Wybitnie mnie wkurwia v. 2
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Medard
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Wybitnie mnie wkurwia v. 2
Warto wspomnieć, skąd nazwa dziady,
a jest to temat o okrucieństwie społeczeństwa, że jeszcze sto lat temu wyrzucano z domów oraz szlacheckich czworaków starców, psychicznie chorych i niepełnosprawnych, którzy byli już niezdatni do pracy. Ludzie bez oszczędności, wspierającej rodziny, żebracy itp. Chodzili między wsiami, jako bezdomni często przesiadywali przed cmentarzami i tam dostawali jakieś jedzenie i ubranie.
To właśnie te dziady.
a jest to temat o okrucieństwie społeczeństwa, że jeszcze sto lat temu wyrzucano z domów oraz szlacheckich czworaków starców, psychicznie chorych i niepełnosprawnych, którzy byli już niezdatni do pracy. Ludzie bez oszczędności, wspierającej rodziny, żebracy itp. Chodzili między wsiami, jako bezdomni często przesiadywali przed cmentarzami i tam dostawali jakieś jedzenie i ubranie.
To właśnie te dziady.
Die Welt ist meine Vorstellung.
-
535
Dziady, czy baby. Obojętne. Jedna uwaga na temat tego święta i zwyczajów. I żeby nie było. Nie ja lecz moja małżonka zwróciła na to uwagę, gdy przejeżdżaliśmy obok kolejnych cmentarzy. Solidnie zbudowane kobiety w spódniczkach i wrażenie, że im potężniejsza kończyna tym krótsza kiecka. Jakaś promocja, czy rewia mody? Nie rozumiem i nie chcę tego rozumieć.
-
Pacjent
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
To chyba jakaś pogańska Akcja Znicz, bo faktycznie było tego trochę. Najwidoczniej dziady na to lecą.535 pisze: ↑01-11-2021, 16:54Dziady, czy baby. Obojętne. Jedna uwaga na temat tego święta i zwyczajów. I żeby nie było. Nie ja lecz moja małżonka zwróciła na to uwagę, gdy przejeżdżaliśmy obok kolejnych cmentarzy. Solidnie zbudowane kobiety w spódniczkach i wrażenie, że im potężniejsza kończyna tym krótsza kiecka. Jakaś promocja, czy rewia mody? Nie rozumiem i nie chcę tego rozumieć.
PS. Na cmentarzach byli też troglodyci z psami.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- Medard
Zrobiło się święto, jak dawniej na wiejskich odpustach, a pogoda też sprzyja.Pacjent pisze: ↑01-11-2021, 16:56To chyba jakaś pogańska Akcja Znicz, bo faktycznie było tego trochę. Najwidoczniej dziady na to lecą.535 pisze: ↑01-11-2021, 16:54Dziady, czy baby. Obojętne. Jedna uwaga na temat tego święta i zwyczajów. I żeby nie było. Nie ja lecz moja małżonka zwróciła na to uwagę, gdy przejeżdżaliśmy obok kolejnych cmentarzy. Solidnie zbudowane kobiety w spódniczkach i wrażenie, że im potężniejsza kończyna tym krótsza kiecka. Jakaś promocja, czy rewia mody? Nie rozumiem i nie chcę tego rozumieć.
Faktycznie dzisiaj dużo babeczek w miniówach, aczkolwiek większość apetycznych i by się chętnie docisnęło do płyty
Sprzedawali też popcorn i obwarzanki, widziałem kilka osób z psami.
- Jimmy Boyle
- rasowy masterfulowicz
W moich stronach od kilku lat hitem przycmentarnych straganów w ten dzień są "odpustowe"cukierki.Medard pisze: ↑01-11-2021, 17:04Zrobiło się święto, jak dawniej na wiejskich odpustach, a pogoda też sprzyja.Pacjent pisze: ↑01-11-2021, 16:56To chyba jakaś pogańska Akcja Znicz, bo faktycznie było tego trochę. Najwidoczniej dziady na to lecą.535 pisze: ↑01-11-2021, 16:54Dziady, czy baby. Obojętne. Jedna uwaga na temat tego święta i zwyczajów. I żeby nie było. Nie ja lecz moja małżonka zwróciła na to uwagę, gdy przejeżdżaliśmy obok kolejnych cmentarzy. Solidnie zbudowane kobiety w spódniczkach i wrażenie, że im potężniejsza kończyna tym krótsza kiecka. Jakaś promocja, czy rewia mody? Nie rozumiem i nie chcę tego rozumieć.
Faktycznie dzisiaj dużo babeczek w miniówach, aczkolwiek większość apetycznych i by się chętnie docisnęło do płyty![]()
Sprzedawali też popcorn i obwarzanki, widziałem kilka osób z psami.

- TheDude
Od iluś już lat nie udaję się na cmentarz w to tzw. święto. Już jako dzieciak nienawidziłem tego ścisku, jakichś losowych spotkań z pseudo-znajomymi i reszty cyrkowych tortur. W każdy inny dzień można odwiedzić groby bliskich na spokojnie.
