Wybitnie mnie cieszy v. 2

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

Re: Wybitnie mnie cieszy v. 2

29-09-2023, 21:52

est pisze:
29-09-2023, 19:48
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
29-09-2023, 15:08

W razie, gdyby to pytanie uciekło:

Jakie nazwy tworzone przez AI w muzyce są znane i gdzie można sprawdzić liczbę odsłon?
Jestem przekonany, że ostatnie 6,7 płyt Kataklysm stworzyla jakaś prymitywna wersja AI.
Płyty Metallici po Load również są tworzone przez AI, wykupili jakiś startup tworzący AI, a teraz konsumują zyski i są bogaci jak Zuckenberg.
Die Welt ist meine Vorstellung.
est

29-09-2023, 22:23

Tak na serio to nie byłoby dla mnie zaskoczeniem gdyby okazało się, że "sztuczna" muzyka może być ciekawsza od niejednej mniejszej czy większej nazwy parającej się zawodowo męczeniem buły.
bartwa

29-09-2023, 22:34

Bardzo możliwe, w każdym razie cieszy mnie, że świadomie do żadnego z tych bagienek nie wejdę. Jest tyle prawdziwej i zajebistej muzy z przeszłości, której jeszcze nie znam, że będę miał czego słuchać do końca.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

29-09-2023, 22:41

Przede wszystkim midjourney potrafi w kilka sekund wygenerowac taka ilosc szczegolow, nad ktora czlowiek siedzialby miesiac. Jeden znajomy ilustrator zauwazyl jednak ciekawa rzecz, mianowicie ze midjourney nie potrafi stworzyć nic brzydkiego. Nawet jak poprosisz o brzydote, to jest to taka brzydota dopracowana i piekna, ze az dech zapiera. Algorytm uczy sie na podstawie tego co wybieraja ludzie, wiec to zawsze bedzie ppd publiczke, nie stworzy niczego wbrew trendowi.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Believer
weteran forumowych bitew

30-09-2023, 00:31

Wróciłem właśnie z koncerty Moskwy, Dezertera widziałem wiele razy, a ich jakoś nie miałem okazji... Wspaniale spędzony czas!
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

30-09-2023, 00:40

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Przede wszystkim midjourney potrafi w kilka sekund wygenerowac taka ilosc szczegolow, nad ktora czlowiek siedzialby miesiac. Jeden znajomy ilustrator zauwazyl jednak ciekawa rzecz, mianowicie ze midjourney nie potrafi stworzyć nic brzydkiego. Nawet jak poprosisz o brzydote, to jest to taka brzydota dopracowana i piekna, ze az dech zapiera. Algorytm uczy sie na podstawie tego co wybieraja ludzie, wiec to zawsze bedzie ppd publiczke, nie stworzy niczego wbrew trendowi.
Czyli, jednym zdaniem, chuj nie artysta. Spoko, dla większości wystarczy. Co za różnica, czy nędzną sztukę tworzy człowiek, czy algorytm? Dla mnie na razie większość dzieł tych algorytmów jest absolutnie odstręczająca. Makabryczna liczba szczegółów, plus zazwyczaj brak kontekstu. Szczytem były dla mnie grafiki wygenerowane dla Diuny, gdzie panie odsłaniały trzy czwarte ciała, a publiczność biła brawo. To tylko algorytmy. Ucząc się od człowieka, nie będą w stanie go prześcignąć. Mogą iść do Dzień dobry TVN. A do świadomej AI duuuuużooooo nam brakuje. I dobrze. Jak Google takową opracuje, USA powinny natychmiast zniszczyć ich wszystkie siedziby bronią nuklearną.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
PrezydentKosmosu
postuje jak opętany!
Kontakt:

30-09-2023, 07:33

Lukass pisze:
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Czyli, jednym zdaniem, chuj nie artysta. Spoko, dla większości wystarczy. Co za różnica, czy nędzną sztukę tworzy człowiek, czy algorytm? Dla mnie na razie większość dzieł tych algorytmów jest absolutnie odstręczająca. Makabryczna liczba szczegółów, plus zazwyczaj brak kontekstu. Szczytem były dla mnie grafiki wygenerowane dla Diuny, gdzie panie odsłaniały trzy czwarte ciała, a publiczność biła brawo. To tylko algorytmy. Ucząc się od człowieka, nie będą w stanie go prześcignąć. Mogą iść do Dzień dobry TVN. A do świadomej AI duuuuużooooo nam brakuje. I dobrze. Jak Google takową opracuje, USA powinny natychmiast zniszczyć ich wszystkie siedziby bronią nuklearną.
Racja, jednak mimo wszystko wolę obrazki wygenerowane przez AI niż chujowego artystę-amatora. Nie w 100% przypadków, bo czasem coś może być chujowe w nieoczywisty, intrygujący sposób, ale w doskonałej większości przypadków (choćby okładki metalowe), kał to jednak tylko i zwyczajnie kał i nic więcej.
Awatar użytkownika
hcpig

30-09-2023, 08:21

Miczurin pisze:
29-09-2023, 16:04
Moje zdanie na temat generowanych obrazów jest takie: kicz i sztuczność widoczna dla każdego, kto ma odrobinę wyrobienia artystycznego. Jeśli tak ma wyglądać przyszłość sztuki, to ja podziękuję.
To ja przypomnę przeszłość sztuki sprzed ery AI:

Obrazek
Yare Yare Daze
est

30-09-2023, 08:40

Trochę mnie śmieszy to rozkminianie obrazków zespołów z niszy, która wyrobiła sobie przez lata pewną kiczowatą konwencję i mniej czy bardziej się jej trzyma, w kategoriach sztuki malarskiej.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

30-09-2023, 08:46

Lukass pisze:

Czyli, jednym zdaniem, chuj nie artysta. Spoko, dla większości wystarczy. Co za różnica, czy nędzną sztukę tworzy człowiek, czy algorytm?
Eee nie jestem pewien czy sie zrozumielismy, brzydota niekoniecznie to to samo co kiepski artysta, istnieje calkiem sporo dobrych artystow ktorzy po prostu tworza rzeczy powszechnie uwazane za brzydkie. Sprawdz sobie Waclawa Traiera np. Mozna lubic albo nie, jest specyficzny, ale jak ktos ma.taki gust, to Midjourney mu tego.nienwygeneruje.
Awatar użytkownika
hcpig

30-09-2023, 10:14

est pisze:
Trochę mnie śmieszy to rozkminianie obrazków zespołów z niszy, która wyrobiła sobie przez lata pewną kiczowatą konwencję i mniej czy bardziej się jej trzyma, w kategoriach sztuki malarskiej.
Sugerujesz, że nie istnieją dobre okładki płyt metalowych i jesteśmy skazani na jakieś kiczowate rendery z diabłem z Diablo?
Yare Yare Daze
est

30-09-2023, 11:57

hcpig pisze:
30-09-2023, 10:14
est pisze:
Sugerujesz, że nie istnieją dobre okładki płyt metalowych i jesteśmy skazani na jakieś kiczowate rendery z diabłem z Diablo?
No co ty stary! Chodzi o samo podchodzenie do tematu okładek i zarzucanie im wszelkich niedociągnięć z punktu widzenia sztuki. Sprawdź kto założył temat o okładkach 🥱
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

30-09-2023, 13:19

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
30-09-2023, 08:46
Lukass pisze:

Czyli, jednym zdaniem, chuj nie artysta. Spoko, dla większości wystarczy. Co za różnica, czy nędzną sztukę tworzy człowiek, czy algorytm?
Eee nie jestem pewien czy sie zrozumielismy, brzydota niekoniecznie to to samo co kiepski artysta, istnieje calkiem sporo dobrych artystow ktorzy po prostu tworza rzeczy powszechnie uwazane za brzydkie. Sprawdz sobie Waclawa Traiera np. Mozna lubic albo nie, jest specyficzny, ale jak ktos ma.taki gust, to Midjourney mu tego.nienwygeneruje.
No właśnie chyba się zrozumieliśmy. Trudno zachwycać się nad algorytmem, który nie potrafi wygenerować brzydoty. To ułomność. Ale też pewnie jest to podyktowane tym, czym był uczony.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

