METALLICA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
-
- w mackach Zła
Re: METALLICA
Uwielbiam i wracam najczęściej że wszystkich ich płyt.
- Anzhelmoo
- weteran forumowych bitew
Zgadzam się. Jest to prawdopodobnie najlepiej brzmiący album Metalliki, a do tego super wokale, riffy i aranżacje. Właściwie to nie widzę większych wad, ale rozumiem, że nie wszystkim może leżeć.
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Ja wracam regularnie do Mastera i to sie nie nigdy zmieni, jest to najlepsza, wybitna i genialna plyta tego zespolu, reszta mogla by nie istniec w zasadzie
woodpecker from space
-
- mistrz forumowej ceremonii
Drone mówił, że 6/10.Triceratops pisze: ↑31-08-2025, 11:07Ja wracam regularnie do Mastera i to sie nie nigdy zmieni, jest to najlepsza, wybitna i genialna plyta tego zespolu, reszta mogla by nie istniec w zasadzie
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- Triceratops
-
Dla mnie chyba najlepszy materiał wydany pod szyldem Metallica. Ani Kill'em all ani Ride the lighting, ani .... And justice for all nie mają dla mnie - podkreślam dla mnie - takiego klimatu, takiej mocy, takich genialnych kompozycji jakie ma Master of puppets. Dla mnie to album, który śmiało mogę określić mianem opus magnum ich twórczości. Oczywiście, jest to bardzo subiektywne spostrzeżenie, patrzę też na ten album przez pryzmat sentymentu, bo jedną z pierwszych kaset z metalem jakie kupiłem było właśnie Master. W zasadzie, jak mnie najdzie ochota by posłuchać Mety to sięgam po ten album.Triceratops pisze: ↑31-08-2025, 11:07Ja wracam regularnie do Mastera i to sie nie nigdy zmieni, jest to najlepsza, wybitna i genialna plyta tego zespolu, reszta mogla by nie istniec w zasadzie
- Dragazes
- w mackach Zła
Nie

"
10 - absolut
9 - genialna
8 - wybitna
7 - doskonała
6 - bardzo dobra
5 - dobra
4 - przyzwoita
3 - średnia
2 - słaba
1 - beznadziejna
0 - dno "
A Load jest oczywiście wybitnym albumem, pomnik rocka lat '90.
Should the compact Disc become soiled by fingerprints, dust or dirt, it can be wiped with a clean and lint free soft, dry cloth. If you follow these suggestions, the Compact Disc will provide a lifetime of pure listening enjoyment.
- Żwirek i Muchomorek
- zaczyna szaleć
Tylko "Ride the Lightning" (7/10), reszta jest mi do niczego w życiu niepotrzebna. Master of Puppets przepitolone gówno.
Powyższa skala jakaś dziwna, rozsądek nakazuje kierować się krzywą rozkładu normalnego Gaussa, z którego wynika, że album przeciętny - średni - ma z definicji 5/10 - co wypada dokładnie w połowie skali rozpiętej między 0 a 10. Wszystko, co jest słabsze jest niewarte uwagi, wszystko co powyżej - potencjalnie uwagi warte. W tej optyce większość wartych uwagi płyt mieści się między 5,5/10 a 8/10, przy czym te ostatnie występują bardzo rzadko, a 9/10 - prawie wcale. 10/10 to jak wzór metra z Sevres - rzeczy typu "Reign in Blood" albo "Paranoid", ta ocena nie ma zastosowania do codziennego oceniania nowości.
Powyższa skala jakaś dziwna, rozsądek nakazuje kierować się krzywą rozkładu normalnego Gaussa, z którego wynika, że album przeciętny - średni - ma z definicji 5/10 - co wypada dokładnie w połowie skali rozpiętej między 0 a 10. Wszystko, co jest słabsze jest niewarte uwagi, wszystko co powyżej - potencjalnie uwagi warte. W tej optyce większość wartych uwagi płyt mieści się między 5,5/10 a 8/10, przy czym te ostatnie występują bardzo rzadko, a 9/10 - prawie wcale. 10/10 to jak wzór metra z Sevres - rzeczy typu "Reign in Blood" albo "Paranoid", ta ocena nie ma zastosowania do codziennego oceniania nowości.
