastolatka. Dlatego zamiast płaczącego orka (pozdro Burzum x2) mamy tam inspiracje egzystencjalizmem Sartre'a czy innego Camusa - nihilizm, samotność i tak dalej. Kawiarniany egzytencjalizm, wygłaszany z patosem nad kuflem kraftowego piwa, niewiele się IMO różni od płaczącego orka. Ork jest po prostu starszy i robi karierę, ale dalej jest mu smutno i roni łzy na myśl o tym, że cały wszechświat to jedna wielka nicość.
hcpig pisze:
14-02-2026, 11:28
Chodzi mi o to, że te liryki to tylko takie snucie turpistycznych wizji dla podudzenia wyobraźni a nie coś głębszego, a to mgła se pełza, a to Władek się nakręca przy pełni, a to jakieś pogany se siedzą zastrachane.
Tak - i to pasuje do mojej jakże odkrywczej i rewolucyjnej (lol) teorii o tym, że teksty często są tylko ilustracjami do muzyki, bez większej głębi. Muzyka robi większość roboty - teksty tylko "dodają klimatu". Na DMDS wszystko jest ze sobą spójne - grafiki, muzyka, teksty. Jest to skrojone na mocno nastoletnią wrażliwość - trudno żeby miało być inaczej - ale jednocześnie zrealizowane z takim poziomem intensywności emocjonalnej, że da się z tą muzyką połączyć nawet w znacznie późniejszym wieku. Gdy jakiś koleś z Norwegii śpiewa o tym, że miał sen, w tym śnie było ciemno i straszno, i był Lodowaty czy tam Mrożący Księżyc - to jak tego słucham, to autentycznie wierzę, że to było straszne i okropne, i czuję grozę. Muzyka uwiarygadnia tekst, bez względu na to jak infantylny by nie był. Natomiast gdy na tej nowej Attila głosi, że największą łaską jest się w ogóle nie urodzić, to ja mam to, mówiąc klasykiem, w piździe.

Bardzo ciekawy temat ogólnie, aż mnie swędzi, żeby sięgnąć po książeczki i przestudiowac chronologicznie teksty wszystkich głównych blackmetalowych kapel, żeby z tego wyciągnąć jakieś wnioski :think: Brzmi jak doskonała zabawa
Ostatnio zmieniony 14-02-2026, 12:30 przez Żwirek i Muchomorek, łącznie zmieniany 1 raz.
Przygody Batona na czarnym lądzie
Awatar użytkownika
Deathhammer66
w mackach Zła

14-02-2026, 12:29

hcpig pisze:
14-02-2026, 11:28
Chodzi mi o to, że te liryki to tylko takie snucie turpistycznych wizji dla podudzenia wyobraźni a nie coś głębszego, a to mgła se pełza, a to Władek się nakręca przy pełni, a to jakieś pogany se siedzą zastrachane.
Wzorcowy kazus tekstów w służbie nastroju, jak kol. Żwirek i Muchomorek ładnie wyłożył w (przed)ostatnim poście. Lol, pisałem to, nie widząc powyższego!
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

14-02-2026, 13:13

Żwirek i Muchomorek pisze:
Bardzo ciekawy temat ogólnie, aż mnie swędzi, żeby sięgnąć po książeczki i przestudiowac chronologicznie teksty wszystkich głównych blackmetalowych kapel, żeby z tego wyciągnąć jakieś wnioski :think: Brzmi jak doskonała zabawa
Taki topik powinien powstać ale należy rozszerzyć go nie tylko pod kątem spójności warstwy tekstowej ale też graficznej. Należy rozwiązywać w nim zagadnienia w rodzaju - w jaki sposób nawiązuje do treście płyty Marduk obraz przedstawiający bandę uzbrojonych po zęby orków? Co oni myśleli przypisując taką okładkę tej właśnie płycie?

Oczywiście jak podreślał kiedyś Dr. One, żeby móc krytykować trzeba zaproponować alternatywę:

Obrazek
Żwirek i Muchomorek pisze:
Warto zwrócić uwagę, że pojawia się tam Tolkien (pozdro Burzum), obecny pewnie w każdej norweskiej bibliotece, ale już niekoniecznie Lovecraft, który był znacznie trudniejszy do zdobycia, a treściowo, to się raczej zgodzimy, o wiele bardziej działający na blackmetalową wyobraźnię.
To również tego rodzaju uwarunkowania kulturowe sprawiły, że nie amerykańska lecz norweska kapela wywodząca się z kręgów blackmetalowych jako pierwsza nawiązała na swej płycie do Muminków (w sensie że Arcturus).
I am Cell Dorado and I respect NO ONE but Gohan Blanco
Awatar użytkownika
uglak

14-02-2026, 15:57

zekke pisze:
13-02-2026, 12:54
7 - teksty? mordo do mp3 nie ma tekstow,
Ech te dinozaury i ich plastikowe nośniki...

Obrazek
Guilty of being right
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

14-02-2026, 18:22

szalom alejkom. no to byl sarkazm mordo, wiadomo ze obecnie do wszystkiego jest jakas apka mordo, nawet takie cos jak equalizer w playerze lub jakis zewnetrzny xd swoja droga co to za player
Awatar użytkownika
uglak

14-02-2026, 18:27

Foobar2000 (wreszcie doszukałem się dark mode w opcjach! :wink: ).
Guilty of being right
Awatar użytkownika
TheDude

14-02-2026, 21:06

'Liturgy of Death' przesłuchałem raz. Ledwo wytrzymałem do końca. Podobnie było z 'Daemon'. Żadnej z tych płyt już raczej więcej razy nie posłucham. Wolę pamiętać ten band z czasów chwały i mocarnych albumów.

Obrazek
ODPOWIEDZ