POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

Re: POlitykowanie

01-10-2020, 19:17

Drone pisze:
01-10-2020, 19:13
Pan_Kimono pisze:
01-10-2020, 19:00
Dzieki, ciekawie sie czytalo. Nie myslalem o bm w tym swietle ale ma to rece i nogi. Moja obawa wynika z tego, ze zachod jest obecnie duchowo i ideologicznie pusty w swej masie. Polegnie pod naporem islamu, lub narodzi sie cos nowego, pytanie co. Wydaje mi sie, patrzac na to wszystko dookola, ze nic dobrego.
Tak, jest pusty na poziomie świadomym. Natomiast pod spodem się gotuje i wrze. O zawładnięcie przez islam jestem spokojny, oni wchodzą w swoją fazę Reformacji, poza tym duchowość europejska jest jednak bardzo daleka od tej muzułmańskiej. Jak pisał Spengler: u nas króluje przestrzeń i dal, u nich jaskinia i labirynty.
Oj wrze i gotuje, a skoro trzymamy sie dualizmu Junga to mozemy otrzymac cos czego bardzo bysmy chyba nie chcieli. Az mi sie ostatnie DSO przypomnialo.

Zgadzam sie, natomiast uwazam, ze ich reformacja przyjdzie dopiero po wchlonieciu Europy. Mowie tu nie tylko o poziomie religijnym, ale tez o kulturowym. Watpie, by zmiana na tych wszystkich poziomach nastapila na tyle szybko, by uprzedzic ewentualny kulturkampf. Spodziewalbym sie raczej licznych konwertytow na islam z pustego zachodu. Pierwsza fala juz byla, ludzie zapomna o isis i zacznie sie druga. Przeciez takie moje ulubione slowo incel - idealny kandydat na konwersje. A podobno ich liczba rosnie.
KVLT lizania CZASZKI
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

01-10-2020, 19:25

Trudno powiedzieć. Wydaje mi się - i mówię to zupełnie serio - że ocieplenie klimatu i bardzo gorące lata mogą sprzyjać w przyszłości jakimś formom duchowości bliższym islamowi. Z drugiej strony są jeszcze czynniki ekonomiczne, które skutecznie też te sprawy regulują - masowa bieda mogłaby być czynnikiem sprzyjającym. Ale trzeba też wystrzegać się błędu takiego, że dzisiejszy stan projektuje się na przyszłość. Nie wiem, szczerze mówiąc, jak to się potoczy, ale raczej nie sądzę, by incele się przekonwertowali - to jednak wymaga podjęcia pewnego trudu, a zdaje się, że ich głównym grzechem jest totalna rozlazłość.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Drone

01-10-2020, 19:28

Pan_Kimono pisze:
01-10-2020, 19:17
Oj wrze i gotuje, a skoro trzymamy sie dualizmu Junga to mozemy otrzymac cos czego bardzo bysmy chyba nie chcieli. Az mi sie ostatnie DSO przypomnialo.
Tak może być. Dlatego jestem zwolennikiem pozytywistycznej, mozolnej pracy, bo poprzez świadomy wgląd można uniknąć katastrofy.
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

01-10-2020, 19:35

Drone pisze:
Trudno powiedzieć. Wydaje mi się - i mówię to zupełnie serio - że ocieplenie klimatu i bardzo gorące lata mogą sprzyjać w przyszłości jakimś formom duchowości bliższym islamowi. Z drugiej strony są jeszcze czynniki ekonomiczne, które skutecznie też te sprawy regulują - masowa bieda mogłaby być czynnikiem sprzyjającym. Ale trzeba też wystrzegać się błędu takiego, że dzisiejszy stan projektuje się na przyszłość. Nie wiem, szczerze mówiąc, jak to się potoczy, ale raczej nie sądzę, by incele się przekonwertowali - to jednak wymaga podjęcia pewnego trudu, a zdaje się, że ich głównym grzechem jest totalna rozlazłość.
ehh skasowalem sobie komentarz. Do isis przeszli glownie oni i kryminalisci, czyli jednostki bez poprawnego modelu ojca w glowie. Czytalem, ze podobno te twarde zasady islamu sa atrakcyjne dla takich osob.
KVLT lizania CZASZKI
Awatar użytkownika
Drone

01-10-2020, 20:22

Pewnie tak jest, tylko że jeszcze trzeba w tym wytrwać, a to może być dla wielu trudne. I jeszcze jedno a propos pustki duchowej Zachodu: rolę religii i symboliki religijnej dla mas skutecznie zagospodarowały dziś gry komputerowe (dla młodszego pokolenia) oraz filmy, w szczególności dzisiejsze seriale. Paradoksalnie uważam, że to jest jedna z dróg neutralizacji islamu w Europie.
Awatar użytkownika
Bloodcult

01-10-2020, 22:40

LOL, był na forum lonfinus969 co chciał walczyć z ISIS memami. Teraz Drone chce walczyć z islamem serialami :D

