POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

Re: POlitykowanie

10-01-2021, 16:44

Wacław pisze:
10-01-2021, 16:06
to prawda.

jak wiemy z tego forum ci drudzy chodzą na gejowskie parady a w najgorszym/ najlepszym* na jakieś'tfu'strajki'kobiet. taka "prawda".

ta forumowa.

* do wyboru od stopnia nienawiści do niemieckich zielonych nazistów.
po przeanalizowaniu, pod pieroga, ruskiego, postanowiłem po raz kolejny zedytować. post. podobno to jakieś pojebane jest. tyle, że to silniejsze ode mnie. a może niechęć do niechlujstwa. i jeszcze na domiar złego podbić przeklejając. o zgrozo.

POPRAWIAM:

* do wyboru od stopnia nienawiści do niemieckich zielonych (żółto-czarnych/ po skosie) nazistów.
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

10-01-2021, 16:52

Obrazek
Obrazek
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

10-01-2021, 17:28

hahah bdb! im więcej kpin z tej łajzy tym lepiej
KVLT lizania CZASZKI
Awatar użytkownika
moonfire
zahartowany metalizator

10-01-2021, 23:48

Wacław pisze:
10-01-2021, 16:33

potraktuję Twoją odpowiedź jak i Ciebie z szacunkiem. i zadam jedno pytanie. (jedno główne i pyriald pomocniczych, jak to u mnie.)

a możesz tak sobie dać na luz z tymi populistycznymi mantrami rodem z wiadomych pejów? <żeby ich już dalej nie promować nie wymienię o jakiecho, ale wiemy ocb.>

tak wiemy, że kroczące mrożenie gospodarki* siłownie, restauracje, stoki. wiemy, że samobójstwa i upadłości. może nawet wiem lepiej niż Ty. diagnoza postawiona. a ja się pytam, teraz Ciebie, jakie inne wyjście z sytuacji? TUTAJ JAKAŚ KONCEPCJA, a nie to samo od x dni.
Jestem tylko zwykłym szarym obywatelem, nie politykiem, a to oni powinni znać się na rzeczy, jak tę kwestię rozwiązać. Spróbuję jednak. Jedno rozwiązanie - nierealne, bo musiałoby wiązać się z cofnięciem czasu - polega na tym, że państwo nie rozpierdala pieniędzy na populistyczne plusy i dodatkowe emeryturki dla dziadów (czytaj: elektoratu), ale oszczędza na czarną godzinę, bo ta - jak pokazują ostatnie miesiące - może nadejść w każdym momencie. Drugie, nie wiem, czy Cię zadowoli, ale nawiązuje do problemu filozoficznego, jakim jest dylemat wagonika - pewnie znasz. W skrócie, jeśli chcemy ratować czyjeś życie i zdrowie (chorzy na covid) kosztem zdrowia i życia innych obywateli (koszty zdalnej "nauki" i ekonomicznej zapaści), to lepiej nie robić nic. Już to tłumaczyłem Nicramowi. Jeśli gra skutkowałaby zanikiem zgonów z powodu covid, można by ją rozważyć. Rezultat jest jednak taki, że do zgonów covidowych doszły nadprogramowe, związane z niedziałającą służbą zdrowia, doszła też zbliżająca się zapaść gospodarcza. Co w finale da gorszy efekt, niż gdyby na covid zmarło więcej osób.

