III Wojna Światowa

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: III Wojna Światowa

18-09-2022, 18:26

Ruscy na pikabu się łamią powoli, ale z innych powodów niż myślimy. Najbardziej wkurzeni są o to, że bombardowany jest Bełgorod - czyli po ich stronie - oraz to, że w związku z tym Putin nie dotrzymał słowa, że jak tylko polecą pociski na Rosję, to w odpowiedzi zniszczony atomowo zostanie Kijów. Najwyraźniej tego oczekiwali, a teraz rzucają masę sarkastycznych komentarzy i widać, że są rozgoryczeni słabością wodza.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Nasum

18-09-2022, 18:44

Tak powiedział? Nieźle.... Ale w jego mniemaniu to pewnie problem mieszkańców Biełgorodu, bo im dalej od granicy tym echa eksplozji stają się cichsze i ludzi jakby mniej to obchodzi. A uzycie takiej bombki chyba nie zakończyłoby się jednym rozbłyskiem, a całym grzybobraniem, skoro Biden ostrzega... Nikt by na tym nie zyskał. A tacy pomyleńcy którzy uwierzyli w russkij mir i mit niezwyciężonej armii rosyjskiej pewnie teraz mają zgryz....
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

18-09-2022, 18:49

Nasum pisze:
Tak powiedział? Nieźle.... Ale w jego mniemaniu to pewnie problem mieszkańców Biełgorodu, bo im dalej od granicy tym echa eksplozji stają się cichsze i ludzi jakby mniej to obchodzi. A uzycie takiej bombki chyba nie zakończyłoby się jednym rozbłyskiem, a całym grzybobraniem, skoro Biden ostrzega... Nikt by na tym nie zyskał. A tacy pomyleńcy którzy uwierzyli w russkij mir i mit niezwyciężonej armii rosyjskiej pewnie teraz mają zgryz....
Ujął to jakoś tak że "odpowiedź będzie natychmiastowa i uderzy w ośrodki decyzyjne" albo jakoś podobnie, jak widać Rosjanie tak to zrozumieli.
Awatar użytkownika
Ascetic

18-09-2022, 19:53

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
18-09-2022, 18:49
Nasum pisze:
Ujął to jakoś tak że "odpowiedź będzie natychmiastowa i uderzy w ośrodki decyzyjne" albo jakoś podobnie, jak widać Rosjanie tak to zrozumieli.
Przerzucaj co tam się pojawia.

----------------------------------------------------------------------------------
Aktualny stan:
Obrazek

Od nocy trwają walki o Lyman.
lys på slutten av lys
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

18-09-2022, 20:37

bartwa pisze:
18-09-2022, 15:29
Zaczynam powoli być fanem Ogórkina, cytuje nawet skurwiel Strugackich! Po raz pierwszy słyszę kacapa z poczuciem humoru. Ładnie jedzie od 42:20. Widać, że się chuj nikogo nie boi.

Andromeda odwala kawał świetnej roboty.

Mam tak samo. To taki carski oficer przeniesiony z XIX wieku w nasze czasy:) Powinien zostać jutuberem, wyszło by mu to na lepsze. Pomimo mojego uwielbienia dla jego komentarzy zycze mu szybkiego schwytania przez Ukrainców:)
KVLT lizania CZASZKI
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

18-09-2022, 20:42

Ascetic pisze:

Jak przerzucałem parę miesięcy temu to mówiłeś że nie ma tam co patrzeć, bo nikomu tam nie wolno mówić wprost co myśli.
Awatar użytkownika
Ascetic

18-09-2022, 20:51

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
18-09-2022, 20:42
Ascetic pisze:

Jak przerzucałem parę miesięcy temu to mówiłeś że nie ma tam co patrzeć, bo nikomu tam nie wolno mówić wprost co myśli.
Popyskować zawsze też możesz. Każdemu wolno, jak im wolno albo nie wolno, mówić wprost albo nie. Co i tak nie zmienia postaci, że jak się królewiczowi zachce, to może wrzucić, a jak sie nie zachce to się nie zachce. Ja tam bym akurat poczytał.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
trup

19-09-2022, 16:28

Biłohoriwka odzyskana. Znajduje się ona siedem kilometrów od centrum Lisiczańska.
Według niepotwierdzonych informacji, które pojawiają się w mediach społecznościowych, Ukraińcy mają już Lisiczańsk, niespełna 100-tys. miasto nad rzeką Doniec, pod pełną kontrolą.
mapka z wczoraj.

Obrazek
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
trup

19-09-2022, 23:03

fajna, zwięzła, reporterska relacja.
Mateusz Lachowski.

------------------------------
https://www.newsweek.pl/swiat/balaklija ... ne/4sthjfs
------------------------------

Obrazek
Obrazek

(...)"Kadyrowcy sobie poszli, Rosjanie ukradli mi samochód"

Przy trzech zniszczonych rosyjskich ciężarówkach kręci się mężczyzna.

– Dzień dobry, dobrze jadę na Wesele?

– Tak.

– Mateusz, reporter z Polski. Możemy porozmawiać?

– Sasza. Byłem tu całą okupacje. Trójkę dzieci mam, nie było jak wyjechać, bałem się. Prądu nie było długo, ze wszystkim problem. Na blockpostach nas rozbierali do kontroli.

– Źle was traktowali rosyjscy żołnierze?

– Mężczyzn zwłaszcza, ale różnie bywało. Na początku przyszli do mnie kadyrowcy i mówią: "Dawaj jeść, pić i nocleg". Mówię im: chłopcy, jeść i pić dam co mam, ale u mnie trójka dzieci, idźcie gdzie indziej. Bałem się, ale poszli. Ale później rosyjscy mi zabrali auto.

– A zbrodnie się zdarzały?

– No, jak to na wojnie. Lepiej na razie nie mówić, nie wiadomo, może jeszcze wrócą? Ja mam rodzinę, muszę iść. Wszystkiego dobrego. – Odchodzi i ogląda coś przy zniszczonych samochodach.

Na jednym ze skrzyżowań widzę kilku żołnierzy. Otaczają jakiś samochód.

Kilku mundurowych wpycha mężczyznę w innym mundurze, z zawiązanymi oczami, do samochodu.

– To Dagestaniec. Kręcił się tutaj – wyjaśnia mi jeden z żołnierzy.

Pytam, czy mogę zrobić zdjęcie. – Nie! – odkrzykuje stojący nieco dalej dowódca.

Żołnierze wpychają wreszcie mężczyznę do auta i zamykają drzwi.

(...)

Obrazek

(...) Na tropie batalionu "Skała"

Nocuję w aucie na zniszczonej stacji benzynowej, niedaleko blockopostu. Za Bałakliją jest fragment drogi, gdzie ukraińscy wojskowi zatrzymują się, żeby złapać zasięg. To jedyne takie miejsce w promieniu kilkudziesięciu kilometrów. Dostaję SMS-a od Wiktora, znajomego z Batalionu "Skała": "Jesteśmy w Iziumiu. Już możemy się spotkać. Pytaj o nasz batalion i budynek policji".

Rano w deszczu wyruszam do Iziumia. Zaraz za wielkim pomnikiem z napisem: "Izium" jest lasek i morze błota, w którym stoją pierwsze rosyjskie pojazdy: czołg i kilka transporterów. Po drodze widać kolejne opuszczone blockposty. A tam oznaki panicznej ucieczki: puszki z jedzeniem, picie i naczynia na stołach. Jakieś dokumenty, książki, maski przeciwgazowe...

Jadę dalej, mijam kolejne zniszczone rosyjskie pojazdy. Kiedy potem będę jeździł po okolicach Iziumia, jeden z oficerów ukraińskich powie mi, że z przejętego sprzętu w całym obwodzie charkowskim można by uformować trzy brygady zmechanizowane. To oczywiście przesada. Ale jedną? Kto wie.

W Iziumiu zaraz za wjazdem do miasta jest zniszczony pasaż handlowy. Przy zniszczonych pojazdach i rosyjskich czołgach ukraińscy żołnierze robią sobie zdjęcia. Nad wszystkim góruje pomnik sowieckiego sołdata z czerwonym sztandarem.

– Wy z prasy? – zagaduje jeden z żołnierzy.

– Tak, z Polski.

– Chodźcie, chłopaki! Prasa z Polski! Będziemy w gazecie! Jakie pismo?

– Polski "Newsweek".

– "Newsweek", znam! To napiszcie, że są tu chłopaki z 25. brygady powietrzno-desantowej ZSU! To my zajmowaliśmy Izium.

Robię im zdjęcie na tle czołgu i pomnika sowieckiego żołnierza.

