III Wojna Światowa

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: III Wojna Światowa

11-10-2022, 11:55

I pozamiatane.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
trup

11-10-2022, 12:16

Ciekawy wywiad dotyczący prawdziwych przyczyn ataku 10 X 2022.

Mychajło Samuś, ukraiński ekspert wojskowy, dyrektor kijowskiego think tanku "New Geopolitics Research Network".
https://wiadomosci.wp.pl/krwawa-laznia- ... 774216032a
Igor Isajew, Wirtualna Polska: Czy poniedziałek był dla Ukrainy drugim 24 lutego?

Mychajło Samuś: Absolutnie nie, bo 24 lutego wszystko wyglądało jak klasyczna operacja ofensywna. Najpierw działały siły specjalne, dokonywano uderzeń rakietowych, włączyło się lotnictwo, potem rozpoczęły się operacje desantowe i faza naziemna. Teraz nie ma powodu, aby mówić o klasycznej operacji ofensywnej ze strony Rosji. Jej regularna armia jest praktycznie zniszczona i chociaż rozpoczęła się tzw. częściowa mobilizacja, to daleko do jej zakończenia. Zmobilizowani nie osiągnęli żadnego stopnia gotowości. Jeśli Rosja zacznie naciskać na wszystkich frontach, rzucając tam nieprzygotowanych ludzi, to będzie to jej całkowity upadek. Będzie to po prostu krwawa łaźnia.

W jakim więc celu Rosja przeprowadziła te ataki rakietowe?

Pierwszym powodem jest zastraszanie, czynnik psychologiczny. Rakiety te nie spełniały i nie mogły spełniać żadnych zadań wojskowych. Nie mają wpływu na walki, na rozmieszczenie sił i ich stosunek na wschodnim, południowym, a nawet na ewentualnym północnym froncie, jeśli mówimy o Białorusi.

Drugim powodem
jest to, że na naszych oczach w Rosji odbywa się wojskowy zamach stanu. Przy nominalnym zachowaniu władzy Putina de facto na czele kraju staje grupa Jewgienija Prigożyna (byłego kucharza Putina, szarej eminencji reżimu, obecnie szefa prywatnej armii Wagnera - red.), Ramzana Kadyrowa (przywódcy Czeczenii) i Siergieja Surowikina (mianowanego w sobotę dowódcy operacji w Ukrainie). Grupa ta przejęła kontrolę nad Ministerstwem Obrony, a właściwie nad Siłami Zbrojnymi Federacji Rosyjskiej. To projekt Prigożyna, bardzo ambitny. Zaczynał od fabryki trolli i grupy Wagnera, bardzo aktywnie współpracował z rosyjskimi służbami specjalnymi, a konkretnie z GRU.

Doradca Zełenskiego Mychajło Podolak twierdzi, że most Krymski został wysadzony właśnie przez rosyjskie GRU.

Tak działała właśnie ta grupa — chcą skopiować efekt sprzed wybuchu II wojny czeczeńskiej w 1999 roku, kiedy FSB Rosji wysadziła budynki w Moskwie i przygotowała w ten sposób społeczeństwo i rosyjskie elity na to, że Putin powinien dojść do władzy. Tak samo jest tutaj.

A teraz grupa Prigożyna chce się zemścić na tym samym FSB ?

W rzeczywistości mówimy o odsunięciu dyrektora FSB Nikołaja Patruszewa. Od dawna krąży hipoteza, że chce awansować syna na następcę Putina. Patruszew nie ma opinii "jastrzębia", jest tradycyjnym klerkiem z FSB z korzeniami w KGB. Ma pewne zasady, nie jest głupi. Delikatnie mówiąc, nie szanuje Kadyrowa. A Kadyrow bardzo się boi, że jeśli Patruszew uzyska władzę, jego historia szybko się skończy, nastąpi reset elit w Czeczenii i w całym kraju. Dlatego grupa ludzi Prigożyna nominowała Surowikina — to taki Gieorgij Żukow (dowódcza Armii Czerwonej w czasie II wojny światowej - red.), który jest gotów zrobić wszystko, ma ambicję objęcia stanowiska szefa Sztabu Generalnego, a może nawet ministra obrony. Zabrzmi to strasznie, ale teraz, w trakcie tego wojskowego zamachu stanu, armia Federacji Rosyjskiej zamienia się w dużą grupę Wagnera. Prigożyn przechodzi do dowodzenia armią i wdraża te podejścia, zasady moralne, które są mu bliskie. Siedział w kolonii karnej w czasach sowieckich, to ona go ukształtowała.

