POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Bloodcult
mistrz forumowej ceremonii

Re: POlitykowanie

19-01-2021, 12:34

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
19-01-2021, 11:57
A w tej chwili w social media nie ma wolnego rynku? Jest jakaś kontrola państwowa?
Podejrzewam że jest nieoficjalna. Wątpię aby ktoś mógł sobie ot tak zbierać taki ilości danych bez zainteresowania tym służb. Nie zdziwiłbym się gdyby media te zdobyły monopol bo państwo przymykało oko na ich nadużycia w przeszłości.
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Hatefire

19-01-2021, 12:40

Pacjent pisze:
19-01-2021, 12:28
To działa w dwie strony. Jednym nie będzie pasowało obrażanie homoseksualistów, a innym promowanie modelu homoseksualnej "rodziny" itp. Poza tym nie jest prawdą, że najwięksi gracze nie dopuszczają do obrażania kogokolwiek. Przecież można obrażać uczestników akcji na Kapitolu, ale demolujących amerykańskie miasta rasistów z BLM już nie.
PS. Szef konkurencyjnego amerykańskiego serwisu Parler John Matze ukrywa się wraz z rodziną z powodu gróźb kierowanych pod jego adresem, a nie brakiem reklamodawców.
Nie działa w dwie strony, bo ten co będzie miał więcej kasy wykupi z czasem tych z mniejszą, proste, kapitalizm to się nazywa. Zobacz jak działa Google, względem mniejszych firm. Po drugie doszli po prostu do wniosku, że rednecki z przyczep campingowych są mniej wartościowi dla reklamodawców niż liberałowie z wybrzeża, to ich skasowali, żeby nie psuć sobie wizerunku. Znowu wolny rynek.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

19-01-2021, 12:51

Pacjent pisze:
19-01-2021, 12:06
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
19-01-2021, 11:57
Pacjent pisze:
19-01-2021, 11:55
Oczywiście! Prywatne media niech sobie robią co chcą! Najlepiej byłoby gdyby taka sytuacja miała miejsce w warunkach wolnego rynku, bo wtedy będzie to ogromna szansa dla rozwoju konkurencji, która postawi na wolność słowa.
A w tej chwili w social media nie ma wolnego rynku? Jest jakaś kontrola państwowa?
Nic takiego nie pisałem. Poza tym uważam, że takie żenujące akty cenzury pozytywnie podziałają na rozwój konkurencji, zatem są korzystne dla rynku. Gorzej gdy na skutek interwencji państwowej rynek zostanie zamknięty.
No nie napisałeś, dlatego dopytuję. To jest w tej chwili wolny rynek wśród social mediów, czy nie ma?
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Pacjent

19-01-2021, 12:53

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
No nie napisałeś, dlatego dopytuję. To jest w tej chwili wolny rynek wśród social mediów, czy nie ma?
Wg mnie jest. Chyba, że są uwarunkowania, o których nie wiem.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Hatefire

19-01-2021, 13:10

Pacjent pisze:
no to w czym problem, że cenzurują prawaków :D
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

19-01-2021, 13:17

Pacjent pisze:
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
I gdzie jest ten odpowiednik facebooka, twittera? Przecież cenzurują prawicę już od dawna, czy nie powinien już się pojawić ,,wolnosciowy" odpowiednik zagarniający ogromne rzesze ludzi?
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

19-01-2021, 13:51

Zobacz przyrosty ilosci uzytkowników na gab.com. Moze to padnie, moze nie, ale w koncu ludziom otworzyly sie oczy na cenzure w konkretnych mediach spolecznosciowych.
KVLT lizania CZASZKI
Awatar użytkownika
Hatefire

19-01-2021, 14:07

Pan_Kimono pisze:
Zobacz przyrosty ilosci uzytkowników na gab.com. Moze to padnie, moze nie, ale w koncu ludziom otworzyly sie oczy na cenzure w konkretnych mediach spolecznosciowych.
Daj spokój to Hoop Cola przy Coca-Coli. Poza tym z tego typu serwisów korzystają jacyś mocno ideologizowani ludzie. Ktoś kto szuka w necie np. głównie informacji o piłce nożnej nigdy się tam nie przeniesie. Są skazani na niszę i tyle. Co więcej raczę zauważyć że regulaminy tych "wolnościowych:" serwisów są w praktyce identyczne jak te fejsa czy tłita. Krótko mówiąc i tak administracja może sobie zbanować kogo chce. Na słowo zapewniają, że tak robić nie będą. No na pewno hehe
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

19-01-2021, 14:09

Ale czego sie spodziewasz? Że z dnia na dzień te serwisy będą wielkosci fb i tt? Przeciez to absurd. Poza tym, ich genialna strategia biznesowa zakłada wyrzucenie 40% procent uzytkowników (zakładając, że rozkład poglądow politycznych jest podobny jak w spoleczenstwie w USA).
Oczywiscie, ze będzie bańka, tak samo jak na dwóch już istniejących serwisach które wymieniłem. Pokaż mi gdzie GAB banuje za poglądy polityczne - czekam. Tylko zeby nie było jak z pytaniem o państwa, które wzbogaciły sie na socjalizmie bo do dziś nie dostałem od Ciebie odpowiedzi.

