Kącik Kulinarny v.2
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Believer
- weteran forumowych bitew
- Posty: 1876
- Rejestracja: 08-06-2013, 11:27
- Lokalizacja: cipsko twojego starego
Re: Kącik Kulinarny v.2
^ zajebista sprawa, smacznego i na zdrowie
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
- Posty: 5418
- Rejestracja: 13-07-2012, 07:37
Re: Kącik Kulinarny v.2
kiszony łosoś, ale bez obaw, nie przypomina to w ogóle w smaku i zapachu słynnego szwedzkiego specjału ze śledzia...
Tu odrobina historii:
Drogie to cholerstwo (100 gr za 25 zł) ale w smaku zajebiste. Dobra zagrycha do zimnej wódki, ale sprawdza sie też w innych konfiguracjach.Marian Zubowicz eksperymentował z rybami, także z łososiem, którego przyprawiał na różne sposoby. Wyfiletowany płat posypał mieszanką polskich ziół oraz dużą ilością czosnku, szczelnie go zamknął i schował do chłodni zapominając o tym. Ryba leżała ponad miesiąc po tym czasie znalazł zamkniętego przez siebie łososia, spróbował i oniemiał. Smak ryby okazał się wyśmienity. Dał spróbować rodzinie i znajomym. Wszyscy byli zachwyceni.
Tak właśnie PRZEZ CZYSTY PRZYPADEK powstał nasz obecny specjał ŁOSOŚ KISZONY.
Po śmierci Mariana Zubowicza, Receptura ŁOSOSIA KISZONEGO została opatentowana przez jego najstarszą córkę Natalię. Sam łosoś stał się specjałem z Kamienia Pomorskiego i regionalną atrakcją kulinarną.
Jakby ktoś chciał, amiał daleko do Kamienia, można zamawiać przez neta:
https://rybyzubowicz.pl/zamow-online/
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 15997
- Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
- Lokalizacja: Impossible Debility
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 9384
- Rejestracja: 06-07-2008, 13:23
Re: Kącik Kulinarny v.2
Teraz to pierdolisz bo oranżadę we woreczku zakupowałem w sklepiku szkolnym, nie rób z siebie takiego dinozaura, Była też woda sodowa i inne dobre rzeczy, które zostały wyparte lub zakazane, Najbardziej mi szkoda szyszek z prażonego ryżu.Triceratops pisze: ↑26-10-2021, 07:51Wieeki temu z napojem w woreczku w zestawie. Smyki jak jester nie wiedzo co to
Yare Yare Daze
- domeldoom
- zaczyna szaleć
- Posty: 109
- Rejestracja: 28-07-2017, 12:53
Re: Kącik Kulinarny v.2
Ave!
Trzy rzeczy:
1. Moje ostatnie dokonanie - rozwijam warsztat:
https://zapodaj.net/9df8fe0dec391.jpg.html
2. Z innej beczki - rośliny, te co palą 2 razy:
https://zapodaj.net/88c5f7dc9ec88.jpg.html
3. Połączenie powyższych, czyli miąs i roślin:
https://zapodaj.net/adeac64aaaf75.jpg.html
Niestety w robocie mam zablokowany hosting zdjęć, więc jeśliby sie komuś chciało to prosze o pomoc.
pozdrawiam,
Tomek
Trzy rzeczy:
1. Moje ostatnie dokonanie - rozwijam warsztat:
https://zapodaj.net/9df8fe0dec391.jpg.html
2. Z innej beczki - rośliny, te co palą 2 razy:
https://zapodaj.net/88c5f7dc9ec88.jpg.html
3. Połączenie powyższych, czyli miąs i roślin:
https://zapodaj.net/adeac64aaaf75.jpg.html
Niestety w robocie mam zablokowany hosting zdjęć, więc jeśliby sie komuś chciało to prosze o pomoc.
pozdrawiam,
Tomek
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 15997
- Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
- Lokalizacja: Impossible Debility
- Medard
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 10186
- Rejestracja: 22-04-2017, 19:15
- Lokalizacja: Prag
Re: Kącik Kulinarny v.2
Zrobiłem dzisiaj pulled pork, pierwszy raz zresztą, dobre to i jakie proste do wykonania, nawet dla takiego amatora kulinarnego jak ja.
Łopatka najpierw krótko zasmażona, potem duszona była w sosie pomidorowym przez cztery godziny w piekarniku, następnym razem zrobię na piwerku, może do kanapkuff pod marsz na 11.11.
Idealne obiado na niedzielę, po powrocie z piłki halowej i pod serialik Fundacja.
Łopatka najpierw krótko zasmażona, potem duszona była w sosie pomidorowym przez cztery godziny w piekarniku, następnym razem zrobię na piwerku, może do kanapkuff pod marsz na 11.11.
Idealne obiado na niedzielę, po powrocie z piłki halowej i pod serialik Fundacja.
Die Welt ist meine Vorstellung.
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
- Posty: 5418
- Rejestracja: 13-07-2012, 07:37
Re: Kącik Kulinarny v.2
moja miłość od dzieciństwa, mogę jeść codziennie i nigdy dość.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- domeldoom
- zaczyna szaleć
- Posty: 109
- Rejestracja: 28-07-2017, 12:53
Re: Kącik Kulinarny v.2
Są na drugim miejscu, po tych solonych z oleju.Sgt. Barnes pisze: ↑08-11-2021, 14:39
moja miłość od dzieciństwa, mogę jeść codziennie i nigdy dość.
Zjem, ale ocet toleruję tylko do różnego rodzaju zalew do chili i tym podobnych analnych wampirów.
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
- Posty: 5418
- Rejestracja: 13-07-2012, 07:37
Re: Kącik Kulinarny v.2
Akurat na zdjęciu są w oleju
Marynowane u mnie nie mają startu, zjem, ale za kwaśne jak na mój gust
Marynowane u mnie nie mają startu, zjem, ale za kwaśne jak na mój gust
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 12097
- Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
- Lokalizacja: Litzmannstadt
Re: Kącik Kulinarny v.2
Faktem, że w Polsce zdecydowanie przesadza się z octem. Jadłeś na przykład szwedzkie albo duńskie? Zalewy są zdecydowanie bardziej słodkie i mniej octowe. Jak dla mnie mistrzostwo.Sgt. Barnes pisze: ↑08-11-2021, 14:53Akurat na zdjęciu są w oleju
Marynowane u mnie nie mają startu, zjem, ale za kwaśne jak na mój gust
all the monsters will break your heart
- Raagoon
- weteran forumowych bitew
- Posty: 1178
- Rejestracja: 14-01-2005, 15:53
Re: Kącik Kulinarny v.2
Litewskie bardzo dobre, żadne polskie nie mają startu. Ale podobnie republiki nadbałtyckie, wyprzedzają w kwestii kiszonych ogórków i kapusty.
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 12097
- Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
- Lokalizacja: Litzmannstadt
Re: Kącik Kulinarny v.2
A jakiś producentów możesz podać i gdzie można kupić takie litewskie śledzie w Polsce?
all the monsters will break your heart
- Raagoon
- weteran forumowych bitew
- Posty: 1178
- Rejestracja: 14-01-2005, 15:53
Re: Kącik Kulinarny v.2
Najlepsze jadłem w Irlandii ale niezłe są podobno w Leclerc, litewskie i białoruskie. Nazwę będę znał jakoś wieczorem.
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
- Posty: 5418
- Rejestracja: 13-07-2012, 07:37
Re: Kącik Kulinarny v.2
Nie próbowałem, ale dzięki za polecenie, poszukam samemu też przyrządzam śledzie, szczególnie słone matiasy z zalewy, z gorczycą, czerwoną cebulą, świeżą pietruszka, lubczykiem i kiełkami. Naprawdę, ze śledzialem nie można się nudzićnicram pisze: ↑08-11-2021, 15:16Faktem, że w Polsce zdecydowanie przesadza się z octem. Jadłeś na przykład szwedzkie albo duńskie? Zalewy są zdecydowanie bardziej słodkie i mniej octowe. Jak dla mnie mistrzostwo.Sgt. Barnes pisze: ↑08-11-2021, 14:53Akurat na zdjęciu są w oleju
Marynowane u mnie nie mają startu, zjem, ale za kwaśne jak na mój gust
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 15997
- Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
- Lokalizacja: Impossible Debility
Re: Kącik Kulinarny v.2
Najlepsza sprawa do bimbruSgt. Barnes pisze: ↑08-11-2021, 14:39
moja miłość od dzieciństwa, mogę jeść codziennie i nigdy dość.
woodpecker from space
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 12097
- Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
- Lokalizacja: Litzmannstadt
Re: Kącik Kulinarny v.2
Oki, to czekam.
all the monsters will break your heart
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 12097
- Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
- Lokalizacja: Litzmannstadt
Re: Kącik Kulinarny v.2
Też sporo śledzi robię. I nie rozumiem ludzi, którzy nie lubią tej rybki. Królowej tłustości. Mój ulubiony przepis jest też z matiasów. Po namoczeniu dodaje troszkę octu do wody z nimi. Na patelni szklę cebulkę dodaję grzybów i smażę. Do tego liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, troszkę cynamonu, koncentratu pomidorowego, papryki mielonej (można też jakiejś ostrej). Po ostudzeniu mieszam z odsączonymi śledziami i do słoika. Za 2 dni jest mega wyżera i duża szczęśliwość.Sgt. Barnes pisze: ↑08-11-2021, 16:22Nie próbowałem, ale dzięki za polecenie, poszukam samemu też przyrządzam śledzie, szczególnie słone matiasy z zalewy, z gorczycą, czerwoną cebulą, świeżą pietruszka, lubczykiem i kiełkami. Naprawdę, ze śledzialem nie można się nudzićnicram pisze: ↑08-11-2021, 15:16Faktem, że w Polsce zdecydowanie przesadza się z octem. Jadłeś na przykład szwedzkie albo duńskie? Zalewy są zdecydowanie bardziej słodkie i mniej octowe. Jak dla mnie mistrzostwo.Sgt. Barnes pisze: ↑08-11-2021, 14:53Akurat na zdjęciu są w oleju
Marynowane u mnie nie mają startu, zjem, ale za kwaśne jak na mój gust
all the monsters will break your heart
- ozob
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 6694
- Rejestracja: 19-02-2017, 22:50
Re: Kącik Kulinarny v.2
Marhapörkölt.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
- maciek z klanu
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 12504
- Rejestracja: 23-12-2008, 22:34
Re: Kącik Kulinarny v.2
Znaczy gulasz
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo