Również nie rozumiem, ale nie muszę. Co kto lubi. Sam mam mniej CD zgromadzonych na przestrzeni kilkunastu lat, niż niektórzy kupują tu w ciągu roku. To jest chyba ta subtelna różnica pomiędzy słuchaniem a kolekcjonowaniem.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑02-01-2025, 10:13Dla mnie oczywiście tradycyjnie niezrozumiałe, kupiłem może kilkanaście kaset w tym roku, a i tak mogło to być za dużo. Hobby jak hobby oczywiście ale wszystko może przybrać chorobliwe rozmiary. Tylko moje zdanie ofkors.
jaki album ostatnio kupiliście v.2
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Rumburak
- weteran forumowych bitew
Re: jaki album ostatnio kupiliście v.2
- Herne the Hunter
- postuje jak opętany!
Kupić 500 płyt CD na rok - no OK, można, jak się ma środki, nie wierzę, że wszystko to okazje za 3,50 zł (choćby i piraty). Sam sporo kupowałem, ale z biegiem czasu mocno ograniczyłem. W tym roku może ze 40 CD wpadło. Ogarniam starsze rzeczy, których nawet nie rozpakowałem z poprzednich lat, wracam do starszych rzeczy już rozpakowanych, wracam niezmiennie i wielokrotnie do klasyków, które mnie kształtowały. Coś tam słucham nowych rzeczy z myślą, że kiedyś może kupię. Ale 500 CD to zakrawa chyba na brak selekcji i kupowanie tego co popadnie, co zaistnieje przelotem w internecie. Plus w ogóle mieć czas, żeby słuchać. U mnie w poprzednim roku dopiero co zakończonym, z czasem było krucho na przykład. Podejmowałem trochę wyzwań, głównie edukacyjnych, których nie szło łączyć ze słuchaniem muzyki, choćby ze względu na efektywność i koncentrację. Więc jeśli ktoś może zarobić na tyle płyt i jeszcze to po drodze przesłuchać, przeselekcjonować itd. to chyba szacunek dla umiejętności przetwarzania zmysłami itd.
Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Ja w tym roku wiecej sprzedalem niz kupilem i mam zamiar ten trend utrzymac. Wycisne z tego sama esencje. Szkoda mi miejsca na plyty, ktore odpalam raz na rok
woodpecker from space
- Herne the Hunter
- postuje jak opętany!
No i jeszcze kwestia miejsca na płyty, ale może niektórzy sięgają płyty wózkami widłowymi z regałów i odnotowują ruchy magazynowe w SAP. 

Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women
- Major Zagłoba
- zaczyna szaleć
- Kontakt:
Herne the Hunter pisze: ↑02-01-2025, 11:17No i jeszcze kwestia miejsca na płyty, ale może niektórzy sięgają płyty wózkami widłowymi z regałów i odnotowują ruchy magazynowe w SAP.![]()

- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Najlepsza antyreklama takiego podejscia to Konopnicki, ktory wpierdala te plyty niczym swinia zlewki.
woodpecker from space
- Kilgore
Na szczęście jeszcze mieszczę się ze wszystkim w pokoju odsłuchowym , gorzej z książkami bo te jednak więcej miejsca zajmują. Ale faktem jest że ten rok był wyjątkowy bardzo dużo świetnych rzeczy w metalu plus niesamowite reedycje w jazzie no i cześć.Herne the Hunter pisze: ↑02-01-2025, 11:17No i jeszcze kwestia miejsca na płyty, ale może niektórzy sięgają płyty wózkami widłowymi z regałów i odnotowują ruchy magazynowe w SAP.![]()
Wyobraź sobie że zawsze masz czas
- Rumburak
Mam niespełna 400 CD uzbieranych w przeciągu kilkunastu lat. W międzyczasie było jedno porządne wietrzenie magazynów. Obstawiam,że plus/minus połowa z tych rzeczy, nie widziała odtwarzacza w ciągu kilku ostatnich lat. Pewnie znacznej części mógłbym się pozbyć bez żalu, pomimo tego, że kupowanie płyt bez wstępnej selekcji zdarza mi się niezwykle rzadko. Do tego dochodzi kilkadziesiąt winyli,ale to rzeczy głównie odziedziczone, plus kilkanaście nabytych osobiście. Kilkaset albumów zakupionych w ciągu roku, zakrawa mi na kompulsywne kupowanie plastiku. Chyba nie ma fizycznej możliwość, żeby przy takiej ilości zapoznać się z każdym materiałem na choćby podstawowym poziomie kilkunastu przesłuchań. Temat wałkowany tu wielokrotnie. Nie potępiam, nie rozumiem.
- bartwa
- mistrz forumowej ceremonii
A może to nałóg, tak jak z alko? Zakupoholizm znaczy się.
PLASTIK NIE JEST METALEM
- Kilgore
Wszystko możliwe, pewnie to ma początki w czasach gdy jak nie miałeś na półce to nie posłuchałeś. Zresztą dalej irracjonalnie nie cierpię słuchać i praktycznie nie słucham (poza sprawdzeniem fragmentów nowości) muzyki z sieci czy z dysku.
- Mass-Turbo
- postuje jak opętany!
kol. Devastator by wam powiedział jak to się nazywa
- bartwa
A przegrywaleś taśmy za młodu, czy to nie to pokolenie?
PLASTIK NIE JEST METALEM
- Kilgore
No pewniebartwa pisze: ↑02-01-2025, 12:44A przegrywaleś taśmy za młodu, czy to nie to pokolenie?
- bartwa
A, spoko, źle zrozumiałem poprzedni twój wpis.
Najgorsze było usłyszeć coś w radiu bez możliwości nagrania, a następną okazję mieć za parę lat.
Mam też w głowie parę numerów, a raczej riffów, których nie potrafię przyporządkować żadnej kapeli. Pozostaną już pewnie zagadkami na zawsze.
PLASTIK NIE JEST METALEM
- Major Zagłoba
- zaczyna szaleć
- Kontakt:
Cała nadzieja w Neuralink od Muska i Shazaam prosto do mózgu.bartwa pisze: ↑02-01-2025, 13:07A, spoko, źle zrozumiałem poprzedni twój wpis.
Najgorsze było usłyszeć coś w radiu bez możliwości nagrania, a następną okazję mieć za parę lat.
Mam też w głowie parę numerów, a raczej riffów, których nie potrafię przyporządkować żadnej kapeli. Pozostaną już pewnie zagadkami na zawsze.
- bartwa
Po tym jak zobaczyłem dziś jak wygląda Tesla Cybertruck, będę się od jego produktów trzymał z daleka.Major Zagłoba pisze: ↑02-01-2025, 13:53
Cała nadzieja w Neuralink od Muska i Shazaam prosto do mózgu.
PLASTIK NIE JEST METALEM
- Major Zagłoba
- zaczyna szaleć
- Kontakt:
Jak auto z pierwszych gier 3Dbartwa pisze: ↑02-01-2025, 14:11Po tym jak zobaczyłem dziś jak wygląda Tesla Cybertruck, będę się od jego produktów trzymał z daleka.Major Zagłoba pisze: ↑02-01-2025, 13:53
Cała nadzieja w Neuralink od Muska i Shazaam prosto do mózgu.

- Ojciec Mateusz
- zaczyna szaleć
bartwa pisze: ↑02-01-2025, 13:07A, spoko, źle zrozumiałem poprzedni twój wpis.

- AroHien
- rasowy masterfulowicz
Ostatnie które dotarły w ubiegłym roku:
Defeated Sanity- Chronicles of Lunacy
Icon of Evil- Locust Cathedral
Defeated Sanity- Chronicles of Lunacy
Icon of Evil- Locust Cathedral
- BC/AD
- zaczyna szaleć