Bassza meg mind.
- uglak
W inne dni nie ma takiego klimatu - wystarczy iść mocnym wieczorem, a nie w porze około-obiadowej. Od lat nie spotkałem nikogo z rodziny, a i nocą wygląda to dużo bardziej malowniczo. Tysiące zniczy i co najwyżej garstka ludzi. Cmentarza Rakowickiego niestety ta zasada nie dotyczy, ale już na Pasterniku ludzi spotyka się co najwyżej na głównej alejce.
Guilty of being right
- TheDude
- Headcrab
- weteran forumowych bitew
- Kontakt:
Czy Pacjent zrezygnował ze słuchania antychrześcijańskiej, satanistycznej muzyki?
Ỏ̷͖͈̞̩͎̻̫̫̜͉̠̫͕̭̭̫̫̹̗̹͈̼̠̖͍͚̥͈̮̼͕̠̤̯̻̥̬̗̼̳̤̳̬̪̹͚̞̼̠͕̼̠̦͚̫͔̯̹͉͉̘͎͕̼̣̝͙̱̟̹̩̟̳̦̭͉̮̖̭̣̣̞̙̗̜̺̭̻̥͚͙̝̦̲̱͉͖͉̰̦͎̫̣̼͎͍̠̮͓̹̹͉̤̰̗̙͕͇͔̱͕̭͈̳̗̭͔̘̖̺̮̜̠͖̘͓̳͕̟̠̱̫̤͓͔̘̰̲͙͍͇̙͎̣̼̗̖͙̯͉̠̟͈͍͕̪͓̝̩̦̖̹̼̠̘̮͚̟͉̺̜͍͓̯̳̱̻͕̣̳͉̻̭̭̱͍̪̩̭̺͕̺̼̥̪͖̦
-
Pacjent
Czy ja kiedykolwiek atakowałem muzykę, która mi się podoba?!
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- nicram
Widzę, że niedorozwój znowu próbuje odwrócić kota ogonem, dlatego po raz kolejny zapytuję:
nicram pisze: ↑01-11-2021, 16:19
Brunatny śmieciu. Tobie przeszkadzają antyklerykały obchodzące katolickie święta (notabene święto zmarłych nie wywodzi się z żadnego katolickiego święta tylko pogańskiego) a mnie na przykład przeszkadząją katolickie kurwy panoszące się na forum muzyki satanistycznej. I co teraz? Wypierdolisz stąd razem z Bloodkałem?
all the monsters will break your heart
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
W sumie słuszna uwaga. Pacjent wyśmiewa antyklerykałów chodzących na cmentarz 1 listopada, a sam na co dzień słucha satanistycznej muzyki, używając słowa ,,satanista" jako obelgi.
Find your flow
-
535
Typowa katolska hipokryzja i rozdwojenie jaźni. Spółkuje zapewne także głównie dla egoistycznej przyjemności, a nie w ramach prokreacji. Taka to wiara. Innym zabraniaj i ustalaj co jest "grzechem" , a sam rób co chcesz.
- Hatefire
Nawet nie o to chodzi. Niech sobie słucha muzyki jakiej chce i spółkuje z żoną w celach jakie chce. Agresywnie zaatakował natomiast ludzi którzy realizują pewien konwenans/zwyczaj. Ok jeszcze do niedawna mający background katolicki ale stopniowo ulegający laicyzacji. Swoją drogą widzę tu pewne ograniczenue myślowe nie pozwalające mu pojąć że jakaś tradycja/zwyczaj to charakterystyczny element dla kultury które może istnieć bez korzeni religijnych względnie się od nich oderwać z czasem.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
W sumie tak, czepić można by się było, jakby ktoś chodził na mszę na cmentarz i dawał na tacę, ale bardzo wątpię, by ktoś z obecnych to robił. Zwyczaj odwiedzania grobów i wspominania zmarłych jest znacznie starszy, katolicy przejęli pogańskie święto a teraz stroszą się w piórka, że to ich i nikt inny nie może obchodzić, jak nie jest katolikiem. Śmiechu warte.Hatefire pisze: ↑02-11-2021, 07:55Nawet nie o to chodzi. Niech sobie słucha muzyki jakiej chce i spółkuje z żoną w celach jakie chce. Agresywnie zaatakował natomiast ludzi którzy realizują pewien konwenans/zwyczaj. Ok jeszcze do niedawna mający background katolicki ale stopniowo ulegający laicyzacji. Swoją drogą widzę tu pewne ograniczenue myślowe nie pozwalające mu pojąć że jakaś tradycja/zwyczaj to charakterystyczny element dla kultury które może istnieć bez korzeni religijnych względnie się od oderwać z czasem.
Find your flow
- Bloodcult
Wszyscy się mylicie. Żaden z was nie ma racji:
Pogańskie korzenie ma Dzień Zaduszny czyli 2 listopada a nie 1 listopada czyli wspomnienie Wszystkich Świętych.
