ONKOLOGIA - Zbiór rakotwórczy II
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
Re: ONKOLOGIA - Zbiór rakotwórczy II
https://www.onet.pl/informacje/onetkuja ... r,79cfc278
Takimi rzeczami zajmuje się Zero...
Takimi rzeczami zajmuje się Zero...
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- Nerwowy
A i tak zaraz przyjdzie jakiś poludzki śmieć i napisze, że Polska to nie państwo wyznaniowe 

De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
-
- rasowy masterfulowicz
jak to jest, kurwa, możliwe?

Ale co dokładnie? Film jest długi, obejrzałem 3 minuty i poza zasyfionymi ulicami i bandą ćpunów nic się nie dzieje...
-
- rasowy masterfulowicz
Jak zombie, piękny kraj 
- Medard
- mistrz forumowej ceremonii
To wolność wyboru sposobu życia, w stanach, gdzie rządzą demokraci, którzy są motzo skręceni w lewo
dużo ludzi żyje na ulicach, tutaj przykład Los Angeles, gdzie jest ciepło i trochę łatwiej niż gdzie indziej:
Die Welt ist meine Vorstellung.
- Lukass
Przygnębiające widoki. Można znaleźć sporo innych, z Detroit czy Baltimore na przykład. Ale diagnoza zakładająca, że to wyłącznie wina demokratów i ich wizji, jest mocno uproszczona.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- Medard
Żadna diagnoza, po prostu w stanach tzw. lewackich nie czepiają się mieszkających na ulicy, więc tam zjeżdżają, a nawet podobno zwożą ich autobusami. W innych takie biwakowanie w namiocie na ulicy jest zabronione.
Dzielnica Skid row, jest też taki zespół, niektórym pewnie znany:
Ostatnio zmieniony 23-08-2021, 21:37 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lukass
^ Miałem na myśli nie tyle sam fakt obecności takiej liczby bezdomnych i ćpunów na ulicy, ale szerzej - przyczyny upadku niektórych miast. Nigdy nie byłem w USA i jakoś szczególnie mnie nie ciągnie, ale ta brzydsza twarz tego kraju jest na oko znacznie gorsza, niż w większości krajów europejskich.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- Medard
Bo to państwo bardziej zróżnicowane niż jakiekolwiek państwo UE.Lukass pisze: ↑23-08-2021, 21:36^ Miałem na myśli nie tyle sam fakt obecności takiej liczby bezdomnych i ćpunów na ulicy, ale szerzej - przyczyny upadku niektórych miast. Nigdy nie byłem w USA i jakoś szczególnie mnie nie ciągnie, ale ta brzydsza twarz tego kraju jest na oko znacznie gorsza, niż w większości krajów europejskich.
Oglądałem dokument o Detroit, ze stolicy krajowej motoryzacji stoczyło się do miasta z największą ilością opuszczonych domów
i grasujących band. Ludzie siedzą albo siedzieli w domach bez żadnych mediów.
Ostatnio zmieniony 23-08-2021, 21:41 przez Medard, łącznie zmieniany 2 razy.
- Medard
Dawniej podobno mniej, a za Trumpa już tak było. Pogorszyło się od czasów covida,
chociaż zasiłek dla bezrobotnych (do stanowego dodaje się drugi federalny) jest wyższy niż najniższe pensje w tych stanach i wielu ludzi woli siedzieć w domu na zasiłku niż pracować.
Ale weź pod uwagę, że prezydent usa nie może lokalnie decydować o takich sprawach, jak zagospodarowanie jakiegokolwiek miasta.
Ostatnio zmieniony 23-08-2021, 21:47 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
- Medard
Koks to landrynki w porównaniu do dzisiejszych wynalazków.
- Medard
Detropia, trailer nagradzanego dokumentu o Detroit, upadek miasta w 2013.
- Lukass
Detroit jest chyba najbardziej drastycznym przykładem, ale to dość złożony problem. Odpływ wielkich firm i przenoszenie produkcji do Azji, struktura - powiedzmy - etniczna (czy wprost rasowa), błędne decyzje władz, wysokie podatki, nędzna infrastruktura, rosnąca przestępczość, narkotykowy boom lat 80., a dalej to już efekt kuli śnieżnej. Nikt, kto ma pieniądze, nie chce mieszkać w takim miejscu. Im więcej ludzi odpływało, tym gorzej było. Dziwnie się ogląda te filmy, całe ulice i kwartały miasta opuszczone, tudzież opanowane przez gangi.
W Europie takie puste miejsca też się znajdą. Byłem zdziwiony liczbą pustostanów w atrakcyjnych lokalizacjach np. w Lizbonie. W Barcelonie mieszkałem pośrodku jakiejś mocno opustoszałej dzielnicy poprzemysłowej. Jak wracałem w nocy z koncertu (z buta, bo blisko), to dziwnie się szło. Pusto, wiatr hula, żadnych świateł w oknach. Ale nie doprowadziło to do takiej degradacji, jak w niektórych miastach w USA.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
Jechałem kiedyś pociągiem z Chicago do NY. Jednym z przystanków było Schenectady, które wyglądało właśnie jak takie wymarłe miasto. Kończy się jakaś gałąź przemysłu czy duża fabryka - kończy się miasto.
- Medard
Ten przejazd pociągiem brzmi ciekawie. Znajomy jechał z Memphis do Nowego Orleanu (jeśli dobrze pamiętam).
Do tej pory tylko w Europie zaliczyłem kilkanaście dłuższych tras po kontynencie.
- Pöstmörtem
- postuje jak opętany!
Byl ty na szparagach u sasiada moze kiedy, czy pisze z wioski w Afryce?
Moze brzydsza twarz USA niz miast na wschodzie Europy.
Na zachodzie w niektorych (podkreslam niektorych) dzielnicach miast wyglada to podobnie jak w USA. Rzeklbym nawet o wiele gorzej. Dochodzi problem znajomej kultury, ktora nie chce sie asymilowac i integrowac. Jest przeciwna europejskiej kulturze, bardzo ekspansywna, podstepna i agresywna. A tych towarzyszy przyplywa codziennie do Europy kolejne kilka tysiecy.