PARADISE LOST

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: PARADISE LOST

21-09-2025, 19:47

Przykro mi
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

21-09-2025, 21:03

Bardzo dobra płyta. Za jej zaletę uważam "piosenkowość" (jest takie słowo?), bo poprzedniczka gdzieś jakoś mi pokazała, że jednak ich pomysł na powrót do mocnego grania się odrobinę wyczerpał. Wiem, nie każdy się zgadza. Ale tu mamy więcej grania z, powiedzmy, środkowego okresu. Gdzie zostawili już elektroniczne eksperymenty i zaczęli grać dobry, klimatyczny miks rocka i metalu. Gdzieś tak okres In Requiem - Tragic Idol. To chyba optymalna droga dla tej kapeli.

Poszczególnych kawałków na razie nie chcę oceniać, potrzeba ciut więcej czasu. Na razie na pewno ciosem nr 1 jest "Salvation". Budujące, że po tylu latach Panowie wciąż potrafią nagrać coś, co od razu tak mocno chwyta za serce. I niby wiedziałem, że gdzieś na płycie są goście, ale jak wokale poszły w hejwi, to se myślę, kurwa co ten Nick wyczynia. Dopiero po chwili sobie uzmysłowiłem, że to przecież Alan, o którym wiedziałem, że gdzieś tam był w gościach :lol: Bardzo ładny miniaturowy duecik. Niby nic, ale to jak w "Accuser Opposer" wiadomego bandu. Bez Alana byłby dobry, z Alanem jest obłędny. Będzie słuchane dalej, jestem zadowolony.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
tomekw48
w mackach Zła

21-09-2025, 21:32

Był okres, że byłem bardzo zauroczony Paradajsami. I to dotyczyło wszystkich płyt. Również Host. To było podobnie jak z Brajdami. Lubiłem całą ich dyskografię. Ale od jakiś 2óch albumów - ten już będzie 3ci, nie potrafią we mnie wykrzesać tej iskry, że to jest to. Niby to wszystko się zgadza, ale to nie to.
Cieszę się, że nie dałem się w tym przypadku nabrać na preorder.
Żałowałbym.
PS. Ale i tak uważam, że to płyta lepsza od meduzy.
Może jeszcze przyjdzie jej czas.
Oby.
Bardzo lubię ten zespół.

PPS. nie wiem, czy widzieliście transmisję z woodstocku jak grali paradajsi. pod sceną kompletna pustka. to chyba już zespół dla starych zgredów, a nie dla młodych.
Jak wewnątrz tak i na zewnątrz.
Triceratops pisze:
12-02-2025, 13:57
A czy Biblia jest spojna....Stary Testament jak najbardziej.
Awatar użytkownika
Triceratops

21-09-2025, 22:39

Lukass pisze:
Bardzo dobra płyta. Za jej zaletę uważam "piosenkowość" (jest takie słowo?),
Nie ma, jest piosenkowatowosc
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

21-09-2025, 22:41

Triceratops pisze:
21-09-2025, 22:39
Lukass pisze:
Bardzo dobra płyta. Za jej zaletę uważam "piosenkowość" (jest takie słowo?),
Nie ma, jest piosenkowatowosc
Takiego słowa nie ma na pewno. Za to jest dobry album PL :yes: Co za stare, niesamowite dziady.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

22-09-2025, 15:06

Lukass pisze:
Bardzo dobra płyta. Za jej zaletę uważam "piosenkowość" (jest takie słowo?), bo poprzedniczka gdzieś jakoś mi pokazała, że jednak ich pomysł na powrót do mocnego grania się odrobinę wyczerpał. Wiem, nie każdy się zgadza. Ale tu mamy więcej grania z, powiedzmy, środkowego okresu. Gdzie zostawili już elektroniczne eksperymenty i zaczęli grać dobry, klimatyczny miks rocka i metalu. Gdzieś tak okres In Requiem - Tragic Idol. To chyba optymalna droga dla tej kapeli.
Wg mnie poprzednia, czyli "Obsidian", była o wiele lepsza niż "Medusa". Poziom "The Plague Within", która to jest jednym z najlepszych albumów od kilkunastu lat; ale to oczywiście moje subiektywne zdanie szalikowca PARADISE LOST, którego albumy lubię i zbieram od pierwszej płyty;
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
Nasum