Tutaj ponownie rację miał Varg który stwierdzał że w Europie wschodniej chrześcijaństwo ma się tak dobrze bo czerpie całymi garściami z poganskich wierzeń i zwyczajów. Ja akurat świetnie to rozumiem i nawet mi to odpowiada.

To nie tylko laicyzacja ale skuteczna próba ośmieszenia i sprowadzenia do absurdu.
Pogańskie korzenie ma Dzień Zaduszny czyli 2 listopada a nie 1 listopada czyli wspomnienie Wszystkich Świętych.
Tutaj ponownie rację miał Varg który stwierdzał że w Europie wschodniej chrześcijaństwo ma się tak dobrze bo czerpie całymi garściami z poganskich wierzeń i zwyczajów. Ja akurat świetnie to rozumiem i nawet mi to odpowiada.
Obyś równie często reagował gdy to Pacjenta agresywnie atakują gdy to on realizuje pewien konwenans/zwyczaj
Tylko ta laicyzacja wygląda jak parodia: grobbing, tandeta w Halloween, wizerunek Świętego Mikołaja niczym z reklamy Coca Coli, kolędy Sinatry, Marii Carey czy Wham, gej w sukni ślubnej, korporacyjne życzenia "happy winter holidays".
To nie tylko laicyzacja ale skuteczna próba ośmieszenia i sprowadzenia do absurdu.
- Bloodcult
Właśnie Pacjent. Kiedy to wreszcie zrobisz ? 10-20 ulubionych do pudełka (ale nie słuchamy !) a reszte sprzedajemy. Z resztą z Death Metalem masz łatwiej niż ja miałem z Blackiem
- Medard
Oprócz tego, że odwiedzanie grobów nie jest żadnym zwyczajem katolickim, bo 1 listopada to święto wszystkich świętych, czyli męczenników, którzy zginęli za wiarę, ustanowione na cześć różnych typów rozszarpanych przez lwy na arenach itp.,ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑02-11-2021, 07:59W sumie tak, czepić można by się było, jakby ktoś chodził na mszę na cmentarz i dawał na tacę, ale bardzo wątpię, by ktoś z obecnych to robił. Zwyczaj odwiedzania grobów i wspominania zmarłych jest znacznie starszy, katolicy przejęli pogańskie święto a teraz stroszą się w piórka, że to ich i nikt inny nie może obchodzić, jak nie jest katolikiem. Śmiechu warte.Hatefire pisze: ↑02-11-2021, 07:55Nawet nie o to chodzi. Niech sobie słucha muzyki jakiej chce i spółkuje z żoną w celach jakie chce. Agresywnie zaatakował natomiast ludzi którzy realizują pewien konwenans/zwyczaj. Ok jeszcze do niedawna mający background katolicki ale stopniowo ulegający laicyzacji. Swoją drogą widzę tu pewne ograniczenue myślowe nie pozwalające mu pojąć że jakaś tradycja/zwyczaj to charakterystyczny element dla kultury które może istnieć bez korzeni religijnych względnie się od oderwać z czasem.
To zwyczaje zmieniają się w naszych czasach błyskawicznie, z 1 listopada zrobił się jakiś jarmark z babami chodzącymi prawie z dupami na wierzchu, a Wielkanoc to była jeszcze niedawno trzema dniami obżarstwa, zaczynając od soboty, z przerwą na rezurekcję i polewanie wodą (chociaż to pogaństwo), a obecnie ludzie jadą w góry, tłoczą się na krupowkach, a jedzą w przydrożnych mc donaldach.
Jak nie chcecie, żeby święta wyglądały, jak karykatura świąt, to wystąpcie o zlikwidowanie dni wolnych, kto będzie chciał to weźmie urlop i sobie zrobi święta, a reszta pojedzie na cmentarze lub w góry w innym terminie. Proste i skuteczne, inaczej każdy będzie obchodził jak chce, bo czas jakoś trzeba zagospodarować, a nie wypada wiercić w ścianach czy robić remontów, bo sąsiedzi będą protestować i wzywać policję, że im się przeszkadza.
- Medard
Pełna zgoda, tylko nie znam nikogo, nawet najbardziej zatwardziałego katolika, który by kiedykolwiek obchodził wszystkich świętych, wszyscy tłumnie walą na cmentarze, bo jest to dzień wolny, a 2 już nie.
Tutaj jeszcze pytanie, czy dziady były obchodzone w pogaństwie zawsze 2 listopada, bo pewnie nie, tylko różnie.
Bo same zaduszki to święto kościelne, drugi dzień świąt, tylko nie ma wolnego.
Najlepiej skasować dzień wolny w 1 listopada, to nie będzie takich tłumów na cmentarzach, proste i skuteczne.
- Bloodcult
A najlepiej skasować cmentarze. Wtedy wcale nie będzie tłumów