Serio ucieszy Cię upadek religii na rzecz przygłupów oglądających każdy możliwy serial ? Przecież właśnie to jest pustka i mentalna rozpacz która bardziej myślących zradykalizuje lepiej niż obietnica weselnego prezentu od wierzącej babci :)
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Drone

01-10-2020, 23:00

Wiesz dlaczego nie mam ochoty z tobą rozmawiać? Bo zamiast zastanowić się nad tym, co napisałem i nad tym, o czym rozmawiamy powyżej, to od razu z pozycji "wiedzącego lepiej" serwujesz zdecydowaną odpowiedź. Wiem, że nadrabiacie w tych piwnicach pewnością siebie, ale nie jest to na pewno narzędzie pomocne w rozmowie z ludźmi, którzy mają te sprawy przemyślane nie tylko według jednego schematu.
Awatar użytkownika
Bloodcult

01-10-2020, 23:28

A wiesz dlaczego z Tobą się nie da rozmawiać ? Bo zamiast odpowiedzi dajesz reaktywne elaboraty które niczego nie wnoszą do rozmowy bo są jedynie słabym przytykiem do rozmówcy :)

Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

01-10-2020, 23:31

Drone pisze:
Nie wiem, szczerze mówiąc, jak to się potoczy, ale raczej nie sądzę, by incele się przekonwertowali - to jednak wymaga podjęcia pewnego trudu, a zdaje się, że ich głównym grzechem jest totalna rozlazłość.
Akurat polscy stulejarze to głównie fundamentaliści katoliccy i skrajni konserwatyści zatem doskonały materiał ma konwertytów :D. Totalitarne ideologie takie jak katolicyzm czy islam są bardzo atrakcyjne dla takich skrzywionych osobników. Przykładów nie trzeba szukać daleko ;)
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Drone

01-10-2020, 23:43

Nerwowy pisze:
01-10-2020, 23:31
Drone pisze:
Nie wiem, szczerze mówiąc, jak to się potoczy, ale raczej nie sądzę, by incele się przekonwertowali - to jednak wymaga podjęcia pewnego trudu, a zdaje się, że ich głównym grzechem jest totalna rozlazłość.
Akurat polscy stulejarze to głównie fundamentaliści katoliccy i skrajni konserwatyści zatem doskonały materiał ma konwertytów :D. Totalitarne ideologie takie jak katolicyzm czy islam są bardzo atrakcyjne dla takich skrzywionych osobników. Przykładów nie trzeba szukać daleko ;)
Tak, chyba nie doceniam ich pod tym względem ;)
Awatar użytkownika
Drone

01-10-2020, 23:46

Bloodcult pisze:
01-10-2020, 23:28
A wiesz dlaczego z Tobą się nie da rozmawiać ? Bo zamiast odpowiedzi dajesz reaktywne elaboraty które niczego nie wnoszą do rozmowy bo są jedynie słabym przytykiem do rozmówcy :)
Gdyby kto inny tak napisał, to może bym się wytłumaczył. Ty zaś przychodzisz z gotową tezą: prawda = światło = katolicyzm, poza tym pustka, dno i degrengolada. Po co mam się produkować?
Awatar użytkownika
Bloodcult

01-10-2020, 23:56

Nic nie pisałem o Katolicyzmie. Nie użyłem też słów "prawda", ani "światło". Jak zwykle coś sobie uroiłeś i wrzucasz do szufladek (których to podobno ja jestem mistrzem).

Seriale to pustka. To nie podlega dyskusji ani nie ma znaczenia czy mówi to osoba wierząca czy nie. To po prostu oczywistość dla każdego normalnego człowieka. Chyba że nas oświecisz i wrzucisz tu TOP10 najlepszych seriali z Netflix i Disney Channel. Takich wartościowych. Słuchamy :)

Awatar użytkownika
Drone

02-10-2020, 00:05

Nie o tym w ogóle jest mowa. Ja żadnych seriali nie oglądam, bo dla mnie to totalna strata czasu. Ale to nie ma żadnego znaczenia.
Awatar użytkownika
Hatefire

02-10-2020, 08:17

Zabawne, że nie dostrzega tego, że właśnie te przysłowiowe "seriale", czyli kultura popularna jest jedną z przyczyn marginalizacji znaczenia kościoła. Do pewnego momentu, to właśnie kościół miał monopol na kulturę. Nawet świeccy twórcy działali w odniesieniu/na zlecenie władzy kościelnej, dzierżącej z jednej strony władzę na postrzeganiem świata przez ludzi, z drugiej olbrzymie instrumenty finansowe. Te przysłowiowe Sorose i Gatese, to fistaszki przy majątku kościoła wówczas. Rozwój kultury popularnej, niezależnej od władzy kościelnej, złamał ich monopol kulturowy i ludzie zaczęli poszukiwać alternatywnych dróg. Jak słusznie zauważył Marks konstrukcja społeczeństwa z składa się z bazy i nadbudowy. Nadbudowa się wymknęła z rąk Watykanowi, to i baza zaczęła się kruszyć.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Drone