Teraz garść danych z worldometers. Zgony na 1M mieszkańców:

Polska - 825
Meksyk - 1027
Brazylia - 952
Białoruś - 161

W Meksyku, Brazylii i Białorusi lockdownu brak. Szczególnie zastanawiają dane od naszego sąsiada.
Wacław pisze:
dodam też, że powinieneś żałować, że nie mieszkasz na Słowacji, w GB, albo u Niemiaszków (sorrry, wiem przegiąłem, nie denerwuj się). ale byś miał używanie. tam masz lockdown za którym zapewne tak tęsknisz. w tym konkretnym wymiarze.
Wiem, że tam obostrzenia są mocniejsze, ale i GB, i Niemcy są państwami bogatszymi, które o wiele szybciej wygrzebią się z ekonomicznego dołka. Nas na niego nie stać, po prostu.
Wacław pisze:
* a powiem ciekawostkę, że inwestycje się nie zatrzymały, chyba. tak wynika z jednego papierka lamusowego, którym jest, którym jest .... no ... co jest?

ps. i żeby nie było. są niewypłacalności. są upadki. i będą. sam też w jednym przypadku zastanawiam się nad ruchami ratujacymi. brałem też, a właściwie żona gary z jednej knajpy co poszła do piachu. przecież to widzę. tylko ile można uprawiać politykę za kogoś? wiesz, ten drugi, to ma z tego kasę, albo fu(n)kcję, ale Ty? masz przecież zawód i zainteresowania. chce Ci się?
Co do inwestycji, nie śledzę, więc pewnie masz rację.
Te wszystkie upadki i ludzkie tragedie można by lepiej znieść, gdybyśmy u władzy zamiast bandy nieudaczników i psycholi mieli ludzi, którzy byliby w stanie jasno i klarownie wytłumaczyć ludziom, co się dzieje i dlaczego. I żadnych, kurwa, smoleńskich czy radiomaryjnych cyrków, żadnych sylwestrów w Ostródzie i otwartych kasyn (nie wiem, czy wiesz, ale lockdown ich nie zamknął, dopiero niedawno sprawa wypłynęła i z tego powodu również zabroniono im działać). Po drugie - od początku powinien być wprowadzony stan wyjątkowy, bo bez niego te działania są nielegalne. To przede wszystkim ludzi wkurwia, w tym mnie.
Awatar użytkownika
moonfire
zahartowany metalizator

10-01-2021, 23:51

Pacjent pisze:
10-01-2021, 16:27
moonfire pisze:
10-01-2021, 16:24
Nie znam, ale mam nadzieję, że będzie gorąco, bo tysiące ludzi tracą dorobek swojego życia.
http://libertea.pl/2020/12/20/akcja-otw ... ec-wladzy/
Kibicuję tej akcji i oby nie skończyła się jak zawsze.
Awatar użytkownika
Bloodcult
mistrz forumowej ceremonii

11-01-2021, 00:01

Od zapaści gospodarczej uratuje nas bezwarunkowy dochód gwarantowany i opadatkowanie robotów (wszak one na covid nie padną). W sumie Seba pisał że 95% prac jest niepotrzebna więc możemy zrobić lockdown już na zawsze. To musi być legitne bo Seba to przerabiał na zajęciach ze studentami. Inna polityka jest możliwa.
Ostatnio zmieniony 11-01-2021, 00:08 przez Bloodcult, łącznie zmieniany 1 raz.
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

11-01-2021, 00:07

Sorry, klamczuszku, ale nie bawie sie w takie pierdololo zebys mi wciskal cos czego nie powiedzialem. Dotad myslalem ze z tymi twoimi klamstewkami to jakies nieporozumienia, ale jak wprost przekrecasz na sile moje wypowiedzi, to przynajmniej obraz bedzie jasny.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Bloodcult

11-01-2021, 00:08

xD

Edit:
Oj dobrze, Seba napisał że może kiedyś 95% prac będzie niepotrzebna :)
Resztą się zgadza :)

Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

11-01-2021, 00:54

nie wiem czy 95%, 80%, czy 99%, ale tendencje są chyba dosyć oczywiste dla każdego kto miał do czynienia z procesami w produkcji
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Awatar użytkownika
Bloodcult

11-01-2021, 01:21

Ale nikt normalny nie zrobi w pełni automatycznej linii jeśli tylko będzie to obłożone kolejnym podatkiem - tym bardziej takim aby dać każdemu żreć i żyć :)

Awatar użytkownika
Medard

11-01-2021, 07:57

Mimo wszystko niektóre usługi nie będzie tak łatwo wystandaryzować.
Weźmy wymianę baterii, czy wężyka.
Skoro coś opodatkują, to też wzrosną na to ceny, samochody autonomiczne nie są na razie dostępne cenowo dla każdego, potanieją, ale czy aż tak bardzo? Na razie Unia dorzuca co roku nowe wymagania i cały czas drożeją nowe auta 10-15%. Może Finów będzie stać na autonomiczne, ale nie husarza z chyba trzecią od końca wysokością płacy w EU czy innego Bułgara.

