Nie inaczej. Jako zachete dodam, ze terapie uzaleznien na NFZ mozna brac nawet jak sie nie placi skladek (jesli to czynnik).domeldoom pisze: ↑05-05-2025, 14:29Alko mogłeś odstawić, ale to też mogą być jego skutki.mocny2_3 pisze: ↑23-04-2025, 23:36Jeśli ktoś ma namiary do dobrego psychologa na terenie trójmiasta to prosiłbym o konktakt na pm. Nie ma w ogóle mowy o alko bo odstawiłem, chodzi o pomoc w tym w co sie wjebałem z dziewczyną o której pisałem wcześniej.To już zaszło tak daleko że ja nad tym nie panuje i rozważam najgorsze opcje.Szczerze proszę o pomoc bo już kurwa nie ogarniam niczego
Polecam zgłosić się na terapię.
To prowadzą psychologowie.
Mi zarówno grupowa, jak i indywidualna pomaga.
I to nie tylko na samo picie, ale i wszelkie sprawy życiowe.
To się wszystko łączy.
Ja bardzo chwalę i NFZ masz w cenie.
To moja rada.
Co zrobisz Twoja sprawa.
Wiem, że do tego trzeba dojrzeć.
Nie szukaj winy w babie czy innym nieszczęściu. Nie wmawiaj sobie, że jesteś biedny i źle traktowany przez los.
Zajmij się sobą.
Ty jesteś najważniejszy.
Serio.
Pokój AA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
backslifer
- w mackach Zła
Re: Pokój AA
- domeldoom
- postuje jak opętany!
Aha.mocny2_3 pisze: ↑23-04-2025, 23:36Jeśli ktoś ma namiary do dobrego psychologa na terenie trójmiasta to prosiłbym o konktakt na pm. Nie ma w ogóle mowy o alko bo odstawiłem, chodzi o pomoc w tym w co sie wjebałem z dziewczyną o której pisałem wcześniej.To już zaszło tak daleko że ja nad tym nie panuje i rozważam najgorsze opcje.Szczerze proszę o pomoc bo już kurwa nie ogarniam niczego
Alkoholizm to choroba.
Wysmiewana i napiętnowana społecznie, ale choroba.
Tak jak grypa.
Nie wybiera się choroby i nie należy się tego wstydzić.
Bierz się za siebie.
Zasługujesz na zdrowie.
Jak się uregulujesz to wtedy czas na decyzje.
Na razie myśl o sobie.
Dobra, już nie napierdalam "mądrości i kazań", Twoja sprawa. Ja zachęcam.
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Nikt sie nie rodzi z alkoholizmem, tworzy sie go samemu w wyniku regularnego picia alkoholu.
Uzaleznienie to nie choroba.
Find your flow
-
backslifer
- w mackach Zła
W takim razie zadna choroba cywilizacyjna nie jest choroba, cukrzyca nabyta np. Nowotwor pluc po paleniu tez?ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑09-05-2025, 13:38Nikt sie nie rodzi z alkoholizmem, tworzy sie go samemu w wyniku regularnego picia alkoholu.
Wydajesz sie byc typem z szerokimi horyzontami a tu lecisz troche w obiegowe opinie.
No psychiczna, psychiczna.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
To nie chodzi o obiegowe myslenie, tylko o to, ze myslenie o alkoholizmie jako o chorobie pozbawia sprawczosci i stawia na rowni z chorobami wrodzonymi na ktore czlowiek nie mial wplywu.backslifer pisze: ↑09-05-2025, 15:15W takim razie zadna choroba cywilizacyjna nie jest choroba, cukrzyca nabyta np. Nowotwor pluc po paleniu tez?ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑09-05-2025, 13:38Nikt sie nie rodzi z alkoholizmem, tworzy sie go samemu w wyniku regularnego picia alkoholu.
Wydajesz sie byc typem z szerokimi perspektywami a tu lecisz troche w obiegowe opinie.
Find your flow
-
backslifer
- w mackach Zła
Ale jest przeciez masa chorob, ktore tez czlowiek moze wywolac swoja sprawczoscia i nikt nie odbiera im statusu chorob. Dlaczego warunkiem nazwania czegos choroba jest brak wplywu chorego?ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑09-05-2025, 15:53To nie chodzi o obiegowe myslenie, tylko o to, ze myslenie o alkoholizmie jako o chorobie pozbawia sprawczosci i stawia na rowni z chorobami wrodzonymi na ktore czlowiek nie mial wplywu.backslifer pisze: ↑09-05-2025, 15:15W takim razie zadna choroba cywilizacyjna nie jest choroba, cukrzyca nabyta np. Nowotwor pluc po paleniu tez?ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑09-05-2025, 13:38Nikt sie nie rodzi z alkoholizmem, tworzy sie go samemu w wyniku regularnego picia alkoholu.
