POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

Re: POlitykowanie

20-11-2020, 11:10

mistrzsardu pisze:
20-11-2020, 11:09
Ty piszesz o wycinku gospodarki. Ja natomiast o regule jaką jest uwalanie polskich firm na etapie certyfikacji. Spróbuj sprzedać do Niemiec np. silnik elektryczny. Tu jest ruch jednokierunkowy i o to mi chodzi. Reguła "wspólnego rynku" nie działa.
Co za bzdury opowiadasz.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

20-11-2020, 11:13

Przykłady niemieckich kontraktów LZMO - upadło czekając na certyfikat czy z większych firm Pesy.
Celem życia nie jest przeżycie.
Awatar użytkownika
immortal69
postuje jak opętany!

20-11-2020, 11:18

nicram pisze:
20-11-2020, 10:39

...żeby mogły wkroczyć niezależne sądy i ukarać winnych (co nie jest możliwe jeżeli sądy są zblatowane z władzą)...
nicram: czy twoim zdaniem sądy przed 2015r nie były zblatowane z władzą a przez to były niezależne? A co za tym idzie był rzeczywisty trójpodział władz, które siebie wzajemnie kontrolowały i rozliczały jak zaszła potrzeba? Więc i konstytucja była przestrzegana bez żadnych naciągnięć, obchodzeń i trików? To też i Polska mogła w opinii organów UE otrzymać 6 z praworządności? :sarcasm2:
Obrazek
Awatar użytkownika
Drone

20-11-2020, 11:19

mistrzsardu pisze:
Przykłady niemieckich kontraktów LZMO - upadło czekając na certyfikat czy z większych firm Pesy.
Ale o czym Ty piszesz? Żeby sprzedawać swój produkt w Niemczech, czy w ogóle w EU, na pewne produkty wymagane są certyfikaty branżowe, które określają normy EU. Oddajesz produkt do certyfikacji do tzw. jednostki certyfikowanej z dowolnego kraju, po prostu jednostka musi mieć uprawnienia na dany typ certyfikacji. Jeżeli produkt spełnia wymagania, to możesz go sprzedawać i koniec. Od 15 lat robimy te certyfikaty, mamy audyty, czasami trzeba trochę się namęczyć, żeby spełniać normy, ale pisanie, że ktoś uwala polskie firmy na etapie certyfikacji to jakaś bzdura. Na czym polegało to blokowanie certyfikacji w przypadku firmy sprzedającej dachówki?
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

20-11-2020, 11:23

Drone pisze:
20-11-2020, 11:06
Co za bzdury z tym znakiem CE. Jeżeli jest certyfikat CE wydany przez jednostkę certyfikowaną na daną klasę produktu, to sprzedaje się w Niemczech czy innym kraju EU bez żadnego problemu. Od 2004 roku żyję z eksportu produktów, które tutaj produkujemy i pierwsze słyszę, żeby były jakieś trudności z wejściem na rynek niemiecki. Mój dobry kolega ma firmę produkującą sprzęty z innej branży i 90% jego zbytu to rynek niemiecki. Trudno to wejść na rynek chiński, ale nie niemiecki.
gdzieś tam im dzwoni, ale jak to u nich nie wiedzą w jakim kościele

zresztą po takich akcjach ja z tym ce, doskonale widać kim są politykierzy z tej "partii" i ich elektorat. jedni coś wrzucą na żer, a drudzy łapią jak pelikany. nie zweryfikują nie sprawdzą. skupią się na tym, że "polaka bijoo".
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
nicram

20-11-2020, 11:24

immortal69 pisze:
20-11-2020, 11:18
nicram pisze:
20-11-2020, 10:39

...żeby mogły wkroczyć niezależne sądy i ukarać winnych (co nie jest możliwe jeżeli sądy są zblatowane z władzą)...
nicram: czy twoim zdaniem sądy przed 2015r nie były zblatowane z władzą a przez to były niezależne? A co za tym idzie był rzeczywisty trójpodział władz, które siebie wzajemnie kontrolowały i rozliczały jak zaszła potrzeba? Więc i konstytucja była przestrzegana bez żadnych naciągnięć, obchodzeń i trików? To też i Polska mogła w opinii organów UE otrzymać 6 z praworządności? :sarcasm2:
Sądy nie były zblatowane to chyba oczywiste skoro KRS i inne organy nie były upolitycznione. A jeżeli były to nie w takim stopniu jak teraz kiedy na polecenie ministra zero wydaje się wyroki zgodne z kierunkiem pisowskich aparatczyków.