22-09-2025, 19:33

tomekw48 pisze:
21-09-2025, 21:32

PPS. nie wiem, czy widzieliście transmisję z woodstocku jak grali paradajsi. pod sceną kompletna pustka. to chyba już zespół dla starych zgredów, a nie dla młodych.

Tylko że Polandrock, to taki spęd, na którym moim zdaniem gra wszystko i nic. Nie wiem czy Paradise czuł się tam dobrze, nie wiem czy szerokie grono fanów PL czułoby sie dobrze na tym spędzie, gdzie oprócz ich ulubionej kapeli nie grało nic ciekawego.... Także nie wysuwałbym takich wniosków zbyt pochopnie.
Awatar użytkownika
nicram

22-09-2025, 20:09

Ihasan pisze:
Lukass pisze:
Wg mnie poprzednia, czyli "Obsidian", była o wiele lepsza niż "Medusa". Poziom "The Plague Within", która to jest jednym z najlepszych albumów od kilkunastu lat;
:plusone:
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

22-09-2025, 20:34

Ihasan pisze:
Wg mnie poprzednia, czyli "Obsidian", była o wiele lepsza niż "Medusa". Poziom "The Plague Within", która to jest jednym z najlepszych albumów od kilkunastu lat; ale to oczywiście moje subiektywne zdanie szalikowca PARADISE LOST, którego albumy lubię i zbieram od pierwszej płyty;
Nie zamierzam się o to wykłócać. Ja z tej trójki najbardziej lubię "The Plague Within". Lubię "Medusa". Z "Obsidian" właściwie od początku się nie zaprzyjaźniłem i chyba już się to nie zmieni.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Triceratops

22-09-2025, 20:37

Mam podobnie, ale ogolnie to z tego co pamietam najbardziej zbiezne zdanie nt Paradajsow mielismy z kol 535

Medusa to czysta spuscizna po Shades Of God ale tez duzo klimatu z Gothic, no takie From The Gallow czy Blood & Chaos , mozna by spokojnie wrzucic w Gothic i elegancko by pasowalo. PIwniczny, duszny klimat i przede wszystkim genialne necro wokale, dawno takich swietnych nie mial (i jak sie okazuje juz nie bedzie mial) sladowe ilosci czystej wokalnie pedaliady, ktorej troche jest niestety na Plague i jeszcze to nie gryzie w uszy ale na Obsidian juz jest zdecydowanie za duzo. Dla mnie Medusa to monolit totalny, bo na Plague jest jeszcze zlepek kompozycji z roznych lat z tego co pamietam. Obsidian to juz popluczyny, nie wiem dlaczego nikt Holmesa nie powstrzyma przed tymi zawodzeniami mlodego Wertera
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Believer
weteran forumowych bitew

22-09-2025, 23:01

Triceratops pisze:
22-09-2025, 20:37
Mam podobnie, ale ogolnie to z tego co pamietam najbardziej zbiezne zdanie nt Paradajsow mielismy z kol 535

