P (klasyka) - Ś (ścisły TOP) -L (współczesna klasyka, jak dla mnie)
<Brak "Hecatomb" od TN, 13ta> <Brak ....to czternasta, szesnasta, dwudziesta ...>
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Gdyby zmienić TLTS na ATFW i TOTA na CI, to mogłaby być i moja lista. Ale i tak jest prawilnafugazi pisze: ↑13-06-2022, 22:51Sinister "Cross The Styx"
Deicide "Legion"
Gorefest "False"
My Dying Bride "Turn Loose The Swans"
Suffocation "Effigy Of The Forgotten"
Pestilence "Testimony Of The Ancient"
Death "Individual Thought Patterns"
Brutality "Screams Of Anguish"
Cannibal Corpse "Tomb Of The Mutilated"
Morbid Angel "Blessed Are The Sick "
Kolejność dowolna
Mogę prosić np na pw albo tu co jest pi lewej oprócz teitanblood i Swallowed?
Proszę, od góry, zagadki i zgadywanki:Bonecrusher pisze: ↑14-06-2022, 13:29Mogę prosić np na pw albo tu co jest pi lewej oprócz teitanblood i Swallowed?
Jaka po prawej na samej górze i ta z krzyzem pośrodku?Ascetic pisze: ↑14-06-2022, 13:38Proszę, od góry, zagadki i zgadywanki:Bonecrusher pisze: ↑14-06-2022, 13:29Mogę prosić np na pw albo tu co jest pi lewej oprócz teitanblood i Swallowed?
Impetuous Ritual - "Blight upon ..."
Qrixkuor - "Three Devils ..."
Irkallian Oracle - i tu właściwie do woli: "Grave Ekstasis" lub "Apollyon". Bez różnicy. Na tyle ważne dla mnie obiezwei.
Jedno i drugie
No właśnie, bo problemem (jeśli można tak to nazwać) jest przywiązanie się do gatunków, które lata świetności święciły dawno. A wtedy rzeczywiście ma zastosowanie to co mówisz, czyli kopia gorsza od oryginału. Ale z drugiej strony to tak jakby miłośnik hard rocka krytykował lata 80-te i 90-te, bo nikt nie zbliżył się do Zeppelin i Sabbath. No w tej konkretnej odnodze może i nie, ale powstała masa innych ciekawych rzeczy.Medard pisze: ↑07-10-2023, 10:22Kopia nigdy nie przebije świetnego oryginału,
obecne płyty to jak plastikowe dmuchane lale w kontrze do ładnej, ale nawet nie najładniejszej dziewczyny,
trzeba przyznać, że pojawiło się po roku 2000 kilka ciekawych rzeczy, gruzy, połączenia ambientu i metalu, sludge i death, czy prog i metalu, ale reszta to piękne dmuchane lale.
Przecież nie słuchałem Iron Maiden w latach 80, a mimo to uważam, że tamte płyty są lepsze niż obecne heavy typu gruzja, nocny kochanek, czy scream maker.