III Wojna Światowa
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: III Wojna Światowa
Raczej już nieaktualne po dostawie z Iranu
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
- Tatuś
- weteran forumowych bitew
- Kontakt:
Ciekawe ile Iran ma tych rakiet. 10?
Palę się do roboty jak ruska jednostka mobilizacyjna.
- trup
Ale ile ich zamówili?
Szahidów zamówili ponoć 1200 czy coś... i już by się wypstrykali?
Ja myślę ze zamawiają małą ilość bo ich nie stać. Tylko straszą.
Stawiam że to kilkadziesiąt sztuk tych balistycznych.
I raczej 40 niż 90....
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Nie wiem i zastanawiam sie skad bierzecie te liczby (to znaczy wiem, to na cztery litery;). Biorac pod uwage ze "nasza" propaganda mowila pol roku temu ze Ruscy calkiem sie juz wulypstrykali z rakiet, to wstrzymalbym sie z ocenami, zwlaszcza ze po ostatnim ataku to ruscy dra lacha piszac "to nie nasze, sami mowili pol roku temu ze nic juz nie mamy". Te iranskie sa tansze generalnie.
- trup
No dobra.... tę liczbę Szahidów gdzieś widziałem wcześniej w jakimś artykule. Tak mi się zakodowała.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑16-10-2022, 22:57Nie wiem i zastanawiam sie skad bierzecie te liczby (to znaczy wiem, to na cztery litery;). Biorac pod uwage ze "nasza" propaganda mowila pol roku temu ze Ruscy calkiem sie juz wulypstrykali z rakiet, to wstrzymalbym sie z ocenami, zwlaszcza ze po ostatnim ataku to ruscy dra lacha piszac "to nie nasze, sami mowili pol roku temu ze nic juz nie mamy". Te iranskie sa tansze generalnie.
Mogła być z dupy. Nie mojej.
Natomiast:
Oczywiście to wersja Ukraińska."Straty w pociskach Rosja rekompensuje zakupem dronów kamikadze Shahed-136 produkcji irańskiej. Wg doniesień, aż 300 tego typu urządzeń trafiło do Rosji. Po raz pierwszy dron ten został zestrzelony przez ukraińskich żołnierzy w połowie września. Niedawno informowaliśmy także, że drony Shahed-136 są transportowane na Białoruś, skąd mają atakować cele w Ukrainie."
Rosyjska mnie nie interesuje bo to w ogóle odlot i kompletnie fałszywa informacja.
Wg ministra obrony Ukrainy, przed wojną Rosja miała w swoim arsenale:
- 900 pocisków lądowych Iskander,
- 500 pocisków morskich typu Kalibr,
Dziś szacunki wskazują na poniższy stan posiadania:
- 444 powietrznych pocisków manewrujących typu Kh-101 i Kh-555.
- 122 pociski Iskander,
- 272 pociski Kalibr,
- 213 pocisków manewrujących Kh-101 i Kh-555.
- trup
Tu jeszcze bardzo ciekawy wywiad dotyczące roli i postawi Chin. Oraz w ogóle obrazu podejścia Chin do dominacji na świecie.
Temat liźnięty ale ciekawe zagadnienia.
Panda zmieniła się w smoka. Niech żyje "Przewodniczący Od Wszystkiego"!
https://ksiazki.wp.pl/niech-zyje-przewo ... 492927840a
16 października rozpoczyna się XX zjazd Komitetu Centralnego Komunistycznej Partii Chin. Wygląda na to, że Xi Jinping umocni na nim swoją władzę, stając się kimś w rodzaju nowego Mao Zedonga. Dlaczego "wielki renesans narodu chińskiego" zamienia się w totalitaryzm, tłumaczy w rozmowie z Wirtualną Polską sinolog, prof. Bogdan Góralczyk.

np.: co panują Chiny w sprawie Tajwanu w ciągu najbliższych 5 lat?
Co by nas czekało w nieodległej przyszłości jeśli Chiny zdominują świat?
Może w ogóle nas to czeka, ale Chiny wprowadziły to już. Surowo.
Temat liźnięty ale ciekawe zagadnienia.
