W sumie dlaczego?
Kupno Mieszkania/Domu
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Ascetic
Re: Kupno Mieszkania/Domu

https://www.money.pl/gospodarka/polski- ... 4800a.html
Jeżeli spadnie atrakcyjność tej formy inwestycji, spadnie popyt, spadnie cena.
lys på slutten av lys
dra til helvete
dra til helvete
-
mistrzsardu
- zahartowany metalizator
A to się okaże. Jaka masz alternatywę? Inflacja oficjalna to 5%, realna pewnie 7-8%. Jak ktoś ma trochę kasy to kupuje ziemię lub mieszkania. Pożyjemy - zobaczymy, ale gwarantowany przez państwo wkład własny=wzrost cen i większy popyt, jak dla mnie.
I to będzie większy popyt niż ludzie, którzy kupują mieszkania na wynajem.
Celem życia nie jest przeżycie.
- Bloodcult
- mistrz forumowej ceremonii
Na spadek atrakcyjności najmu jako inwestycji mają jeszcze wpływ: mniejszy napływ obywateli Ukrainy i niepewna sytuacja ze studentami (covid, nauka zdalna, mniej osób studiuje już gówna).
Wzrost cen materiałów budowlanych też odstraszy niektórych "inwestorów".
Wzrost cen materiałów budowlanych też odstraszy niektórych "inwestorów".
- Parael
- rozkręca się
Jak już wybierzesz lokalizację to zapisz się do osiedlowych grupek na fejsbuczku czy tym podobnych. Popytaj tam ludzi o okolice, średnie koszty czynszu czy o samych sąsiadów. No i dojazd do roboty to w kwestii wyboru lokalizacji kluczową sprawa jak codziennie będziesz godzinę stał w korkach to odechce Ci się żyć. Weź pod uwagę połączenia kolejowe i bliskość stacji bo na pociągi korki nie mają wpływu.
Nekrosadystyczny Turbosperminator
-
535
Ja twierdzę, że jedynie radykalne jebnięcie gospodarki może widocznie obniżyć ceny pierdolników w takim mieście jak Kraków. Obecne parcie jest zbyt duże. Miejski styl, szum miasta, arystokratyczne maniery, pierdu, pierdu, te sprawy. Także z tej strony nie liczyłbym na cud.
- Ascetic
Jakby ktoś mnie zapytał, o alternatywę, to rozwój działalności, ewentualnie nowa działalność. Mimo, że warunki prowadzenia są jakie są.mistrzsardu pisze: ↑30-08-2021, 17:12A to się okaże. Jaka masz alternatywę? Inflacja oficjalna to 5%, realna pewnie 7-8%. Jak ktoś ma trochę kasy to kupuje ziemię lub mieszkania. Pożyjemy - zobaczymy, ale gwarantowany przez państwo wkład własny=wzrost cen i większy popyt, jak dla mnie.
I to będzie większy popyt niż ludzie, którzy kupują mieszkania na wynajem.
Mieszkanie, które było wynajmowane sprzedałem. Użeranie się z matołami, że to i tamto, nie dla mnie. Ten aspekt wskazane aby też uznać za istotny. Dodam, że po środku, była agencja nieruchomości, a i tak sprawy związane z wynajmem wracały do mnie jak bumerang. Kupił masaż, dla córki masaża. Nawet kiełbę dostałem w bonusie za szybkiego dila.
Nowe regulacje jak wejdą, na pewno nie pomogą rozwojowi rynku mieszkań pod wynajem.
Ostatnio zmieniony 30-08-2021, 17:32 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
lys på slutten av lys
dra til helvete
dra til helvete
- Parael
- rozkręca się
I popieram przedmówców w kwestii wyniesienia się z miasta. W cenie pierdolnika w mieście dostaniesz powiedzmy pół domu lub parterową szeregówkę z ogrodem poza miastem lub w mniejszych miejscowościach wkoło. Nie śpieszyć się z zakupem to podstawa.
Nekrosadystyczny Turbosperminator
-
535
Żadnych szeregówek. Przynajmniej w okolicach Krakowa jest to jedno wielkie gówno, a jesli mowa o ogrodzie...bez żartów. To taka sama patologia jak te mieszkania. Kawałek trawnika i osiemdziesiąt metrów czasem na trzech poziomach. Deweloperzy potrafią liczyć.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Rzecz w tym że my mamy dom - dom moich rodziców. Tylko że... No... Pewnie jeszcze jakiś czas nie będzie nasz. Okropnie jest to mówić, ale to w sumie oni w taki głupi sposób to rozegrali.
Find your flow
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
W sumie po drodze zajechaliśmy na Twoją ulicę tak sobie zobaczyć okolicę, tylko numeru domu nie pamiętałem;-) żonie się okolica jako taka podoba, tylko od zajebania ślimaków na ulicach i murach, ale to pewnie tak jest wszędzie gdzie jest więcej niż 3 drzewa.535 pisze: ↑30-08-2021, 17:23Ja twierdzę, że jedynie radykalne jebnięcie gospodarki może widocznie obniżyć ceny pierdolników w takim mieście jak Kraków. Obecne parcie jest zbyt duże. Miejski styl, szum miasta, arystokratyczne maniery, pierdu, pierdu, te sprawy. Także z tej strony nie liczyłbym na cud.
Find your flow
-
535
Ze ślimakami nie wygrasz.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑30-08-2021, 20:35W sumie po drodze zajechaliśmy na Twoją ulicę tak sobie zobaczyć okolicę, tylko numeru domu nie pamiętałem;-) żonie się okolica jako taka podoba, tylko od zajebania ślimaków na ulicach i murach, ale to pewnie tak jest wszędzie gdzie jest więcej niż 3 drzewa.535 pisze: ↑30-08-2021, 17:23Ja twierdzę, że jedynie radykalne jebnięcie gospodarki może widocznie obniżyć ceny pierdolników w takim mieście jak Kraków. Obecne parcie jest zbyt duże. Miejski styl, szum miasta, arystokratyczne maniery, pierdu, pierdu, te sprawy. Także z tej strony nie liczyłbym na cud.
- nagrobek
jak są ślimaki i żona nie lubi to bym zrezygnował.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
- Ascetic
Ja bym brał miejscówe ze ślimakami. Jak rata zeżre cały budżet domowy, zawsze można jakąś zupę z nich machnąć, czy coś.
lys på slutten av lys
dra til helvete
dra til helvete
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
No nie wiem, to nie winniczki tylko te brązowe. Waham się wciąż. Muszę skalkulować koszt elektrycznego ślimaczego pastucha wokół domu zanim dam ostateczną odpowiedź.
Find your flow
- nagrobek
osiedlowego menela nie zjesz, ślimaka prędzej..pewnie są tez jakieś sarny, dziki w okolicy.nie rezygnowałbym tak prędko.
-
535
Taką właśnie mam kalkulację. Tobie mogę oryginalną kasetę Mortiisa dorzucić, albo nawet ten słynny fałhaes.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Czyli trzeba skalkulować liczbę meneli i podzielić przez liczbę ślimaków. Kurde, za szybko stamtąd pojechaliśmy.
Find your flow
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Żądam jeszcze demówki December's Fire której zdjęcie kiedyś wrzucałeś i biorę wszystko ze ślimakami
Find your flow