- nicram
W sumie mam podobnie. Master of Puppets ma taką fajną, mroczną atmosferę. I dzikość, jakiej nie ma żadna inna płyta tej załogi. Z innych płyt, które bardzo lubię to czarny album, jebany tutaj, ale nie mam pojęcia dlaczego? Świetne kompozycje, ciężar i wyśmienita produkcja. Wracam jeszcze do Load. Te trzy płyty goszczą w moim odtwarzaczu najczęściej.Nasum pisze: ↑31-08-2025, 15:56Dla mnie chyba najlepszy materiał wydany pod szyldem Metallica. Ani Kill'em all ani Ride the lighting, ani .... And justice for all nie mają dla mnie - podkreślam dla mnie - takiego klimatu, takiej mocy, takich genialnych kompozycji jakie ma Master of puppets. Dla mnie to album, który śmiało mogę określić mianem opus magnum ich twórczości. Oczywiście, jest to bardzo subiektywne spostrzeżenie, patrzę też na ten album przez pryzmat sentymentu, bo jedną z pierwszych kaset z metalem jakie kupiłem było właśnie Master. W zasadzie, jak mnie najdzie ochota by posłuchać Mety to sięgam po ten album.Triceratops pisze: ↑31-08-2025, 11:07Ja wracam regularnie do Mastera i to sie nie nigdy zmieni, jest to najlepsza, wybitna i genialna plyta tego zespolu, reszta mogla by nie istniec w zasadzie
all the monsters will break your heart
-
Ta płytą przebili się do mainstremu, taki Nothing else matters był lubiany przez wszystkich, bo fajna ballada, bo klimatyczny kawałek, i wtedy też wszyscy zaczęli lubić Metallicę, choć ich uwielbienie dla tego zespołu zaczyna i kończy się wielokrotnie na tym utworze. Być może się mylę, bredzę, ale tak to widzę. Mi tam czarny album nie przeszkadza, lubię, w sumie wydany był w czasach kiedy zaczynałem słuchać tej muzyki, więc sentyment pozostał. Natomiast Load i Reload były już dla mnie asłuchalne. To już nie był dla mnie ten zespół, zmienili image, zmienili muzykę, wszystko było inne.
- empir
- zahartowany metalizator
-
- zaczyna szaleć
Zdecydowanie Masters.
Natomiast Load i Reload w pierwszych podejsciach to było rozczarowanie, ale z czasem polubiłem. Powiem nawet więcej - zdwcydowanie wolę te dwa albumy niż rzeczy, które nagrali później (no może poza Spit Out the Bone - ten kawałek wyszedł najlepiej od niepiętnych czasów).
Natomiast Load i Reload w pierwszych podejsciach to było rozczarowanie, ale z czasem polubiłem. Powiem nawet więcej - zdwcydowanie wolę te dwa albumy niż rzeczy, które nagrali później (no może poza Spit Out the Bone - ten kawałek wyszedł najlepiej od niepiętnych czasów).
- Hellion
- w mackach Zła
Hardwired gdyby składał się z CD1 + Spit Out The Bone, to byłoby cacy.
Prawie cała CD2 to straszne gluty i męczenie buły.
Prawie cała CD2 to straszne gluty i męczenie buły.
- Dragazes
- w mackach Zła
To jest dramat tego zespołu, że nie potrafią nagrywać 40 - 50 minutowych albumów.
Should the compact Disc become soiled by fingerprints, dust or dirt, it can be wiped with a clean and lint free soft, dry cloth. If you follow these suggestions, the Compact Disc will provide a lifetime of pure listening enjoyment.
-
- rasowy masterfulowicz
Master to sterylna do bólu cegła.Tak jak stary Ci wpaja że skarpety mają być poukładane tak a nie inaczej przez 15lat tak ta płyta jest grzecznie poukładana.Daleko jej do dziczy z jedynki czy do rtl.Nawet Justice oceniam wyżej.W ogóle do mastera nie wracam a jak wróce to wynudze się zawsze strasznie
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
Zawsze rozmawia się na forume o najlepszej płycie Mety a jaki byście wybrali najlepszy utwór? Taki jeden, bezsprzecznie?
Ja daję 'Leper Messiah'.
Ten główny riff jest tak kurwa bezwlędny że nie mam słów.
Ja daję 'Leper Messiah'.
Ten główny riff jest tak kurwa bezwlędny że nie mam słów.
Ostatnio zmieniony 03-09-2025, 18:16 przez hcpig, łącznie zmieniany 1 raz.
Yare Yare Daze
-
- rasowy masterfulowicz
For Whom The Bell Tolls
- Rattlehead
- zahartowany metalizator
- Hellion
- w mackach Zła
The Thing That Should Not Be
- Żułek
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.
memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist