^ A, sąsiad. Widuję typa w Sadybie, na kawce. Nie wyglada na jakoś specjalnie szczęśliwego.
Ciekawostki
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Ascetic
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: Ciekawostki
Poro
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
Chyba chodzi o to, że tam nie ma spiny i kija w dupie - u nas taka akurat sytuacja nie miała by mieć prawa zaistnieć. Zresztą, to tylko ciekawostka.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- Ascetic
O przepraszam, Tusk jeździ pociągami, swój chłopSgt. Barnes pisze: ↑30-11-2021, 13:26Chyba chodzi o to, że tam nie ma spiny i kija w dupie - u nas taka akurat sytuacja nie miała by mieć prawa zaistnieć. Zresztą, to tylko ciekawostka.
Poro
- Antton213
- w mackach Zła
żarło żarło i się zesralo;)
serwis zawiesza działalność

serwis zawiesza działalność

- Triceratops
-
- rasowy masterfulowicz
Usługi dla ludności
- Medard
- mistrz forumowej ceremonii
- empir
- zahartowany metalizator
- Medard
- mistrz forumowej ceremonii
-
- postuje jak opętany!
Tymczasem na Islandii pani minister sprawiedliwości Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir nakurwia z wodospadu tak dla hecy*Sgt. Barnes pisze: ↑30-11-2021, 13:26Chyba chodzi o to, że tam nie ma spiny i kija w dupie - u nas taka akurat sytuacja nie miała by mieć prawa zaistnieć. Zresztą, to tylko ciekawostka.

*Video można zobaczyć na jej Instagramie i Facebooku
heykvísl og ofn
-
- postuje jak opętany!
Tak, dóttir oznacza córkę. Córka Sigurbjörna. To właściwie nie nazwisko, a patronim.
Sigurbjörn to jedno imię. Imię Björn również występuje samo. Albo Sigurð i Sigurður.
Sigur = zwycięstwo
Björn = niedźwiedź
Zwycięski niedźwiedź!
heykvísl og ofn
Super. Na co dzień porozumiewasz się po angielsku, czy próbujesz (a może już umiesz) po islandzku?
-
- postuje jak opętany!
A to różnie. Najczęściej jednak po angielsku. Znajomi to międzynarodowe towarzystwo. Na mieście czy w jakimś urzędzie zawsze staram się najpierw po islandzku, ale jak sprawa jest na tyle skomplikowana że wymiękam i chcę mieć pewność że zrozumiem, proszę o przejście na angielski.
Ostatnio przycisnąłem też z nauką i są rezultaty. Ale kurwa, to nie hiszpański że się w roku nauczysz biegle gadać. Najczęściej wielu lat potrzeba. Poza tym naukę utrudnia specyfika kraju i społeczeństwa (plus mało materiałów i średniej jakości szkoły językowe). Angielski jest wszechobecny, z jednej strony fajnie, ale przez to trudniej całkowicie zanurzyć się w lokalnym języku, a to najlepsza metoda nauki.
heykvísl og ofn
Kumam. To ogólnie skandynawski "problem", bo wszyscy mówią po angielsku.
W każdym razie propsy za to, że w ogóle próbujesz.
-
- postuje jak opętany!
Niektórzy nawet nie próbują, inni szybko rezygnują. Z różnych powodów. Często jest np. tak, że ktoś przyjeżdża i nie wie na jak długo zostanie. W naukę trzeba włożyć naprawdę dużo czasu i wysiłku. Wyjedziesz za rok albo dwa i co ci z języka, którym mówi 350 tysięcy ludzi na świecie?
Ja chcę mówić biegle, bo nigdzie się nie wybieram na razie, a znajomość języka też wiele ułatwia i otwiera różne drzwi. No i bardzo mi się ten język podoba (chociaż wiem teraz jak się musi czuć ktoś uczący się naszego kurewsko trudnego polskiego!).
heykvísl og ofn
-
- postuje jak opętany!
Pomimo że islandzki to praktycznie staronorweski, to dziś ciężko im się porozumieć. Znajomy Islandczyk był w pracy w Norwegii i mówił że rozmawiali ze sobą po angielsku. Dużo słówek jest podobnych lub takich samych, ale gramatyka i akcent zupełnie inne.
Nie wiem jak to z duńskim, ale w szkołach tutaj jest często jako obowiązkowy język obcy

Jedynym naprawdę podobnym do islandzkiego językiem jest farerski. Na Wyspach Owczych można się spokojnie dogadać

heykvísl og ofn
Widać odległość/izolacja zrobiły swoje. A o farerskim nie wiedziałem, że taki zbliżony.Scorn pisze: ↑01-12-2021, 13:32
Pomimo że islandzki to praktycznie staronorweski, to dziś ciężko im się porozumieć. Znajomy Islandczyk był w pracy w Norwegii i mówił że rozmawiali ze sobą po angielsku. Dużo słówek jest podobnych lub takich samych, ale gramatyka i akcent zupełnie inne.
Nie wiem jak to z duńskim, ale w szkołach tutaj jest często jako obowiązkowy język obcy
Jedynym naprawdę podobnym do islandzkiego językiem jest farerski. Na Wyspach Owczych można się spokojnie dogadać![]()
Ciekawe jakim dialektem gadają na Grenlandii?
-
- postuje jak opętany!