III Wojna Światowa

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
tabaluga
weteran forumowych bitew

Re: III Wojna Światowa

18-01-2026, 18:43

te protesty są po to aby podbić cenę za jaką sprzedadzą się Trumpowi :D
MAGA
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

18-01-2026, 19:40

tabaluga pisze:
Jakbyś miał okazję to pierwszy byś mu galę zrobił
tabaluga
weteran forumowych bitew

18-01-2026, 19:47

empir pisze:
tabaluga pisze:
wielką piękną galę na której dostałby nagrode nobla :lol:
MAGA
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

18-01-2026, 20:35

tabaluga pisze:
18-01-2026, 19:47
empir pisze:
tabaluga pisze:
wielką piękną galę na której dostałby nagrode nobla :lol:
Nobla dla klaunów nie przyznają.
Ani za gałę ale ty pewnie dla przyjemności :)
Awatar użytkownika
Tatuś
weteran forumowych bitew
Kontakt:

18-01-2026, 20:44

Będzie bombardowanie Norwegii jak amen w pacierzu!

Teraz wysłali Meloni, żeby go zmiękczyła bo on ma slabość do bab... ale to jest dureń :D
Palę się do roboty jak ruska jednostka mobilizacyjna.
Awatar użytkownika
Tatuś
weteran forumowych bitew
Kontakt:

19-01-2026, 11:29

Bombardowanie Oslo coraz blizej.
"Drogi Jonasie: Zważywszy na to, że twój kraj postanowił nie przyznać mi Pokojowej Nagrody Nobla za powstrzymanie ośmiu wojen, nie czuję już obowiązku myślenia wyłącznie o pokoju, choć zawsze będzie on dominujący, ale mogę teraz myśleć o tym, co jest dobre i właściwe dla Stanów Zjednoczonych Ameryki"

Teraz dziad się odpalił i będzie dopiero robił po złości Europie.
Awatar użytkownika
Dragazes
w mackach Zła

19-01-2026, 11:55

Będzie dobrze, Ursula von der Leyen nie pozwoli na pomiatanie Europą :pray:
Should the compact Disc become soiled by fingerprints, dust or dirt, it can be wiped with a clean and lint free soft, dry cloth. If you follow these suggestions, the Compact Disc will provide a lifetime of pure listening enjoyment.
Awatar użytkownika
Tatuś
weteran forumowych bitew
Kontakt:

19-01-2026, 12:40

Dragazes pisze:
Przecież Norwegia nie jest w UE to co ma do tego Urszula?
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

19-01-2026, 12:51

Stany Zjednoczone są krajem przewidywalnym, szanującym zasady. Dywagacje o najeździe militarnym USA na Danię czy Grenlandię można włożyć między bajki - mówił w rozmowie z TVN24 były minister aktywów państwowych i wicepremier w rządzie PiS Jacek Sasin.
Spocznij. Wolno palić. :super:
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
Dragazes
w mackach Zła

19-01-2026, 12:56

Tatuś pisze:
Dragazes pisze:
Jest mocno zsynchronizowana z UE. Ale bardziej mi chodziło o całą akcję z Grenlandią i cłami.
Should the compact Disc become soiled by fingerprints, dust or dirt, it can be wiped with a clean and lint free soft, dry cloth. If you follow these suggestions, the Compact Disc will provide a lifetime of pure listening enjoyment.
Awatar użytkownika
Tatuś
weteran forumowych bitew
Kontakt:

19-01-2026, 13:32

Dragazes pisze:
Tatuś pisze:
Dragazes pisze:
Jest mocno zsynchronizowana z UE. Ale bardziej mi chodziło o całą akcję z Grenlandią i cłami.
Co to znaczy zsynchronizowana?

