Wybitnie mnie cieszy v. 2
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
- Alkoholokaust
- postuje jak opętany!
- Kontakt:
- Gunman
- weteran forumowych bitew
Re: Wybitnie mnie cieszy v. 2
Powitaćhcpig pisze:Starachowice kvlt eternal. Witam ziomków.
- Castor
A propos... W Starachowicach spaliła się hala produkcyjna Cersanitu. Ktoś wie co się tam teraz dzieje?

- Alkoholokaust
- postuje jak opętany!
- Kontakt:
Jest sukcesywnie odbudowywana. Pracuję po sąsiadzku więc widzę na bieżąco. Pewnie niebawem ruszy, zobaczymy.
hare hare supermarket
nsbm.pl
nsbm.pl
- Raagoon
Często bywałeś na Słowacji. Ale może też coś polecisz w kontekście Budapesztu albo Wiednia. Twoje polecanki co do Pragi, przyniosły mi sporo radochy. W Magicznej Jaskini czy u AlchemikówŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:Mógłbyś sprecyzować pytanie?Raagoon pisze: ↑24-04-2022, 16:28Za kilka dni robię "tydzień Walpurgii" w Wiedniu, Budapeszcie i Bratysławie. W tym pierwszym krypty katedry Szczepana, w drugim Thy Catafalque, Kampfar, Hellruin i Taake oraz np Labiryntus z Jaskinią Wampirów, Ogród Filozofii. Rozważam też Mayhem. W trzecim zaś mieście może zamek Elizy Bathory, może zamek Czerwony Kamień, może Mała Fatra. Póki co brany pod uwagę transport publiczny. Jakieś sugestie? Może Sebastain?
byłem już chyba z trzy razy. Zawsze świetnie.
- Medard
Ostatnio byłem ze 12 lat temu na tamtym kierunku.
Węgry, na północy, polecam takie jaskinie z ciepłymi wodami termalnymi, dosyć znane, ale nie pamiętam nazwy i nie chce już mi się szukać.
W Budapeszcie było dużo remontów dworców, rozbudowa linii metra, przeszkadzało to wtedy w poruszaniu po mieście, akurat w miejscach, które jakoś nam pasowały na trasie był remontowy kipisz.
Ale można udać się pod parlament i zobaczyć buty nad rzeką, starówka po drugiej stronie Dunaju warta zobaczenia.
Słowacja Poprad i Koszyce, te drugie zadbana starówka, chyba taki słowacki Kraków.
Węgry, na północy, polecam takie jaskinie z ciepłymi wodami termalnymi, dosyć znane, ale nie pamiętam nazwy i nie chce już mi się szukać.
W Budapeszcie było dużo remontów dworców, rozbudowa linii metra, przeszkadzało to wtedy w poruszaniu po mieście, akurat w miejscach, które jakoś nam pasowały na trasie był remontowy kipisz.
Ale można udać się pod parlament i zobaczyć buty nad rzeką, starówka po drugiej stronie Dunaju warta zobaczenia.
Słowacja Poprad i Koszyce, te drugie zadbana starówka, chyba taki słowacki Kraków.
Die Welt ist meine Vorstellung.
- Raagoon
Jeśli chodzi o Węgry, to graniczę się do Budapesztu najprawdopodobniej. No chyba że zrezygnuję ze Słowacji.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Często bywałeś na Słowacji. Ale może też coś polecisz w kontekście Budapesztu albo Wiednia. Twoje polecanki co do Pragi, przyniosły mi sporo radochy. W Magicznej Jaskini czy u Alchemików
[/quote]
Moja wiedza o Słowacji jest bardzo mała.
Budapeszt:
1) Vajdahunyad
2) Terror Háza
3) Szimpla Kert
4) Gyermekvasút
5) Kerepesi Cemetery (!!!)
Moje Antyprzewodniki niestety zjadł czas, ale tyle odzyskałem z pamięci, chociaż czuję, że o czymś ważnym zapomniałem. Skonsultuj z Atlas Obscura: https://www.atlasobscura.com/things-to- ... ces?page=1
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Pewnie Hajduszoboszló
- devastator77
- zahartowany metalizator
Oglądanie tych skaczących hindusów zawsze bawi!
Kogo ty we mnie
wszystkimi dziennie
nocami straszysz?
wszystkimi dziennie
nocami straszysz?
- Raagoon
Moja wiedza o Słowacji jest bardzo mała.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑25-04-2022, 11:34Często bywałeś na Słowacji. Ale może też coś polecisz w kontekście Budapesztu albo Wiednia. Twoje polecanki co do Pragi, przyniosły mi sporo radochy. W Magicznej Jaskini czy u Alchemików
Budapeszt:
1) Vajdahunyad
2) Terror Háza
3) Szimpla Kert
4) Gyermekvasút
5) Kerepesi Cemetery (!!!)
Moje Antyprzewodniki niestety zjadł czas, ale tyle odzyskałem z pamięci, chociaż czuję, że o czymś ważnym zapomniałem. Skonsultuj z Atlas Obscura: https://www.atlasobscura.com/things-to- ... ces?page=1
[/quote]
Dzięki. Zwłaszcza 5 pozycja plus Labirintus to będzie niezła jazda
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
W Budapeszcie jest dużo pozostałości polskich, nie wiem czy Cię to interesuje: z pamięci tak to jaskinia na wzgórzu Cytadeli wewnątrz której jest polska kaplica, na kościele Franciszkanów chyba jest plakietka dotycząca Polaków, wielki pomnik obrońców Przemyśla (bronili się razem z Węgrami). A z bardziej oczywistych rzeczy to Margitsziget, jedno z moich miejsc na ziemi - zdarzyło mi się tam spać, zawsze odwiedzam - szukaj na środku ruin klasztoru.
- Raagoon
Super, kolejne miejsca do listy. Coraz bardziej myślę czy nie zrezygnować ze Słowacji, skoro bez samochodu. A ten czas przeznaczyć na Budapeszt.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Cygańskie baraki pod Zwoleniem jesteś w stanie zobaczyć przejazdem;) Na Słowacji to chyba zamki najciekawsze, ale Budapeszt ma tyle ciekawostek sam w sobie, że spokojnie tydzień można spędzić chodząc od jednego ciekawego miejsca do drugiego... Ja w każdym razie spędziłem.
- nagrobek
jeśli jaskinie to Miskolc-Tapolce.
@Raagoon sam Budapeszt łaźniami termalnymi stoi więc jeśli kogoś kręcą takie klimaty to jest tego trochę. tak na dwa dni, z tego co Seba wymienił, to właśnie zamek Vajdahunyad i dość przyjemny park wokół , Muzeum Terroru, VII dzielnica, całe Wzgórze Zamkowe, Gellerta, ogólnie wzniesienia Budy z mnóstwem zieleni, parków i różnych zakamarków gdzie można odpocząć od zgiełku z drugiej strony Dunaju. jesli porządnie zglodniejesz a chcesz spróbować prawdziwej i smacznej kuchni węgierskiej to polecam Paprika Vendéglő (porcje spore, ceny umiarkowane) blisko Vajdahunyad.
- maciek z klanu
Jak już tak podróżniczo się zrobiło to może ktoś zna Timisoare i wie co gdzie i jak?
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- nagrobek
no jak byłeś 12 lat temu to jest spora szansa, że te remonty w mieście już się zakończyłyMedard pisze: ↑25-04-2022, 00:43Ostatnio byłem ze 12 lat temu na tamtym kierunku.

