III Wojna Światowa

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: III Wojna Światowa

15-07-2022, 12:02

ozob pisze:
15-07-2022, 12:00
Na taki to jeszcze nie trafiliśmy i oby to się nie zmieniło.
Hiszpania (Kanary), Włochy, Grecja też nie. Chorwacja to zawsze były apartamenty więc inna sprawa.

Bułgaria, Portugalia już tak. W szczególności te Bułgary. Jak dla mnie dramat. Dwie wtopy.
lys på slutten av lys
tomaszm
mistrz forumowej ceremonii

15-07-2022, 12:11

Ascetic pisze:
ozob pisze:
15-07-2022, 11:54
Hotel w zasadzie służy nam do spanie. Nie rozumiem ludzi, którzy spędzają cały urlop nad hotelowym basenem. Tyle jest do zobaczenia przecież.
Ja lubię i tak i tak. Kiedyś miałem srogą bekę z januszy allink. Ostatnie dwa razy tak byłem. Zlały mi się one właściwie w jedną całość. Balety z niemrami, w basenie, z jakimiś makaronamy, nie wiem, kosmiczny flow złapałem. Mimo, że ten alkohol hotelowy, to bardziej moczopędny, niż upijający. (dałem się na to złapać. W hotelu drinkujesz i jest OK. Później otwarta plaża, jakiś wyjazd poza hotel, kupujesz w sklepie normalne alko i zong. X, wiesz, poprowadź, a ja się zdrzemnę z tyłu auta ...)

Przy czym uważam, że taki wyjazd to nie z rodziną i w dobrym zdrowiu. Może kiedyś skręcę akcję, 2-3 typa i w świat. Tylko się trzeba podnieść, żeby nie było powrotu w worku.
Dałbym wszytko żeby ktoś wsiadł za kierownicę i mnie przywiózł do Kraju. 1700 km. Pije piwko i se myślę że się zesram ta drogą. Kierowcy w samochodzie sa na tyle nie na siłach że nie chcą prowadzić. Kurwa co jade na wakacje to muszę prowadzić. :( w te i wewte. Jak przyjadę w Niedzielę gotuję rosół i cały dzień z psem w łóżku będę odsypiać.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Kupię Nunslaughter Goat ale nie ten w czerwonym digipacku.

https://www.kancelaria-pionier.pl/

https://www.forbes.pl/diamenty/wizytowk ... er/q5mg1dm

Lucio Fulci forever.
Awatar użytkownika
trup

15-07-2022, 12:16

Pelson pisze:
15-07-2022, 10:26
trup pisze:
15-07-2022, 10:04

Oficjalne info: Zełenski ponoć robił wywiad (a służby UA i USA pewnie dokładniejszy) z jeńcami rosyjskimi nie będącymi Rosjanami (z innych republik), jaka byłaby szansa na poparcie lokalnej ludności dla oddzielenia się od Rosji.
Więc taki plan demontażu jest na stole. Mocno okrojone, osłabione państwo rosyjskie. Chiny to kłopot, ale.... myślę, że tu już się dzieje.
Interesujące, masz jakieś źródła do tego?
trup pisze:
Tak się w tej chwili zastanowiłem, czy Chiny jakoś podstępnie nie nakłoniły Rosji do ataku na Ukrainę, żeby:
- odciągnąc uwagę USA i "zachodu" od swoich poczynań.
- osłabić zdolność "zachodu" i USA militarną (przekazywanie broni, zaangażowanie finansowe i ludzkie)
- ew. mocno wykrwawić Rosję i dyktować jej warunki wychodząc z "bratnią" pomocą....
A tutaj się nie do końca zgodze. Tzn. jesli taki był plan to im nie wypalił.
USA ciągle trzyma pieczę nad Tajwanem, tu rozprężenie nie nastąpiło i flota USA utrzymuje swoją obecność. AUKUS, głównie działaniami AUS idzie tez do przodu militarnie. Odciągnięcie uwagi się nie udało, Zachód jest mniej-więcej zjednoczony (wiem, że z naszej perspektywy ten pogląd ma rysy, ale z dalekiego wschodu inaczej to widać), a zachodni kompleks militarny własnie się ożywia i to w obszarach, gdzie Rosji i Chinom powinno najbardziej zależeć, by nie rósł (UE).
trup pisze:
Myślę, że na naszych oczach "dzieje się" punkt zwrotny historii, porządku światowego... nastąpią zmiany. Na dobre lub na złe.
Albo rasa żółta zaleje świat swoim porządkiem albo jednak "zachód" się wzmocni.

I to wazne co zrobią Indie....

Chiny 1,3 mld / Indie 1,4 mld
vs
"demokracje zachodnie" - 770 mln....

