Hokus pokus - znikło ! czyli potyczki z Pocztą Polską

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
COFFIN
mistrz forumowej ceremonii

Re: Hokus pokus - znikło ! czyli potyczki z Pocztą Polską

12-08-2021, 14:06

Olo pisze:
11-08-2021, 19:34
Jednak źle się wyraziłem. Generalnie chodzi o to, że nie wystarczy, że sklep nakleił etykietę o opłaceniu VAT i procedurze IOSS (nawet jeżeli jest prawdziwy). Ten status musi zostać zczytany systemowo i to czy on się w systemie zaczyta czy nie to zależy od chuj wie czego - być może to wina obsługi w kraju nadania, a może tego nowego programu poczty pol. Jest taki system międzynarodowy ITMATT, z którym ten program pocztowy się komunikuje i który służy do zapowiadania przesyłek jeszcze przed ich wysłaniem do danego kraju - właśnie w tej informacji zgłaszającej musi się pojawić info z odpowiednim numerem IOSS. Jeżeli się pojawi to będzie git i sytem powinien uznać opłacenie VAT. Ale pamiętaj, że jeżeli ogólna wartość przekroczy 150€ to i tak zostanie zatrzymane na magazynie celnym bo przekraczasz wtedy próg, powyżej którego oprócz VAT dochodzi (ewentualne) cło.

P.s. Z tego co się właśnie dowiedziałem, to jeżeli numer IOSS się nie zaczyta z ITMATT to dział celny ma naliczać VAT normalnie. Do kogo wtedy mieć pretensje - do operatora pocztowego za granicą, że nie wprowadził go do zapowiedzi, czy do strony polskiej, że numer się nie zaciągnął - nie potrafię dzisiaj odpowiedzieć. Nowych reguł i procedur musi nauczyć się masa ludzi pracująca na różnych stanowiskach, w różnych urzędach pocztowych w całej UE. Burdel jest nie tylko u nas - za granicą też jest niezły bajzel (niektórzy operatorzy pocztowi w innych krajach w UE byli przygotowani na nowe regulacje równie słabo lub jeszcze gorzej niż PP). Wydaje się, że najlepiej do wszystkiego przygotowani byli Chińczycy, którzy od 1 lipca zaczęli już pobierać VAT na aliexpress i innych platformach sprzedażowych.
No to zajebiście. Wychodzi na to, że pomimo tego, że na kopercie jak wół stoi, że vat opłacony to PP może ją trzymać ile im się podoba i zastanawiać się, co z nią zrobić.
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

12-08-2021, 14:27

tzn. tak było przez pierwsze tygodnie. Teraz już się nie zastanawiają - jeżeli w systemie do zgłoszeń celnych nie pokaże im sie numer IOSS oznaczający opłacenie VAT to (niezależnie od jakichkolwiek informacji na przesyłce) VAT zostanie naliczony w systemie przez Dział Obrotu Zagranicznego i pobrany od Ciebie przy odbiorze.
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Awatar użytkownika
COFFIN

12-08-2021, 14:33

To jeszcze lepiej, jprdl :) :D
'Come the Blessed Madness'
Pacjent
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

12-08-2021, 14:42

Olo pisze:
tzn. tak było przez pierwsze tygodnie. Teraz już się nie zastanawiają - jeżeli w systemie do zgłoszeń celnych nie pokaże im sie numer IOSS oznaczający opłacenie VAT to (niezależnie od jakichkolwiek informacji na przesyłce) VAT zostanie naliczony w systemie przez Dział Obrotu Zagranicznego i pobrany od Ciebie przy odbiorze.
Czy jeśli numer IOSS pojawi się w systemie to unikniemy opłaty 8,50 zł za odprawę celną?
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

12-08-2021, 15:21

Muzę to sprawdzić, ale wydaje mi się, że nie unikniemy tej opłaty. 8,50 za przedstawienie do kontroli celnej system nalicza nawet przy zwolnieniu z opłat (gdy będzie to np. gift do 45€). 8,50 nie zostanie naliczone w przypadku, gdy przesyłka ewidentnie nie powinna podlegać zgłoszeniu celnemu - gdy są to np. dokumenty, korespondencja listowa, towar wewnątrzwspólnotowy. Przesyłki z opłaconym VATem są przedstawiane do kontroli, ale zwalniane z naliczania VAT. Jest to związane z tym, że przy wartościach przekraczających 150€, oprócz VAT musisz często zapłacić jeszcze cło (ale nie zawsze, zależy od stawek celnych na dany towar i kraj pochodzenia, czasami są zerowe).
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Pacjent

12-08-2021, 15:31

Olo pisze:
Muzę to sprawdzić, ale wydaje mi się, że nie unikniemy tej opłaty. 8,50 za przedstawienie do kontroli celnej system nalicza nawet przy zwolnieniu z opłat (gdy będzie to np. gift do 45€). 8,50 nie zostanie naliczone w przypadku, gdy przesyłka ewidentnie nie powinna podlegać zgłoszeniu celnemu - gdy są to np. dokumenty, korespondencja listowa, towar wewnątrzwspólnotowy. Przesyłki z opłaconym VATem są przedstawiane do kontroli, ale zwalniane z naliczania VAT. Jest to związane z tym, że przy wartościach przekraczających 150€, oprócz VAT musisz często zapłacić jeszcze cło (ale nie zawsze, zależy od stawek celnych na dany towar i kraj pochodzenia, czasami są zerowe).
Masakra. Dziękuję za info.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
knaar
rasowy masterfulowicz

12-08-2021, 15:50

Czy dodax komuś zwrócił opłatę po przesłaniu zdjęcia koperty? 6 dni się nie odzywają od kiedy im wysłałem foto. W międzyczasie się przypominałem i dalej nic.
Awatar użytkownika
Bloodcult

