Ktoś coś? Chyba tak, na hasło Björk wyszukiwarka wyrzuca całkiem sporo odniesień.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Pewnie oglądałeś film, ale jak nie, to posmakuj soundtrack:ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑14-09-2022, 23:41Nabyłem ostatnio "Debut", nie dlatego, że jestem fanem, ale dlatego, że było tanio, a Björk to taka biała plama na mapie mojej muzycznej edukacji, więc pomyślałem przy okazji, czemu nie, może warto zobaczyć czym miliony ludzi się jara. No i tak słucham tego Debutu od paru dni, by w końcu przysiąść przy nim konkretnie i solo, nie żeby leciał gdzieś w tle. I w sumie bardzo trudno powiedzieć, co ona w ogóle gra. Na upartego uprościć można: muzyka taneczna i smooth jazz. Gdzieś tam mignęło mi pojęcie trip hopu, może? Do tego utwory znacznie bardziej kinematograficzne, w klimacie "Over the Rainbow", a nad tym wszystkim zupełnie ekspresywny wokal, który nie powinien technicznie do tego pasować. W ogóle muzyka, której bardziej bym się spodziewał w dusznym jazz clubie niż na dużej scenie.
Ktoś coś? Chyba tak, na hasło Björk wyszukiwarka wyrzuca całkiem sporo odniesień.
![]()
Jeden z najlepszych filmów muzycznych.trup pisze: ↑15-09-2022, 11:59
Pewnie oglądałeś film, ale jak nie, to posmakuj soundtrack:
DANCER IN THE DARK
https://www.filmweb.pl/film/Ta%C5%84cz% ... -2000-1417
Debiut super z genialnym "Human Behavior".
no i "Vespertine"
Obejrzałem właśnie film i powiem tyle, chłopie, jaką krzywdę Ci zrobiłem że mi to podsunąłeś;-) końcówka wagi superciężkiej.trup pisze: ↑15-09-2022, 11:59Pewnie oglądałeś film, ale jak nie, to posmakuj soundtrack:
DANCER IN THE DARK
no i "Vespertine"
Reklamacje do Larsa von Triera.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑07-12-2022, 17:39Obejrzałem właśnie film i powiem tyle, chłopie, jaką krzywdę Ci zrobiłem że mi to podsunąłeś;-) końcówka wagi superciężkiej.trup pisze: ↑15-09-2022, 11:59Pewnie oglądałeś film, ale jak nie, to posmakuj soundtrack:
DANCER IN THE DARK
no i "Vespertine"
Strasznie się ten album dla mnie zestarzał, za dużo słychać ciężkostrawnych z perspektywy czasu trendów z lat 90/2000 (szczególnie te charakterystyczne bity, które już kompletnie odeszły do lamusa). "Homogenic" to geniusz i "Vespertine" także wspaniała, choć troszkę niżej.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑14-09-2022, 23:41Nabyłem ostatnio "Debut", nie dlatego, że jestem fanem, ale dlatego, że było tanio, a Björk to taka biała plama na mapie mojej muzycznej edukacji, więc pomyślałem przy okazji, czemu nie, może warto zobaczyć czym miliony ludzi się jara. No i tak słucham tego Debutu od paru dni, by w końcu przysiąść przy nim konkretnie i solo, nie żeby leciał gdzieś w tle. I w sumie bardzo trudno powiedzieć, co ona w ogóle gra. Na upartego uprościć można: muzyka taneczna i smooth jazz. Gdzieś tam mignęło mi pojęcie trip hopu, może? Do tego utwory znacznie bardziej kinematograficzne, w klimacie "Over the Rainbow", a nad tym wszystkim zupełnie ekspresywny wokal, który nie powinien technicznie do tego pasować. W ogóle muzyka, której bardziej bym się spodziewał w dusznym jazz clubie niż na dużej scenie.
![]()
Homogenic to moja ulubiona płyta, najbardziej lubię, gdy Bjork porusza się muzycznie w trip hopie,yossarian84 pisze: ↑15-09-2022, 23:21Homogenic cudowna płyta. W ogóle pierwsze trzy znakomite, ale Homo najbardziej spójna i najdojrzalsza z nich. Kolejna znam słabo albo wcale, sam nie wiem czemu.
dawne oskarżenia, ale może aktualne:trup pisze: ↑08-12-2022, 01:12Reklamacje do Larsa von Triera.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑07-12-2022, 17:39Obejrzałem właśnie film i powiem tyle, chłopie, jaką krzywdę Ci zrobiłem że mi to podsunąłeś;-) końcówka wagi superciężkiej.trup pisze: ↑15-09-2022, 11:59Pewnie oglądałeś film, ale jak nie, to posmakuj soundtrack:
DANCER IN THE DARK
no i "Vespertine"
Jak na niego to i tak lekko
Jak oceniasz Bjork?
nie przesądzam kto ma rację, może ma specyficzny styl bycia, ale Bjork już nigdy nie zagrała u von Triera, a podobno miała propozycje,