Zapytaj organy UE jaką ocenę daliby władzy przed 2015 rokiem.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Ascetic

20-11-2020, 11:25

Drone pisze:
20-11-2020, 11:10
mistrzsardu pisze:
Ty piszesz o wycinku gospodarki. Ja natomiast o regule jaką jest uwalanie polskich firm na etapie certyfikacji. Spróbuj sprzedać do Niemiec np. silnik elektryczny. Tu jest ruch jednokierunkowy i o to mi chodzi. Reguła "wspólnego rynku" nie działa.
Co za bzdury opowiadasz.
dobrze, że jadę właśnie do piotrkowa tryb. ws. certyfikatów xD bo traciłbym czas na nic nie wnoszącą dyskusję, sprowadzającą się, do tego, że w ue są 2 prędkości, a polacy są w trzeciej. stop. będą. po wecie budżetowym xD
Ostatnio zmieniony 20-11-2020, 11:28 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
lys på slutten av lys
Pelson
rasowy masterfulowicz

20-11-2020, 11:26

mistrzsardu pisze:
20-11-2020, 10:09
Ascetic pisze:
20-11-2020, 09:02
ale tak. eu jako IV rzesza to "słotka" brednia. powielana bez konkretów.
Obadaj kwestię norm DIN a CE. Polskiemu producentowi jest potwornie ciężko się wbić na rynek niemiecki przez bariery administracyjne.
W drugą stronę także dzięki normom CE to nie działa. Pracuję u producenta materiałów budowlanych więc wiem jak to działa. Kwestię marż już poruszyłem i to ona jest kluczowa. Polska czy generalnie Wchód to ma być miejsce taniej siły roboczej. Kwestia prasy lokalnej, raz na kilka tygodni ze względu na dodatek branżowy kupuję lokalną gazetę - Dziennik Bałtycki, kapitał niemiecki. Gazety nie da się czytać, to jest opcja jawnie proniemiecka, po prostu kto płaci ten wymaga . Rynek prasy regionalnej w Polsce jest zdominowany przez kapitał niemiecki. Dalej Interia - do czasu przejęcia przez Polsat, połowa artykułów z Deutsche Welle odpowiednio dobranych by urabiać czytelnika na "wartości eurpejskie". Lidl dostaje dotacje unijne na rozwój sieci w Polsce itd. itd. Do tego oczywiści mityczna "praworządność" która ma być pałką dla niepokornych a tak naprawdę pilnować niemieckich interesów.Niemcy realizują swoją agendę - mają do tego prawo. Dziwi mnie jednak, że nasi (nasi?) politycy a także po prostu ludzie tego nie widzą lub nie chcą widzieć. Moim wpisem nie chcę przekonywać kogokolwiek, a tylko wyrazić swój punkt widzenia.
Dobrze napisane, przynajmniej niektóre fragmenty. Nie sposób się nie zgodzić.

Praworządność jest niemiecka. Zgadzam się w 120%. Polska (w formie przymiotnika) ma być niepokorność, czyli tłumacząć na nasze, kombinatorstwo, cwaniakowanie i umiłowanie anarchii, która tak dobrze nam służyła, że aż rozpierdoliliśmy z jej powodu swoją państwowość na ponad 100 lat. Fakt, niektórych to kurwa musi boleć.
Idźmy dalej-wartości europejskie z DW. Tolerancja, znowu ta nudna praworządność, akceptacja inności, laicyzm, nudne, mieszczańskie życie bez wściubiania nosa w sprawy innych. Też mógłbym się wkurwić, gdyby mi tak kazali żyć. Bo jak tu nie poszukać u kogoś dłuższego, garbatego nosa, wjebać komuś za noszenie tęczowego wdzianka, albo nie wykurwić żonie z otwartej mańki przy okazji niedzielnej sumy? To takie ograniczające i irytująco niemieckie.
Gazety chwalą Niemców. No jak kurwa mogą? Niemców- germańskich, kurwa, oprawców? Przed 2004 to dopiero się żyło. Bez Niemca ale za to dumnie z Polską Normą, bez DIN. Bez pracy, ale za to z butelką Arizony w łapie. Przyszli złe Niemce i zburzyli jaśniepański porządek świata, przy okazji polepszając nam troche to życie, za co oczywiście muszą teraz przeprosić.