Z ciekawostek to doszly mnie sluchy, ze conajmniej dwie bardzo duze, europejskie korpo, ktore zastanawialy się nad przejsciem na AWS po ostatnich wydarzeniach odpuściły i szukają innej chmury. Ciekawe tylko czy to ich decyzja czy rządow ich krajów.
KVLT lizania CZASZKI
Awatar użytkownika
Hatefire

19-01-2021, 14:18

Pan_Kimono pisze:
19-01-2021, 14:09
Ale czego sie spodziewasz? Że z dnia na dzień te serwisy będą wielkosci fb i tt? Przeciez to absurd. Oczywiscie, ze będzie bańka, tak samo jak na dwóch już istniejących serwisach które wymieniłem.
No właśnie nie będą. Obecnie istniejące social media osiągnęły już właściwie pozycję monopoli naturalnych. Koszt wejścia nowych graczy jest po prostu zbyt wielki. Mogą powstawać nisze dla trumpistów, katolików itp. itd., ale będą typowo środowiskowe. Od swoich dla swoich, a i tak większość użytkowników będzie jechać równocześnie na tych mejnstrimowych. Zresztą pamiętacie taki serwis społecznościowy Google+? Nawet taki gigant poległ, co dopiero mówić o tych śmiesznych inicjatywach.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

19-01-2021, 14:26

Przecież Google + to była padaka pod kątem designu a nie infrastruktury.

Może nie będą wielkosciowo takie jak TT ale o jakim monopolu wtedy mówisz? Kazdy ma wybór, wiec gdzie jest problem. To co zrobił ten zakłamany śmieć Dorsey, to najlepsze co mogło sie wydarzyć. Tak samo Bezos. Każdy zobaczył na własne oczy jakie zagrożenie stanowią. Piękna sprawa.
KVLT lizania CZASZKI
Awatar użytkownika
Hatefire

19-01-2021, 14:43

Pan_Kimono pisze:
19-01-2021, 14:26
Przecież Google + to była padaka pod kątem designu a nie infrastruktury.

Może nie będą wielkosciowo takie jak TT ale o jakim monopolu wtedy mówisz? Kazdy ma wybór, wiec gdzie jest problem. To co zrobił ten zakłamany śmieć Dorsey, to najlepsze co mogło sie wydarzyć. Tak samo Bezos. Każdy zobaczył na własne oczy jakie zagrożenie stanowią. Piękna sprawa.
No nie bądź śmieszny. Przekładając na polskie realia telewizyjne to jak porównać pod względem wpływu jak występ w TVN a lokalnej telewizji w Radomiu.

Ja nie twierdzę, że jest to ok wręcz przeciwnie. Sam kilka razy pisałem na forume, że tak to się skończy. Niektórzy wyzywali mnie od luddystów.

Ta akcja Bezosa z serwerami przecież mało kogo obchodzi. Słyszała o niej garstka ludzi, jeszcze mniej w jakikolwiek to obeszło. Jak myślisz, czy Amazon odczuje straty z powodu odpływu klientów oburzonych, że wyjebali z serwerów Parlera?

Odczuwam po prostu Schadenfeude wobec tych co wierzą w niczym nieskrepowany wolny rynek jak w złotego cielca, że dzięki niemu będzie wolność i swoboda.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

19-01-2021, 14:56

Pan_Kimono pisze:
Obserwuję. Chodzi mi o to, że gdy zaczęli nabierać użytkowników, podobnie jak Telegraph czy inne 'wolnościowe' odpowiedniki, to natychmiast pojawiły się znaczące reakcje ze strony tych, których ja uważam za monopolistów, a niektórzy nie - Google i Facebooka. To nie jest wszystko takie piękne i różowe jak w teorii 'prostej ekonomii'. Tymczasem liczba aktywnych użytkowników facebooka zbliża się do 3 miliardów (!), czy nie powinna już dawno zajść jakaś reakcja zwrotna?
Ostatnio zmieniony 19-01-2021, 14:58 przez ŚWIAT BEZ KOŃCA, łącznie zmieniany 1 raz.
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

