POlitykowanie
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
-
Pacjent
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: POlitykowanie

Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- Sybir
- mistrz forumowej ceremonii
Dilerka na Mokotowie ma się świetnie. 
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
-
macko76
- zaczyna szaleć
Po prostu sporo osób nie lubi PO ale to nie znaczy że popierają PiS.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑27-02-2023, 14:08Przypomniało mi się, jak kiedyś ktoś na forum napisał, że tutaj nikt nie popiera PiSu, a PanKimono mu przyklaskał;)))
-
Pacjent
Zwłaszcza, że to jedno i to samo, a PO głosuje w Sejmie w większości spraw tak jak PiS, w tym w tych najbardziej skurwysyńskich.macko76 pisze: ↑28-02-2023, 07:30Po prostu sporo osób nie lubi PO ale to nie znaczy że popierają PiS.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑27-02-2023, 14:08Przypomniało mi się, jak kiedyś ktoś na forum napisał, że tutaj nikt nie popiera PiSu, a PanKimono mu przyklaskał;)))
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
No jednak jak ktos od kilkunastu lat wkleja memy przeciwko Tuskowi to mozna sie.domyslec.ze cos jednak jest na rzeczy;))macko76 pisze: ↑28-02-2023, 07:30Po prostu sporo osób nie lubi PO ale to nie znaczy że popierają PiS.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑27-02-2023, 14:08Przypomniało mi się, jak kiedyś ktoś na forum napisał, że tutaj nikt nie popiera PiSu, a PanKimono mu przyklaskał;)))
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
-
macko76
- zaczyna szaleć
Mi akurat PO podpadło i nie jest tak że nie lubię konkretnego polityka z tej formacji tylko kolektywnie. Chociaż faktycznie Donald Tusk to kombinator zmieniający fronty, narracje i wiecznie kluczący, co niektóre osoby może irytować.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑28-02-2023, 11:24
No jednak jak ktos od kilkunastu lat wkleja memy przeciwko Tuskowi to mozna sie.domyslec.ze cos jednak jest na rzeczy;))
-
BOLEK
- weteran forumowych bitew

jurny stefan z martwych powstał
"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."
- trup
tyle wariacji i każda trafna...

hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
-
BOLEK
kol trup zobrazuje to co ci siedzi w głowie

"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."
- trup
Tlo się Boluś nazywa projekcja.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Kontynuując temat Jordana Petersona, nie chcę tego robić dalej w "Onkologii", ponieważ nic onkologicznego w tym nie ma, a poza tym w zasadzie temat raka nie wydaje mi się tak zabawny jak wielu innym (co kiedyś wytknięto mi i w sumie uznałem, że to racja, a ja powtarzałem bezmyślnie głupoty), temat natomiast jest polityczny.
No więc rozchodzi się o to video:
Żeby być uczciwym, przesłuchałem całość dość pilnie. Peterson generalnie wykłada problem tej wojny z kilku punktów: politycznego, ekonomicznego, religijnego, przewidywanych następstw oraz rozwodzenia się nad amerykańską i kanadyjską polityką, które wydaje się jednak trochę nie pasować do całości.
Argument ekonomiczny, którego chyba nie zrozumiałem, ale jeśli zrozumiałem cokolwiek, to w 2010 roku na wybrzeżach Morza Kaspijskiego (zakładam, że chodzi o część nie-rosyjską, może Azerbejdżan?) znaleziono ogromne złoża gazu i ropy dla których Ukraina musi stać się terenem przewozowym, co jest dużym niebezpieczeństwem dla Rosji, dla której te surowce stanowią 50% PKB (masakra). Co prawda wydaje się, jakby mówił o tych złożach tak, jakby Ukraina sięgała Morza Kaspijskiego, ale zakładam, że to ja tu czegoś nie zrozumiałem. Ciekawe, nie wiedziałem.
Argument religijny: w Rosji ma miejsce odrodzenie chrześcijaństwa, które sprawia, że ludzie antagonizują się z Zachodem, w którym widzą źródło wszelkiego zla, stąd mowa o 'satanistach z Waszyngtonu".
Argument ad bombum atomicum: znany wszem i wobec, cóż, raczej żenada, jak czas pokazał. Przywołuje przykład szczura, który zagoniony w kąt, będzie się bił. Metafora jest tak idiotyczna, że szkoda gadać, ponieważ brzmi tak, jakby to Rosję ktoś najechał, a oni tam bronili się niczym 300 Spartan pod Termopilami. No sorry. Poza mieszkańcami małej, lubelskiej wsi, chyba nikt w to nie wierzy.