mistrzsardu pisze:
20-11-2020, 10:09
Niemcy realizują swoją agendę - mają do tego prawo. Dziwi mnie jednak, że nasi (nasi?) politycy a także po prostu ludzie tego nie widzą lub nie chcą widzieć.
A teraz na poważnie(j). Dziwi Cię to, że ludziom nie przeszkadza, że żyje się im dzieki tym Niemcom coraz lepiej? Że spora czeć tego społeczeństwa chce po prostu spokojnie zyć i dać żyć innym, a ta europejska polityka po prostu im to umożliwia? To takie nienormalne?
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Pelson
rasowy masterfulowicz

20-11-2020, 11:35

mistrzsardu pisze:
Ascetic pisze:
20-11-2020, 11:00
nie. sednem sprawy jest to, że w polsce, przynajmniej w moim sektorze nikt sie nie pcha do niemiec.
Sprzedajemy im takie silniki. Pewna firma na P, człon drugi nazwy na H robi to regularnie, sam w tym procederze uczestniczyłem.
Rejwan pisze:
mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

20-11-2020, 11:36

Drone pisze:
mistrzsardu pisze:
Na czym polegało to blokowanie certyfikacji w przypadku firmy sprzedającej dachówki?
Chyba posta mi wcięło. Firma miała bardzo dobry pomysł, dość unikalny w skali Europy. Kilka firm raptem ma technologię formowania izostatycznego.Mieli już podpisane umowy z niemiecką siecią handlową. Proces certyfikacji kominów w niemieckim instytucie pomógł im kopyrtnąć. Komornik zajął złoża gliny oraz.maszyny i upadłość gotowa.
mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

20-11-2020, 11:38

Pelson pisze:
mistrzsardu pisze:
Ascetic pisze:
nie. sednem sprawy jest to, że w polsce, przynajmniej w moim sektorze nikt sie nie pcha do niemiec.
Sprzedajemy im takie silniki. Pewna firma na P, człon drugi nazwy na H robi to regularnie, sam w tym procederze uczestniczyłem.
Tylko się cieszyć. Ja nie twierdzę, że sprzedaż do Niemiec jest niemożliwa, tylko że do nas jest im sprzedać dużo łatwiej, niż w drugą stronę.
Awatar użytkownika
Ascetic

mistrzsardu pisze:
20-11-2020, 11:36
Drone pisze:
mistrzsardu pisze:
Na czym polegało to blokowanie certyfikacji w przypadku firmy sprzedającej dachówki?
Chyba posta mi wcięło. Firma miała bardzo dobry pomysł, dość unikalny w skali Europy. Kilka firm raptem ma technologię formowania izostatycznego.Mieli już podpisane umowy z niemiecką siecią handlową. Proces certyfikacji kominów w niemieckim instytucie pomógł im kopyrtnąć. Komornik zajął złoża gliny oraz.maszyny i upadłość gotowa.
nie wcięło, tylko lewicowy faszyzm go wyciął xD
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Ascetic

20-11-2020, 11:46

ja tak przed tym jak sobie swobodnie wypierdole w drogę, pozwolę sobie na taką konstatację:

olaboga. niemce dbają o swój interes! nie może być! kurwie jedne. a przecież wojne przegrali, babcie nam rozstrzelali, z ruskimi nas rozegrali. i tak od lat. te same smętne pierdolenie.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Drone

20-11-2020, 11:51

mistrzsardu pisze:
Tylko się cieszyć. Ja nie twierdzę, że sprzedaż do Niemiec jest niemożliwa, tylko że do nas jest im sprzedać dużo łatwiej, niż w drugą stronę.
Nieprawda. Nie ma czegoś takiego. Spełniasz normę - sprzedajesz. Można się czepiać samego procesu certyfikacji, ale to nie musi być jednostka niemiecka. Możesz sobie wziąć firmę z Łotwy albo Portugalii, jeśli ma na to papier. Przecież Polska w znacznym stopniu żyje z eksportu do Niemiec, o czym my piszemy? Dajesz przykład jakiejś firmy, która założę się, że po prostu nie była w stanie spełnić kryteriów normy, a jednostka certyfikowana tego nie puściła, a ktoś dorobił teorię o Niemcu blokującym rynek.
Awatar użytkownika
Hatefire

20-11-2020, 12:02

Pelson pisze:
20-11-2020, 11:26
A teraz na poważnie(j). Dziwi Cię to, że ludziom nie przeszkadza, że żyje się im dzieki tym Niemcom coraz lepiej? Że spora czeć tego społeczeństwa chce po prostu spokojnie zyć i dać żyć innym, a ta europejska polityka po prostu im to umożliwia? To takie nienormalne?
To już kiedyś było. Nazywało się Pax Romana. Potem upadło i zrobił się syf.

