POlitykowanie
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
- ozob
- zahartowany metalizator
Re: POlitykowanie
Morska farma wiatrowa Baltica ma kosztować polskiego podatnika 30-40 mld.Czyli mniej więcej tyle co CPK, która jest wielowymiarową inwestycją.
Czyli wiadomo o co chodzi i wiadomo skąd wiatraki. XD
Czyli wiadomo o co chodzi i wiadomo skąd wiatraki. XD
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
- ozob
Dobre są te nowe elyty. (:
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
- ozob
Doskonała orka sceptyków CPK. Warto obejrzeć żeby chociaż się zaznajomić z tematem.
https://www.youtube.com/live/Ry2Zl3EXzL ... fb7zcI87Rd
https://www.youtube.com/live/Ry2Zl3EXzL ... fb7zcI87Rd
- Tatuś
- weteran forumowych bitew
- Kontakt:
Było parę postów wyżej o dziennikarzu o urodzie sprzedawców garnków a ten wrzuca jakieś internetowe śmiecie. Nieprzemakalny jak typowy pisowiec.
Palę się do roboty jak ruska jednostka mobilizacyjna.
- Hatefire
- mistrz forumowej ceremonii
No tu mamy przykład, za czym głosowali ludzie twierdzący, że są wolnościowcami. Tak Korwin w czasie wyborów, był jeszcze w zarządzie Konfy, odszedł potem, ale poglądy nie zmieniły się mu ani o milimetr.Kurwin pisze:Kongres odrzucił reformę JE Ksawerego Milei: https://pap.pl/aktualnosci/ultraliberal ... al-kongres Prezydent Argentyny ma rację mówiąc: "Skoro ta ustawa ma być kulawa, to wolę, żeby jej w ogóle nie było". A trzeba zrobić jak śp.Xiǎo-Píng Dèng i śp.gen.August Pinochet: wyprowadzić wojsko na ulice - i strzelać!
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- uglak
- Hatefire
Dobra nie znam, to się wypowiem. Generalnie jako typowy socjaldemokrata nie mam nic przeciwko dużym inwestycjom rządowym. O części lotniczej się nie wypowiem, bo mało się znam. Coś tam doczytałem i wydaje mi się przeskalowana, natomiast to kwestia poboczna do skorygowania w trakcie realizacji. Jestem zasadniczo za.
Natomiast część kolejowa, to jakieś kuriozum. No serio wpaść na pomysł, żeby robić centralny hub kolejowy gdzieś tam jak ma się największe miasto i zarazem stolicę państwa w samym środku kraju to sen pijanego idioty. Podstawą przewagi konkurencyjnej kolei jest to, że wsiadasz w centrum miasta i wysiadasz w centrum innego miasta. CPK wyssie kasę dla potrzebnych inwestycji połączeń międzymiastowych i zabije kolej chyba do reszty. Do CPK powinny iść szybkie linie z Warszawy i Łodzi, a do tych miast powinny być ogarnięte dogodne połączenia z reszty kraju .
Natomiast część kolejowa, to jakieś kuriozum. No serio wpaść na pomysł, żeby robić centralny hub kolejowy gdzieś tam jak ma się największe miasto i zarazem stolicę państwa w samym środku kraju to sen pijanego idioty. Podstawą przewagi konkurencyjnej kolei jest to, że wsiadasz w centrum miasta i wysiadasz w centrum innego miasta. CPK wyssie kasę dla potrzebnych inwestycji połączeń międzymiastowych i zabije kolej chyba do reszty. Do CPK powinny iść szybkie linie z Warszawy i Łodzi, a do tych miast powinny być ogarnięte dogodne połączenia z reszty kraju .
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- ozob
To co sugerujesz istnieje w Londynie. Ma to ręce i nogi rzecz jasna. Pewnie można by było też z powodzeniem wdrożyć to w Warszawie. Różnica między Heathrow a CPK jest jednak taka, że lotnisko w Polsce będzie spełniać rolę, do której Heathrow i jego połączenie kolejowe nie zostały zaprojektowane. Chodzi rzecz jasna o aspekt wojskowy i przerzut sprzętu oraz żołnierzy NATO. Stąd te kolejowe szprychy bezpośrednio do CPK. Główny dworzec kolejowy w Warszawie nie daje takiej opcji. Trzeba też zaznaczyć za 30 minut podróży miedzy CPK a Warszawa to nie jest jakieś wielkie utrudnienie. Ciut krócej jedzie pociąg między Paddington a Heathrow. Paddington, do którego trzeba jeszcze się dostać tuba z Euston, St Pancras, Waterloo czy Victoria, a więc 4 największych londyńskich stacji kolejowych.