Światowa lewica zapewne widzi temat tak: każdy dorosły obywatel posiada swojego robota, człowiek nie płaci podatków, dowolnie wysokie podatki płaci ten robot, nawet 80%. Skąd robot ma na to kasę? Dostaje od państwa, to proste.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

11-01-2021, 09:13

Olo pisze:
11-01-2021, 00:54
nie wiem czy 95%, 80%, czy 99%, ale tendencje są chyba dosyć oczywiste dla każdego kto miał do czynienia z procesami w produkcji
Nie tylko w produkcji. Kazde SSC w Polsce i reszcie krajow gdzie korpo opiera sie na out i insourcingu dazy do twego samego. OCR, jednolite platformy dla vendorow, robotyka w procesach finansowych itp. jest już od kilku lat wprowadzana. Póki co z roznym efektem ale tendencje wyraźnie widać
KVLT lizania CZASZKI
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

11-01-2021, 09:15

moonfire pisze:
Pacjent pisze:
10-01-2021, 16:27
moonfire pisze:
10-01-2021, 16:24
Nie znam, ale mam nadzieję, że będzie gorąco, bo tysiące ludzi tracą dorobek swojego życia.
http://libertea.pl/2020/12/20/akcja-otw ... ec-wladzy/
Popieram, było juz kilka samobojstw przedsiebiorcow. Nie rozumiem tylko czemu nie zabrali ze soba tych, ktorzy im zafundowali to bankructwo
KVLT lizania CZASZKI
Awatar użytkownika
Triceratops

11-01-2021, 10:00

Posel lewicy, ktory zachowal sie jak trzeba w walce z pisoskim rezimem.
woodpecker from space
Pacjent

11-01-2021, 10:15

Triceratops pisze:
11-01-2021, 10:00
Posel lewicy, ktory zachowal sie jak trzeba w walce z pisoskim rezimem.
Widziałem transmisję. Uznanie dla tego pana, zwłaszcza że wyłamał się z trendu panującego w jego klubie poselskim.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

11-01-2021, 11:22

Medard pisze:
11-01-2021, 07:57
Mimo wszystko niektóre usługi nie będzie tak łatwo wystandaryzować.
Weźmy wymianę baterii, czy wężyka.
Skoro coś opodatkują, to też wzrosną na to ceny, samochody autonomiczne nie są na razie dostępne cenowo dla każdego, potanieją, ale czy aż tak bardzo? Na razie Unia dorzuca co roku nowe wymagania i cały czas drożeją nowe auta 10-15%. Może Finów będzie stać na autonomiczne, ale nie husarza z chyba trzecią od końca wysokością płacy w EU czy innego Bułgara.

Światowa lewica zapewne widzi temat tak: każdy dorosły obywatel posiada swojego robota, człowiek nie płaci podatków, dowolnie wysokie podatki płaci ten robot, nawet 80%. Skąd robot ma na to kasę? Dostaje od państwa, to proste.
To jest problem teoretyczny do swobodnej dyskusji poniewaz wedle wszelkiego prawdopodobienstwa nie wystapi za naszego zycia. Wymiana baterii moze stac sie problemem bardzo malej wagi w sytuacji, gdy uda sie wynalezc baterie dzialajaca tak dlugo, ze nie bedzie w ogole wymagac wymiany (a przeciez kiedys to nastapi, za 100, 1000 czy milion lat).
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Medard

11-01-2021, 11:56

Prawdopodobnie wcześniej nastąpi zagłada ludzkości w wyniku wojny nuklearnej, albo wymarcie dużej części populacji w wyniku zmian klimatycznych.