+ plankton, który może zaważyć - Ameryka Płd. / Mniejsze Państwa Azji i ew. Oceanii, + Arabowie....
To jest w ogóle ciekawe zagadnienie z gatunku futurologii, czy patrzeć na pogłowie, czy tez moze na potencjał PKB, czy może jednak mental danego narodu, rozważając jego kapitał rozwojowy.
Co do rozmów z jeńcami rosyjskimi z nierosyjskich republik to poszukam, bo teraz nie mogę namierzyć, ale konkluzja była taka, że oni (jeńcy) słabo widzą chęć lokalnej ludności do oddzielenia się od rosji. Takie mają przekonanie. Albo ze strachu mówili i małej wiary. Ale skoro takie rozmowy były to znaczy, że kombinują.

Co do intencji Chin i efektu (przynajmniej na tę chwilę) to ja nie neguję, że im nie poszło (przynajmniej do tej pory). Może nawet był lekki szok na sankcje i jedność "zachodu". Ale zastanawiałem się czy to nie był ich taki plan i działanie i poniekąd inspirowanie wojny w Ukrainie.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Ascetic

15-07-2022, 12:18

tomaszm pisze:
Ascetic pisze:
ozob pisze:
Hotel w zasadzie służy nam do spanie. Nie rozumiem ludzi, którzy spędzają cały urlop nad hotelowym basenem. Tyle jest do zobaczenia przecież.
Ja lubię i tak i tak. Kiedyś miałem srogą bekę z januszy allink. Ostatnie dwa razy tak byłem. Zlały mi się one właściwie w jedną całość. Balety z niemrami, w basenie, z jakimiś makaronamy, nie wiem, kosmiczny flow złapałem. Mimo, że ten alkohol hotelowy, to bardziej moczopędny, niż upijający. (dałem się na to złapać. W hotelu drinkujesz i jest OK. Później otwarta plaża, jakiś wyjazd poza hotel, kupujesz w sklepie normalne alko i zong. X, wiesz, poprowadź, a ja się zdrzemnę z tyłu auta ...)

Przy czym uważam, że taki wyjazd to nie z rodziną i w dobrym zdrowiu. Może kiedyś skręcę akcję, 2-3 typa i w świat. Tylko się trzeba podnieść, żeby nie było powrotu w worku.
Dałbym wszytko żeby ktoś wsiadł za kierownicę i mnie przywiózł do Kraju. 1700 km. Pije piwko i se myślę że się zesram ta drogą. Kierowcy w samochodzie sa na tyle nie na siłach że nie chcą prowadzić. Kurwa co jade na wakacje to muszę prowadzić. :( w te i wewte.

Niestety zapowiada się, że jak się specjalnie nic nie zmieni atrakcje będą u mnie takie same w kolejnych latach. Od zawsze unikam jeżdżenia, wybierałem samolot (u Ciebie to pamiętam niechęć do latania jest). Ze dwa razy tak byłem. Dla mnie to nie to a dochodzą jeszcze uwarunkowania powiedzmy służbowe. Jak się do Chorwacji z 5-7 lat temu tam wypuściliśmy, czy po Europie, jakieś Holandie, Belgie to nie prowadziłem. Małe podmianki i tyle. Moja uwielbia jeździć. Zresztą kręci rocznie 50 tys. km? A może i lepiej. Z mojej perspektywy żadna atrakcja, 10 dni moczyć dupę, a 3 plaszczyć w aucie. Choć widzę, że o luksusach można zapomnieć.

Te 1700 na raz robisz?
lys på slutten av lys
tomaszm

15-07-2022, 12:22

Małżonka szacunek. Nie dam rady spowrotem na raz. Gdzies po drodze się prześpię. Bezpieczeństwo na drodze przede wszystkim. Do Austrii chce dojechać.

Lucio Fulci forever.
Awatar użytkownika
Ascetic

15-07-2022, 12:24

tomaszm pisze:
15-07-2022, 12:22
Nie dam rady spowrotem na raz. Gdzies po drodze się prześpię. Bezpieczeństwo na drodze przede wszystkim.

Właśnie. Nawet nie wiadomo kiedy się człowiek zawiesi. Trzeba podzielić.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

15-07-2022, 12:30

tomaszm pisze:
Ascetic pisze:
ozob pisze:

Dałbym wszytko żeby ktoś wsiadł za kierownicę i mnie przywiózł do Kraju. 1700 km. Pije piwko i se myślę że się zesram ta drogą. Kierowcy w samochodzie sa na tyle nie na siłach że nie chcą prowadzić. Kurwa co jade na wakacje to muszę prowadzić. :( w te i wewte. Jak przyjadę w Niedzielę gotuję rosół i cały dzień z psem w łóżku będę odsypiać.

