Ciekawostki
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Hatefire
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Ciekawostki
"Ruchanie w dupę w kontekście angelologii i problemu wolnej woli w chrześcijaństwie", praca zbiorowa, Wydawnictwo Masterful 2025 r.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
-
- weteran forumowych bitew
jak już sobie chcemy semickie bajki opowiadać to przynajmniej nie mieszajmy ich z greckimi i rzymskimi. W żydowskiej legendzie ludowej nie ma Lucyfera bo to wymysł grecki. Jest Samjaza, który nie jest Szatanem (to po prostu oznacza adwersarz), który zostaje stracony na ziemię, do miejsca zwanego Dudael. Samjaza nie kocha siebie i nie został stracony bo chciał się wielbic XD został stracony z nieba bo nie uznał wyższości prawa bozego, które kazało mu jako istocie wyzszej czcic właśnie stworzonego człowieka. W buncie towarzyszy mu grupa 200 posłańców - zwanych w starym testamencie obserwatorami ( Egregori albo Gregori), którzy zawiązują spisek na szczycie góry Hermon. Później pod wodzą Azazela bratają się z ludźmi - z kobietami ludzkimi płodzą rase olbrzymow zwana nefilim/refaim/anakim- synowie ludzi, których ze względu na nieprzestrzeganie boskich praw, jehowa/jahwe spłukuje w kiblu wielkim potopem. Tę bajkę pewnie wszyscy znają - prawnuk Enocha buduje parostatek i płynie w sina dal. W biblii nie ma też piekła bo żydzi uważają, że piekło to różne stany absencji boga.Triceratops pisze: ↑05-12-2024, 17:40Oczywiscie, Bog go stworzyl najpiekniejszym z cherubow i dobrym, ale dlatego, ze Lucyfer zapragnal wielbic siebie zamiast Boga, czyli dokonal aktu wolnej woli, co jest w linku, ktory wklejalem wyzej. Dlatego kolega tomekw48 dajac sie ruchac Belialowi w zasadzie jest w trudnej pozycji, dzieki wolnej woli jest ruchany przez Boga, i twierdzi jednoczesnie, ze sam nie ma wolnej woli, bo jest sluga swojego Pana ale ruchanie go przez Pana sprawia mu przyjemnosc, wiec w zasadzie dokonuje wyboru chcenia bycia ruchanym poprzez medytowanie i zaglebianie sie w samego siebie. A do tego mamy jeszcze w tym gambicie Matrix, ktory chyba jest wszystkimi osobami jednoczesnie,,?
To dosc skomplikowane i ciekaw jestem jego wytlumaczenia.
Seein' me is def not repeated or done twice
I laugh as I cast the first stones at Christ
- trup
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
"Za twórcę angelologii uważany jest Pseudo-Dionizy Areopagita."
To ważne... Ok?
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
„Nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, a duszy zabić nie mogą. Bójcie się raczej tego, który może i duszę i ciało zniszczyć w piekle” (Mat. 10,28).
„Ogniem i siarką dręczony będzie na oczach świętych aniołów i Baranka. A dym ich męki unosi się w górę na wieki wieków” (Obj. 14,10.11)
„Wtedy powie król do tych, którzy będą po jego prawicy: Pójdźcie błogosławieni Ojca mego! Odziedziczcie królestwo zgotowane wam od założenia świata!… Potem odezwie się także do tych, którzy stać będą po lewicy: Precz ode mnie, przeklęci, w ogień wieczny, który przygotowany jest dla diabła i aniołów jego!… Ci pójdą na wieczną mękę, sprawiedliwi zaś do żywota wiecznego” (por. Mat. 25,34.41.45)
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
Ale to nie jest przecież prawilny tekst biblijny, tylko nieautoryzowane chrześcijańskie fanfiki 

Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- PrezydentKosmosu
- postuje jak opętany!
- Kontakt:
A kto to autoryzuje? Zdaje mi się, że zgromadzenie kolesi zwane soborem czy jakoś tak, i że te właśnie są autoryzowane. Zresztą, jakie to ma znaczenie? Bajkopisarstwo to bajkopisarstwo. Jakkolwiek ważną pełni funkcję w kulturze, to mieszanie logiki z bajkami takimi czy innymi - semickimi, greckimi, rzymskimi - jest w mojej opinii pomyłką.
To tak, jakby spierać się o genezę Lorda Vadera w Gwiezdnych Wojnach zapominając, że wszystko to wymysły nie mające nic wspólnego z prawdą i zdrowym rozsądkiem. Budowanie jakiegokolwiek wywodu opierając się na mieszaninie bajek z gruntu nielogicznych, sprzecznych wewnętrznie, no nie wiem...
Jak mawiają informatycy - garbage input, garbage output.
To tak, jakby spierać się o genezę Lorda Vadera w Gwiezdnych Wojnach zapominając, że wszystko to wymysły nie mające nic wspólnego z prawdą i zdrowym rozsądkiem. Budowanie jakiegokolwiek wywodu opierając się na mieszaninie bajek z gruntu nielogicznych, sprzecznych wewnętrznie, no nie wiem...
Jak mawiają informatycy - garbage input, garbage output.
-
- weteran forumowych bitew
No wersja przytoczona autoryzowana osobiście przez cesarza Konstantyna
ale fakt wyraziłem się nieprecyzyjnie - chodziło mi oczywiście o tradycje żydowskie na podstawie, których jest biblia. tam piekło jest czymś całkowicie innym niż ta chrześcijańska groteska. Tu trzeba żydom oddac, że ich oryginalna wersja jest znacznie bardziej uduchowiona niż te komiksowe karykatury nowotestamentowe.

Seein' me is def not repeated or done twice
- PrezydentKosmosu
- postuje jak opętany!
- Kontakt:
Ano tak, to ma sens. Zdziwiło mnie trochę twierdzenie, jakoby w biblii nie było koncepcji piekła
. Nie będę się spierał jednak, bo nie siedzę w temacie ani nie interesuję się tym, więc dopuszczam możliwość, że czegoś nie wiem.
Siedziałem trochę w buddyzmie, z którym chyba najbardziej mi po drodze i nadal trochę sympatyzuję. Wiem, że buddyści lubią mówić, że buddyzm to religia, ale to też tak do końca nie jest. Tam mają swoją wizję piekła mnie mniej hardkorową od chrześcijańskiej. Też mieli swoją kastę kapłanów ruchającą i mamiącą lud wiecznym szczęściem po śmierci tudzież straszącą karą. Święci nie byli. System reinkarnujących się karmapów... No nie, nie mogę chyba poważnie traktować kogoś, kto to łyka. Tak jak każda religia, pełna niespójności. Byli jogini (może oświeceni, chuj ich wie), byli ściemniacze i banda ich przydupasów. Zresztą ci współcześni też ładnie wywijali. Życie, kurwa, jak to mówią.
Chodzi mi o to, że sensu bym w religii nie szukał raczej. Jak ktoś lubi, jak go rucha obojnaczy Bafomet... okej. Może i w kolejarza się da radę zabawić, i wówczas powstanie jakiś mistyczny, analny uroboros. Kto wie? No, ale to chyba bardziej do tematu kolejowego.

Siedziałem trochę w buddyzmie, z którym chyba najbardziej mi po drodze i nadal trochę sympatyzuję. Wiem, że buddyści lubią mówić, że buddyzm to religia, ale to też tak do końca nie jest. Tam mają swoją wizję piekła mnie mniej hardkorową od chrześcijańskiej. Też mieli swoją kastę kapłanów ruchającą i mamiącą lud wiecznym szczęściem po śmierci tudzież straszącą karą. Święci nie byli. System reinkarnujących się karmapów... No nie, nie mogę chyba poważnie traktować kogoś, kto to łyka. Tak jak każda religia, pełna niespójności. Byli jogini (może oświeceni, chuj ich wie), byli ściemniacze i banda ich przydupasów. Zresztą ci współcześni też ładnie wywijali. Życie, kurwa, jak to mówią.
Chodzi mi o to, że sensu bym w religii nie szukał raczej. Jak ktoś lubi, jak go rucha obojnaczy Bafomet... okej. Może i w kolejarza się da radę zabawić, i wówczas powstanie jakiś mistyczny, analny uroboros. Kto wie? No, ale to chyba bardziej do tematu kolejowego.
- trup
A w ogóle to Mithra, Zoroastrianizm..... a w ogóle to chuj.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Eee... Biblia = Stary Testament + Nowy Testament, chyba ze w ostatnim roku cos sie zmieniloWaszJudasz pisze: ↑05-12-2024, 21:13Ale to nie jest przecież prawilny tekst biblijny, tylko nieautoryzowane chrześcijańskie fanfiki![]()

If you do everything right, there will be no struggle.
- WaszJudasz
Tak się przyjęło w świecie chrześcijańskim, co nie zmienia faktu, że tzw. "Biblia" to chyba najjaskrawszy w dziejach przypadek tak piętnowanego w dzisiejszych czasach cultural appropriation. Spytaj chrześcijańskiego teologa o odczytywanie Pisma, a na pewno powie Ci, że no tak, tu trzeba gruntowanie poznać żydowską kulturę, język i tak dalej. Jednocześnie ci sami ludzie twierdzą, że w w sumie to ci Żydzi z napisanego przez siebie Pisma nic nie zrozumieli, więc ono teraz należy do ludzi z zupełnie obecnego kręgu kulturowego, którzy oczywiście rozumieją je o wiele lepiej.
NT polega na tym, że do dzieła, którego tradycja liczy jakieś tysiąc lat, w stosunkowo krótkim czasie i nie pytając nikogo o zgodę, dodano cykl dopisków całkowicie zmieniających sens tegoż dzieła i jednocześnie oczerniających na wszelkie sposoby kulturę, która to dzieło wytworzyła.
NT polega na tym, że do dzieła, którego tradycja liczy jakieś tysiąc lat, w stosunkowo krótkim czasie i nie pytając nikogo o zgodę, dodano cykl dopisków całkowicie zmieniających sens tegoż dzieła i jednocześnie oczerniających na wszelkie sposoby kulturę, która to dzieło wytworzyła.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- Triceratops
Zgadzam sie, NT mozna spokojnie olac, to tylko indoktrynacyjne dopiski przez goroli z wzgorz Golan. W ogole kierowanie sie "kanonem" kazdego oprocz katolika to jakis apsurt. Juz kuedys tu gadalismy o apostazji, ze to ciagle gra na wyznaczonych prze kk regulach i tutaj widze to samo. Dla mnie Henoch i spira czesc apokryfow jest wazniejsze niz caly NT
woodpecker from space
- tomekw48
- w mackach Zła
- tomekw48
- w mackach Zła
- Najprzewielebniejszy
takie sie o ukazalo oczom mem i pokochłem od pierwszego gniecenia
Hydraulic press channel
Wanna see stuff getting crushed by hydraulic press? This is the right channel for you.
New videos and new stuff to crush every week.
https://www.facebook.com/officialhpc
Hydraulic press channel
Wanna see stuff getting crushed by hydraulic press? This is the right channel for you.
WINYLE na sprzedaż viewtopic.php?f=25&t=18597&p=1845769#p1845769
-
- w mackach Zła
StaareNajprzewielebniejszy pisze: ↑09-12-2024, 15:56takie sie o ukazalo oczom mem i pokochłem od pierwszego gniecenia
Hydraulic press channel

Oprócz zgniatania polecam również rozciąganie. Robi się je na tzw. zrywarkach, na których sprawdza się maksymalne dopuszczalne naprężenia rozciągające. W mojej pracy magisterskiej miałem przyjemność między innymi pobawić się taką maszynką do zrywania. Badałem na rozciąganie próbki wydrukowane w technologii FDM (jedna z technologii druku 3D). Wyszła praca na 150 stron, pełna nikomu niepotrzebnych wykresów, zestawień, analiz. Finalnie wygrał PET-G drukowany w określonej temperaturze i w odpowiedniej rozdzielczości (warstwie).
BTW. Niedługo chyba kupię nową drukarkę, obecna jest już trochę za wolna.
- Major Zagłoba
- postuje jak opętany!
- Kontakt:
Drukujesz papierzaki?SamborWilk pisze: ↑09-12-2024, 22:08StaareNajprzewielebniejszy pisze: ↑09-12-2024, 15:56takie sie o ukazalo oczom mem i pokochłem od pierwszego gniecenia
Hydraulic press channel
https://www.facebook.com/officialhpcA na serio kiedyś się wciągnąłem i sporo odcinków obejrzałem.
Oprócz zgniatania polecam również rozciąganie. Robi się je na tzw. zrywarkach, na których sprawdza się maksymalne dopuszczalne naprężenia rozciągające. W mojej pracy magisterskiej miałem przyjemność między innymi pobawić się taką maszynką do zrywania. Badałem na rozciąganie próbki wydrukowane w technologii FDM (jedna z technologii druku 3D). Wyszła praca na 150 stron, pełna nikomu niepotrzebnych wykresów, zestawień, analiz. Finalnie wygrał PET-G drukowany w określonej temperaturze i w odpowiedniej rozdzielczości (warstwie).
BTW. Niedługo chyba kupię nową drukarkę, obecna jest już trochę za wolna.
-
- w mackach Zła
Kiedyś gdzieś tutaj była dysputa o majonezach, jak widać kielecki rulez.
Nie dość że swojski i nie w rękach obcego kapitału to jeszcze tańszy i lepszy skład.
Na świecie zajadają się Kieleckim. Nie wyrabiają z produkcją. Powiększą fabrykę

https://www.money.pl/gospodarka/na-swie ... 1360a.html
Nie dość że swojski i nie w rękach obcego kapitału to jeszcze tańszy i lepszy skład.
- Lukass
Muszę przyznać, że po latach "only Winiary" dałem się skusić i obecnie jestem team Kielecki. Lepszy, lokalny, do tego można kupić w naprawdę małym opakowaniu. Próbowałem też zachwalany gdzieniegdzie Pomorski, ale to nie to. Dysputa o majezonie zaś to oczywistość. O czym warto rozmawiać, jak nie o majezonie?SamborWilk pisze: ↑12-12-2024, 20:42Kiedyś gdzieś tutaj była dysputa o majonezach, jak widać kielecki rulez.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- zawlekacz
- w mackach Zła
tu masz rozkminkie o majozenach
viewtopic.php?f=19&t=14853&start=280
viewtopic.php?f=19&t=14853&start=280
nie ma to tamto