Co teraz pijecie?

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Major Zagłoba
postuje jak opętany!
Kontakt:

Re: Co teraz pijecie?

30-09-2025, 08:41

Tak piszecie o tych kwasach że chyba zrobię turne po sklepach i poszukam a jak nie będzie to spróbuję zrobić
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

30-09-2025, 09:04

Polecam skrocic sobie meki delektacji i zamowic na allegro szesciopak Lidskiego, najlepszy kvass zostawiajacy wszystko w tyle nawet te zmudzinskie belty z syropem fruktozowym nie wspominajac o banderowskich szczochach z polowa tablicy mendelejewa
woodpecker from space
tabaluga
w mackach Zła

30-09-2025, 09:29

Kiedyś próbowałem sam zrobić kwas ale wyszedł jakis podejrzany szczoch , bałem sie tego pić.
A odnośnie kwasu z Putki to niby ok , fajna gestawa konsystencja , ale po przeczytaniu tego
"Do produkcji napoju wykorzystywane jest putkowe pieczywo razowe, które np. ze względu na niewłaściwą wagę nie trafiłoby do sprzedaży, drugie życie otrzymuje w kadzi rzemieślniczego browaru."
mam nieodparte wrażenie że jak im jakiś chlebek sie przeterminuje i spleśnieje to sie odskrobie i zrobi z tego kvasa, zresztą to sie tyczy wszystkich przemysłowych produktów.
a na dodatek jeszcze to : "Gazeta cytuje m.in. szefa piekarni Putka. Firma miała trudności z przyciągnięciem polskich pracowników, więc zwróciła się w stronę przybyszów z zagranicy – w tym z takich krajów jak Senegal, Indie czy Kolumbia. Obecnie cudzoziemcy stanowią połowę z liczącego około 500 osób zespołu produkcyjnego."

ktoś kto jeszcze niedawno przeżuwał muchy w Senegalu i robił z tego chleb , dziś robi mi kvas :yoinks:
Je suis Charlie
Awatar użytkownika
masterful
weteran forumowych bitew
Kontakt:

30-09-2025, 09:42

Robiłem to dwa razy w roku jako nastolatek ᕦ(ツ)ᕤ Może kiedyś się skusze ponownie.

• Kromki chleba razowego podpiekamy w piekarniku, aż lekko (a nawet mocno) się przypalą. Taki posmak smoły nadaje mu charakterystycznego, „piekielnego” smaku.
• Zalewamy je wrzątkiem w jakimś naczyniu (ja kiedyś używałem do tego gara do prania z czasów PRL-u bo dla całej rodziny było).
• Czekamy, aż wywar się schłodzi i nabierze smaku z chleba, a następnie odcedzamy „fusy”.

• Potem można dodać według uznania coś z zestawu: imbir, kardamon, cytrynę, pomarańczę, miód albo cukier do smaku. Ewentualnie nic - wtedy wychodzi czysty, chlebowy kwas.
• Następnie dodawałem drożdże (niestety nie pamiętam ile) i rano już można było zlewać napój do butelek. Mieliśmy takie oldskulowe z zapięciem.

A, no i jeszcze przed zamknięciem do każdej butelki wrzucało się ze 4 rodzynki. Potem na balkon (jesień), aby nie wyjebało w kosmoś jak zacznie pracować.
Awatar użytkownika
Major Zagłoba
postuje jak opętany!
Kontakt:

30-09-2025, 10:29

masterful pisze:
30-09-2025, 09:42
Robiłem to dwa razy w roku jako nastolatek ᕦ(ツ)ᕤ Może kiedyś się skusze ponownie.

• Kromki chleba razowego podpiekamy w piekarniku, aż lekko (a nawet mocno) się przypalą. Taki posmak smoły nadaje mu charakterystycznego, „piekielnego” smaku.
• Zalewamy je wrzątkiem w jakimś naczyniu (ja kiedyś używałem do tego gara do prania z czasów PRL-u bo dla całej rodziny było).
• Czekamy, aż wywar się schłodzi i nabierze smaku z chleba, a następnie odcedzamy „fusy”.

• Potem można dodać według uznania coś z zestawu: imbir, kardamon, cytrynę, pomarańczę, miód albo cukier do smaku. Ewentualnie nic - wtedy wychodzi czysty, chlebowy kwas.
• Następnie dodawałem drożdże (niestety nie pamiętam ile) i rano już można było zlewać napój do butelek. Mieliśmy takie oldskulowe z zapięciem.

A, no i jeszcze przed zamknięciem do każdej butelki wrzucało się ze 4 rodzynki. Potem na balkon (jesień), aby nie wyjebało w kosmoś jak zacznie pracować.
A jakby na dzień albo dwa dać do balonu żeby popracowało i wtedy do butelek? I drożdże zwykłe piekarskie?
Awatar użytkownika
masterful
weteran forumowych bitew
Kontakt:

30-09-2025, 11:26

Wiesz co ostatnio robiłem to ok 1990 roku pewnie, a pisałem to z "dziurawej" pamięci ;)

Wydaje mi się ze przelewałem do butelek na oko jak był na to odpowiedni czas. Po prostu stało w cieple i pracowało. Zbierała się piękna pianka i czuć było w smaku, ze zaczyna pracować. Na pewno potem stały w butelkach w domu, a dopiero potem na balkon (pod kocykiem) bo inaczej pewnie nic z tego nie wyszło.