W poprzedniej robocie mieliśmy we firmie kurs z Londynu do Marakeszu. Rachunek był na kilkanaście tysięcy funtów.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
tomaszm

15-07-2022, 12:33

Dokładnie to moment. Warto też pamiętac żeby online sobie winiety wykupić na wszystkie kraje podróży. Ja nie wiem też osochodzi ale paszport i dokumenty 4 razy mi prześwietlano. W Bośni nawet trzepano mi samochód. Nie wierzę że można po Bałkanach poza UE na dowód podróżować.

Lucio Fulci forever.
bartwa

15-07-2022, 12:37

Teleportacja i masz szofera Tommy. Jeździć mogę zawsze i wszędzie. I non stop. W UK jeździ się najgorzej - ciasno i zajebisty ruch. No i musi być automat. I nie tyle chodzi o sam ruch lewostronny tylko o wiosłowanie lewą ręką. Lewą ręką to tylko dupę umiem podcierać i dłubać w nosie. W odwrotnej kolejności : )
Pelson
rasowy masterfulowicz

15-07-2022, 12:50

Ascetic pisze:
15-07-2022, 12:01

Ja lubię i tak i tak. Kiedyś miałem srogą bekę z januszy allink.

Zasadniczo widze to podobnie. Do momentu, kiedy w ostatnie wakacje przed pandemią po raz pierwszy polecieliśmy do Grecji na allin, to każde wcześniejsze wyjazdy organizowalismy sobie sami. No i okazało się, że przy naszych potrzebach wyszło zajebiście, każdy jadł co chciał, robił swoje jak chciał, był luz jakiego nie miałem od lat.
Ale w tym roku znowu zabrałem swojego syna na totalny spontan, bez rezerwacji, potwierdzeń, całego enturażu, do Słowenii pod namiot. I też było świetnie. Mnóstwo gór, wspinaczki, ferrat, ogniskowania i pływania, z samodzielnie ogarnianą logistyką żywieniową. Ceny też przystępne, więc jak komuś chodzi po głowie zrobienie czegoś alternatywnego za mniejszy koszt to ze wszech miar polecam Słowenię, zwłaszcza tuż przed szczytem sezonu (jechaliśmy pod sam koniec czerwca). Pogoda, góry, widoki, woda, spokój bez ludzi- wszystko jest.
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Awatar użytkownika
Ascetic

15-07-2022, 13:01

Pelson pisze:
15-07-2022, 12:50
Ascetic pisze:
15-07-2022, 12:01

Ja lubię i tak i tak. Kiedyś miałem srogą bekę z januszy allink.

Zasadniczo widze to podobnie. Do momentu, kiedy w ostatnie wakacje przed pandemią po raz pierwszy polecieliśmy do Grecji na allin, to każde wcześniejsze wyjazdy organizowalismy sobie sami. No i okazało się, że przy naszych potrzebach wyszło zajebiście, każdy jadł co chciał, robił swoje jak chciał, był luz jakiego nie miałem od lat.
Ale w tym roku znowu zabrałem swojego syna na totalny spontan, bez rezerwacji, potwierdzeń, całego enturażu, do Słowenii pod namiot. I też było świetnie. Mnóstwo gór, wspinaczki, ferrat, ogniskowania i pływania, z samodzielnie ogarnianą logistyką żywieniową. Ceny też przystępne, więc jak komuś chodzi po głowie zrobienie czegoś alternatywnego za mniejszy koszt to ze wszech miar polecam Słowenię, zwłaszcza tuż przed szczytem sezonu (jechaliśmy pod sam koniec czerwca). Pogoda, góry, widoki, woda, spokój bez ludzi- wszystko jest.
Niestety ja mam pewne uwagi do kwestii żarcia. Żarcie na gwizdek, jak w stołówce zakładowej i mimo wszystko kiepska jakość. My zakładaliśmy, że będziemy i tak się stołować poza, z wyjątkiem śniadań i czasem kolacji. Te dwa ostatnie splaszczone fałdami przy basenie pobyty (w założeniu, wchodzimy i już nie wychodzimy z hotelu), też skończyły się tym, że szukaliśmy szamy poza obiektem. Inna sprawa, że jak się dobrze trafi, to pośród masy przerobionego żarcia z innego hotelu z dnia wcześniejszego, można znaleźć coś sensownego i się tym nawpierdalać po denko. Jeszcze inna sprawa, że jak się ma dzieciaka, takiego niezbyt dużego, to dla niego coś zawsze jest. Jakieś naleśniki, jakaś jajecznica, jakieś kurwa parówki z kanaryjskich psów, tutaj gówniak nie marudzi. Pewnie sporo też zależy od hotelu*. Ja miałem ewidentne słabe kuchnie a i takie z których można było sobie coś tam na luzaku wyskubać.

