III Wojna Światowa

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

Re: III Wojna Światowa

01-06-2022, 22:47

Medard pisze:
01-06-2022, 22:33
Tatuś pisze:
01-06-2022, 21:59
Dużo kooperantów poupadało przez ostatnie 30 lat. Nie mamy już tylu tłoczni blach, nie mamy kuźni, walcowni a te pojazdy dla wojska są robione metodą chałupniczą opierając się głównie na pracy ręcznej. Do tego całe pokolenie inżynierów nie zostało wykształcone bo nie byli potrzebni. No i mamy złożenie jednego auta na 1,5 tygodnia co i tak wydaje mi się dużą skalą jak na manufaktury.

Złożenie auta czy ciężarówki to cholerne przedsięwzięcie logistyczne. Musisz do tego mieć tony śrubek, uszczelek, podkładek i wszystkiego co przy zwiększeniu skali może wysypać cały łańcuch dostaw.

BTW.
4 sztuki na dzień dziecka, to bardzo ostrożnie, żeby UKR zbyt mocno nie popieścili RUS

BTW to nie ta klasa sprzętu, stary i o znacznie mniejszym zasięgu, ale przekazaliśmy jakieś 93 sztuki gradów
Chociaż w innych źródłach podają 4 zestawy Himars.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Mariusz Wędliniarz
rasowy masterfulowicz

01-06-2022, 23:22

Eksplozje w obwodzie lwowskim. Jak informuje szef lokalnych władz Maksym Kozicki, rosyjskie pociski uderzyły w obiekty infrastruktury transportowej.

Dwie osoby zostały ranne, na razie nie ma informacji o zabitych - sprecyzował.
Raz się zje, raz się nie zje.
Awatar użytkownika
Mariusz Wędliniarz
rasowy masterfulowicz

01-06-2022, 23:24

Dziś coś chyba Biden mówił, że mają dać Ukrainie następne partie broni. Tylko nie wiadomo czy to dojedzie na front.

A tak w ogóle to ciekawe czy Morawiecki z Kaczorem dalej są na Ukrainie, bo podobno alarmy bombowe w całej Ukrainie.
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

02-06-2022, 09:53

06:06

Wielka Brytania wystąpiła do USA o zgodę na przekazanie Ukrainie systemu artylerii rakietowej M270 MLRS - donosi portal Politico.
~
MLRS to starsza wersja systemu HIMARS. System M270, w zależności od rodzaju pocisków, z których korzysta, może trafiać w cele na odległość do 80, 300, a nawet 500 km.
~
Według Politico Biden i Johnson mieli rozmawiać na temat przekazania rakiet Ukrainie w środę. Dziś ma być to przedmiotem rozmowy szefów dyplomacji obu państw.
06:41

Stany Zjednoczone chcą sprzedać Ukrainie potężne bezzałogowce UAV MQ-1C Gray Eagle - pisze Reuters, powołując się na poinformowane źródła.
~
MQ-1C jest około trzy razy większy od Bayraktara-TB2. Może latać autonomicznie przez ponad 30 godzin w zależności od zadań i zbierać ogromne ilości danych do celów rozpoznawczych.
9:35

W Chersoniu Rosyjscy żołnierze rabują centrum handlowe "Epicentrum" i wywożą towary na okupowany Krym - przekazał szef obwodu mikołajowskiego Witalij Kim. "To znak, że okupanci zrozumieli, iż wkrótce tam dotrzemy. I kradną tak, jak ostatnim razem" - dodał.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Tatuś
weteran forumowych bitew
Kontakt:

02-06-2022, 12:52

Palę się do roboty jak ruska jednostka mobilizacyjna.
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

02-06-2022, 13:34

"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
bartwa

02-06-2022, 13:58

Niestety tylko po rusku, ale warto chociaż popatrzeć na tą zbieraninę:

Awatar użytkownika
Mariusz Wędliniarz
rasowy masterfulowicz

02-06-2022, 15:04

Chociaż Ukraina obiecała Stanom Zjednoczonym, że nie użyje otrzymanych od nich systemów rakietowych do uderzania w cele na terytorium Rosji, minister spraw zagranicznych Rosji powiedział, że dostarczenie Ukrainie amerykańskich zaawansowanych systemów rakietowych zwiększa ryzyko wciągnięcia w konflikt "kraju trzeciego". — Jest to bezpośrednia prowokacja, mająca na celu wciągnięcie Zachodu w działania wojskowe — powiedział Siegiej Ławrow.

Jakoś dziwnie mi się wydaje, że tym trzecim krajem będzie Polska. Tyle żeście nawojowali, że z babką będziemy musieli siedzieć w piwnicy księdza Marcina albo u Grześka. Ale my jesteśmy przygotowani, nie to co wy.
Awatar użytkownika
hcpig

02-06-2022, 17:34

Mariusz Wędliniarz pisze:
Jakoś dziwnie mi się wydaje, że tym trzecim krajem będzie Polska.
A jak to sobie dokładnie wyobrażasz?
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Mariusz Wędliniarz
rasowy masterfulowicz

03-06-2022, 01:02

hcpig pisze:
A normalnie. Zrzucą coś na nas i tyle. Nie musi to być bomba atomowa (choć może być) ale może na przykład jakiś iskander na lotnisko w Rzeszowie. Jesteśmy krajem tranzytowym i dodatkowo dajemy po USA najwięcej broni na Ukrainę. Duda od początku krzyczał na wiecach, że nie jesteśmy neutralni w tej wojnie. Jeszcze Kijów odwiedził i darł mordę jak pojebany z tej ich mównicy parlamentarnej. Do tego Morawiecki i Kaczor. Kurwa, nawet Sasin tam był. Na USA ruskie bomb nie będą zrzucać, tylko na nas. To u nas będzie wojenny poligon doświadczalny jak dojdzie do konkretów. Nas już poświęcili, tylko jeszcze tacy jak ty nie przyjęli tego do wiadomości. A myślisz, że europa za nami stanie jak się zrobi gorąco? Historia ci może odpowiedzieć, a ona lubi się powtarzać.
Awatar użytkownika
Tatuś
weteran forumowych bitew
Kontakt:

03-06-2022, 07:39

Będzie bąbka na babkę. Rozpierdzielą drewutnie z rurą zamiast kibla. Jestem na tak. :D
Nie będę umierał za Lublin czy Lubliniec (co za różnica?).
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

03-06-2022, 07:50

Tatuś pisze:
03-06-2022, 07:39
Będzie bąbka na babkę. Rozpierdzielą drewutnie z rurą zamiast kibla. Jestem na tak. :D
Nie będę umierał za Lublin czy Lubliniec (co za różnica?).
a za Luboń ? :D
bartwa

03-06-2022, 11:45

Kiedyś jeden Rosjanin, w trakcie wesela, powiedział mi, że ''ruski człowiek'' może całe życie jeść "kartoszkę", byle tylko świat szanował Rosję. Wizja wielkiej Rosji, która jest niewystarczająco szanowana na Zachodzie i otoczona przez wrogów, odzwierciedla rosyjskie postrzeganie świata — mówi Onetowi dr hab. Przemysław Adamczewski z Instytutu Studiów Politycznych Polskiej Akademii Nauk.

Rosja nie ma światu zbyt wiele zaoferowania, przez wielu Europejczyków jest traktowana niczym wielka stacja paliw z głowicami atomowymi. Nie ma nowoczesnej gospodarki, nie ma atrakcyjnych idei. Pozostaje więc imponowanie siłą militarną i wzbudzanie strachu. Tym bardziej więc w polityce wewnętrznej gra na tych samych nutach: wizją zwycięstwa w wielkiej wojnie ojczyźnianej i starciem z nazizmem obecnie utożsamianym z "ukraińskim banderyzmem" — dodaje ekspert.

Mamy ponadto sojusz władzy z kościołem, któremu państwo szczodrze płaci pieniądze i obdziela ziemią, ale przez to został upolitycznioną instytucją i trudno oddzielić go od instytucji państwowych.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... n,79cfc278
Awatar użytkownika
trup