Przewidywane następstwa (nagranie z 10 czerwca 2022):
- cena baryłki ropy wystrzeli do 300$ (sprawdziłem - obecnie jest poniżej 80$, co jest w zasadzie poniżej średniej)
- masowa migracja z Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu do Europy w listopadzie 2022 - cóż, jeśli nic mi nie uciekło, to chyba nie nastąpiło
- głód conajmniej 150 milionów ludzi w powyższych regionach - też się chyba nie wydarzyło
Generalnie nie miał racji w niczym, co dało się twardo zweryfikować
I jako rozwiązanie zastanowienie się, jakie byłyby minimalne warunki, na które mogłaby zgodzić się Rosja, np. Ukraina jako państwo neutralne na 20 lat.
Po czym obejrzałem to:
Ostrzegam, że nikt tutaj nawet nie sili się na minimalnie angielski akcent, ale kontent jest dobry.
No i Szymon, kimkolwiek jest, poskładał Petersona jak słomianego ludzika.
- argument ekonimiczny - Rosjan generalnie nie interesuje ekonomia, nie chcą dobrobytu ani bezpieczeństwa, przez większość historii byli imperium i imperium chcą być dalej, choćby mieli żreć gruz. Rosja nie jest częścią Zachodu, ponieważ nieistotna jest tam idea wolności osobistej i indywidualizmu (tym bardziej zadziwia mnie, że różnego rodzaju konserwatyści tak mocno bronią Rosji niejednokrotnie, np. Konfederacja - bo przecież Korwin, Bosak i Braun w swoich twittach wcale się nie kryją), Rosja ma historię kolektywistyczną, stąd wszelkiego rodzaju ruchy liberalne zawsze były w końcu dławione przez rządy autorytarne. Rosjanie w każdej grupie wiekowej widzą Stalina jako postać pozytywną - to dotyczy 70% Rosjan, a % ten wzrasta od czasu upadku ZSSR - nie spada. To nei tak, że nie wiedzą o tym, co zrobił Stalin, że doprowadził do śmierci milionów własnych obywateli - ich to nie obchodzi, obchodzi ich jedynie to, że uczynił z ZSSR imperium. Dlatego też tak mnie bawi niejednokrotnie hasło ,,X nie jest głupi, umie liczyć" - bo zakłada, że pieniądze są taką samą wartością dla każdego, jaką są dla nas. Otóż nie są, oczywiście pieniądze są ważne, ale różne kultury mają różne kompozycje wartości, w których niejednokrotnie są wartości ważniejsze od pieniędzy. Poza tym wystarczy prosty eksperyment myślowy - w tym momencie wchodzi do twojego pokoju milioner i mówi, że zapłaci ci milion za możliwość zgwałcenia twojej żony. I co, zgodzisz się? A jeśli nie, to co, głupi jesteś, nie umiesz liczyć? Kultury i państwa działają tak samo.
- argument religijny - poskładany dokumentnie - Rosjanie uważają się za religijnych i za bastion chrześcijaństwa, ale fakty mówiąc same za siebie - tylko 6% Rosjan uczestniczy w uroczystościach religjnych 1x w tygodniu (w USA jest to 36%), najwyższy wskaźnik aborcji w Europie, drugi najwyższy wskaźnik śmierci związanych z alkoholem na świecie, najwyższy wskaźnik rozwodów w Europie
Nie ma chyba sensu ciągnąć tego dalej, ale Lukas miał niestety rację - lepiej Petersonowi było w szatach doktora nauk, niż demagoga.
Żeby być uczciwym, przesłuchałem całość dość pilnie. Peterson generalnie wykłada problem tej wojny z kilku punktów: politycznego, ekonomicznego, religijnego, przewidywanych następstw oraz rozwodzenia się nad amerykańską i kanadyjską polityką, które wydaje się jednak trochę nie pasować do całości.
Argument ekonomiczny, którego chyba nie zrozumiałem, ale jeśli zrozumiałem cokolwiek, to w 2010 roku na wybrzeżach Morza Kaspijskiego (zakładam, że chodzi o część nie-rosyjską, może Azerbejdżan?) znaleziono ogromne złoża gazu i ropy dla których Ukraina musi stać się terenem przewozowym, co jest dużym niebezpieczeństwem dla Rosji, dla której te surowce stanowią 50% PKB (masakra). Co prawda wydaje się, jakby mówił o tych złożach tak, jakby Ukraina sięgała Morza Kaspijskiego, ale zakładam, że to ja tu czegoś nie zrozumiałem. Ciekawe, nie wiedziałem.
Argument religijny: w Rosji ma miejsce odrodzenie chrześcijaństwa, które sprawia, że ludzie antagonizują się z Zachodem, w którym widzą źródło wszelkiego zla, stąd mowa o 'satanistach z Waszyngtonu".
Argument ad bombum atomicum: znany wszem i wobec, cóż, raczej żenada, jak czas pokazał. Przywołuje przykład szczura, który zagoniony w kąt, będzie się bił. Metafora jest tak idiotyczna, że szkoda gadać, ponieważ brzmi tak, jakby to Rosję ktoś najechał, a oni tam bronili się niczym 300 Spartan pod Termopilami. No sorry. Poza mieszkańcami małej, lubelskiej wsi, chyba nikt w to nie wierzy.
- cena baryłki ropy wystrzeli do 300$ (sprawdziłem - obecnie jest poniżej 80$, co jest w zasadzie poniżej średniej)
- masowa migracja z Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu do Europy w listopadzie 2022 - cóż, jeśli nic mi nie uciekło, to chyba nie nastąpiło
- głód conajmniej 150 milionów ludzi w powyższych regionach - też się chyba nie wydarzyło
I jako rozwiązanie zastanowienie się, jakie byłyby minimalne warunki, na które mogłaby zgodzić się Rosja, np. Ukraina jako państwo neutralne na 20 lat.
Po czym obejrzałem to:
Ostrzegam, że nikt tutaj nawet nie sili się na minimalnie angielski akcent, ale kontent jest dobry.
- argument ekonimiczny - Rosjan generalnie nie interesuje ekonomia, nie chcą dobrobytu ani bezpieczeństwa, przez większość historii byli imperium i imperium chcą być dalej, choćby mieli żreć gruz. Rosja nie jest częścią Zachodu, ponieważ nieistotna jest tam idea wolności osobistej i indywidualizmu (tym bardziej zadziwia mnie, że różnego rodzaju konserwatyści tak mocno bronią Rosji niejednokrotnie, np. Konfederacja - bo przecież Korwin, Bosak i Braun w swoich twittach wcale się nie kryją), Rosja ma historię kolektywistyczną, stąd wszelkiego rodzaju ruchy liberalne zawsze były w końcu dławione przez rządy autorytarne. Rosjanie w każdej grupie wiekowej widzą Stalina jako postać pozytywną - to dotyczy 70% Rosjan, a % ten wzrasta od czasu upadku ZSSR - nie spada. To nei tak, że nie wiedzą o tym, co zrobił Stalin, że doprowadził do śmierci milionów własnych obywateli - ich to nie obchodzi, obchodzi ich jedynie to, że uczynił z ZSSR imperium. Dlatego też tak mnie bawi niejednokrotnie hasło ,,X nie jest głupi, umie liczyć" - bo zakłada, że pieniądze są taką samą wartością dla każdego, jaką są dla nas. Otóż nie są, oczywiście pieniądze są ważne, ale różne kultury mają różne kompozycje wartości, w których niejednokrotnie są wartości ważniejsze od pieniędzy. Poza tym wystarczy prosty eksperyment myślowy - w tym momencie wchodzi do twojego pokoju milioner i mówi, że zapłaci ci milion za możliwość zgwałcenia twojej żony. I co, zgodzisz się? A jeśli nie, to co, głupi jesteś, nie umiesz liczyć? Kultury i państwa działają tak samo.
- argument religijny - poskładany dokumentnie - Rosjanie uważają się za religijnych i za bastion chrześcijaństwa, ale fakty mówiąc same za siebie - tylko 6% Rosjan uczestniczy w uroczystościach religjnych 1x w tygodniu (w USA jest to 36%), najwyższy wskaźnik aborcji w Europie, drugi najwyższy wskaźnik śmierci związanych z alkoholem na świecie, najwyższy wskaźnik rozwodów w Europie
Nie ma chyba sensu ciągnąć tego dalej, ale Lukas miał niestety rację - lepiej Petersonowi było w szatach doktora nauk, niż demagoga.
If you do everything right, there will be no struggle.