(...)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Mariusz Wędliniarz
rasowy masterfulowicz

11-10-2022, 15:44

Każdy czeka z utęsknieniem żeby zlikwidowali Putina, a nikt tak naprawdę nie pomyśli, że na jego miejscu USA już dawno użyłoby wojny atomowej. A Putin cały czas odpowiada jednak konwencjonalnie. Nie chcę go chwalić, bo za nim nie jestem, ale jest roztropnym człowiekiem.
Niech każdy dziurawego rąbka u spódnicy najpierw u siebie patrzy, a później u kogoś.
Raz się zje, raz się nie zje.
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

11-10-2022, 15:53

Mariusz Wędliniarz pisze:
Każdy czeka z utęsknieniem żeby zlikwidowali Putina, a nikt tak naprawdę nie pomyśli, że na jego miejscu USA już dawno użyłoby wojny atomowej. A Putin cały czas odpowiada jednak konwencjonalnie. Nie chcę go chwalić, bo za nim nie jestem, ale jest roztropnym człowiekiem.
Niech każdy dziurawego rąbka u spódnicy najpierw u siebie patrzy, a później u kogoś.
PUTIN SANTO SUBITO!!!
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Mariusz Wędliniarz
rasowy masterfulowicz

11-10-2022, 15:55

Albo śmianie się, że Łukaszenka jeździ na traktorze zamiast mercedesem i ma zaczeszke na głowie na bok grzebieniem zrobioną, bo wyłysiał na czubku. Ja też wyłysiałem i mam brzuch. Każdy z nas sra, to pewne. Jesteśmy równi wobec natury i jako mężczyźni i jako kobiety. Tyle, że kobiety chodzą w sukienkach, a mężczyźni w spodniach i kalesonach. Każdy sra I ma brązowy odbyt. A niektórzy go jeszcze golą z miasta, bo mają za dużo pieniędzy.
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

11-10-2022, 16:02

Hatefire pisze:
11-10-2022, 15:53
PUTIN SANTO SUBITO!!!
Ociechuj#
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

11-10-2022, 16:06

Nadzieja w Nawalnym. (:
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
trup

11-10-2022, 16:19

Ożywią Lenina. Jak nic.
Awatar użytkownika
Mariusz Wędliniarz
rasowy masterfulowicz

11-10-2022, 16:26

Tak jak i lżenie z Kaczyńskiego u nas. Każdy się z niego śmieje, a w wyborach głosuje na niego. Przynajmniej Pis coś dał ludziom, a nikt wcześniej nie dawał. Nie jestem za pisem, ale głosowałem na nich, bo jednak dbają o ludzi i interesują się wsią. Tusek aby ładnie mówić umie.
Awatar użytkownika
trup

11-10-2022, 16:37

... i Piłsudskiego ożywią. Jak nic!
Awatar użytkownika
hcpig

11-10-2022, 18:46

ozob pisze:
11-10-2022, 08:53

1. Glowna teza Bartosiaka wygłoszona lata temu, bodaj w 2016, roku było to, że Rosja podważy ład w Europie testując tym samym słabnące USA. Sprawdziło się? Tak. 2. Wówczas twierdził, że obiektem ataku będą Bałtowie,
No i o tym piszę, trafił kulą w płot bo zakładał, że atak nastąpi na 'bezzębne' NATO więc pudło.
ozob pisze:
ale na przełomie listopada i grudnia 2021 roku przy okazji rozmów dwustronnych między USA i Rosja powiedział jasno, że jeśli się nie dogadają to Putin rozpocznie wojne na Ukrainie.
Nie no sorry, W GRUDNIU 2021 stwierdził, że Rosja może coś chcieć jednak od Ukrainy, nie no SZACUN, prorok jakiś.
ozob pisze:
3. Teza jakoby NATO nie pomoże lub będzie opieszale cięgle czeka na sprawdzenie. Jak wiesz dobrze Ruskie kraju NATO nie zatakowaly. Kalmiesz zatem i manipulujesz, bo Bartosiak nigdzie nie mówił, że NATO nie pomoże Ukrainie.
Myślisz na opak, raczej wnioskując z mniejszego na większe, jeżeli tak zadziałali jak zadziałali wobec państwa NIENATOWSKIEGO (czego się nie spodziewał ani nie przewidział) to Natowskie mogą spać spokojnie.

Serio, może jeszcze wierzysz że jest to jakaś szycha w Waszyngtonie i wielki amerykański insider, trochę był jednak kabaret kiedy odgrażał się, że jeżeli rząd RP nie stworzy ANW to wykona telefon do USA i sprawa zostanie załatwiona 'jak z TVN-em' - jak po czymś takim można go traktować poważnie?

Chiny odcinają się od Rosji a ten rozważa jak Rosja będzie wymiatać po otrzymaniu superuzbrojenia od Czonguo, really?

Spójrz na to jak na model biznesowy, sprzedaż strachu w formie książek i innych profitów z tytułu bycia internetowym guru - tu się sprawdza jako showman ale powoli zaczyna mu odwalać tak jak Maxowi Kolonko, który po tym jak jego kanał zdobył trochę popularności ogłosił powstanie ruchu społecznego wokól Max TV (temu to już odjebało do reszty).