19-01-2021, 14:58

Hatefire pisze:
19-01-2021, 14:43

Ta akcja Bezosa z serwerami przecież mało kogo obchodzi. Słyszała o niej garstka ludzi, jeszcze mniej w jakikolwiek to obeszło.
Jedno wielkie IKS DE. Nie masz pojęcia o czym mówisz i ewidentnie nie siedzisz w tym temacie.
KVLT lizania CZASZKI
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

19-01-2021, 15:03

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
19-01-2021, 14:56
Pan_Kimono pisze:
Obserwuję. Chodzi mi o to, że gdy zaczęli nabierać użytkowników, podobnie jak Telegraph czy inne 'wolnościowe' odpowiedniki, to natychmiast pojawiły się znaczące reakcje ze strony tych, których ja uważam za monopolistów, a niektórzy nie - Google i Facebooka. To nie jest wszystko takie piękne i różowe jak w teorii 'prostej ekonomii'. Tymczasem liczba aktywnych użytkowników facebooka zbliża się do 3 miliardów (!), czy nie powinna już dawno zajść jakaś reakcja zwrotna?
Zastanawiam się czy nie będzie reakcji ze strony UE bo już raz ich zaczęli dociskać. Tym bardziej, ze Niemcy ewidentnie zaczynają się USA zrywać ze smyczy. Nie ma co ukrywac, te FB, google czy TT działają w ścisłej kooperacji z rzadem USA, ale juz zaczynają sie pojawiać coraz lepsze oferty hostingów czy serwerów DNS bez łancucha google.
KVLT lizania CZASZKI
Awatar użytkownika
Hatefire

19-01-2021, 15:05

Pan_Kimono pisze:
Jedno wielkie IKS DE. Nie masz pojęcia o czym mówisz i ewidentnie nie siedzisz w tym temacie.
No to wyjaśnij mi maluczkiemu, jakie to straszne konsekwencje na niego spadły i jego biznes.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Hatefire

19-01-2021, 15:10

Pan_Kimono pisze:
Zastanawiam się czy nie będzie reakcji ze strony UE bo już raz ich zaczęli dociskać. Tym bardziej, ze Niemcy ewidentnie zaczynają się USA zrywać ze smyczy. Nie ma co ukrywac, te FB, google czy TT działają w ścisłej kooperacji z rzadem USA, ale juz zaczynają sie pojawiać coraz lepsze oferty hostingów czy serwerów DNS bez łancucha google.
Czekaj, czekaj jeszcze przed chwilę twierdziłeś, że wszystko ureguluje naturalnie wolny rynek, a teraz powołujesz się na na mniej lub bardziej oficjalne działania państw?
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

19-01-2021, 15:11

Hatefire pisze:
19-01-2021, 15:05
Pan_Kimono pisze:
No to wyjaśnij mi maluczkiemu, jakie to straszne konsekwencje na niego spadły i jego biznes.
Właśnie wielkość Amazona jest głównym straszakiem dla uzytkowników AWS. Zerwali umowę z Parler, kompletnie lejąc na kontrakt. Wiadomo, ze nie uderzyło ich to po kieszeni i sie tym nie przejmują. Tylko to działa też na ich potencjalnych klientów. Jeśli uzależniasz działalność swojej firmy od giganta, ktory moze zgniesc Cie jak robaka, szczając nawet na okres wypowiedzenia to kto z odrobiną mozgu pójdzie na taki uklad? Tak jak pisałem ta sprawa odbiła sie głośnym echem i wiem, ze conajmniej 2 korpo wycofują sie z wstepnych zamierzen podpiecia sie do AWS.
KVLT lizania CZASZKI
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

19-01-2021, 15:12

Hatefire pisze:
19-01-2021, 15:10
Pan_Kimono pisze:
Czekaj, czekaj jeszcze przed chwilę twierdziłeś, że wszystko ureguluje naturalnie wolny rynek, a teraz powołujesz się na na mniej lub bardziej oficjalne działania państw?
Powołuje sie? Nie, pisze po prostu jak to wygląda obecnie w praktyce. I przytocz gdzie pisałem, ze wolny rynek to ureguluje. Czekam. Czy juz kolejne pytanie będzie zlane?
KVLT lizania CZASZKI
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

19-01-2021, 15:19

A co samego Amazona - bardzo jestem ciekaw jak w przyszłości będzie wyglądać ich konfrontacja z Chinami. A może kooperacja:)
KVLT lizania CZASZKI
ODPOWIEDZ