-
do mnie dotarło

"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."
-
- rasowy masterfulowicz
Jesli chodzi o aspekt wojskowy...ozob pisze: ↑09-02-2024, 12:28To co sugerujesz istnieje w Londynie. Ma to ręce i nogi rzecz jasna. Pewnie można by było też z powodzeniem wdrożyć to w Warszawie. Różnica między Heathrow a CPK jest jednak taka, że lotnisko w Polsce będzie spełniać rolę, do której Heathrow i jego połączenie kolejowe nie zostały zaprojektowane. Chodzi rzecz jasna o aspekt wojskowy i przerzut sprzętu oraz żołnierzy NATO. Stąd te kolejowe szprychy bezpośrednio do CPK. Główny dworzec kolejowy w Warszawie nie daje takiej opcji. Trzeba też zaznaczyć za 30 minut podróży miedzy CPK a Warszawa to nie jest jakieś wielkie utrudnienie. Ciut krócej jedzie pociąg między Paddington a Heathrow. Paddington, do którego trzeba jeszcze się dostać tuba z Euston, St Pancras, Waterloo czy Victoria, a więc 4 największych londyńskich stacji kolejowych.
US Army juz wybrało w Polsce lotniska, do których ma prowadzić przerzut wojsk, i są to lotniska dalej od potencjalnego teatru działań wojennych. Ławica i Strachowice.
Ilutorowa ma być magistrala kolejowa budowana przy okazji CPK, by pomieścić jeszcze linie towarową obok sporej już pasażerskiej i czy idzie ona tak naprawdę na wschód, w kierunku granicy?
- ozob
Jednakże amerykańscy generałowie zdążyli już wyrazic opinie, że CPK wraz z koleją byłoby istotna infrastruktura do przerzutu wojsk.
Wracając do twoich poprzednich słów na temat Koreańczyków pokonałeś jeden istotny fragment. Azjaci zobowiązali się do szybkich dostaw czego nie gwarantuja Amerykanie a już na pewno nie Niemcy. Dlaczego szybkość jest istotna, a w zasadzie kluczową jeżeli idzie o bezpieczeństwo Polski? A no dlatego, że całkiem niedawno WP pozbyło się setek czolgow na rzecz Ukrainy. I tak były to w części niezmodernizowane T-72, ale były też Twarde i Leopardy.
Wracając do twoich poprzednich słów na temat Koreańczyków pokonałeś jeden istotny fragment. Azjaci zobowiązali się do szybkich dostaw czego nie gwarantuja Amerykanie a już na pewno nie Niemcy. Dlaczego szybkość jest istotna, a w zasadzie kluczową jeżeli idzie o bezpieczeństwo Polski? A no dlatego, że całkiem niedawno WP pozbyło się setek czolgow na rzecz Ukrainy. I tak były to w części niezmodernizowane T-72, ale były też Twarde i Leopardy.
- trup
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
kurwa jakie CPK panowie..... o czym mowa???
To jakieś mrzonki niedobitej przerośniętej stonki.
To jakieś mrzonki niedobitej przerośniętej stonki.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
- ozob
Argumentacja na poziomie PO. (:
- Medard
Nie interesowałem się zbytnio przebiegiem tzw. szprych do CPK,Hatefire pisze: ↑09-02-2024, 12:13Dobra nie znam, to się wypowiem. Generalnie jako typowy socjaldemokrata nie mam nic przeciwko dużym inwestycjom rządowym. O części lotniczej się nie wypowiem, bo mało się znam. Coś tam doczytałem i wydaje mi się przeskalowana, natomiast to kwestia poboczna do skorygowania w trakcie realizacji. Jestem zasadniczo za.
ale kilka tygodni temu miałem okazję przyjrzeć się kolejom hiszpańskim,
nieźle to ogarnęli, sprawnie i bardzo punktualnie to działa, chociaż jest dosyć drogo i poza sezonem taniej wychodzi wypożyczyć samochód, z ciekawostek, to na dłuższych dystansach mają kontrolę bagażów i ludzi, jak na lotniskach, w każdym razie bez biletu nie wejdzie się na peron nawet w podmiejskich,
ale napiszę jak to ogarnęli, wszystkie duże miasta mają kolejki podmiejskie tzw. carcanias, trzeba też dodać, że największe miasta mają linie metra,
pobudowali sobie linie tylko między największymi miastami oraz średnimi miastami, które mają spory ruch, bo są centrami turystycznymi np. Cordoba, a lokalne carcaniasy dowożą do centrów dużych miast,
jedzie się szybko na tych trasach, same odpowiedniki naszych pendolino, tylko szybsze AVE i AVANT, coś prywatnego też ma kursy, ale nie pamiętam nazwy przewoźnika, podobno w sezonie trzeba kupować bilety z wyprzedzeniem,
jest tak jak piszesz, wsiada się w centrum jednego miasta, a za godzinę lub dwie dojeżdża się do centrum innego, po trzech, to już w zupełnie innym regionie państwa, tak jak u nas W-wa - Krakau lub W-wa - Kattowitz, które się sprawdzają
Ostatnio zmieniony 09-02-2024, 18:01 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Die Welt ist meine Vorstellung.