PS. Obejście tych ceł jest banalne. Export przez Węgry :D Takie Audi ma fabrykę w Gyorze, niech stamtąd wysyła papiery do aut. Jak Orban fiknie to można ogłosić zawsze redukcję miejsc pracy a ludzie i tak mają go dość.
Awatar użytkownika
Dragazes
w mackach Zła

19-01-2026, 13:41

Tatuś pisze:
19-01-2026, 13:32
Dragazes pisze:
Tatuś pisze:

Co to znaczy zsynchronizowana?

PS. Obejście tych ceł jest banalne. Export przez Węgry :D Takie Audi ma fabrykę w Gyorze, niech stamtąd wysyła papiery do aut. Jak Orban fiknie to można ogłosić zawsze redukcję miejsc pracy a ludzie i tak mają go dość.
Proszę, https://en.wikipedia.org/wiki/Norway%E2 ... _relations
A gdyby tak ją anektować do UE? :think:

Ciekawe w sumie jakie będą losy zeszłorocznego porozumienia pomiędzy UE a USA w sprawie jednostronnych ceł po tym co się ostatnio odpierdziela.
Awatar użytkownika
Tatuś
weteran forumowych bitew
Kontakt:

19-01-2026, 13:47

Gdzie tu widzisz informację o jakimś sojuszu militarnym zarządzanym przez Urszulę?
Dragazes pisze:
Anektować to chce Rosja, Donbas. UE jest organizacją dobrowolną a inicjatywę do przystąpienia musi wyrazić sama Norwegia.
Awatar użytkownika
Dragazes
w mackach Zła

19-01-2026, 14:14

Tatuś pisze:
19-01-2026, 13:47
Gdzie tu widzisz informację o jakimś sojuszu militarnym zarządzanym przez Urszulę?
Dragazes pisze:
Anektować to chce Rosja, Donbas. UE jest organizacją dobrowolną a inicjatywę do przystąpienia musi wyrazić sama Norwegia.
A czy ja kiedykolwiek pisałem o sojuszu militarnym? Powiedziałem tylko, że Norwegia pomimo tego, że nie jest w UE to jest z nią zsynchronizowana. Pojęcie nieostre i niefachowe :) Nie chce mi się tłumaczyć i odpowiadać z łapania za słówka, jest dla mnie po prostu oczywiste, że jeśli były jakakolwiek przypał w Norwegii (w co nie wierzę) to odbiłoby się to baaardzo na innych krajach w tej UE będących.
Kończąc: mam nadzieję, że Europa jakoś z tej bardzo trudnej sytuacji wyjdzie, bo takiej presji ze wschodu i z zachodu to nikt się jeszcze 5 lat temu (a co to jest 5 lat w historii, tyle to trwają kadencje różnych instytucji w krajach demokratycznych) raczej nie spodziewał.
Pelson
rasowy masterfulowicz

19-01-2026, 14:54

Dragazes, akurat Obama cisnął EU odnośnie współpracy z Rosją i Chinami i uzależnienia, zwłaszcza niemieckiego przemysłu, od:
a) rosyjskiego paliwa
b) chińskiego rynku.
będąc jednocześnie chronionym militarnie przez USA i nie musząc inwestować we własną obronność.
EU (Niemcy) siedziało okrakiem na płocie i w dupie miało prośby USA.
Więc teraz, akurat wg mnie całkiem zrozumiale, pomimo całej mojej niechęci do Trumpa, USA przeszło od prośby do groźby. Okazało się, któryś już raz z kolei zresztą, że jak się Niemiec nie pociśnie NA MAKSA, to kanclerstwo będzie się zachowywać kunktatorsko.
Więc to co robią Putin i Trumpek to, może nie najlepsze co nas może spotkać, ale coś pozytywnego. Bo zmusza UE do wyjścia z tej ciepłej pierzyny i ogarnięcia swojego pierdolnika i bycia zaangażowanym graczem międzynarodowym. A, że Wschód i Zachód robią to metodą przysłowiowego plaskacza wynika tylko z tego, jak gnuśna i zależna od zachcianek niemieckiego przemysłu stała się Unia.
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

