ozob pisze: ↑08-02-2024, 08:30
Rudy to pierdolony niemiecki sługus. Wczoraj wysral tego tweeta (ładnie go naprostowali komentujący!), a Kamyszowi nie podoba się umowa z Koreańczykami. Dwie mega istotne informacje, ale plebs, zaczadzone partyjnym bąkiem debile robią relacje live na forume na temat bójki pod sejmem. (:
Wyjawisz szczegóły tej umowy z Koreańczykami proszę?
Na razie wygląda, że tygrysek ogarnia kuwetę, gdzieś tak w połowie kwietnia, bo wtedy będzie +/- pół roku u steru- będzie można zacząć wieszać psy.
Na razie wiadomo, że dostawa obejmie 180 K2GF szt wyprodukowanych w Korei, tylko tyle.
Wygląda na to, że nic nie zrobiono w sprawie K2PL, nic o umowie na produkcję licencyjną, nic o wozach wsparcia, nic o potencjalnym udziale w K3. Broniłem Błaszczaka za bycie pierwszym, ktory kupuje, ale okazało się, że poprzedni rząd załatwił niewiele, mając potencjalnie najlepsze możliwości negocjacyjne na zgarnięcie pełnej puli w pierwszym rozdaniu, gdyby podejście z Koreą szło szerokim frontem.
Teraz odbieram wypowiedzi WKK jak podbijanie stawki dla Koreańczyków by dorzucili kolejne elementy, np umowę licencyjną na efektory do Chunmoo i K2PL. Czyli coś co powinien dawno temu zrobić Błaszczak idac tam po raz pierwszy. No, ale jak widać nie zrobił, podpisał tylko umowy ramowe i najłatwiejsze wykonawcze na ograniczoną liczbę wozów produkowanych w Korei, (przy okazji potencjalnie grzebiąc całkowicie Kraba) więc teraz widzę zaczyna się pyszczenie, że PO chce ujebać kontrakty.
Jako ciekawostkę dodam, że sygnały z Korei w sprawie K2PL i licencji przychodziły już w okolicach 2018-2019 i pies z kulawą noga się nie zainteresował w polskim rządzie.
A teraz pewnie na stole jest decyzja: Abrams plus co?
Ilość Leo2 i K2 będzie zbliżona, Tusk z Sikorskim uprawiają tour of Wyszehrad i coś mi mówi, że na stole jest otwarta propozycja lokowania fabryki czołgów w PL, która przeważy szalę na korzyść jednego, albo drugiego wozu.
Leo 2 ma koszmarnie długi czas oczekiwania na dostawę, druga fabryka i licencja mogłaby mocno pomóc całej Europie i np wskrzesić Bumar, który remonty tych wozów ma ogarnięte.
E:potwierdzenie tego, co pisałem o słowach WKK przyszło z Korei szybciej niż myślałem.
https://defence24.pl/polityka-obronna/m ... iem-wywiad
O ile pierwsze umowy wykonawcze zostały podpisane i są w trakcie realizacji, o tyle drugi etap umów wykonawczych obejmująca licencyjny produkcję w Polsce na koreańskich systemów - K2, K9, K239 - nie została jeszcze podpisany. Jakie są tego przyczyny? I w jaki sposób DAPA wspiera finalizację umów wykonawczych drugiej fazy?
Mam świadomość, że MON jest w trakcie przeglądu dotychczasowych kontraktów zbrojeniowych, co w pełni szanuję. Po opublikowaniu wyników przeglądu DAPA planuje zobowiązać się do podpisania i wykonania umów, tak jak aktywnie robiła to dotychczas.
Od podpisania pierwszego kontraktu wykonawczego w 2022 roku rząd Korei i przemysł obronny starają się szybko dostarczyć wysokiej jakości systemy uzbrojenia, w tym K2, K9, FA-50 i K239. W szczególności pierwsza dostawa czołgów K2 i haubic samobieżnych K9 została zrealizowana w ciągu zaledwie trzech miesięcy od podpisania kontraktu, takiego rozwiązania nie można było znaleźć w całej światowej historii zakupów obronnych. W przypadku umów wykonawczych drugiej fazy najważniejsze są lokalna produkcja i transfer technologii. DAPA, jako agencja odpowiedzialna za technologię zbrojeniową, udzieli najlepszego wsparcia, aby zapewnić terminowy i bezproblemowy transfer technologii do Polski.
W mediach pojawiają się informacje o obowiązujących limitach finansowania przez banki koreańskie jako jednej z przyczyn przyczyn trudności w zawieraniu umów wykonawczych drugiego etapu. Jak Pan to skomentuje?
Uważam, że wszelkie kwestie związane z finansami należy do decyzji polskiej władzy finansowej. Jednocześnie chciałbym powiedzieć, że rząd Korei i zainteresowane instytucje energicznie podejmują liczne wysiłki, w tym zmianę ustawy o banku eksportowo-importowym Korei (Export-Import Bank of Korea Act) w celu podwyższenia jego kapitału własnego, aby rozszerzyć środki wsparcia finansowego.
Jaki jest aktualny stan wsparcia finansowego polskich zakupów koreańskiego sprzętu przez koreański rząd i banki? Jak to finansowanie wpłynie na wszystkie projekty i czy uważa Pan, że jest ono konieczne, aby projekty mogły zostać zrealizowane?
Rząd koreański rozważa różne możliwości finansowego wsparcia dwustronnej współpracy obronnej z Polską. W odpowiedzi nie mogę podać dalszych szczegółów.