Panda zmieniła się w smoka. Niech żyje "Przewodniczący Od Wszystkiego"!
https://ksiazki.wp.pl/niech-zyje-przewo ... 492927840a
16 października rozpoczyna się XX zjazd Komitetu Centralnego Komunistycznej Partii Chin. Wygląda na to, że Xi Jinping umocni na nim swoją władzę, stając się kimś w rodzaju nowego Mao Zedonga. Dlaczego "wielki renesans narodu chińskiego" zamienia się w totalitaryzm, tłumaczy w rozmowie z Wirtualną Polską sinolog, prof. Bogdan Góralczyk.
np.: co panują Chiny w sprawie Tajwanu w ciągu najbliższych 5 lat?
Co by nas czekało w nieodległej przyszłości jeśli Chiny zdominują świat?
Może w ogóle nas to czeka, ale Chiny wprowadziły to już. Surowo.
CYBERINWIGLIACJA
Zastanawiam się, czy prosty Chińczyk, taki przeciętny zjadacz miski ryżu, dowie się prawdy o zjeździe z oficjalnej prasy partyjnej? Ciężko mówić w Chinach o wolności słowa, gdy panuje wszechobecna cyberinwigilacja.
O zjeździe się dowie, jak najbardziej. Pełno go będzie w mediach. Ale zobaczy tylko ceremoniały i dekoracje a najważniejsze, gotowe decyzje zostaną mu podane na tejże wspomnianej misce.
Inwigilacja obywateli przyspieszyła w trakcie pandemii. Wprowadzona została na potrzeby badania temperatury, testowania obecności wirusa COVID-19, ordynowania szczepionek i sprawdzania czy ludzie noszą maski.
Wprowadzono powszechny system rozpoznawania twarzy, policyjne drony kontrolujące ludzi z góry, kody QR, śledzenie smartfonów. Ożywiono też starodawny system donosów na sąsiadów. Powołując się na wymogi walki z pandemią, wprowadzono nawet kolory odpowiadające stopniowi zakażenia obywateli: zielony, żółty i czerwony. One dopuszczają bądź zakazują opuszczania domu czy chodzenia na zakupy, do kina, wyjazdu za miasto.
Władze wykorzystały też system bankowej wiarygodności kredytowej. Rozwinęły go twórczo w tzw. system wiarygodności obywateli. Dziś, jeśli podpadłeś partii, obniżają ci punkty w rankingu i w efekcie mogą ci nawet zabronić lotu samolotem, rezerwacji miejsca w pociągu ekspresowym czy rezerwacji hotelu. To dla nas brzmi jak science fiction albo strony z powieści Orwella.
Oczywiście, jak jesteś przystosowany, to nic ci nie grozi. Jak nie kontestujesz polityki partii i Xi, to możesz żyć spokojnie i cieszyć się życiem. Taki cichy społeczny kontrakt.
- ozob
- zahartowany metalizator
Co za propaganda.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
-
Z tego samego źródła pochodzą baśnie o tym jak to Polacy kolonizowali Ukrainę.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Swiety narod polski by czegos takiego nigdy nie zrobil;)
-
Kolonizacja nie musi być zła, ale to nie ten przypadek. Równie dobrze można oskarżyć Polaków kolonizację Wielkopolski.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- trup
"Kolonizacja nie musi być zła."
To oczywiste.
Zależy czy się kolonizuje czy jest kolonizowanym,
To oczywiste.
Zależy czy się kolonizuje czy jest kolonizowanym,
Ostatnio zmieniony 17-10-2022, 12:26 przez trup, łącznie zmieniany 1 raz.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Czy uwazasz, ze istnieje jakies ewidentne zlo jakie popelnili Polacy? Pytam, bo moja tesciowa generalnie uwaza, Polacy to swiety narod ktory nic, tylko doznawal krzywd od innych. A po drugie, czy w Wielkopolsce mieszkali ludzie mowiacy innym jezykiem, o ewidentnie innej kulturze, ktorzy ochrzcili sie samodzielnie i zbudowalo kulture wyzsza wczesniej niz Polacy, do tego wyznawali inna religie? Cos moglo mi uciec oczywiscie. Czy dla Wielkopolan utworzono oddzielny rejestr i prawa?
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Hehe, cos takiego. Jakos nie kojarze skolonizowanego narodu ktory powiedzialby: ufff, dobrze ze nas wzieli pod buta, bo inaczej nie dalibysmy sobie rady!
- trup
Otóż to.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑17-10-2022, 12:24Hehe, cos takiego. Jakos nie kojarze skolonizowanego narodu ktory powiedzialby: ufff, dobrze ze nas wzieli pod buta, bo inaczej nie dalibysmy sobie rady!
