Poznałem tam wiele oryginałów przez te cztery lata.DST pisze: ↑21-06-2025, 08:39Historia elegancka, uśmiałem sięest pisze: ↑20-06-2025, 22:49Lata temu w Holandii mieszkałem przez kilka dni z dwoma braćmi, którzy pracowali w garbarni. Ogólnie robota śmierdząca i jeden pokój na stancji to była smrodownia na ich robocze przywdzienia. Ci dwaj bracia lubili hardcore techno i pastylki, a jak się już dobrze nagrzali z kolegami to wyciągali te swoje noże z roboty i z nimi tańczyli. Chyba jedyny moment kiedy naprawdę bałem się o swoje życie. Na szczęście przyjechała policja i zamknęła imprezę. Chyba myśleli, że w tym pokoju trzymają trupa bo wezwano techników nawet.![]()
Holandia może złamać człowieka z tego co słyszałem.
Wątek wakacyjny - czyli chwalimy się gdzie wybywamy na urlop
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Wątek wakacyjny - czyli chwalimy się gdzie wybywamy na urlop
- DST
- rasowy masterfulowicz
Obecnie jesteśmy w Kopenhadze, następnie Szwecja (rejony Halmstad i Gotheborga).
Kopenhaga wypierdala z butów, miasto 2.0 po prostu. Ostre szoke. Jeśli jakieś miasto jest lepsze od tego to tylko ze względu na klimat i lokalizację (Lizbona np).
Pierwszy raz w Skandynawii w życiu.
Kopenhaga wypierdala z butów, miasto 2.0 po prostu. Ostre szoke. Jeśli jakieś miasto jest lepsze od tego to tylko ze względu na klimat i lokalizację (Lizbona np).
- Sybir
Tak, pierwsze wizyty w Szwecji i Danii to był lekki szok. 

nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
-
Czy to pod względem infrastruktury, nowoczesności? O Kopenhadze myślę od jakiegoś czasu, ale niestety u mnie w domu team ciepło=lepiej (zakładamy sobie co rok jakiś wypad na weekend w listopadzie) wciąż prowadzi w sondażach.
-
- rasowy masterfulowicz
Kolega est mnie ubiegł z pytaniami. Rozwiniesz trochę wątek- co Ci się podoba?DST pisze: ↑07-08-2025, 10:27Obecnie jesteśmy w Kopenhadze, następnie Szwecja (rejony Halmstad i Gotheborga).
A jak będziecie w okolicach Gtb i będziecie chcieli jakieś pomocy lub rad to priv.
- wonsz
- rasowy masterfulowicz
jak macie czas w Kopenhadze to polecam bardzo Louisiana Museum of Modern Art i ogród botaniczny ogarnać.DST pisze: ↑07-08-2025, 10:27Obecnie jesteśmy w Kopenhadze, następnie Szwecja (rejony Halmstad i Gotheborga).
rzułf
- DST
- rasowy masterfulowicz
To muzeum jest na liście, jutro powinniśmy tam zajechać.wonsz pisze: ↑07-08-2025, 11:52jak macie czas w Kopenhadze to polecam bardzo Louisiana Museum of Modern Art i ogród botaniczny ogarnać.DST pisze: ↑07-08-2025, 10:27Obecnie jesteśmy w Kopenhadze, następnie Szwecja (rejony Halmstad i Gotheborga).
Zwiedzamy sobie Kastellet teraz, później Christiania itd. Postaram się odnieść wieczorem do Waszych pytań.
Właśnie się patrzę na to
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Amager_Bakke
Szok i niedowierzanie.
- DST
- rasowy masterfulowicz
Kilka uwag w odpowiedzi do Ciebie i estaPelson pisze: ↑07-08-2025, 11:46Kolega est mnie ubiegł z pytaniami. Rozwiniesz trochę wątek- co Ci się podoba?DST pisze: ↑07-08-2025, 10:27Obecnie jesteśmy w Kopenhadze, następnie Szwecja (rejony Halmstad i Gotheborga).
A jak będziecie w okolicach Gtb i będziecie chcieli jakieś pomocy lub rad to priv.
- wzięliśmy ze sobą rowery na pakę i infrastruktura rowerowa jest na poziomie jakiego nie widziałem wcześniej; pas w jedną stronę jest szerokości pasa na auto, jest osobna sygnalizacja świetlna, osobne pasy do skrętu w prawo i w lewo; działa to na tyle dobrze, że w tym mieście nie ma zbyt dużego ruchu aut, korków itd. Zwiedzałem kiedyś rowerowo Berlin i przechadzaliśmy się po Amsterdamie i Rotterdamie i Kopenhaga to zupełnie inny kaliber organizacji;
- architektura to piękne połączenie starych kamienic w stonowanych kolorach z nowoczesnymi, często brutalistycznymi (tak mi się zdaję, bo się gówno znam) dziwactwami; dużo kantów, ciemnych ale także momentamj pastelowych kolorów (Nyhavn np); znów podobnie do Rotterdamu tylko lepiej i jakaś taka designerska klasa bije z tych budynków
- bardzo duża czystość jak na tak duże miasto
- wszędzie jest zielono i co chwilę mija się jakiś park, wyjątkowo mało betonozy
- park Tivoli, czyli park rozrywki gdzie i dzieciaki i dorośli znajdą coś dla siebie; bajkowe restauracje, ładne oświetlenie, bogata roślinność, pawie, scena z baletem przedstawiającym baśnie Andersena (trafiliśmy na "Kopciuszka") i wszystkie możliwe gry, ale w takim starym zapomnianym stylu, jak cyrk z XIX wieku; no i główna atrakcja czyli wszelkiego rodzaju kolejki itp; piękna sprawa, choć niczym się nie przejechałem, bo jestem pizdeuszem i bym się obrzygał/obsrał (niepotrzebne skreślić)
- wolne miasto Christiania, czyli hipisowsko/anarchistyczny skrawek Kopenhagi, który był (jest?) niezależny prawnie od reszty Danii; kolorowy, pomazany graffiti teren z domkami zrobionymi z czego popadnie i dzikimi ogrodami; pogadałem z lokalsem, który nalewał mi browarka i chłop mówił, że pięknie było w latach 90. gdzie wszyscy się znali i tworzyli zwartą społeczność, ale później na terytorium weszły gangi i stało się trochę strefą wojny; teraz jest już zakaz handlu narkotykami (znane z tego Pusher Street zostało przekształcone w stragan z ciuchami) i policja wpada undercover i puszczają psy do wąchania
To tyle na szybko.