Wydajesz sie byc typem z szerokimi perspektywami a tu lecisz troche w obiegowe opinie.
- nagrobek
- zahartowany metalizator
aleś pan dojebał terazŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑09-05-2025, 13:38Nikt sie nie rodzi z alkoholizmem, tworzy sie go samemu w wyniku regularnego picia alkoholu.
- Bonecrusher
- zahartowany metalizator
Uzależnienie to choroba, na którą nie ma lekarstwa, a nie leczona zabija. Wiem sam po sobie. Przejebana sprawa, najgorszemu wrogowi, nie życzę, trzeba być ciągle czujnym, a dopadnie cię to kurestwo w najmniej odpowiednim momencie.
Eternal spokój!
- trup
Następstwem diety jest: cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca itp. Itd.
Następstwem dźwigania jest dyskopatia.
Następstwem pracy w przemyśle chemicznym może być bezpłodność.
Następstwem picia jest uzależnienie.
Są to choroby.
Następstwem dźwigania jest dyskopatia.
Następstwem pracy w przemyśle chemicznym może być bezpłodność.
Następstwem picia jest uzależnienie.
Są to choroby.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
- Bohdan
- weteran forumowych bitew
Następstwem jakiej diety jest cukrzyca? CHUJOWEJ chyba
Eksplozja ewakuowała ludzi przez okna
- trup
To na pewno.
Może też być następstwem diety alkoholowej.
Może też być następstwem diety alkoholowej.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
-
backslifer
- w mackach Zła
- Triceratops
- Bohdan
- weteran forumowych bitew
-
est
- mistrz forumowej ceremonii
Uprzejmie uprasza się zalogowane osoby mające pogląd i ogląd w sprawie o definicję choroby. Bez tego nie ruszymy dalej. Na taki przykład: anoreksja! Jest chorobą czy nie? W końcu anorektycy nie jedzą i nie piją za bardzo. Jest to podejrzane i chciałbym się temu bliżej przyjrzeć bo to mogą być symulanci.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Wycofuję się z tego co powiedziałem. Chodziło mi o coś dużo bardziej zniuansowanego, a zabrzmiało zbyt prosto.
Find your flow
- domeldoom
- postuje jak opętany!
Nasza sprawczość, owszem, ma duże znaczenie. Ale tu dochodzą geny i wychowanie i środowisko, w którym żyjemy od urodzenia.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑09-05-2025, 23:25Wycofuję się z tego co powiedziałem. Chodziło mi o coś dużo bardziej zniuansowanego, a zabrzmiało zbyt prosto.
To nie tak, że tylko ten, który pije regularnie i/lub dużo zostaje alkoholikiem. Mało pijący, niekoniecznie dużo, też w to wpadają.
To zespół różnych czynników.
Ale oczywiście podkreślam, że sam chory dokłada swoje 3 grosze.
Tyle w temacie.
Życzę chorym, by dawali radę, choć szanse są małe (1,5%), to i tak większe niż Lotto.
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
- domeldoom
- postuje jak opętany!
-
backslifer
- w mackach Zła
Skad ten 1.5% i czego dotyczy? Można spotkać dużo różnych procentów z różnymi metodologiami. No bo czego ma dotyczyć, roku, dwóch, do końca życia? Nie kupuję zupełnie tego 1.5%.domeldoom pisze: ↑22-05-2025, 08:15Nasza sprawczość, owszem, ma duże znaczenie. Ale tu dochodzą geny i wychowanie i środowisko, w którym żyjemy od urodzenia.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑09-05-2025, 23:25Wycofuję się z tego co powiedziałem. Chodziło mi o coś dużo bardziej zniuansowanego, a zabrzmiało zbyt prosto.
To nie tak, że tylko ten, który pije regularnie i/lub dużo zostaje alkoholikiem. Mało pijący, niekoniecznie dużo, też w to wpadają.
To zespół różnych czynników.
Ale oczywiście podkreślam, że sam chory dokłada swoje 3 grosze.
Tyle w temacie.
Życzę chorym, by dawali radę, choć szanse są małe (1,5%), to i tak większe niż Lotto.