RIETAS Torne Valley Black Metal

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
winterforest
postuje jak opętany!

RIETAS Torne Valley Black Metal

25-11-2025, 18:01

Wydaje mi się, że warto założyć temat. Nie każdy zagląda do świńskiego, a szkoda żeby taka fajna płyta przeszła bez echa. W moim odczuciu najlepszy fiński BM w tym roku obok Clandestine Blaze. Zespół na koncie ma demo wydane przez nasz Wolfspell Records i split z Riivaus. W tym roku wyszedł debiut nakładem fińskiej KVLT. Cytując kolegę Nicrama "niezwykle wciągający materiał. Świetnie skomponowany i urozmaicony północnymi naleciałościami folklorystycznymi, w sposób mroczny i niepokojący. Dużo melancholijnych melodii.." Płyta była przez chwilę w HellisHere, ale sprzedała się z prędkością światła. Całości można posłuchać na bandcamp

Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: RIETAS Torne Valley Black Metal

25-11-2025, 18:43

Cieszę się, że założyłeś temat, bo faktycznie ta płyta zasługuje na to aby być bardziej widoczną niż tylko w "Świński BM". Katuję ją codziennie i coraz bardziej się w nią wgryzam. Co ciekawe na okładce napisane jest The Trve Rietas. :-) Na zdjęciu we wkładce Ari XIII wygląda jak jakiś ork, więc pewnie rzeczywiście są trve. A sama muzyka wskazuje, że chłopaki czują te klimaty. Każdy kawałek jest inny, przykuwa jakimś riffem, zaśpiewem, melodią. A właśnie w melodie to potrafią. Wszystko wpada w ucho, a jednocześnie broni się przed sztampą. Bardzo to wszystko jest energetyczne i jednocześnie okraszone jakąś smutą i zwątpieniem. Miejscami jest bardzo pięknie i przywodzi ta płyta najlepsze co oferował dawno temu, black metal - szczerość. Jak słyszę taki Vaikainen czy też Sylva to aż mnie nosi. Muszę sprawdzić demówkę, bo nawet nie wiedziałem, że wydała ich nasza Wolfspell. Czas nadrobić to niedopatrzenie. 666/10.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
winterforest
postuje jak opętany!

26-11-2025, 08:22

Kolega Nicram chyba wyczerpał temat. Od siebie dodam, że w wielu momentach mam ciary. Ja np pod koniec 7 kawałka gdy wchodzi damski głos. Nie wiem, ale jest coś nawiedzonego w tym.. Płyta od wczoraj nie wychodzi z odtwarzacza. Jest opcja, że wskoczy nawet do mojego top 3 2025.
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
zahartowany metalizator

26-11-2025, 08:50

Posłuchałem troche sampli z YT, i przestałem. Nie chce sobie psuć odsłuchu z cd, od razu czuć ,że jest to dobre. Dajcie znać jak gdzieś rzucą cd.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
winterforest
postuje jak opętany!

26-11-2025, 09:19

Mam info z pierwszej ręki, że idzie paczka z Rietas do HellisHere. Cztery sztuki wjedzie na sklep. Także trzeba być w gotowości jak ktoś chce. Ciekawostka odnośnie nowego White Rune. Zeszło na pniu 30 kopii :D
C//A
w mackach Zła

26-11-2025, 09:58

Only_True_Believers pisze:
26-11-2025, 08:50
Posłuchałem troche sampli z YT, i przestałem. Nie chce sobie psuć odsłuchu z cd, od razu czuć ,że jest to dobre. Dajcie znać jak gdzieś rzucą cd.
Mam podobnie. W blokach startowych.
ODPOWIEDZ