12-08-2021, 15:55

Czemu dodax ma zwracać za politykę naszego kraju i nadużycia naszej poczty ?
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Pukajacy Bob
zaczyna szaleć

12-08-2021, 15:57

Olo pisze:
Czyli mamy tu narzuconą płatną usługę, które3j nikt nie uniknie.
W jakimś jeszcze innym cywilizowanym kraju płaci się za przesyłkę dwa razy? Najpierw nadawca, a potem odbiorca?
Równie dobrze powinni zacząć pobierać opłatę za jeden z etapów przewożenia przesyłek, np. przewiezienie przesyłek pociągiem jest dodatkwo płatne.
Kiedy zaczną się opłaty za kontrole drogówki? Przedstawienie kierowcy do badania alkomatem.
Albo kontrola skarbowa - opłata za wyjęcie akt z szafy.
Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal
Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

12-08-2021, 16:04

Też uważam, że to ewidentne nadużycie, ale z tego co wiem to taką opłatę pobierają też inni przewoźnicy (nie wiem czy wszyscy). Stawki są różne, ale oscylują w podobnym przedziale.
Awatar użytkownika
Herne the Hunter
postuje jak opętany!

12-08-2021, 18:37

Olo pisze:
A w tę stronę, jeśli ja wysyłam CD np. do Szwajcarii z tytułu jej sprzedaży na discogs. Discogs ma ten IOSS niby i każe nakleić na opakowanie jakoś (cały ten wydruk?). Pani na poczcie twierdzi, że musi mieć kod QR, to co z tym?
Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women
Pacjent

12-08-2021, 19:11

knaar pisze:
Czy dodax komuś zwrócił opłatę po przesłaniu zdjęcia koperty? 6 dni się nie odzywają od kiedy im wysłałem foto. W międzyczasie się przypominałem i dalej nic.
Mi przesłali, bardzo szybko.
Awatar użytkownika
Herne the Hunter
postuje jak opętany!

12-08-2021, 19:26

Pacjent pisze:
12-08-2021, 19:11
knaar pisze:
Mi przesłali, bardzo szybko.
Mi przesłali raz, teraz cisza.
Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

13-08-2021, 13:27

Herne the Hunter pisze:
12-08-2021, 18:37
A w tę stronę, jeśli ja wysyłam CD np. do Szwajcarii z tytułu jej sprzedaży na discogs. Discogs ma ten IOSS niby i każe nakleić na opakowanie jakoś (cały ten wydruk?). Pani na poczcie twierdzi, że musi mieć kod QR, to co z tym?
Nie wiem szczerze mówiąc na dzień dzisiejszy. W Szwajcarii mogą działać inaczej niż u nas. Pytanie czy discogs faktycznie pobrał/pobiera od kupującego podatek VAT? Bo to jest podstawa do procedury IOSS.
vicotnick
rasowy masterfulowicz

13-08-2021, 13:29

Take info z placu boju o dwadziesciaczterypisiont
Dzień dobry,

Dziękujemy za Państwa prośbę.

Zazwyczaj nie powinniście Państwo być obciążeni żadnymi opłatami
celnymi, przepraszamy za ten incydent.

Oczywiście przyjmujemy opłaty celne. Uprzejmie prosimy o przesłanie nam
zgłoszenia celnego lub dokumentu, który otrzymaliście Państwo od
urzędu celnego.

Dziękujemy za zrozumienie.

Z poważaniem,
Dział Obsługi Klienta Dodax
Pacjent

13-08-2021, 13:37

vicotnick pisze:
13-08-2021, 13:29
Take info z placu boju o dwadziesciaczterypisiont
Dzień dobry,

Dziękujemy za Państwa prośbę.

Zazwyczaj nie powinniście Państwo być obciążeni żadnymi opłatami
celnymi, przepraszamy za ten incydent.

Oczywiście przyjmujemy opłaty celne. Uprzejmie prosimy o przesłanie nam
zgłoszenia celnego lub dokumentu, który otrzymaliście Państwo od
urzędu celnego.

Dziękujemy za zrozumienie.

Z poważaniem,
Dział Obsługi Klienta Dodax
To samo dostałem.
vicotnick
rasowy masterfulowicz

13-08-2021, 13:41

Te kwity celne miałeś, czy dokumentacją były bazgroły na kopercie?
Pacjent

13-08-2021, 13:46

vicotnick pisze:
13-08-2021, 13:41
Te kwity celne miałeś, czy dokumentacją były bazgroły na kopercie?
Tylko zdjęcie koperty z pieczęcią i bazgrołami.
Awatar użytkownika
Herne the Hunter
postuje jak opętany!

15-08-2021, 04:17

No i chuj. Nie wiem jak to przeprowadzić. Na discogs koleś z UK chce kupić ode mnie płytę. Oprócz wysyłki faktycznie discogs naliczył mu (temu kupującemu) podatek VAT, który mi ze wszystkim uiścił. Z informacji na discogs mam nakleić tzw. Commercial receipt, na opakowanie, że ten VAT został opłacony. Chcę to wydrukować i pokazuje mi że te dane zmieszczą się na wydruku na 5 stronach A4. Ja pierdolę, nie wiem jak to nakleić. Mam 5 stron nakleić na mały pakunek z płytą? Ktoś już wysyłał z discogs do UK?
Awatar użytkownika
Herne the Hunter
postuje jak opętany!

15-08-2021, 04:46

Update pokombinowałem z ustawieniami tak by zmieścić wszystko na jednej kartce A4. Tę jedną kartkę (i tak dużą jak na rozmiar opakowania) mam naklejać?
ODPOWIEDZ