Bartosiak to taki trochę Trocki + monetyzacja.
Pan_Kimono pisze:
11-10-2022, 11:46
Lubie za to Marka Nowakowskiego
Jeżeli chodzi o JERZEGO Marka Nowakowskiego to +1.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

11-10-2022, 19:06

No, byli tacy w grudniu, całkiem liczni, co twierdzili, że ruskie tylko straszą i wojny nie będzie. Dziś są ekspertami od wojny. (:

NATO w zasadzie jest bezzębne jeżeli chodzi o Bałtów. Jest to teren ciężki do obrony, a bez Polski wręcz niemożliwy do obrony. O tym była jego druga książka z 2016 roku, gdzie nikt praktycznie nie myślał o akcie drugim na Ukrainie.

I lzesz jak pies. Nigdzie nie mówił, że NATO nie zadziała wobec Ukrainy. Mało tego, podejrzewal, że USA nie będzie chciało pozwolić na wchłonięcie Ukrainy, bo to podważy ich pozycję jako hegemona, za którego się uważają. Natomiast wojna uwypukliła to, że niektorym NATOwskim państwom zależy bardziej, a niektórym dużo mniej, bo ich gospodarka jest bardzo powiązana z ruskimi surowcami.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
Mariusz Wędliniarz
rasowy masterfulowicz

11-10-2022, 19:09

Po to są ludzie mąndrzy jak Bartosiak żeby ich słuchać. Przewidział trzecią wojnę światową i mu się sprawdziło. Twierdzi, że będzie uderzenie atomowe, bo będzie. A Polacy też będą iść na front na Ukrainę. Ma rację, przecież nie Belgowie.
Awatar użytkownika
Medard

11-10-2022, 19:56

Tak jak i lżenie z Kaczyńskiego u nas. Każdy się z niego śmieje, a w wyborach głosuje na niego. Przynajmniej Pis coś dał ludziom, a nikt wcześniej nie dawał. Nie jestem za pisem, ale głosowałem na nich, bo jednak dbają o ludzi i interesują się wsią. Tusek aby ładnie mówić umie.
10-03-2022, 12:28
Banderowcy to są na Ukrainie, czy tam byli. Ja jestem bardziej komunistą. Zawsze głosowałem na SLD. Podobno płacą za przyjęcie uchodźców pod dach. Ciekawe ile i czy co miesiąc. Ja to za bardzo warunków nie mam bo z babką mamy aby jeden pokój i kuchnie. Chyba, że w sieni.
Mariusz od SLDowca po PISowca.
A Kajtek, koń Mariusza, leżał na podłodze i spał :sarcasm1:
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Mariusz Wędliniarz
rasowy masterfulowicz

11-10-2022, 20:07

Medard pisze:
Banderowcy to są na Ukrainie, czy tam byli. Ja jestem bardziej komunistą. Zawsze głosowałem na SLD. Podobno płacą za przyjęcie uchodźców pod dach. Ciekawe ile i czy co miesiąc. Ja to za bardzo warunków nie mam bo z babką mamy aby jeden pokój i kuchnie. Chyba, że w sieni.
Na SLD głosowałem dopóki był Miller. Na Kwaśniewskiego zawsze głosowałem na prezydenta, bo miał obycie międzynarodowe i umiał się zachować. Później na Lecha Kaczyńskiego i PiS, bo dawali ludziom więcej jak lewica. Za PiSu z babką więcej dostaliśmy jak przez poprzednie dwadzieścia lat razem wziętych.
Awatar użytkownika
Medard

11-10-2022, 20:17

11-10-2022, 20:07
Medard pisze:
Na SLD głosowałem dopóki był Miller. Na Kwaśniewskiego zawsze głosowałem na prezydenta, bo miał obycie międzynarodowe i umiał się zachować. Później na Lecha Kaczyńskiego i PiS, bo dawali ludziom więcej jak lewica. Za PiSu z babką więcej dostaliśmy jak przez poprzednie dwadzieścia lat razem wziętych.
A co za Lecha Kaczyńskiego niby dostałeś? Wtedy to był Tusk.
Tusk wprowadził roczne płatne macierzyńskie, ale nie masz baby.

Socjal jest od czasów Szydło i epoki Jarosława, niby 500+ brałeś?
Awatar użytkownika
hcpig

11-10-2022, 20:19

Już mu się pierdoli wszystko temu długopisu.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Medard

11-10-2022, 20:24

hcpig pisze:
11-10-2022, 20:19
Już mu się pierdoli wszystko temu długopisu.
Teraz zrezygnował z pis i czeka aż putin wejdzie i dużo da i załatwi robotę w Rosji,
czeka aż wywiozą hen na wschód temu Mariuszu wygodnym wagonu ze słomo na podłodze i z misko kapusty na droge i pętem kiełbasy w łapie.
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

11-10-2022, 20:25

ODPOWIEDZ