19-01-2026, 15:31

Prawdę powiedziawszy poza tym, że typ jest kompletnym i dokumentnym wariatem*, to ja już nic z tego k-wa nie rozumiem. Nie wiem kto jest matką i synem kogo, ani kto kogo tutaj okradł a kto przyniósł węgiel. Kompletny mess i pierdolnik w jednym xD

*Oczywiście mówię i piszę o trampie. Ten list do premiera Norwegii to jest taki level odklei, że właściwie trzeba być wariatem, aby nie dostrzec w nim ręki wariata. Choć do niedawna miałem pewne wątpliwości na ile tramp robi jakiś cosplay prezydenta, albo to jest specyficzny performance połączony z wejściem do matrixa od Tomasza48, czy jak tam koledze jest. Od dzisiaj nie mam już żadnych wątpliwości. - Dej mnie nobla, bo pokoju nie będzie, kuchni też nie - xD
Ostatnio zmieniony 19-01-2026, 15:33 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
lys på slutten av lys

dra til helvete
Awatar użytkownika
Dragazes
w mackach Zła

19-01-2026, 15:33

Pelson pisze:
19-01-2026, 14:54
Dragazes, akurat Obama cisnął EU odnośnie współpracy z Rosją i Chinami i uzależnienia, zwłaszcza niemieckiego przemysłu, od:
a) rosyjskiego paliwa
b) chińskiego rynku.
będąc jednocześnie chronionym militarnie przez USA i nie musząc inwestować we własną obronność.
EU (Niemcy) siedziało okrakiem na płocie i w dupie miało prośby USA.
Więc teraz, akurat wg mnie całkiem zrozumiale, pomimo całej mojej niechęci do Trumpa, USA przeszło od prośby do groźby. Okazało się, któryś już raz z kolei zresztą, że jak się Niemiec nie pociśnie NA MAKSA, to kanclerstwo będzie się zachowywać kunktatorsko.
Więc to co robią Putin i Trumpek to, może nie najlepsze co nas może spotkać, ale coś pozytywnego. Bo zmusza UE do wyjścia z tej ciepłej pierzyny i ogarnięcia swojego pierdolnika i bycia zaangażowanym graczem międzynarodowym. A, że Wschód i Zachód robią to metodą przysłowiowego plaskacza wynika tylko z tego, jak gnuśna i zależna od zachcianek niemieckiego przemysłu stała się Unia.
Fajny komentarz. Tak, ja też rozumiem działania USA w ten sposób i wielka szkoda, że do elit europejskich nie dotarło po dobroci.
W starożytności Ateńczycy też takiego plaskacza potrafili strzelić fikającym "sojusznikom" w Związku Morskim. Hegemon ma swoją wizję a to całe pitolenie o wspólnych wartościach jest tylko do malutkich :)
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

19-01-2026, 15:53

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... dy-pokoju/
Prezydent Karol Nawrocki został zaproszony przez Donalda Trumpa do udziału w Radzie Pokoju, która ma zarządzać Strefą Gazy - potwierdził Polsat News przedstawiciel MSZ. Oprócz polskiego przywódcy do Rady zostali również zaproszeni m.in. prezydent Rosji Władimir Putin oraz premier Węgier Viktor Orban.

Także tego.....
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
olgims
weteran forumowych bitew

19-01-2026, 18:13

trup pisze:
19-01-2026, 15:53
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... dy-pokoju/
Prezydent Karol Nawrocki został zaproszony przez Donalda Trumpa do udziału w Radzie Pokoju, która ma zarządzać Strefą Gazy - potwierdził Polsat News przedstawiciel MSZ. Oprócz polskiego przywódcy do Rady zostali również zaproszeni m.in. prezydent Rosji Władimir Putin oraz premier Węgier Viktor Orban.