01-10-2023, 18:37

Opadł na mnie wielki spokój, tak duży, że aż chętnie o tym napiszę. Jeszcze niedawno przeżyłem duże załamanie, gdy byłem pewien awansu piętro wyżej, który odrzucono (było to rozsądne przypuszczenie wówczas na podstawie stażu, doświadczenia i osiągnięć, a rozbiło się o jedną osobę, której wydawało się, że mi nie zależy). Wtedy jednak zeszło ze mnie po paru dniach jakieś ciśnienie i stwierdziłem - pal to sześć, prędzej czy później i tak to dostanę - może pracowałem za ciężko bez sensu - i zacząłem pracować w takim sposób, żeby było sprytnie - KPIaje wyglądały zajebiście, a tak naprawdę pracowałem efektywnie 3 h dziennie. Potem okazało się, że życie miało lepsze plany - i awansowano mnie nie piętro, ale dwa piętra wyżej - na to samo stanowisko, na którym jest dziewczyna, która mnie odrzuciła na poprzednie. Co za tym idzie? Lepsze pieniędze, ale przede wszystkim: stałe godziny pracy 9-17 (coś, czego nigdy w życiu nie miałem), wolne weekendy, pewność siebie, i stanowisko, które z dumą mogę sobie wpisać w LinkedIn, bo bycie team leaderem to coś, co można robić też w innych firmach z buta.

Zdrowie - przeżywałem przez długi czas cykl, w którym - nie wchodząc w szczegóły - przez 3 z 4 dni było ze mną kiepsko (tylko 1 był dobry). Ostatnio jednak ten cykl jest coraz dłuższy, 2 dni, 3 dni, 4 dni, a obecnie naprawdę źle było ze mną ponad tydzień temu i jakoś choroba nie może się przebić. Jestem w stanie przez cały czas normalnie funkcjonować, czasem tylko w środku dnia ścina mnie z nóg i muszę się przespać 2-2,5 godziny, ale to po prostu później idę potem spać i jest tak samo.

Poziom energii, jakiego nie znałem od lat, jestem w stanie wykonać każde ze 100 zadań, jakie sobie zadaję każdego dnia.

Martwiłem się przez długi czas nad nowym zinem - okazało się, że wyszedł zajebiście w offsecie, warto było podjąć ryzyko.
Martwiłem się nad pierwszą wydawaną kasetą - wyszła równie zajebiście, jeszcze nie trafiła oficjalnie do sprzedaży, a de facto ponad połowa nakładu już się rozeszła po znajomych i przyjaciołach królika.
Pisanie książki też idzie zajebiście jak nigdy, chociaż do niedawna nie potrafiłem się zmusić do tego.

No i ogólnie opadł na mnie jakiś wielki spokój. Dzisiaj dzień, kiedy robię secret preorder na zina (czyli preorder tylko dla tych, którzy są od samego początku) i zazwyczaj w taki dzień denerwuję się mocno i motam, a dzisiaj jakoś tak... Na luzie.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

04-10-2023, 20:50

Obrazek

Wieczor katalogowania zrodel wiedzy... Czy raczej kilka wieczorow.
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

04-10-2023, 21:04

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Obrazek

masz chyba jakiś autyzm czy coś, tak?
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
Awatar użytkownika
Żułek

04-10-2023, 21:28

to chyba coś bardziej zaawansowanego ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

04-10-2023, 21:43

Rejwan pisze:
04-10-2023, 21:04
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Obrazek

masz chyba jakiś autyzm czy coś, tak?
Rejwan, do kurwy nedzy, jak mozesz pytac o takie rzeczy? Oczywiście ze mam autyzm. Wydaje wlasnie dziewiaty numer pisemka o dungeon syncie.
Awatar użytkownika
TheDude

04-10-2023, 22:04

^ A co to są za książki?
Awatar użytkownika
wonsz
rasowy masterfulowicz

04-10-2023, 22:13

o keyboardach XD