ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑16-10-2022, 22:57
trup pisze: ↑16-10-2022, 22:07
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑16-10-2022, 21:47
Raczej już nieaktualne po dostawie z Iranu
Ale ile ich zamówili?
Szahidów zamówili ponoć 1200 czy coś... i już by się wypstrykali?
Ja myślę ze zamawiają małą ilość bo ich nie stać. Tylko straszą.
Stawiam że to kilkadziesiąt sztuk tych balistycznych.
I raczej 40 niż 90....
Nie wiem i zastanawiam sie skad bierzecie te liczby (to znaczy wiem, to na cztery litery;). Biorac pod uwage ze "nasza" propaganda mowila pol roku temu ze Ruscy calkiem sie juz wulypstrykali z rakiet, to wstrzymalbym sie z ocenami, zwlaszcza ze po ostatnim ataku to ruscy dra lacha piszac "to nie nasze, sami mowili pol roku temu ze nic juz nie mamy". Te iranskie sa tansze generalnie.
Za der Onet (dziś):
07:29
Należy zauważyć, że jednorazowa dostawa wynosi około 300 jednostek. Obecnie w użyciu jest druga partia. Według stanu na 22 października Rosjanie zużyli około 330 dronów, z których 222 zestrzelono. 30 poc. irańskich maszyn osiąga swoje cele. Budanow powiedział, że z 70 procentami radzi sobie obrona powietrzna, ale "terror z użyciem Shahedów może rzeczywiście trwać przez długi czas". Jednocześnie rosyjskie zapasy rakiet są prawie wyczerpane.
07:27
Zapytany, ile irańskich dronów mają jeszcze Rosjanie, Budanow odpowiedział, że Federacja Rosyjska ciągle je zamawia. Rosjanie do tej pory kupili ok. 1700 dronów wszystkich typów, ale według Budanowa wciąż trwa produkcja.
30 proc. dronów Shahed-136 trafiło w cel - poinformował szef Dyrekcji Wywiadu Ministerstwa Obrony Kyryło Budanow w wywiadzie dla Ukraińskiej Prawdy. Dodał, że do 22 października siły rosyjskie użyły około 330 dronów produkcji irańskiej.