Co teraz czytacie? v.2

Czytasz coś więcej niż etykiety Domestosa w kiblu?

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Co teraz czytacie? v.2

07-03-2024, 00:28

Czytam powoli, nanoszac na google maps wszystkie wymienione miasta/miejsca, by rozeznac sie troche w umiejscowieniu, geografii Indii/Iranu/Afganistanu i miec jakis glebszy wglad.

Obrazek
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

07-03-2024, 17:24

Obrazek
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
Awatar użytkownika
wonsz
rasowy masterfulowicz

07-03-2024, 22:06

Obrazek
Obrazek
rzułf
Awatar użytkownika
tomekw48
w mackach Zła

07-03-2024, 23:14

Obrazek

Fajne czytadło. Końcówka wzruszająca. Łzy mi poleciały. Stosunkowo krótka powieść, jak na Kinga. Ledwie 175 stron w moim wydaniu.
Jak wewnątrz tak i na zewnątrz.
Awatar użytkownika
TheDude
mistrz forumowej ceremonii

07-03-2024, 23:22

Obrazek

Pośmiertnie wydany zbiór pomysłów, opowiadań i ciekawostek biograficznych od Douglasa Adamsa. Za szybko zmarł, jeszcze mógł wydać nie jedną szaloną książkę. Gość miał niecodzienną wyobraźnię i humor.
Awatar użytkownika
tomekw48
w mackach Zła

11-03-2024, 14:54

Skończyłem to.
Lektura na 1-2 wieczory.
Bardziej opowiadanie niż powieść. Książka ma zaledwie 150 stron.
To przykład na to, jak z prozaicznego, nic nie znaczącego dla ogółu, wydarzenia zrobić nawet wciągającą fabułę.
Nie wiem czy polecać ten tytuł? Wybitne to nie jest, ale złe też nie.
Obrazek
Awatar użytkownika
martyrdoom
postuje jak opętany!

11-03-2024, 21:39

Obrazek

Pierwszy tom zaczynał się jak jakaś podrzędna gra komputerowa. Jakieś 5000 stron później trochę mnie biorą nerwy, że na piątą część przyjdzie czekać przynajmniej do końca roku ;)
Awatar użytkownika
Hatefire

14-03-2024, 09:06

Dla wydawcy zostaje 2 procent

Głos mniejszych wydawnictw, w sprawie polskiego rynku książki. Warte przeczytania.

https://www.dwutygodnik.com/artykul/111 ... jzjIA7rjCs
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

14-03-2024, 16:01

Kilka rzeczy, które czytam jednocześnie po trochu:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
wonsz
rasowy masterfulowicz

15-03-2024, 00:42

Obrazek
rzułf
Awatar użytkownika
Jimmy Boyle
rasowy masterfulowicz

15-03-2024, 09:42

Obrazek
Awatar użytkownika
tomekw48
w mackach Zła

15-03-2024, 11:48

Obrazek

Fajne współczesne gotyckie czytadło.
Ale do klasyków w stylu "Frankenstein" czy "Wichrowe wzgórza" trochę brakuje. Te pozycje, to było gotyckie szaleństwo i zatracenie. "Marina" pod tym względem jest zachowawcza, taka dla grzecznej młodzieży.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

17-03-2024, 09:20

Hatefire pisze:

Głos mniejszych wydawnictw, w sprawie polskiego rynku książki. Warte przeczytania.

Warto faktycznie, bardzo ciekawe.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Triceratops

17-03-2024, 11:31

Hatefire pisze:

Chujowo to wyglada, dlatego zrezygnowalem lata temu z takich firm jak Bonito czy Aros (to akurat chyba jedno i to samo) na rzecz kupowania bezposrednio w wydawnictwach, cena dla mnie jest raczej bez znaczenia, ile chca tyle place, bo wiem jak to wyglada. Pamietam jak nawet tutaj lata temu byla dyskusja i linki o tym jak Empik lecial w chuja z malymi wydawcami (chyba jakis ex-pracownik napisal cos na blogu i zrobila sie gownoburza). Od tamtej pory nie bylem nigdy w Empiku. Tyle jako czytalnik moge zrobic.

Tymczasem:
Obrazek
woodpecker from space
tomaszm

17-03-2024, 12:22

Ma ktoś może Batman Dziedzictwo? To jest kontynujacja jakich wątków? Po epidemii? W tym albumie jest ponowna konfrontacja z Banem?
Nasum

17-03-2024, 20:31

Ostatnio połknąłem kilka pozycji z serii Wehikuł czasu i poniżej lista

Obrazek

Koniec dzieciństwa z początku skojarzył mi się z serialem "V" który był kiedyś emitowany w polskiej telewizji. Na Ziemi nad największymi miastami pojawiają się statki obcych i w tej jednej chwili człowiek otrzymuje dowód na to, że nie jest sam w kosmosie. Obcy, powoli acz systematycznie ulepszają życie Ziemian ingerując w ich życie. Wszystko niby idzie ku lepszemu, ale jaki obcym naprawdę przyświeca cel? Dlaczego żaden z nich nie chce pokazać się ludziom przed upływem 50 lat? Książka z początku ku mojemu rozczarowaniu nie jest pierwowzorem serialu "V", ale koniec końców pozytywnie mnie zaskoczyła. Zakończenie dziwne, ale w sumie.....