Koszyce to faktycznie sympatyczne miasto ale porównanie do Krakowa? całe Stare Miasto to jedna katedra i grająca fontanna plus trochę uliczek ewentualnie do przejścia.
- Raagoon
Słowacja ma sens bardziej samochodem, no chyba, że Bratysława plus wypad do Czerwonego Kamienia. Trzeba myśleć, bo jutro wyjazdŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑25-04-2022, 13:18
Cygańskie baraki pod Zwoleniem jesteś w stanie zobaczyć przejazdem;) Na Słowacji to chyba zamki najciekawsze, ale Budapeszt ma tyle ciekawostek sam w sobie, że spokojnie tydzień można spędzić chodząc od jednego ciekawego miejsca do drugiego... Ja w każdym razie spędziłem.

Zachęciłeś. Mam nadzieję, że chociaż piwo mają względne, bo ma się zrobić cieplej.nagrobek pisze: ↑25-04-2022, 15:11
@Raagoon sam Budapeszt łaźniami termalnymi stoi więc jeśli kogoś kręcą takie klimaty to jest tego trochę. tak na dwa dni, z tego co Seba wymienił, to właśnie zamek Vajdahunyad i dość przyjemny park wokół , Muzeum Terroru, VII dzielnica, całe Wzgórze Zamkowe, Gellerta, ogólnie wzniesienia Budy z mnóstwem zieleni, parków i różnych zakamarków gdzie można odpocząć od zgiełku z drugiej strony Dunaju. jesli porządnie zglodniejesz a chcesz spróbować prawdziwej i smacznej kuchni węgierskiej to polecam Paprika Vendéglő (porcje spore, ceny umiarkowane) blisko Vajdahunyad.