Medusa to czysta spuscizna po Shades Of God ale tez duzo klimatu z Gothic, no takie From The Gallow czy Blood & Chaos , mozna by spokojnie wrzucic w Gothic i elegancko by pasowalo. PIwniczny, duszny klimat i przede wszystkim genialne necro wokale, dawno takich swietnych nie mial (i jak sie okazuje juz nie bedzie mial) sladowe ilosci czystej wokalnie pedaliady, ktorej troche jest niestety na Plague i jeszcze to nie gryzie w uszy ale na Obsidian juz jest zdecydowanie za duzo. Dla mnie Medusa to monolit totalny, bo na Plague jest jeszcze zlepek kompozycji z roznych lat z tego co pamietam. Obsidian to juz popluczyny, nie wiem dlaczego nikt Holmesa nie powstrzyma przed tymi zawodzeniami mlodego Wertera
Po tym wpisie posłucham w końcu tej meduzy, bo zatrzymałem się na plague, która w chwili premiery bardzo mi się podobała.
est
mistrz forumowej ceremonii

23-09-2025, 09:11

O tym samym dzisiaj pomyślałem bo też nie słyszałem żadnej po wyżej wspomnianej płycie, która była taka se.
Awatar użytkownika
Żułek

23-09-2025, 11:48

The Plague Within jest idealnie wyważony między ciężarem a melodią, dwie poprzedzające płyty do tego małymi krokami doprowadziły i się udało
następne płyty to mniej lub bardziej odgrzewane kotlety do których nie wracam, do nowej raczej też nie wróce, ładnie piosenki to są na DT i to dużo lepsze ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

23-09-2025, 14:37

Lukass pisze:
22-09-2025, 20:34
Ihasan pisze:
Nie zamierzam się o to wykłócać. Ja z tej trójki najbardziej lubię "The Plague Within". Lubię "Medusa". Z "Obsidian" właściwie od początku się nie zaprzyjaźniłem i chyba już się to nie zmieni.
wiesz co, to nie chodzi o wykłócanie, raczej subiektywne podejście do płyt PL ;)
"Medusa" odświeżę, bo z racji tego że praktycznie do niej nie wracam, ściągnę płytę z regału i trochę sobie z nią pojeżdżę w aucie. Skatuje może zmienię zdanie ;)
Nie mniej, nadal uważam że "Obsidian" to cholernie dobry krążek! mega lubię i regularnie się kręci;
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

23-09-2025, 15:10

Wydanie tej nowej płyty to jest kurwa dramat. Za prawie stówę wersja limitowana z bonusami jest gorzej wydana niż zwykła w klasycznym Jewel case. Aż wstyd ten kartonik na półce postawić :toxic:
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Nasum

23-09-2025, 15:55

A na winylu też sa te dodatkowe kawałki? Czy tylko na tym biednym kartonowym specjalnym boxie?
Awatar użytkownika
Kilgore
rasowy masterfulowicz

23-09-2025, 16:29

Nasum pisze:
A na winylu też sa te dodatkowe kawałki? Czy tylko na tym biednym kartonowym specjalnym boxie?
Tylko w boxie, jest siódemka z nimi i cd z bonusami
Wyobraź sobie że zawsze masz czas
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

23-09-2025, 19:36

Sgt. Barnes pisze:
Wydanie tej nowej płyty to jest kurwa dramat. Za prawie stówę wersja limitowana z bonusami jest gorzej wydana niż zwykła w klasycznym Jewel case. Aż wstyd ten kartonik na półce postawić :toxic:
Fuckt! Bałem się to z folii wyciągnąć, żeby się nie rozleciało. Trza było może w gazetę zawinąć.
support music, not rumors
Awatar użytkownika
Żułek

23-09-2025, 19:40

Kilgore pisze:
23-09-2025, 16:29
Nasum pisze:
Tylko w boxie, jest siódemka z nimi i cd z bonusami
w Brazylii ponoć wyszedł digipack ;)
https://www.discogs.com/release/3512930 ... -Ascension
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
Triceratops

23-09-2025, 19:41

Rattlehead pisze:
23-09-2025, 19:36
Sgt. Barnes pisze:
Fuckt! Bałem się to z folii wyciągnąć, żeby się nie rozleciało. Trza było może w gazetę zawinąć.
Delikatne jak wokale Nicka, wszystko sie zgadza :ok:
woodpecker from space
ODPOWIEDZ