Także tego.....
jeszcze batyr musi znaleźć w kieszeni miliard baksow bo tyle kosztuje zaproszenie. towarzystwo doborowe. czekać tylko aż ruspublika doda na pasku obok zbiórki na wóz transmisyjny, zbiórkę na członkostwo batyra.
A przy okazji trampka to media opublikowały jego list do premiera Norwegii :lol: muszą mu zabrać kredki świecowe w tym białym domu bo świat zaczyna umierać ze śmiechu nad bezdennym kretynizmem tego dziada z zaawansowaną demencja :lol:
Czekam również na tłumaczenia pisiorow jak to dobra jest zapłacic trampkowi 4mil PLN z publicznych, żeby usiąść przy jednym stole z fjutinem i gownokaszenką :lol:
Seein' me is def not repeated or done twice
I laugh as I cast the first stones at Christ
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

19-01-2026, 20:54

Ascetic pisze:
19-01-2026, 15:31
Prawdę powiedziawszy poza tym, że typ jest kompletnym i dokumentnym wariatem*, to ja już nic z tego k-wa nie rozumiem. Nie wiem kto jest matką i synem kogo, ani kto kogo tutaj okradł a kto przyniósł węgiel. Kompletny mess i pierdolnik w jednym xD

*Oczywiście mówię i piszę o trampie. Ten list do premiera Norwegii to jest taki level odklei, że właściwie trzeba być wariatem, aby nie dostrzec w nim ręki wariata. Choć do niedawna miałem pewne wątpliwości na ile tramp robi jakiś cosplay prezydenta, albo to jest specyficzny performance połączony z wejściem do matrixa od Tomasza48, czy jak tam koledze jest. Od dzisiaj nie mam już żadnych wątpliwości. - Dej mnie nobla, bo pokoju nie będzie, kuchni też nie - xD
Terlikowski dziś napisał w WP wszystko, co warto na ten temat powiedzieć. O tu:
https://wiadomosci.wp.pl/trump-leczy-wl ... 587807456a

Nawet nie wariat, spłakany chłopiec w ciele starego mężczyzny, który koniecznie musi na każdym kroku zyskać potwierdzenie, że jest świetny. No ale, jeśli świat przetrwa do końca jego kadencji, to przynajmniej sprawdzimy kilka rzeczy. Po pierwsze, czy ta mityczna "najdojrzalsza demokracja na świecie" rzeczywiście ma skuteczne mechanizmy powstrzymujące, czy jednak aż taka dojrzała nie jest. Po drugie, czy UE i przyległości są w stanie skutecznie funkcjonować w świecie, w którym USA nie jest sojusznikiem. Po trzecie, czy polskie władze się obudzą i przestaną udawać, że nie ma problemu. Ok, Tusk przynajmniej podpisał się pod wspólnym stanowiskiem. Ale naprawdę, trzeba tam było wysłać 1 żołnierza (słownie: jednego). To major Zenon Łycha, zrobi rozeznanie, jak tam u was niedźwiedzi polarnych jest, co się da i co potrzeba. Cła i tak będą, bo wiadomo, że odpowiedź musi być na poziomie UE, więc postawa myszy pod miotłą nie ma żadnego sensu. Bo jakbym miał stawiać na jakichkolwiek sojuszników teraz, to kraje nordyckie, bałtyckie, może jeszcze parę krajów z kontynentu (Francja?). Na pewno nie USA. W razie konfliktu na małą skalę może wystarczy. A jeśli konflikt ma być nuklearny, to i tak jeden członek męski. Szkoda, że trzeba sprawdzać te rzeczy za naszego życia.

Natomiast Trump pewnie nie ma pojęcia, że jeśli te trzy lata miną w miarę spokojnie (raczej nie), to przejdzie do historii jako najbardziej groteskowy i infantylny prezydent w krótkiej historii swego kraju. Ciekawe, czy po nim jest szansa na kogoś normalnego.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
ODPOWIEDZ