Co teraz czytacie? v.2

Czytasz coś więcej niż etykiety Domestosa w kiblu?

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Pelson
rasowy masterfulowicz

Re: Co teraz czytacie? v.2

07-08-2025, 20:55

Obie znane, lubiane (zwłaszcza Dreamland) i przeczytane po forumowych rekomendacjach. Książka o Sacklerach mnie troche przytłoczyła. Raz, że to jednak spora kniga i ilość szlamu wytworzonego przez Purdue opisanego w książce sprawiła, że przez moment miałem lekki kryzys psychiczny. Dwa- że czasem odnosi się wrażenie, że tomiszcze wyeowoluowało z artykułów gazetowych, stąd pewne powtórzenia i wartkość narracji trochę siada.

Z okołomedycznych obszarów, jak ktoś nie zna, a chce czegoś co czyta się lekko, pomimo tematu czarnego jak nomen-omen smoła: Thorwald i jego "Stulecie Chirurgów" oraz "Ginekolodzy". Też warto.
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Awatar użytkownika
SODOMOUSE
mistrz forumowej ceremonii

07-08-2025, 20:57

Pelson pisze:
Obie znane, lubiane (zwłaszcza Dreamland) i przeczytane po forumowych rekomendacjach. Książka o Sacklerach mnie troche przytłoczyła. Raz, że to jednak spora kniga i ilość szlamu wytworzonego przez Purdue opisanego w książce sprawiła, że przez moment miałem lekki kryzys psychiczny. Dwa- że czasem odnosi się wrażenie, że tomiszcze wyeowoluowało z artykułów gazetowych, stąd pewne powtórzenia i wartkość narracji trochę siada.

Z okołomedycznych obszarów, jak ktoś nie zna, a chce czegoś co czyta się lekko, pomimo tematu czarnego jak nomen-omen smoła: Thorwald i jego "Stulecie Chirurgów" oraz "Ginekolodzy". Też warto.
dzięki
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

07-08-2025, 21:07

Pelson pisze:

Troche w klimacie "Chirurgow" jest tez ta ksiazka, cegluwa ponad 600 stron ale ciekawa w chuj, opisy "chirugii totalnej" mocne w chuj. robiono z ludzi pokraki zeby "uratowac przed rakiem".....no i smuteczek jednak pozostaje, ze to gaz musztardowy byl......
Obrazek
Cesarz wszech chorób został także uznany za jedną z dziesięciu najlepszych książek 2010 roku przez „The New York Times Book Review”, magazyn „TIME” zaliczył go do stu najważniejszych książek stulecia, zaś „The New York Times” do stu najlepszych książek non-fiction wszechczasów.
woodpecker from space
Pelson
rasowy masterfulowicz

07-08-2025, 21:22

Triceratops pisze:
07-08-2025, 21:07
Pelson pisze:

Troche w klimacie "Chirurgow" jest tez ta ksiazka, cegluwa ponad 600 stron ale ciekawa w chuj, opisy "chirugii totalnej" mocne w chuj. robiono z ludzi pokraki zeby "uratowac przed rakiem".....no i smuteczek jednak pozostaje, ze to gaz musztardowy byl......
Obrazek
Cesarz wszech chorób został także uznany za jedną z dziesięciu najlepszych książek 2010 roku przez „The New York Times Book Review”, magazyn „TIME” zaliczył go do stu najważniejszych książek stulecia, zaś „The New York Times” do stu najlepszych książek non-fiction wszechczasów.
O, zanabędę drogą kupna, dzięki. Ciekawy zbieg okoliczności w sumie, bo właśnie skończyłem czytać "Butchera" Joyce Carol Oates, gdzie główny bohater idealnie pasuje do Twojego opisu, więc polecanka będzie pasować jak ulał do rozpoczętego wątku. Tytułowy Rzeźnik to XIX wieczny chirurg, który właśnie robił z kobiet pokraki w imię postepu nauki i surowej kalwinistycznej moralności. Gdyby ktoś chciał kupić- to jest powieść gotycka. Fikcja, a nie reportaż. I nie polecam, czytało się średnio.
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Awatar użytkownika
wonsz
rasowy masterfulowicz

08-08-2025, 01:07

bdb, Thorwaldy i Cesarz wrzucone do schowka.
rzułf
Awatar użytkownika
Destro
postuje jak opętany!

09-08-2025, 11:16

Obrazek
Maruder
w mackach Zła

09-08-2025, 13:23

Mam to w wersji starej, spolszczonej tm-semic 😁 rety kiedy to bylo, dostalem chyba na gwiazdke. Swietny komiks.
Awatar użytkownika
Destro
postuje jak opętany!

09-08-2025, 14:22

Maruder pisze:
09-08-2025, 13:23
Mam to w wersji starej, spolszczonej tm-semic 😁 rety kiedy to bylo, dostalem chyba na gwiazdke. Swietny komiks.
Jestem rocznik 83 i pamiętam doskonale jak w Kiosku Ruch'u kupowałem ten rzeczony komiks Mega Marvel Ghost Rider. Była to mocno okrojona wersja. Tutaj mamy ponad 524 strony :twisted:
Maruder
w mackach Zła

09-08-2025, 15:30

To nie wiedzialem, ze az tak ta histories odchudzili; gdzie zanabyles pelniaka? Rynek wtorny? Wersja oryginalna eng?

Mam tez z tych mega marvelowskich wydan Ghost Rider 2099 - fajny wprowadzonko do techno horroru.

No a ogolem to z tych wszystkich wydan grubych zdecydowanie wybijaly sie imo dwie pozycje - Weapon X oraz Batman Venom.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

09-08-2025, 18:18

Obrazek
nie zwrocilbym na to uwagi gdyby nie fakt, ze jedna z osob polecajacych te ksiazke jest sam Alan Watts....
stare i zupelnie inaczej napisane niz wspolczesne ksiazki
woodpecker from space
Awatar użytkownika
tomekw48
w mackach Zła

09-08-2025, 18:39

Triceratops pisze:
09-08-2025, 18:18
Obrazek
nie zwrocilbym na to uwagi gdyby nie fakt, ze jedna z osob polecajacych te ksiazke jest sam Alan Watts....
stare i zupelnie inaczej napisane niz wspolczesne ksiazki
Alana Wattsa podziwiasz, a mnie nie rozumiesz...
Śmieszne to :nerd:
Ciekawe na ile to Twój image internetowy, a na ile faktycznie jesteś uduchowiony? Bo z rozmów ze mną wynika, że jesteś prostakiem.
Jesteś wersją beta chata GPT 1. Chociaż i to jest za dużo powiedziane. Jesteś typowym niewolnikiem systemu.
Slaves shall serve!!!
Jak wewnątrz tak i na zewnątrz.
Triceratops pisze:
12-02-2025, 13:57
A czy Biblia jest spojna....Stary Testament jak najbardziej.
Awatar użytkownika
Destro
postuje jak opętany!

09-08-2025, 19:33

Maruder pisze:
09-08-2025, 15:30
To nie wiedzialem, ze az tak ta histories odchudzili; gdzie zanabyles pelniaka? Rynek wtorny? Wersja oryginalna eng?

Mam tez z tych mega marvelowskich wydan Ghost Rider 2099 - fajny wprowadzonko do techno horroru.

No a ogolem to z tych wszystkich wydan grubych zdecydowanie wybijaly sie imo dwie pozycje - Weapon X oraz Batman Venom.
Normalnie kupione, wersja polska. Wydawnictwo Mucha Comics, tam zakupisz.
ODPOWIEDZ