Drożdże dawał "tata", ale były chyba jakieś specjalnie na podpiwek czy coś takiego.

Ps. W zależność od stopnia przypalenia był inny smak i kolor. Zawsze wolałem je przypalić. Kwas był ciemny i lepszy w smaku. Dodatkowo trzeba było dobrze określić ilość cukru, aby nie było za mało dla drożdzy do pracy, ani za dużo, aby nie zrobił się słodki ulepek.

+ Na każdym etapie przelewania leciało przez gazę czy coś podobnego aby za każdym razem odcedzić kolejne farfocle.

ps2. Zrobie to w następny weekend. ᕦ(ツ)ᕤ
ps3 W airfryerze!
Awatar użytkownika
Triceratops

30-09-2025, 12:12

tabaluga pisze:
Kiedyś próbowałem sam zrobić kwas ale wyszedł jakis podejrzany szczoch , bałem sie tego pić.
A odnośnie kwasu z Putki to niby ok , fajna gestawa konsystencja , ale po przeczytaniu tego
"Do produkcji napoju wykorzystywane jest putkowe pieczywo razowe, które np. ze względu na niewłaściwą wagę nie trafiłoby do sprzedaży, drugie życie otrzymuje w kadzi rzemieślniczego browaru."
mam nieodparte wrażenie że jak im jakiś chlebek sie przeterminuje i spleśnieje to sie odskrobie i zrobi z tego kvasa, zresztą to sie tyczy wszystkich przemysłowych produktów.
a na dodatek jeszcze to : "Gazeta cytuje m.in. szefa piekarni Putka. Firma miała trudności z przyciągnięciem polskich pracowników, więc zwróciła się w stronę przybyszów z zagranicy – w tym z takich krajów jak Senegal, Indie czy Kolumbia. Obecnie cudzoziemcy stanowią połowę z liczącego około 500 osób zespołu produkcyjnego."

ktoś kto jeszcze niedawno przeżuwał muchy w Senegalu i robił z tego chleb , dziś robi mi kvas :yoinks:
O kurvva dzeki za ostrzezenia, moze i probiotyki z koz z nosa i lupiezu zdrove ale ja podzienkuje. Nawet ten splesnialy chleb mnie tak nie brzydzi
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Major Zagłoba
postuje jak opętany!
Kontakt:

30-09-2025, 12:22

https://nomart.pl/wordpress/kwas-chlebowy-litewski/

Ten przepis wygląda obiecująco, muszę wziąć od teściowej wiadra 20l albo jak pojadę to u niej machnę
tabaluga
w mackach Zła

30-09-2025, 13:55

Obrazek

oranżadka taka
Je suis Charlie
Awatar użytkownika
Bonecrusher
zahartowany metalizator

30-09-2025, 15:31

Kawunia
Eternal spokój!
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

30-09-2025, 19:16

Triceratops pisze:
30-09-2025, 12:12
tabaluga pisze:

O kurvva dzeki za ostrzezenia, moze i probiotyki z koz z nosa i lupiezu zdrove ale ja podzienkuje. Nawet ten splesnialy chleb mnie tak nie brzydzi
kuffa również dziękuje za ostrzeżenie, kiedyś mi się zdarzyło raz czy dwa w Putce coś kupić ale teraz już będę unikał.
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
piotraz
rasowy masterfulowicz

30-09-2025, 20:46

tabaluga pisze:
30-09-2025, 13:55
Obrazek

oranżadka taka
Ale ze nie pijesz w swoim kubku?? Pewnie nie smakuje :darksidepepe:
tabaluga
w mackach Zła

30-09-2025, 21:58

kubasek konfy to talizman , a jak go postawisz na wzmacniaczu to i muzyka lepiej zabrzmi :darksidepepe:
Je suis Charlie
Awatar użytkownika
Triceratops

01-10-2025, 17:07

Rynek vs debile
Obrazek
Obrazek
woodpecker from space
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

01-10-2025, 17:09

tabaluga pisze:
kutasek konfy to talizman , a jak go postawisz (... ) to i muzyka lepiej zabrzmi
No comments.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Ascetic

01-10-2025, 17:13

hcpig pisze:
tabaluga pisze:
kutasek konfy to talizman , a jak go postawisz (... ) to i muzyka lepiej zabrzmi
No comments.
Jeszcze pewnie później nuci, nagrywki z Kutas Records:
lys på slutten av lys
tabaluga
w mackach Zła

01-10-2025, 17:23

gejoskie szanty to ci trans-mamusia spiewala jak byles mały , dlatego wyrosłeś na co wyrosłes.

A niedowiarkom polecam zrobić eksperyment i zakupić kubek konfy i postawić na wzmacniaczu lub głośnikach ( potrzebne są wtedy dwa kubki ) i sie samemu przekonać. W klubie audiofilskim do którego należe wszyscy słyszeli różnice na plus.
Je suis Charlie
tabaluga
w mackach Zła

01-10-2025, 17:27

hcpig pisze:
głodnemu chleb na myśli
Je suis Charlie
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

01-10-2025, 17:44

Triceratops pisze:
01-10-2025, 17:07
debile
Mocno i celnie o kupujących kranówę w plastyku :hehehe:
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Triceratops

01-10-2025, 18:09

To nie tylko o kranowe chodzi
woodpecker from space
ODPOWIEDZ