Moim zdaniem coś wymyślą, żeby ludzie się nie nudzili. Weźmy taką armię, która w czasie pokoju jest niepotrzebna, więc mają swoje poligony, strzelnice, kursy, szkoły podoficerskie i oficerskie, egzaminy sprawnościowe itp.

Zawsze można zlecać ludziom jakieś zajęcia, choćby kursy ratownictwa medycznego, pierwszej pomocy itp.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
hcpig

11-01-2021, 16:50

moonfire pisze:
Skończy się wyrokami na korzyść przedsiębiorców za sto lat po upadłości.

Wprowadzono ograniczenia niekonstytucyjne więc nie obronią się sądzie a wprowadzono z pomięciem stanu klęski żywiołowej by nie płacić należnych odszkodować - bo tak część zrezygnuje a do tego można być dobrym wujkiem i rozdawać tarcze z pańskiego stołu.

Tylko że wielu tych 'hehehe' wolnościowym przy prostestach z okazji łamania konsytucji śmiała się, że strajkuje lewactwo, że 'buehehe konstytucja LULZ' i że 'majdanu nie będzie'... teraz przyszli po nich.

Oczywiście, już czytałem pod artykułami w temacie jakieś pogrózki wiadomego elektoratu, plującie na sądy i sędziów orzekających na rzecz przediębiorców - no ale widać po co tresowano te lemingi, są już nakręcone, wiedzą kiedy szczekać i na jaką modłę.

Przykre to ale ale Polska to naprawdę kraj trzeciego świata.
Yare Yare Daze
bartwa

11-01-2021, 16:59

hcpig pisze:
Tym bardziej kłuje w oczy, bo jesteśmy geograficznie praktycznie w centrum Europy. W Afryce by uszło.
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

11-01-2021, 17:37

hcpig pisze:
moonfire pisze:
Skończy się wyrokami na korzyść przedsiębiorców za sto lat po upadłości.

Wprowadzono ograniczenia niekonstytucyjne więc nie obronią się sądzie a wprowadzono z pomięciem stanu klęski żywiołowej by nie płacić należnych odszkodować - bo tak część zrezygnuje a do tego można być dobrym wujkiem i rozdawać tarcze z pańskiego stołu.

Tylko że wielu tych 'hehehe' wolnościowym przy prostestach z okazji łamania konsytucji śmiała się, że strajkuje lewactwo, że 'buehehe konstytucja LULZ' i że 'majdanu nie będzie'... teraz przyszli po nich.

Oczywiście, już czytałem pod artykułami w temacie jakieś pogrózki wiadomego elektoratu, plującie na sądy i sędziów orzekających na rzecz przediębiorców - no ale widać po co tresowano te lemingi, są już nakręcone, wiedzą kiedy szczekać i na jaką modłę.

ws. biznesu. prywatnego. jakim są media (tak jak mięsny uśmiechniętej pani joli). i sztamy pisu z konfą.

Trochę bekowe te pojękiwania konfiarzy dot. Prywatnego biznesu. Podkreślam PRYWATNEGO. nie, nie trochę. To jest bekowe w huj

Tłumaczę:

Tutaj niejaki ślimakowy, na komisji, dzieli się swoją wizją PRYWATNEGO biznesu. Jak na „wolnościowca” przystało. Zajebać, znacjonalizować, nie będzie nam ty niemiec onetem plugawił polskiej ziemi. Ale czego wymagać od kolesi pokroju „to jest wewnętrzna sprawa białorusi”

skrót: modelowe jest przejęcie mediów przez orlen. a później oddanie np. spółce brata ślimakowego. a i jeszcze. na końcu, mówi, że jest to pluralizacja mediów xD
ODPOWIEDZ