EUTANAZJA - kiedy w Polsce?
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
Re: EUTANAZJA - kiedy w Polsce?
Eutanazja w ogóle jest ok - statystycznie pewnie któryś z forumowiczów za 30-40 lat z niej skorzysta, ale w obecnych uregulowaniach prawnych w Europie jest jeden problem - nie wiem jak reszta krajów, ale Belgowie dopuszczają eutanazje w wyniku depresji (czyli też np. niezdiagnozowanego borderline), a schorzenia psychiczne powinny być z tego wyłączone.
Guilty of being right
- Drone
Jest grupa schorzeń psychicznych bardziej dokuczliwych i nieznośnych dla pacjenta niż niejedna choroba somatyczna. Absolutnie się nie zgadzam, że to powinno być wyłączone. Poza tym w niektórych szkołach psychoterapii samobójstwo, w tym wypadku jako eutanazja, traktowane jest po prostu jako jeden z etapów rozwoju i nie należy takiego rozwiązania unikać za wszelką cenę. Kwestia indywidualna.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Headcrab
- weteran forumowych bitew
- Kontakt:
Skąd ten optymizm głosujących myślących że eutanazja będzie za 10 lat? Nie znam żadnego polityka który by mówił o tym głośno, kto ma to wprowadzić jak to jest temat tabu?
Ỏ̷͖͈̞̩͎̻̫̫̜͉̠̫͕̭̭̫̫̹̗̹͈̼̠̖͍͚̥͈̮̼͕̠̤̯̻̥̬̗̼̳̤̳̬̪̹͚̞̼̠͕̼̠̦͚̫͔̯̹͉͉̘͎͕̼̣̝͙̱̟̹̩̟̳̦̭͉̮̖̭̣̣̞̙̗̜̺̭̻̥͚͙̝̦̲̱͉͖͉̰̦͎̫̣̼͎͍̠̮͓̹̹͉̤̰̗̙͕͇͔̱͕̭͈̳̗̭͔̘̖̺̮̜̠͖̘͓̳͕̟̠̱̫̤͓͔̘̰̲͙͍͇̙͎̣̼̗̖͙̯͉̠̟͈͍͕̪͓̝̩̦̖̹̼̠̘̮͚̟͉̺̜͍͓̯̳̱̻͕̣̳͉̻̭̭̱͍̪̩̭̺͕̺̼̥̪͖̦
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Generalnie uważam że ludzie mają tendencję do nadmiernie pozytywnego myślenia jeśli chodzi o wprowadzanie zmian. Dotyczy to zwłaszcza technologii, ale jak widać, nie tylko. Kilka przypadków.
1. Kolega kiedyś pokazywał mi nagranie promocyjne dodatku do Skypa, które miało tłumaczyć na żywo rozmowę z jednego języka na drugi, np. jedna osoba mówi po polsku, druga po chorwacku, a słyszą odpowiedzi w swoich rodzimych językach. Spytał mnie przy tym, czy jako lektor języków obcych nie boję się, że stracę pracę. Odpowiedziałem, że nie, i spytałem, kiedy myśli, że ta technologia będzie w powszechnym użyciu. Powiedział, że 5 lat. To było jakieś 8 lat temu i nigdy więcej nie słyszałem o tym programie. Nie mówię oczywiście, że to się nie rozwija gdzieś z tyłu, ale jeśli do dzisiaj zapotrzebowanie na języki obce nie zostało wyrugowane przez technologię sci-fi, którą wkłada się w ucho i ona wszystko tłumaczy co mówi do ciebie Japończyk, to myślę, że prędko nie wejdzie to do powszechnego użytku.
2. Wielokrtonie prowadziłem zajęcia o tym, jak ludzie wyobrażali sobie kiedyś przeszłość, i prawie zawsze były to wizje zarażone hurraoptymizmem: koło roku 2000 powinniśmy już pracować albo 2-3 godziny dziennie, albo wcale, albo tylko dla przyjemności, to samo z przenoszeniem się - wyłącznie podróże dla przyjemności (chociaż tutaj koronawirus pchnął nas niesamowicie do przodu, ale to przypadek). Powinniśmy od dawna poruszać się autonomicznymi pojazdami i latać w tę i we w tę. A najlepsze co teraz mamy w powszechnym użyciu to elektryczna hulajnoga, prędkość 25 km/h, zasięg 25 km max (chyba spadając w przepaść).
3. Analogicznie do praw gejów/les, w Holandii wprowadzono związki partnerskie w 1998, a małżeństwa tej samej płci w 2001. Tak więc wobec Holandii mamy ponad 20 lat zaległości. Dlatego nie uważam, by eutanazja w Polsce weszła w ciągu 20 lat.
1. Kolega kiedyś pokazywał mi nagranie promocyjne dodatku do Skypa, które miało tłumaczyć na żywo rozmowę z jednego języka na drugi, np. jedna osoba mówi po polsku, druga po chorwacku, a słyszą odpowiedzi w swoich rodzimych językach. Spytał mnie przy tym, czy jako lektor języków obcych nie boję się, że stracę pracę. Odpowiedziałem, że nie, i spytałem, kiedy myśli, że ta technologia będzie w powszechnym użyciu. Powiedział, że 5 lat. To było jakieś 8 lat temu i nigdy więcej nie słyszałem o tym programie. Nie mówię oczywiście, że to się nie rozwija gdzieś z tyłu, ale jeśli do dzisiaj zapotrzebowanie na języki obce nie zostało wyrugowane przez technologię sci-fi, którą wkłada się w ucho i ona wszystko tłumaczy co mówi do ciebie Japończyk, to myślę, że prędko nie wejdzie to do powszechnego użytku.
2. Wielokrtonie prowadziłem zajęcia o tym, jak ludzie wyobrażali sobie kiedyś przeszłość, i prawie zawsze były to wizje zarażone hurraoptymizmem: koło roku 2000 powinniśmy już pracować albo 2-3 godziny dziennie, albo wcale, albo tylko dla przyjemności, to samo z przenoszeniem się - wyłącznie podróże dla przyjemności (chociaż tutaj koronawirus pchnął nas niesamowicie do przodu, ale to przypadek). Powinniśmy od dawna poruszać się autonomicznymi pojazdami i latać w tę i we w tę. A najlepsze co teraz mamy w powszechnym użyciu to elektryczna hulajnoga, prędkość 25 km/h, zasięg 25 km max (chyba spadając w przepaść).
3. Analogicznie do praw gejów/les, w Holandii wprowadzono związki partnerskie w 1998, a małżeństwa tej samej płci w 2001. Tak więc wobec Holandii mamy ponad 20 lat zaległości. Dlatego nie uważam, by eutanazja w Polsce weszła w ciągu 20 lat.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
If you struggle, you're not doing something right.
- Darekthrone
- w mackach Zła
Przecież już jest eutanazja. Strach iść starszemu człowiekowi do szpitala, bo i tak go ujebią i jeszcze powiedzą, że to koronaświrus go wykończył.
- Headcrab
- Kontakt:
Coś Ci się pomylilo. Eutanazja jest dobrowolna.
Ỏ̷͖͈̞̩͎̻̫̫̜͉̠̫͕̭̭̫̫̹̗̹͈̼̠̖͍͚̥͈̮̼͕̠̤̯̻̥̬̗̼̳̤̳̬̪̹͚̞̼̠͕̼̠̦͚̫͔̯̹͉͉̘͎͕̼̣̝͙̱̟̹̩̟̳̦̭͉̮̖̭̣̣̞̙̗̜̺̭̻̥͚͙̝̦̲̱͉͖͉̰̦͎̫̣̼͎͍̠̮͓̹̹͉̤̰̗̙͕͇͔̱͕̭͈̳̗̭͔̘̖̺̮̜̠͖̘͓̳͕̟̠̱̫̤͓͔̘̰̲͙͍͇̙͎̣̼̗̖͙̯͉̠̟͈͍͕̪͓̝̩̦̖̹̼̠̘̮͚̟͉̺̜͍͓̯̳̱̻͕̣̳͉̻̭̭̱͍̪̩̭̺͕̺̼̥̪͖̦
-
Widzę, że nie słyszałeś o problemie kryptanazji w Holandii czyli o pewnym grubym nadużyciu.

Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- SODOMOUSE
wycinki z gazet, wokół tematyki, która mnie interesowała, zbieram od roku 1990. Teraz widzę, coś co do wątku się nadaje.
W oczekiwaniach , wyprzedzałem światopogląd o 30 lat, a nadal żyję w tym ciemnogrodzie...
GW , artykuł z roku 1997.

W oczekiwaniach , wyprzedzałem światopogląd o 30 lat, a nadal żyję w tym ciemnogrodzie...
GW , artykuł z roku 1997.

NYCHTS
https://www.youtube.com/watch?v=0aItxEaNx4o
Zygmunt Konieczny - Jańcio Wodnik (1994)
https://www.youtube.com/watch?v=CEqmNme7TF4
- SODOMOUSE
artykuł z roku 2001 , GW

NYCHTS
- Headcrab
- Kontakt:
Pacjent pisze: ↑01-11-2020, 10:37Widzę, że nie słyszałeś o problemie kryptanazji w Holandii czyli o pewnym grubym nadużyciu.Wiem, że wszyscy tutaj uważają, że Polacy to święci ludzie, nie ma u nas cwaniaczków i lawirantów, patologie w służbie zdrowia to rzadkość, a ZUS podskakuje z radości gdy ktoś zbyt długo leży w szpitalu i dlatego warto oddać taki instrument w ręce odpowiedzialnych urzędników. Ja byłbym bardzo ostrożny.
Dla mnie dowód anegdotyczny to żaden dowód. Przypominam że mielibyśmy tu kiedyś Lykantropa który sobie wymyślił że jest komornikiem.

-
Oczywiście najlepiej uznać fakt za anegdotę.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- Headcrab
- Kontakt:
Ok, to ja poproszę o źródło potwierdzające że w Holandii jest plaga niepotrzebnych eutanazji. Mówiąc że jakiś znajomy coś tam słyszał nikogo nie przekonasz.