PayPal - czym to się je

masz pytanie? szukasz odpowiedzi?

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator

Re: PayPal - czym to się je

24-10-2025, 15:36

karę kundle dostali - 106 myljony! - i muszom sie tłomaczyc

https://uokik.gov.pl/ponad-106-mln-zl-kary-dla-paypal
Prezes UOKiK zakwestionował postanowienia w „Umowie z użytkownikiem PayPal”. Wątpliwości wzbudziły klauzule zawierające 34 działania zabronione użytkownikom oraz katalog przykładowych sankcji. Wśród nich były m.in. zapisy mówiące o ukaraniu użytkownika choćby za samą próbę skorzystania z zablokowanego konta. PayPal zakładał też, że nie wolno „naruszać żadnych przepisów prawa, ustaw, zarządzeń lub regulacji (np. dotyczących usług finansowych, ochrony konsumentów, nieuczciwej konkurencji, zakazu dyskryminacji i nieuczciwej reklamy)”, bo może się to skończyć nałożeniem niedookreślonych sankcji. W praktyce naruszenie dowolnego przepisu w jakimkolwiek państwie upoważniało PayPal do zastosowania sankcji. Naruszenie mogłoby nawet nie mieć związku z korzystaniem z konta PayPal, przez co konsumenci mogliby nie wiedzieć, że zrobili coś niezgodnego z postanowieniami umownymi.

Otwarty katalog przewidzianych w umowie sankcji, które dodatkowo nie były powiązane z poszczególnymi naruszeniami, oznaczał arbitralność decyzji spółki. Przykładowo, mogła ona „w dowolnej chwili” i „według własnego uznania” zablokować pieniądze użytkownika „w wysokości oraz przez okres tak długi, jak będzie to konieczne”. Co więcej, PayPal mógł jednocześnie nałożyć na konsumenta nawet kilka sankcji: zapłatę kwoty 2500 USD lub większej, zamknięcie konta bez uprzedzenia i odmowę świadczenia usług w przyszłości.

Zdaniem Prezesa UOKiK zastosowanie kwestionowanych warunków mogło prowadzić do sytuacji, w której konsument był z jednej strony nieświadomy tego jakie działanie może zostać uznane przez spółkę za zabronione. Z drugiej strony nie był w stanie przewidzieć sankcji, które mogą zostać wobec niego zastosowane. Skutkiem mogło być nawet pozbawienie dostępu do pieniędzy zgromadzonych na koncie PayPal na nieokreślony czas.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

24-10-2025, 15:49

SODOMOUSE pisze:
24-10-2025, 15:14
też dostałem, ale jak kurwa widzę/czytam ten jebany prawniczy bełkot, to odechciewa mi się czytać. Może ktoś w skrócie, w dwóch zdaniach? drożeje ? tanieje? zamykajo?
W skrócie: nie, nic Ci nie drożeje ani nie zamykają konta.
UOKiK uznał, że PayPal łamał prawo, więc muszą cofnąć część podwyżek i opłat (m.in. za nieaktywność) oraz dadzą chwilowo lepszy kurs wymiany walut dla polskich użytkowników.
Wszystkie podwyżki opłat i kursów walut od 2019 r. są bezskuteczne wobec ciebie.
Awatar użytkownika
SODOMOUSE
mistrz forumowej ceremonii

24-10-2025, 16:56

empir pisze:
24-10-2025, 15:49
SODOMOUSE pisze:
24-10-2025, 15:14
też dostałem, ale jak kurwa widzę/czytam ten jebany prawniczy bełkot, to odechciewa mi się czytać. Może ktoś w skrócie, w dwóch zdaniach? drożeje ? tanieje? zamykajo?
W skrócie: nie, nic Ci nie drożeje ani nie zamykają konta.
UOKiK uznał, że PayPal łamał prawo, więc muszą cofnąć część podwyżek i opłat (m.in. za nieaktywność) oraz dadzą chwilowo lepszy kurs wymiany walut dla polskich użytkowników.
Wszystkie podwyżki opłat i kursów walut od 2019 r. są bezskuteczne wobec ciebie.
paypal w Polsce jest od roku 2006.....Od początku tam jestę XD, byłem przekonany, że korzystałem wcześniej z tej platformy, gdzieś od 2001....Widocznie były wtedy wpłaty na konto IBAN/Bic, tak to musiało być. Pierwsze ślady moich zakupów cyfrowych, właśnie są z początku 2001.....Mogliby coś z-ręką-komPEJSovać od tego 2006 roku. Na kawalerkę z DPSu by wysterczyłło, tzo niee?
Awatar użytkownika
Stoigniew
zahartowany metalizator

24-10-2025, 18:12

SODOMOUSE pisze:
24-10-2025, 16:56

Mogliby coś z-ręką-komPEJSovać od tego 2006 roku. Na kawalerkę z DPSu by wysterczyłło, tzo niee?
kawalerkę lepiej nie bo Ci ją na starość Alfons Batyr podpierdoli, cza uważać bo ma chujek w tym doświadczenie :youcan:
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

11-02-2026, 17:36

paypal srejpal o żesz ty xvju!