W tej dyskusji przypomina się scena z Żywotu Briana, zebranie Ludowego Frontu Judei :-D

- Wyssali z nas krew, dranie. Zabrali nam wszystko, co mieliśmy. I nie tylko nam. Również naszym ojcom i ojcom naszych ojców.
- I ojcom ojców naszych ojców.
- Tak.
-I ojcom ojców ojców naszych ojców.
- W porządku Stan, wystarczy. I co nam dali w zamian?
- Akwedukty?
- Co?
- Akwedukty.
- A tak, tak. Dali, racja.
- I kanalizację.
- O tak, kanalizację. Pamiętasz, jak tu było przedtem, Reg?
- Zgadzam się, akwedukty i kanalizacja. Dwie rzeczy, które Rzymianie zrobili.
- No i drogi.
- Pewnie, że drogi. Drogi bez dwóch zdań. Ale prócz kanalizacji, akweduktów i dróg...
- Dali irygację.
- Medycynę.
- Hmm? Hmm?
- Edukację.
- Ooo...
- Tak. W porządku. Zgoda.
- I wino.
- Tak! Zgadza się!!
- Tak! To jest coś, czego będzie nam naprawdę brakowało, Reg, jeśli Rzymianie odejdą.
- Łaźnie publiczne.
- I można teraz bezpiecznie spacerować wieczorami.
- Tak, oni naprawdę wiedzą, jak utrzymać porządek. I bądźmy szczerzy: tutaj tylko oni dają z tym radę.

Nazwijcie mnie zdrajcą ojczyzny, ale jak ktoś mnie zapyta czy wolę być pod butem Angeli Merkel czy Jarosława Kaczyńskiego wybiorę Angelę.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

20-11-2020, 12:04

Drone pisze:
20-11-2020, 11:51
mistrzsardu pisze:
Dajesz przykład jakiejś firmy, która założę się, że po prostu nie była w stanie spełnić kryteriów normy, a jednostka certyfikowana tego nie puściła, a ktoś dorobił teorię o Niemcu blokującym rynek.
Akurat byłem akcjonariuszem tej firmy więc wydaje mi się, że sprawę znam dosyć dobrze.

Wystarczy na dzisiaj.
Awatar użytkownika
Duban
weteran forumowych bitew

20-11-2020, 12:14

W spożywce wygląda to tak (nie mówię o jabłkach, ale o produktach przetworzonych, suchych), że żeby sprzedać do Niemiec musisz odwzorować jakość produktu i sposób jego pakowania. Przerabiałem kilka dużych firm i są z tym ogromne problemy. Z jakością tragedii nie ma, ale problemem jest to, że musi być ona taka, jak w przypadku liderów niemieckich. W drugiej lidze moglibyśmy grać. A w Bundeslidze? Nope. Lepiej idzie firmom z produktem innowacyjnym (o ile nadążą za sposobem pakowania i ekologią), ale tu z kolei trzeba wyskakiwać z drobnych, żeby Niemca do produktu przekonać. To jest dużo bardziej dojrzałe społeczeństwo jeśli chodzi o wybory konsumenckie,
If you believe the western sun
is falling down on everyone.
You're breaking free and the morning's come.
If you would know your time has come.
Pelson
rasowy masterfulowicz

20-11-2020, 12:36

mistrzsardu pisze:
Pelson pisze:
mistrzsardu pisze:

Jak nie twierdzisz, jak szczebel wyżej piszesz, że ruch jest jednokierunkowy? :D

Ja to widze Sardu tak, bez bawienia się w niuansowanie: Masz jakiś problem z Niemcami i próbujesz na siłę znaleźć na to przekonujące uzasadnienie. Niestety dla tychże argumentów- są one słabo, jesli w ogóle, umocowane. Nie twierdzę przez to, że Niemcy nie chronią swojego rynku przez niesportowe zachowania- robią to, czego przykładem jest np szwedzki, globalny moloch automotive w którym pracuje, który na rynku DE nie istnieje. Tylko, że akurat nie przyszło by mi do głowy stwierdzić, że taki protekcjonizm ma sie dobrze w każdym obszarze ich gospodarki.
Rejwan pisze:
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

20-11-2020, 12:37

Pelson pisze:
mistrzsardu pisze:
Ascetic pisze:
Ocholera Paysage d’Hiver!
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
trup

20-11-2020, 14:26

Ciekawy wynik badania SMSowego (?)

Obrazek
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
ODPOWIEDZ