- trup
argumentacja na poziomie możliwości naszego kraju i zasadności inwestycji.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
-
zaszczepiona mentalność zależności od innych w pewnych kręgach niezmienna od wieków
"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."
-
- rasowy masterfulowicz
Gdyby chodziło o szybkość tylko to akurat General Dynamics w Limie ma najszybsze terminy i największe zdolności produkcyjne na Zachodzie. Patrz niżej. Hyundai Rotem, przy dobrych wiatrach jest w stanie wyprodukować 50-100 rocznie.ozob pisze: ↑09-02-2024, 14:23Jednakże amerykańscy generałowie zdążyli już wyrazic opinie, że CPK wraz z koleją byłoby istotna infrastruktura do przerzutu wojsk.
Wg mnie chodzi o licencję, albo K2 albo Leo 2 ulokowane w PL.
A co do lotnisk i zdania Amerykanów- to żaden argument niestety. Każde lotnisko w PL w momencie zagrożenia służyłoby do przerzutu wojsk i sprzętu, to jest mówione otwartym tekstem i pod tym względem nasza infrastruktura lotniskowa jest wystarczająca.
Wg mnie aspekt wojskowy CPK jest mało znaczący. Istnieje- fakt, ale nie jest jakiś szczególnie ważny by twierdzić, że z jego powodu trzeba budować CPK bo nie bedzie jak przewozić wojsk.
The Associated Press (AP) recently accompanied U.S. Army Secretary Christine Wormuth and other senior officials on a visit to the Joint Systems Manufacturing Center in Lima, Ohio. The complex, operated by defense contractor General Dynamics but owned by the Army, currently produces between 15 to 20 armored vehicles per month. The facility’s production, however, could jump to 33 per month or more if, as expected, it is enlisted to overhaul older tanks that would then be sent into the fight in Eastern Europe.
- booshee
- postuje jak opętany!
Z dzisiejszych biegunek umysłowych najbardziej zaimponował mi Błaszczak, na zarzut że są samoloty ale nie ma np. symulatorów stwierdził że, uwaga, te samoloty są prawie jak f 16 i pilot w kilka godzin powinien ogarnąć i latać bo w sumie to te same samoloty. 

- Ascetic
Lewary idą ramię w ramię z tym cpk z pissowcami i konfpe (co też już widać na forume xD), więc się nie kryguj. Poza tym jako jak sam siebie określiłeś, jako socjaldemokrata, z kultem jednostki zandberga co tutaj pokazałeś , dostrzegam pewną niezgodność. Wyjebać kasę na emerytury stażowe, jakieś pierdolenie o 35 godzinnym dniu pracy, to ok. Rozdać, przepalić, wysłać kasę z budżetu w kosmos- dobrze, dobrze, nie ma problemu. A teraz problem z wyssaniem kasy z innych projektów kolejowych na rzecz cpk? Przecież u was pieniądze się drukuje-rozdaje a nie liczy. Śmieszne tym samym? Tak, nawet bardzo. Jak to u lewarów. W głowie pomysł sprzeczny z pomysłem z którego wcześniejszy pomysł się wywodzi. Tak jak te pseudozatroskanie niegospodarnością w wydaniu publicznych pieniędzy.Hatefire pisze: ↑09-02-2024, 12:13
Poro
- Bohdan
Okazuje się, że w CPK w zeszłym roku zatrudnionych było 755 osób. Na same wynagrodzenia w 2023 r. spółka przeznaczyła 120 mln zł. Z tego można wyliczyć, że przeciętne wynagrodzenie wyniosło 13,3 tys. zł. Warto dodać, że dane te nie uwzględniają płac zarządu i członków rady nadzorczej.
W 2023 r. wydano:
• ponad 1,8 mln zł na kampanię outdoorową w Polsce, która była prowadzona we wrześniu i w październiku, czyli – w najgorętszym okresie kampanii wyborczej,
• 1,8 mln zł na kampanie dotyczące CPK m.in. w Telewizji Polskiej,
• 1,2 mln zł na publikacje w zagranicznej prasie
• 55 tys. zł na publikacje w kwartalniku "Apostoł".
warto było kurwa!
no mnie na przykład stać!