03-06-2022, 11:57

03-06-2022, 01:02
hcpig pisze:
A normalnie. Zrzucą coś na nas i tyle. Nie musi to być bomba atomowa (choć może być) ale może na przykład jakiś iskander na lotnisko w Rzeszowie. Jesteśmy krajem tranzytowym i dodatkowo dajemy po USA najwięcej broni na Ukrainę. Duda od początku krzyczał na wiecach, że nie jesteśmy neutralni w tej wojnie. Jeszcze Kijów odwiedził i darł mordę jak pojebany z tej ich mównicy parlamentarnej. Do tego Morawiecki i Kaczor. Kurwa, nawet Sasin tam był. Na USA ruskie bomb nie będą zrzucać, tylko na nas. To u nas będzie wojenny poligon doświadczalny jak dojdzie do konkretów. Nas już poświęcili, tylko jeszcze tacy jak ty nie przyjęli tego do wiadomości. A myślisz, że europa za nami stanie jak się zrobi gorąco? Historia ci może odpowiedzieć, a ona lubi się powtarzać.
Maryjoosh, rura już przetkana?
+++++++++++++++++++
Meanwhile i Popkowice
Obrazek
Obrazek
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Pacjent

03-06-2022, 12:04

bartwa pisze:
03-06-2022, 11:45
Kiedyś jeden Rosjanin, w trakcie wesela, powiedział mi, że ''ruski człowiek'' może całe życie jeść "kartoszkę", byle tylko świat szanował Rosję. Wizja wielkiej Rosji, która jest niewystarczająco szanowana na Zachodzie i otoczona przez wrogów, odzwierciedla rosyjskie postrzeganie świata — mówi Onetowi dr hab. Przemysław Adamczewski z Instytutu Studiów Politycznych Polskiej Akademii Nauk.

Rosja nie ma światu zbyt wiele zaoferowania, przez wielu Europejczyków jest traktowana niczym wielka stacja paliw z głowicami atomowymi. Nie ma nowoczesnej gospodarki, nie ma atrakcyjnych idei. Pozostaje więc imponowanie siłą militarną i wzbudzanie strachu. Tym bardziej więc w polityce wewnętrznej gra na tych samych nutach: wizją zwycięstwa w wielkiej wojnie ojczyźnianej i starciem z nazizmem obecnie utożsamianym z "ukraińskim banderyzmem" — dodaje ekspert.

Mamy ponadto sojusz władzy z kościołem, któremu państwo szczodrze płaci pieniądze i obdziela ziemią, ale przez to został upolitycznioną instytucją i trudno oddzielić go od instytucji państwowych.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... n,79cfc278
Widać, że koleś nie czai bazy i rzuca sztampą, żeby coś powiedzieć.
Niestety na Zachodzie pokutuje coś takiego jak fascynacja tzw. rosyjską duszą, która ma być czymś wyjątkowym i usprawiedliwiającym niektóre rosyjskie wybryki. To widać także teraz.
Co do związków z kościołem prawosławnym to nazwanie tego sojuszem jest fatalną nieznajomością rzeczy. Tamtejsi hierarchowie są po prostu pracownikami moskiewskich służb specjalnych czyli służą, a nie są partnerami państwa.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

03-06-2022, 12:13

Prawda, pojebało mu się z Polską po prostu :D
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
tomaszm

03-06-2022, 13:42

Nie ma bardziej książkowego przykładu powiązań władzy i kościoła jak Polska. Nawet sracze w urzędach gmin święci jakiś klecha. U nas po wsi ksiądz ważniejszy od starosty. Wszędzie te kurwy nienazarte wpychają się na imprezę. U mnie na pogrzebie u matki na stypie jak ksiądz siedział z kluskami w ryju i polewał gorzołe to myślałem że wyjdę z siebie. Bo na wsi jest tak że chuje wpraszaja sie z każdej okazji.

I tylko cieszy ze ta szarańcza wymiera i swiecen w niektórych regionach nie ma w ogóle. Nic bardziej mnie nie mdli jak te chuje w kieckach.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Kupię Nunslaughter Goat ale nie ten w czerwonym digipacku.

https://www.kancelaria-pionier.pl/

https://www.forbes.pl/diamenty/wizytowk ... er/q5mg1dm
bartwa

03-06-2022, 13:57

tomaszm pisze:
03-06-2022, 13:42
Nic bardziej mnie nie mdli jak te chuje w kieckach.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Ksiądz i kacap po jednych pieniądzach, nie ma gorszego ścierwa. Ich jedyna "propozycja", to ZNIEWOLENIE.
Awatar użytkownika
dzik
zahartowany metalizator

03-06-2022, 18:21

To oczywiste dla każdego normalnego człowieka.
dobry kościół to kościół spalony
Awatar użytkownika
Tatuś
weteran forumowych bitew
Kontakt:

03-06-2022, 18:58

ODPOWIEDZ