Co do samego luzu. Baja bongo. Ten aspekt jest najfajniejszy. Wylane na wszystko. A jak jeszcze sobie połaczysz z wypadem do knajpy, wycieczką poza obiekt, to jest ideolo.

A i mam taką teraz kombinację, że im jestem starszy, tym chyba bardziej ciągnie mnie do takiej formy wypoczynku. Jak sobie wyobraże, pierwsze wyjazdy: ZWIEDZAĆ, ZWIEDZAĆ, NIE SPAĆ!! to już się czuję zmęczony. Urobiony wróciłem jak przed wylotem.

* Coś mi się przypomniało. Jak miałem przewagę faszystów w hotelu, takich dziadków co jeszcze zdjęcie Himmlera pod poduszką trzymają, było najlepiej. I jak byli ruscy też. Ale niemiecki hotel de best, żarcie też szyn und wunderbar.
Ostatnio zmieniony 15-07-2022, 13:11 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
lys på slutten av lys
tomaszm

15-07-2022, 13:08

bartwa pisze:Teleportacja i masz szofera Tommy. Jeździć mogę zawsze i wszędzie. I non stop. W UK jeździ się najgorzej - ciasno i zajebisty ruch. No i musi być automat. I nie tyle chodzi o sam ruch lewostronny tylko o wiosłowanie lewą ręką. Lewą ręką to tylko dupę umiem podcierać i dłubać w nosie. W odwrotnej kolejności : )
Automat ratuje życie :) poza zmywarka i nawigacja google to najlpeszy wynalazek dla mnie. Ale drogi nie przejedzie :)

Lucio Fulci forever.
bartwa

15-07-2022, 13:10

Jeszcze nie. Ale może i tego dożyjemy.
Pelson
rasowy masterfulowicz

15-07-2022, 17:21

https://defence24.pl/geopolityka/wegry- ... a-ukrainie
@ Tatuś- Ty chyba wiesz więcej o Węgrach.
Co im się pozajączkowało, za dużo papryki w diecie? Wiem, że oni po Trianon mają czkawkę, ale żeby aż tak?
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Awatar użytkownika
wonsz
rasowy masterfulowicz

15-07-2022, 17:38

rzułf
Awatar użytkownika
Ascetic

15-07-2022, 17:42

Jest też jakiś generator kacapskiego trolla?
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Medard

15-07-2022, 19:43

kupujemy 116 używanych Abramsów, wcześniej tzw. eksperci coś bredzili, że mamy dostać za darmo na zasadzie wymiany za dostawy dla UKR:

Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

15-07-2022, 19:54

Medard pisze:
kupujemy 116 używanych Abramsów, wcześniej tzw. eksperci coś bredzili, że mamy dostać za darmo na zasadzie wymiany za dostawy dla UKR
No powoli, spokojnie. Na razie nie wiadomo, za ile (może dobry deal, jak kiedyś z Leo). Nie wiadomo, czy my płacimy. Nie wiadomo, jaka wersja. Nic nie wiadomo. Nie, żebym ufał w możliwości Błaszczaka, ale wypada poczekać na jakieś konkrety, bo w tej notce nie ma nic. Tym bardziej, że coraz więcej się mówi, że wkrótce nasze Twarde też mają iść na wschód, więc USA mogą chcieć trochę podreperować nasze możliwości.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Medard

15-07-2022, 19:59

Lukass pisze:
15-07-2022, 19:54
Medard pisze:
kupujemy 116 używanych Abramsów, wcześniej tzw. eksperci coś bredzili, że mamy dostać za darmo na zasadzie wymiany za dostawy dla UKR
No powoli, spokojnie. Na razie nie wiadomo, za ile (może dobry deal, jak kiedyś z Leo). Nie wiadomo, czy my płacimy. Nie wiadomo, jaka wersja. Nic nie wiadomo. Nie, żebym ufał w możliwości Błaszczaka, ale wypada poczekać na jakieś konkrety, bo w tej notce nie ma nic. Tym bardziej, że coraz więcej się mówi, że wkrótce nasze Twarde też mają iść na wschód, więc USA mogą chcieć trochę podreperować nasze możliwości.
do tej pory nie ma ogarniętej amunicji do leo, poza tym już myślą, gdzie je przekazać dalej, wiadomka to trochę przez brak zaufania do germańców, podobnież docelowym czołgiem ma być spolszczony koreański k2 pl
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

15-07-2022, 20:09

^ Ja bym się z docelowym nie rozpędzał. Na razie to wygląda tak, że pozbędziemy się wszystkiego, co poradzieckie. Zamiast tego wejdą Abramsy (nie jest źle). Leo pewnie trafią do rezerwy, a na koreańskie cuda zabraknie piniondza, jak już zakupimy te pińcet HIMARSów :lol:
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
ODPOWIEDZ