Kiedyś założyłem.
Przez chwilę korzystałem, potem leżało puste z jakimiś groszami 3-4 zł.
Potem se je wzięli.
Musiałem zresetować dostępy co zrobiłem przez infolinię itp.
Już się dostałem. Nawet ktoś mi coś wpłacił. Konto zweryfikowane. Odblokowane. Pan powiedział: moszna korzystać.
I co? I chciałem sobie powiązać konto bankowe. Klikam. loguję się. Chcą se sprawdzać przez jakiś czas moje konto, dla bezpieczeństwa.... i dupa. Nie można powiązać. A poza tym moje konto paypal jest czasowo ograniczone (nie mogę wykonywać transakcji, choć kasę przyszła), bo chujki chcą SKAN dowodu. No nie ma xvja. Skanu nie wyślę. Nawet bank nie dostaje skanu dowodu, tylko oświadczenie.

Czy można to obejść i ruszyć z korzystaniem?

Czy jeśli nie, to jak mogę zwrócić kasę nadawcy?

ktoś coś?
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
mistrzsardu
zahartowany metalizator

11-02-2026, 18:05

Zniechecają klienta jak mogą a klienci dalej jak muchy do....
Celem życia nie jest przeżycie.
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

11-02-2026, 19:41

Wchodzę dziś na paypal, a tam 140 euro od UOKIK :D No dzięki
Awatar użytkownika
Stoigniew
zahartowany metalizator

11-02-2026, 20:02

trup pisze:
paypal srejpal o żesz ty xvju!

Kiedyś założyłem.
Przez chwilę korzystałem, potem leżało puste z jakimiś groszami 3-4 zł.
Potem se je wzięli.
Musiałem zresetować dostępy co zrobiłem przez infolinię itp.
Już się dostałem. Nawet ktoś mi coś wpłacił. Konto zweryfikowane. Odblokowane. Pan powiedział: moszna korzystać.
I co? I chciałem sobie powiązać konto bankowe. Klikam. loguję się. Chcą se sprawdzać przez jakiś czas moje konto, dla bezpieczeństwa.... i dupa. Nie można powiązać. A poza tym moje konto paypal jest czasowo ograniczone (nie mogę wykonywać transakcji, choć kasę przyszła), bo chujki chcą SKAN dowodu. No nie ma xvja. Skanu nie wyślę. Nawet bank nie dostaje skanu dowodu, tylko oświadczenie.

Czy można to obejść i ruszyć z korzystaniem?

Czy jeśli nie, to jak mogę zwrócić kasę nadawcy?

ktoś coś?

przechodziłem przez to jakiś czas temu, miałem dokładnie te same wątpliwości, kilka stron wcześniej o tym pisałem :)

obejszłem to w ten sposób że wysłałem im okrojony skan mojego prawa jazdy, na którym były widoczne dane w punktach od 1 do 4c., nawet na moje zdjęcie się już nie załapali :D:D
ale zaakceptowali to i w pełni odblokowali mi konto. na razie mam spokój.
spróbuj tę metodę
tabaluga
weteran forumowych bitew

11-02-2026, 20:06

Maleficio pisze:
11-02-2026, 19:41
Wchodzę dziś na paypal, a tam 140 euro od UOKIK :D No dzięki
ja też czekam na swoje kilkadziesiąt groszy , narazie cisza.
edit. a jednak jest , od tygodnia , całe 30 zł , hurrra.
Ostatnio zmieniony 11-02-2026, 20:20 przez tabaluga, łącznie zmieniany 1 raz.
MAGA // FAFO
Awatar użytkownika
Stoigniew
zahartowany metalizator

11-02-2026, 20:08

paypal rozdaje kasiorkę ??? chuj tam, nie łobraze siem, przyjmiem każdom ilość
tabaluga
weteran forumowych bitew

11-02-2026, 20:10

trup pisze:
paypal srejpal
ktoś coś?
kiedyś już pisałem jak to było u mnie , też mi zablokowali konto po jakiejś dłuższej przerwie i zarządali skanu dowodu to im wysmarowałem ckliwa wiadomoc po angielsku w notatniku że jestem tylko skromnym żuczkiem który od lat płyty kupuje i sprzedaje i że nie ma chuja żeby dostali mój dowód , wysłałem im to jako jpg w miejsce skanu dowodu i po chwili miałem odblokowane.
MAGA // FAFO
ODPOWIEDZ