Obrazek

Czytadło na jeden wieczór. Reklamowany jako Paragraf 22 w kosmosie. Jestem fanem Paragrafu, ale jak dotąd żadna książka jeszcze się nie zbliżyła do jego poziomu. Bill jest jakby skrzyżowaniem Monthy Pythona i Kapitana Bomby, przeładowana absurdem, groteskowa ale w pewnym miejscach naprawdę parsknąłem śmiechem więc oceniam ją pozytywnie.

Obrazek

Podróże w czasie to dobry temat dla s-f, tutaj motyw ten jest wzbogacony o romans, historię zdrady i pragnienia zemsty, troche kryminału i odrobina technicznego bełkotu. Ogólnie książka jest ok, czyta sie przyjemnie, kilka paradoksów pod koniec rzuca się w oczy, a i zakończenie jest jak dla mnie takie niekoniecznie właściwe. Ale lektura całkiem fajna.

Obrazek

Jak będzie wyglądać życie na naszej planecie w ostatnich latach naszego Słońca które dokończy żywota będąc wpierw czerwonym olbrzymem a potem będzie stopniowo gasnąć... Zamysł całkiem ciekawy. Świat wygląda tutaj jako jedna wielka dżungla, rośliny czerpiąc siłę do wzrostu ze Słońca zdominowały planetę, pozostało kilka owadów, kilka gatunków zwierząt i skarlały przedstawiciel homo ledwo sapiens, bowiem inteligencja tychże istot cofnęła sie o wiele stuleci do tyłu... Książka jest męcząca, myślałem że jakoś fajnie sie rozwinie, jak chociażby Non-stop tego samego autora, ale tutaj podczas pisania zażył zbyt dużo LSD i wyszło dziwadło, które ryje beret, a przebrnięcie do końca ksiązki jest trudniejsze niż przejście przez las tropikalny.
Awatar użytkownika
Maro
weteran forumowych bitew

19-03-2024, 15:29

Obrazek
Awatar użytkownika
10,5
postuje jak opętany!

20-03-2024, 11:03

Triceratops pisze:
17-03-2024, 11:31
Hatefire pisze:

Chujowo to wyglada, dlatego zrezygnowalem lata temu z takich firm jak Bonito czy Aros (to akurat chyba jedno i to samo) na rzecz kupowania bezposrednio w wydawnictwach, cena dla mnie jest raczej bez znaczenia, ile chca tyle place, bo wiem jak to wyglada. Pamietam jak nawet tutaj lata temu byla dyskusja i linki o tym jak Empik lecial w chuja z malymi wydawcami (chyba jakis ex-pracownik napisal cos na blogu i zrobila sie gownoburza). Od tamtej pory nie bylem nigdy w Empiku. Tyle jako czytalnik moge zrobic.

Tymczasem:
Obrazek
Daj znać, czy warto czytać.
Nono.
Awatar użytkownika
trup

22-03-2024, 17:30

Obrazek
"Śmierć jest jedyną pewną rzeczą w życiu człowieka. Wszystko, co powstało, ulega powolnej dezintegracji, a niestałość i zmienność, otwierając przestrzeń ducha, wskazują na to, co trwałe i niezmienne. Kontemplacja nietrwałości oraz zmienności [...] wspomaga proces wyzwolenia oraz odsuwa człowieka od trywialnych i egotycznych zajęć, które z perspektywy nieuchronnej śmierci jawią się jako pozbawione sensu. [...] Gdy w ramach praktyki medytacyjnej wybieramy miejsca budzące grozę, gdy decydujemy się na mentalne wnikanie w to, co nas brzydzi, w martwe ciała, w ekskrementy, w odstręczające elementy cielesności, wtedy patronujące odrzucanemu powszechnie aspektowi natury, przerażające i odpychające boginie Ćamunda, Kubdźika oraz Czhinnamasta, przynosząc mądrość, zamieniają się w oświecającą Parwati, Tarę, Pradźniaparamitę" - pisze Tymoteusz Onyszkiewicz w bardzo mądrej książce ODCHODZĄC OD ZŁUDZENIA, którą mieliśmy zaszczyt wydać.
Obrazek
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
tomekw48
w mackach Zła

22-03-2024, 17:46

trup pisze:
22-03-2024, 17:30
Obrazek
"Śmierć jest jedyną pewną rzeczą w życiu człowieka. Wszystko, co powstało, ulega powolnej dezintegracji, a niestałość i zmienność, otwierając przestrzeń ducha, wskazują na to, co trwałe i niezmienne. Kontemplacja nietrwałości oraz zmienności [...] wspomaga proces wyzwolenia oraz odsuwa człowieka od trywialnych i egotycznych zajęć, które z perspektywy nieuchronnej śmierci jawią się jako pozbawione sensu. [...] Gdy w ramach praktyki medytacyjnej wybieramy miejsca budzące grozę, gdy decydujemy się na mentalne wnikanie w to, co nas brzydzi, w martwe ciała, w ekskrementy, w odstręczające elementy cielesności, wtedy patronujące odrzucanemu powszechnie aspektowi natury, przerażające i odpychające boginie Ćamunda, Kubdźika oraz Czhinnamasta, przynosząc mądrość, zamieniają się w oświecającą Parwati, Tarę, Pradźniaparamitę" - pisze Tymoteusz Onyszkiewicz w bardzo mądrej książce ODCHODZĄC OD ZŁUDZENIA, którą mieliśmy zaszczyt wydać.
Obrazek
Warto kupić?
Kilka pozycji z okultury jest wybitnych.
ODPOWIEDZ