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
To już było wielokrotnie podnoszone, Rosja to kraj konserwatywny, broniący wartości itp. tylko w oczach kiboli, konfiarzy i innej patologii.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑03-03-2023, 01:57- argument religijny - poskładany dokumentnie - Rosjanie uważają się za religijnych i za bastion chrześcijaństwa, ale fakty mówiąc same za siebie - tylko 6% Rosjan uczestniczy w uroczystościach religjnych 1x w tygodniu (w USA jest to 36%), najwyższy wskaźnik aborcji w Europie, drugi najwyższy wskaźnik śmierci związanych z alkoholem na świecie, najwyższy wskaźnik rozwodów w Europie
Yare Yare Daze
-
Pacjent
Bzdura. Rosja to kraj antykatolicki, gdzie aborcja jest niemal nieograniczona, a wolny rynek nie istnieje.hcpig pisze: ↑03-03-2023, 05:27To już było wielokrotnie podnoszone, Rosja to kraj konserwatywny, broniący wartości itp. tylko w oczach kiboli, konfiarzy i innej patologii.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑03-03-2023, 01:57- argument religijny - poskładany dokumentnie - Rosjanie uważają się za religijnych i za bastion chrześcijaństwa, ale fakty mówiąc same za siebie - tylko 6% Rosjan uczestniczy w uroczystościach religjnych 1x w tygodniu (w USA jest to 36%), najwyższy wskaźnik aborcji w Europie, drugi najwyższy wskaźnik śmierci związanych z alkoholem na świecie, najwyższy wskaźnik rozwodów w Europie
-
olgims
temat onkologii jak najbardziej do tego kanadyjskiego griftera pasuje, bo to jest intelektualny rak. To co on opowiada na temat wojny rosja-ukr to jest narracja stricte rosyjska, więc zastanawia mnie skąd on szekle dostaje, oprócz tego co łupi ze swoich skretynialych fanów - zakompleksionych maminsynków zrzucających winę za swoje niedojebanie na wszystkich naokoło. Tu na forum też mamy takich zawodników - pacjentov, mistrz srardu i jeszcze paru innych pachołków, którzy idealnie się odnaleźli w petersonowskim świecie "nadciagajacej zagłady" i starają się projektować swoje lęki na innych.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑03-03-2023, 01:57Kontynuując temat Jordana Petersona, nie chcę tego robić dalej w "Onkologii", ponieważ nic onkologicznego w tym nie ma, a poza tym w zasadzie temat raka nie wydaje mi się tak zabawny jak wielu innym (co kiedyś wytknięto mi i w sumie uznałem, że to racja, a ja powtarzałem bezmyślnie głupoty), temat natomiast jest polityczny.
Po czym obejrzałem to:
Seein' me is def not repeated or done twice
I laugh as I cast the first stones at Christ
-
olgims
Czyli hipokryzja w chuj - idealne dla katoli - ty się pacjentov będziesz czuł jak u siebiePacjent pisze: ↑03-03-2023, 07:50Bzdura. Rosja to kraj antykatolicki, gdzie aborcja jest niemal nieograniczona, a wolny rynek nie istnieje.hcpig pisze: ↑03-03-2023, 05:27To już było wielokrotnie podnoszone, Rosja to kraj konserwatywny, broniący wartości itp. tylko w oczach kiboli, konfiarzy i innej patologii.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑03-03-2023, 01:57- argument religijny - poskładany dokumentnie - Rosjanie uważają się za religijnych i za bastion chrześcijaństwa, ale fakty mówiąc same za siebie - tylko 6% Rosjan uczestniczy w uroczystościach religjnych 1x w tygodniu (w USA jest to 36%), najwyższy wskaźnik aborcji w Europie, drugi najwyższy wskaźnik śmierci związanych z alkoholem na świecie, najwyższy wskaźnik rozwodów w Europie
-
Pacjent
Prowidnyk Ołeh Gims, całe szczęście, że Wy dobrze się czujecie w swojej sotni.
-
olgims
O ja się bardzo dobrze czuje w mojej ukochanej Polsce, ale rozumiem, że tobie tu wszystko przeszkadza bo masz kurs obrany na wschód.
-
Pacjent
Skoro tak dobrze się tu czujesz to dlaczego popierasz wszystko co osłabia Polskę i ściąga na nas zagrożenie ze Wschodu?
-
olgims
Twoja logika - unia euro, USA, NATO - zło i imperializm
Rosja - ostoja tradycji, jedyne państwo walczące z zachodnim zepsuciem, biedna sprowokowana przez satanistów ofiara
Tyle na ten temat. Stoimy po przeciwnej stronie barykady- ty ruskich witalbys kwiatami, ja bym ich witał strzałem w potylicę.
-
Pacjent
Oczywiście, że stoimy po przeciwnych stronach barykady, bo ja bym dalej widział Polskę w NATO, ale nie jako amerykańską dziwkę. Jak tak dalej będziecie postępować to Ruskich przywitamy najwyżej odszkodowaniami dla rolników za zasypanie ukraińskim zbożem.olgims pisze: ↑03-03-2023, 11:54Twoja logika - unia euro, USA, NATO - zło i imperializm
Rosja - ostoja tradycji, jedyne państwo walczące z zachodnim zepsuciem, biedna sprowokowana przez satanistów ofiara
Tyle na ten temat. Stoimy po przeciwnej stronie barykady- ty ruskich witalbys kwiatami, ja bym ich witał strzałem w potylicę.