Ale mogę się założyć, że Pacjent już szykuje ripostę, żeby uzasadnić jak to kolonizacja przyniosła dużo korzyści skolonizowanym.
- Tatuś
- weteran forumowych bitew
- Kontakt:
Absurd jako figura humorystyczna:
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/atak-d ... ny/cxf0kt0
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/atak-d ... ny/cxf0kt0
Iran nie przekazał Rosji dronów, które są używane w trakcie inwazji na Ukrainę — oświadczył w poniedziałek rzecznik irańskiego MSZ Naser Kanaani. Dziś rano w centrum Kijowa doszło do serii wybuchów. O tym, że Rosjanie walczą w Ukrainie m.in. przy pomocy sprzętu z Iranu wiadomo co najmniej od końca sierpnia. Wówczas agencja AP powiadomiła, że Teheran przekazał Moskwie setki bezzałogowców Shahed-131 i Shahed-136.
Palę się do roboty jak ruska jednostka mobilizacyjna.
-
Ukraińcy uformowali się jako naród w XIX wieku, więc nie mogliśmy ich skolonizować, bo ich wcześniej nie było na obszarze RP.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑17-10-2022, 12:22Czy uwazasz, ze istnieje jakies ewidentne zlo jakie popelnili Polacy? Pytam, bo moja tesciowa generalnie uwaza, Polacy to swiety narod ktory nic, tylko doznawal krzywd od innych. A po drugie, czy w Wielkopolsce mieszkali ludzie mowiacy innym jezykiem, o ewidentnie innej kulturze, ktorzy ochrzcili sie samodzielnie i zbudowalo kulture wyzsza wczesniej niz Polacy, do tego wyznawali inna religie? Cos moglo mi uciec oczywiscie. Czy dla Wielkopolan utworzono oddzielny rejestr i prawa?
Polskie zło to przede wszystkim samobójcza polityka wobec własnego narodu. Innych traktowaliśmy raczej dobrze.
-
Niektórym ludom Afryki przyniosła cywilizację ze służbą zdrowia na czele. Podobnie z Aborygenami.trup pisze: ↑17-10-2022, 12:27Otóż to.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑17-10-2022, 12:24Hehe, cos takiego. Jakos nie kojarze skolonizowanego narodu ktory powiedzialby: ufff, dobrze ze nas wzieli pod buta, bo inaczej nie dalibysmy sobie rady!
Ale mogę się założyć, że Pacjent już szykuje ripostę, żeby uzasadnić jak to kolonizacja przyniosła dużo korzyści skolonizowanym.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Hatefire czy moglbys wylozyc ze praktycznie wszystkie narody europejskie formowaly sie w XIX wieku w wyniku Wiosny Ludow i jak to sie stalo, dziekuje;) poza tym widze, ze jednak podejscie to samo, Polacy swiety narod, nigdy nikogo nie skrzywdzili, co najwyzej uderzyli sami siebie. No ok, mozna i takPacjent pisze: ↑17-10-2022, 12:32Ukraińcy uformowali się jako naród w XIX wieku, więc nie mogliśmy ich skolonizować, bo ich wcześniej nie było na obszarze RP.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑17-10-2022, 12:22Czy uwazasz, ze istnieje jakies ewidentne zlo jakie popelnili Polacy? Pytam, bo moja tesciowa generalnie uwaza, Polacy to swiety narod ktory nic, tylko doznawal krzywd od innych. A po drugie, czy w Wielkopolsce mieszkali ludzie mowiacy innym jezykiem, o ewidentnie innej kulturze, ktorzy ochrzcili sie samodzielnie i zbudowalo kulture wyzsza wczesniej niz Polacy, do tego wyznawali inna religie? Cos moglo mi uciec oczywiscie. Czy dla Wielkopolan utworzono oddzielny rejestr i prawa?
Polskie zło to przede wszystkim samobójcza polityka wobec własnego narodu. Innych traktowaliśmy raczej dobrze.
- booshee
- postuje jak opętany!
"Kolonizacja nie musi być zła."
Chyba kurwa bezludnej wyspy.
Chyba kurwa bezludnej wyspy.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
W sumie ciekawy jestem jak wygladala wielka kolonizacja Grekow w VIII-VI w pne, bo nigdy nie dotarlem do tego, czy brali niezamieszkane tereny, czy jednak kogos wypierali