-
- rozkręca się
Moze to nie ten temat ale. Wakacje, wyjazd …do tych co maja Dzieci. Gdynia bo tak musialo byc. …plaza, Dzieci zadowolone…wracajac pozwolilem zeby Dzieci szly falochronem. Corka 6 lat spadla z 2 metrow na beton. 4 h na sorze. Na szczescie nic sie nie stalo , bo nie spadla na glowe. Panowie uwazajcie…czasami malo brakuje…
- Duban
- weteran forumowych bitew
Czy ktoś ma jakieś polecajki odnośnie Cypru? Ale takie nieoczywiste, a warte wycieczki autem.
If you believe the western sun
is falling down on everyone.
You're breaking free and the morning's come.
If you would know your time has come.
is falling down on everyone.
You're breaking free and the morning's come.
If you would know your time has come.
-
- świeżak
kanion Avakas, treking po Akamas (start przy łaźni Afrodyty), Ayia Napa (dużo ruskich i klimat jak z Władysławowa, ale plaże 10/10). ogółem warto zjechać Cape Greco, ładne plaże i widoki. z zabytków obowiązkowo Kurion i północna część Nikozji (przechodzi się na paszport bez problemu).
z pułapek to radzę omijać miasteczka w środku wyspy (Pedulas, Omodos, Kakopetria) - miliard ludzi, pojebane ceny i niewiele do zobaczenia. Pafos też nie porwało, Limassol i Nikozja już lepiej ale generalnie polecam noclegi w losowych miejscach Cypru (np. Peja).
na wyspie jest też polska szkoła nurkowania. fajna sprawa, jak ktoś nie miał do czynienia nigdy z nurkowaniem to można wziąć lekcje instruktażową i wszystko tłumaczą jak krowie na rowie. zakładam że miejscówki do snorkellingu też są.
z pułapek to radzę omijać miasteczka w środku wyspy (Pedulas, Omodos, Kakopetria) - miliard ludzi, pojebane ceny i niewiele do zobaczenia. Pafos też nie porwało, Limassol i Nikozja już lepiej ale generalnie polecam noclegi w losowych miejscach Cypru (np. Peja).
na wyspie jest też polska szkoła nurkowania. fajna sprawa, jak ktoś nie miał do czynienia nigdy z nurkowaniem to można wziąć lekcje instruktażową i wszystko tłumaczą jak krowie na rowie. zakładam że miejscówki do snorkellingu też są.
-
Jutro Polanczyk w Bieszczadach. Data nieorzypadkowo wybrana. Nabrać oddechu i dystansu.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Blizzko, sam tam bedziez urzedowal? Kumpel ma tam domek i czasami bywam
woodpecker from space
-
Przez tydzień chodząc z Młodym w sensie synem po górach. Wiem że ten rejon bimbrem stoi więc coś dobrego do Lublinca przywleke.
- Aron
- postuje jak opętany!
Szpital, apteka, przychodnia lekarska, sklep medyczny...
Ale mój ojciec to dobry człowiek, jak był zdrowy to bardzo dobry bimber robił.
Ale mój ojciec to dobry człowiek, jak był zdrowy to bardzo dobry bimber robił.
Pierwsze płyty Kreatora to wg mnie straszny łomot, w pamięci pozostała mi tylko "The Flag Of Hate" , natomiast Hordes Of Chaos, zawiera więcej melodyki i ogólnie nawet całkiem mi się podoba.
z forum fanów Metalliki
z forum fanów Metalliki
-
I takich się szanuje. Ja często najlepszy bimber piłem tam gdzie bym nie przypuszczał. Tu z forume choćby. W własną produkcję trunku jak wsadzasz w to serducho to czuć.
-
Tryrolka Wankowa- ktoś z Was próbował? Wygląda bosko.
-
- weteran forumowych bitew
Camping stillo, mnóstwo znajomych, dużo snu, rower, plaża, grzyby... Odpoczywam jak nigdy.
- DST
- rasowy masterfulowicz
Proponuję wynajem motorówki na cały dzień w Latsi. I targować się, mi zjechali mocno z ceny, ale byłem jakoś w czerwcu w tym roku. Operowanie tym jest proste i wystarczy tylko prawo jazdy mieć a widoki są super i nie dojedzie się tam autem, bo nie ma infrastruktury (uwierz, próbowałem).
- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
Stillo, czy Stilo?
w niedzielę wyjeżdząm na tydzień do położonej tuż obok Ulinii. Doskonałe miejsce. Prawie zerowa infrastruktura turystyczna. Do plaży trzeba zaiwaniać jakieś 2,5 km przez Mierzeję Sarbską co skutecznie odsiewa parawanowo-wózkowe karawany. Plaża puściutka.
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?