(...)
całość sobie poczytają....
https://www.newsweek.pl/swiat/balaklija ... ne/4sthjfs
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
bartwa

20-09-2022, 10:56

Nie poczytają. Premium. Bez darmowych odsłon.
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

20-09-2022, 11:16

Kurde średnio znam się na wojskowości. No, ale jak patrzę na mapy itp. czy Kacapowie nie mają ok 40 tys. wojsk obecnie w okrążeniu? Wiadomo ofensywa się zatrzymała i szybko nie ruszy, ale mogą ich mielić artylerią. Niech koledzy lepiej zorientowani wyprowadzą mnie z błędu lub potwierdzą
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Sybir

20-09-2022, 11:56

Chodzi o przyczółek na zachodnim brzegu Dniepru? Tam jest jakieś 15-20k rosyjskich żołnierzy obecnie. Technicznie jeszcze nie są okrążeni, ale dajmy Ukraińcom jeszcze trochę czasu. ;)
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Hatefire

20-09-2022, 12:21

Sybir pisze:
20-09-2022, 11:56
Chodzi o przyczółek na zachodnim brzegu Dniepru? Tam jest jakieś 15-20k rosyjskich żołnierzy obecnie. Technicznie jeszcze nie są okrążeni, ale dajmy Ukraińcom jeszcze trochę czasu. ;)
Nie mówię o dwóch ofensywach łącznie. Tam i tam zdajsie mają sporo okrążonych?
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Sybir

20-09-2022, 12:28

Że operacja charkowska i chersońska łącznie? Z północy z worka większości żołnierzy SZRF udało się zwiać, choć nie bez strat. Strona ukraińska mówi o 5k jeńców, ale nie udało mi się jak dotąd tego zweryfikować.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Hatefire

20-09-2022, 12:38

Sybir pisze:
20-09-2022, 12:28
Że operacja charkowska i chersońska łącznie? Z północy z worka większości żołnierzy SZRF udało się zwiać, choć nie bez strat. Strona ukraińska mówi o 5k jeńców, ale nie udało mi się jak dotąd tego zweryfikować.
No dzięki. Mnie zawsze te ruchy wojsk i tego rzeczy słabo interesowały, to słabo czytam te mapki. Nie jestem fanem wydawnictw Bellony ;-)
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Sybir

20-09-2022, 13:02

Rozumiem pomimo aspergeryzmu. ;)
Ciekawe, że kilku osintowców zaczęło podnosić kwestię, że Rosjanie być może planowali rejteradę z rejonu Izjum na wschodni brzeg Oskiłu, ale Ukraińcy się jorgnęli i - w obliczu "umiarkowanych sukcesów" w rejonie Chersonia - przeprowadzili swoją ofensywę na północy w celu podbicia własnego morale, zasygnalizowania Zachodowi, że potrafią w ofensywę, i żeby odzyskać trochę terenu relatywnie niskim (z perspektywy dotychczasowych walk) kosztem.
Awatar użytkownika
trup

20-09-2022, 13:33

bartwa pisze:
20-09-2022, 10:56
Nie poczytają. Premium. Bez darmowych odsłon.
Kurde... faktycznie u mnie dziś też :D
Może to był =jednorazowy dostęp do jednego artykułu z Newsweeka na Onecie?
Sorry... nie wkleję. Ale popytam może ktoś ma dostęp. Bo bardzo ciekawie się to czyta.
Awatar użytkownika
trup

20-09-2022, 13:35

przy tym Chersoniu to się coś przyblokowali. Zero postępów.
Awatar użytkownika
Sybir

20-09-2022, 13:44

I zero zdziwienia, tbh.
Tymczasem w ten weekend w Ługansku ma się odbyć referendum w sprawie przyłączenia do FR. W samej Federacji zaś Duma zaostrza przepisy dotyczące uchylania się od służby wojskowej, dezercji, maruderstwa, itd. Ciekawe, skąd ten pośpiech?
Awatar użytkownika
Hatefire

20-09-2022, 14:28

Sybir pisze:
20-09-2022, 13:44
I zero zdziwienia, tbh.
Tymczasem w ten weekend w Ługansku ma się odbyć referendum w sprawie przyłączenia do FR. W samej Federacji zaś Duma zaostrza przepisy dotyczące uchylania się od służby wojskowej, dezercji, maruderstwa, itd. Ciekawe, skąd ten pośpiech? Obrazek
Czy to w ogóle jest na rękę Rosji to referendum w Ługandzie? No bo jak terytorium Rosji to, trochę inaczej propagandowo będzie wyglądać jakby Ukraińcy przeprowadzili tam jakąś spektakularną akcję czy nie daj boże ofensywę.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
ODPOWIEDZ