Rejwan pisze: ↑04-11-2025, 13:04
empir pisze: ↑03-11-2025, 00:48
Rejwan pisze: ↑02-11-2025, 07:46
jahahaha prima aprilis jest w kwietniu
Wyjaśnię ci to jak pięciolatkowi, bo widzę, że dane to dla ciebie czarna magia.
Szwecja – indeks przestępczości 48 (Numbeo 2024) czyli średnia UE, nie „stolica gwałtów”
Numbeo Crime Index: 0 = zero przestępstw, 100 = chaos. 48 to średnia dla Europy (Polska 28, Niemcy 37, Francja 55). Tak, gangi strzelają – ale ogółem kradzieże, gwałty, morderstwa niskie.
Dlaczego ważne?
Szwecja: tylko 20% chodzi do kościoła, 80% „chrześcijan” to ateiści w praktyce. A mimo to bezpieczniej niż w wielu katolickich krajach.
https://www.numbeo.com/crime/rankings_b ... region=150
No cóż, pięciolatek faktycznie może by to łyknął, ale nie ja
Ten twój indeks przestępczości Numbeo to chyba kolejny żart. Skoro w Rosji ten wskaźnik wyszedł 39 to czy oznacza to, że maja tam przestępczość niższa niż w Szwecji czy np. Grecji dla których ten indeks jest większy?

wg. Numbeo tak.
Numbeo ma brak peer review i kontroli naukowej, nie ma tam żadnej sensownej metodologii, która by w jakiś sposób czyniła te dane wiarygodnymi. Tam jest po prostu ankieta co do subiektywnych odczuć. Więc mogą wypierdalać ze swoimi danymi z dupy tak jak i ty empirze. i empirycznie mogę dodać, że parę razy byłem w Szwecji w tym jakiś czas temu w Malmo na delegacji i widziałem na przykłąd jak po wyjściu z taksówki paru czarnych zajebało kolesiowi kurtkę, w biały dzień. experience nie do odzobaczenia. ogólnie 2/10 nie polecam. chyba, że pojechać na ryby albo na biwak do głuszy to spoko.
https://forsal.pl/swiat/bezpieczenstwo/ ... najgo.html
a tu jeszcze taka ciekawostka, "gwałt był za krótki"
https://www.aol.com/news/did-not-last-l ... 31283.html
ps. empir mistrzu napisz jeszcze jak ci średnia dla tego indeksu dla Europy wyszła 48 bo wrzuciłem do excala i mi 35,58 wyszło więc coś inaczej niż napisałeś i Szwecja to jednak topka xD
Numbeo = percepcja ludzi. Wszyscy to wiedzą. Nikt nie twierdzi, że Numbeo to idealna metodologia naukowa. Czy to jedyna dostępna, aktualizowana i szeroko cytowana baza, która pozwala na szybkie porównanie subiektywnych odczuć i trendów? Tak. Jeśli ją odrzucasz, to na jakich danych opierasz swoje twierdzenia o "stolicy gwałtów"? Na kurtce w Malmö? Gratuluję, to dopiero peer review.
Rzetelne dane - Eurostat, UNODC (ONZ), World Justice Project.
Tu jest sedno:
Szwecja ma niską liczbę zabójstw na 100k mieszkańców (0,9–1,4)
Polska ~0,7–1,0
USA ~5–7
Rosja 8–10 (było >20, teraz pewnie wybielają statystyki)
Co do Rosji. Rosja to kraj, gdzie ludzie wierzą w Putina, a "przestępstwo" to krytyka władzy. Subiektywne poczucie bezpieczeństwa w autokracji i na ulicy to dwie różne bajki. Ludzie tam nie zgłaszają przestępstw na taką skalę jak w Szwecji z powodów, których nie trzeba tłumaczyć. To chyba oczywiste.
A co do Malmo. To nie jest cała Szwecja (to jak oceniać Polskę po Pruszkowie), mimo iż każdemu gdzieś kiedyś ktoś coś ukradł. Tylko to nie jest dowód.
Numbeo 2025 mid-year (ankiety, real-time):
Malmö: 65.2
Sztokholm: 45.1
Göteborg: 47.8
Średnia Szwecja: 48.1
Średnia UE (27): 34.91
Wyciągasz anegdotę o kradzieży kurtki, a ja pokazuję, że Malmö jest wyjątkiem potwierdzającym regułę.
A tak na marginesie, ta średnia i tak jest niska dzięki ultra-sekularnym krajom (Dania 26, Czechy 26,6, Finlandia 26,5), które są na samym dole listy przestępczości. To potwierdza moją tezę, nie Twoją.
Nie twierdzę, że Szwecja to raj. Twierdzę, że ateizacja nie powoduje upadku społeczeństwa, a to był mój punkt od początku.
A co do gwałtu. Ten kuriozalny wyrok został wydany w 2004 roku, czyli 21 lat temu. Wywołał oburzenie, a Szwecja od tamtej pory zmieniła prawo na zasadę zgody – brak 'tak' to 'nie'. Czyli kraj, który rzekomo się rozpada, koryguje błędy i ma jedno z najbardziej postępowych praw w Europie.