02-10-2020, 08:28

Hatefire pisze:
02-10-2020, 08:17
Zabawne, że nie dostrzega tego, że właśnie te przysłowiowe "seriale", czyli kultura popularna jest jedną z przyczyn marginalizacji znaczenia kościoła. Do pewnego momentu, to właśnie kościół miał monopol na kulturę. Nawet świeccy twórcy działali w odniesieniu/na zlecenie władzy kościelnej, dzierżącej z jednej strony władzę na postrzeganiem świata przez ludzi, z drugiej olbrzymie instrumenty finansowe. Te przysłowiowe Sorose i Gatese, to fistaszki przy majątku kościoła wówczas. Rozwój kultury popularnej, niezależnej od władzy kościelnej, złamał ich monopol kulturowy i ludzie zaczęli poszukiwać alternatywnych dróg. Jak słusznie zauważył Marks konstrukcja społeczeństwa z składa się z bazy i nadbudowy. Nadbudowa się wymknęła z rąk Watykanowi, to i baza zaczęła się kruszyć.
Otóż to. A nie dostrzega, bo chce widzieć Kościół i religię katolicką jako osobny byt, wartościowy i znaczący w odróżnieniu od odpadów czyli świeckiej aktywności kulturowej. Stąd takie jednoznaczne i arbitralne sądy na temat choćby seriali czy muzyki u tych nieszczęsnych katolickich aktywistów.

I tu właśnie powstaje paradoks: skoro Kościół i jego wyznawcy biadolą, że kultura popularna ze swoimi konkurencyjnymi narracjami jest bardziej atrakcyjna dla dzisiejszego człowieka, to czemu jednocześnie twierdzą, że ta sama metoda ma zawieść w przypadku innych religii, w tym islamu?
Awatar użytkownika
Bloodcult

02-10-2020, 08:48

Gadacie bzdury :)

Kościół przestał mieć monopol na kulturę setki lat temu a radykalne zlewaczenie kultury to jedynie ostatnie 50 lat (przy czym przejście już tylko na światopogląd liberalny to ostatnie 20 lat).

Popularność seriali i kultury masowej to nie powód odejścia ludzi od Kościoła tylko skutek wieloletniej laicyzacji. To nie jest tak że ktoś nie idzie do Kościoła bo woli w tym czasie obejrzeć serial, tylko z braku innych zajęć seriale zaczynają wypełniać czas.

Laicyzacja w krajach Europejskich to był proces nieco dłuższy niż teoretyczna sytuacja gdzie islamscy imigranci ogarną abonament na netflixie i nagle się zlaicyzują.

A tak marginesie to netflix wychowa takie pokolenie przygłupów że jeszcze zatęsknicie za współczesną prawica :)

Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

02-10-2020, 09:16

Zabawnie brzmi to stwierdzenie, iż
Seriale to pustka.
w wydaniu komentatora radia ZK, biorąc pod uwagę, że jest to radio katolickie, a tzw. rok liturgiczny to przecież nic innego, jak bardzo długi, bardzo nudny i bardzo słabo zagrany serial, w którym nic się nie dzieje, mimo że gadające głowy i gestykulujące korpusy przez cały czas zapewniają, że dzieją się rzeczy niezmiernie doniosłe.

Klasyfikując formy sztuki, narkotyki i religie pod względem poziomu umysłu, na jaki oddziałują i stanu, jaki indukują, Leary dawno temu ulokował katolicyzm na poziomie "odrętwienia duchowego". I to jest chyba po prostu oczywistość dla każdego normalnego człowieka.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Medard

02-10-2020, 09:35

Chodzi zapewne o pustkę duchową, która ostatecznie pozostanie po grach czy serialach, którą może zagospodarować jakaś durna ideologia lub islam.

Mimo wszystko muzyka, filmy czy książki bywają uduchowione i pod tym względem można je oceniać wyżej, seriale czy gry dają dobrą rozrywkę, rzadko coś więcej.

BTW skoro chrześcijaństwo to przestrzeń, a islam to labirynty, to chyba w innych czasach byłbym islamistą, jak również wielu tutaj użytkowników, także Bloodcult. Chociaż początki chrześcijaństwa to labirynty.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Hatefire

02-10-2020, 09:42

Medard pisze:
skoro chrześcijaństwo to przestrzeń, a islam to labirynty
Katolicyzm to Fallout, islam to Diablo w takim razie. Tak czy inaczej dosyć chujowo ;-)
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

02-10-2020, 09:53

Medard pisze:

Mimo wszystko muzyka, filmy czy książki bywają uduchowione i pod tym względem można je oceniać wyżej, seriale czy gry dają dobrą rozrywkę, rzadko coś więcej.
Jaką widzisz jakościową różnicę między filmem a serialem? Współcześnie przecież to te ostatnie ostro poszły w górę, pozwalając utalentowanym twórcom rozwijać wątki w sposób niemożliwy w formule filmu kinowego.

Katolicyzm bezsprzecznie wytworzył na obrzeżach swojej działalności formy kultury czy ćwiczeń intelektualnych wartościowsze, niż mainstreamowa popkultura, ale jeśli chodzi o użytkowanie na poziomie codziennej oferty to Netflix>>>KRK.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
ODPOWIEDZ