Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
-
trup
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
24-08-2020, 11:51
Duże firmy zapłacą za przestępstwa swoich pracowników. Projekt Ministerstwa Sprawiedliwości
Art. 5 ust. 1 ustawy ma stanowić, że podmiot zbiorowy, a więc każda spółka i firma prowadzona w ramach indywidualnej działalności gospodarczej na dużą skalę, odpowiada za czyn zabroniony, którego znamiona zostały wyczerpane przez działanie lub zaniechanie pozostające bezpośrednio w związku z powadzoną przez ten przedmiot działalnością.
Jak się okazuje, w toku postępowania przedsiębiorca powinien wykazać, że robił wszystko, ażeby uniknąć przestępczych działań swoich pracowników. Projektodawca sugeruje, by firmy zwiększyły nadzór nad pracownikami. Jego brak może świadczyć o nieprawidłowościach w działaniu przedsiębiorcy, a to z kolei ma przełożyć się na dotkliwe kary: od 50 tys. do 50 mln zł. Wśród kar przewidywane są także m.in. zakazy, np. prowadzenia działalności gospodarczej określonego typu czy zakaz korzystania z dotacji lub zakaz promocji i reklamy.
Postępowanie w sprawie odpowiedzialności podmiotu zbiorowego za czyn zabroniony będzie prowadzone, gdy zajdzie "uzasadnione podejrzenie popełnienia czynu zabronionego stanowiące podstawę tej odpowiedzialności oraz przemawiał za tym będzie interes społeczny".
Co oznacza owy "interes społeczny"? To warunek, do którego określenia brany pod uwagę będzie stopień szkodliwości czynu czy też korzyści podmiotu zbiorowego. Jego ocenę przeprowadzać będzie prokurator.
Marcin Warchoł w rozmowie z "DGP" wyjaśnia, że celem ministerstwa nie jest inwigilacja, a działania prewencyjne oraz troska o środowisko naturalne i konsumentów.
Zbigniew Ziobro chce konfiskować prewencyjnie
Minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro dostał zielone światło ws. przygotowywanych nowych przepisów o konfiskacie prewencyjnej; organizacje pracodawców uważają, że stoją one w sprzeczności z konstytucyjnym prawem do własności - pisze poniedziałkowa "Gazeta Wyborcza".
Według dziennika projekt zaraz po wakacjach ma zostać wpisany do wykazu prac Rady Ministrów. Zdaniem przedsiębiorców projekt tzw. konfiskaty prewencyjnej, jako uzupełnienie "konfiskaty rozszerzonej", to domniemanie winy.
Według "GW" projekt zakłada, że państwo będzie mogło przejmować majątki – domy, pieniądze, samochody, biżuterię itp. – które w ciągu ostatnich pięciu lat były w posiadaniu podejrzanego lub oskarżonego o działanie w zorganizowanej grupie przestępczej.
"Największe kontrowersje wiążą się jednak z tym, że ma nie mieć znaczenia, kto obecnie jest właścicielem majątku, który kiedyś należał do podejrzanego" - napisała gazeta.
To mienie, niezależnie do kogo obecnie należy, będzie mogło w wyniku wyroku sądu trafić na rzecz Skarbu Państwa.
"Majątek mogą więc stracić osoby, wobec których nie toczy się żadne postępowanie karne. Mało tego, aby zająć ich mienie, organy ścigania nie będą musiały udowodnić, że majątek pochodził z przestępstwa. W projekcie ministerstwa zapisano bowiem, że to sam obywatel ma udowodnić, że majątek zdobył w sposób legalny" - podała "Gazeta" w poniedziałkowym wydaniu.
"»Zatem organy ścigania już nie będą musiały wykazywać faktu przeniesienia majątku czy też tego, iż służył on do popełniania przestępstw lub został nabyty w sposób nielegalny. Oznacza to de facto wprowadzenie domniemania winy!« - alarmowała w wydanym jeszcze w maju apelu Rada Przedsiębiorczości skupiająca największe polskie organizacje pracodawców (Konfederacja Lewiatan, ABSL, Federacja Przedsiębiorców Polskich, KIG, Polska Rada Biznesu, Pracodawcy RP, Związek Banków Polskich, BCC i Związek Rzemiosła Polskiego)" - podaje gazeta.
"Konfiskata majątku i zmierzające do niej działania prokuratury stoją w sprzeczności z konstytucyjnym prawem do własności. To niedopuszczalne w demokratycznym państwie prawnym" - pisze dalej Rada Przedsiębiorczości, cytowana przez "GW".

hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
-
nicram
24-08-2020, 12:35
Tego zjeba zero naprawdę ktoś powinien odstrzelić w ramach prewencyjnych działań mających na celu rozprzestrzenianie się ASF.
all the monsters will break your heart
-
trup
24-08-2020, 13:08
nicram pisze: ↑24-08-2020, 12:35
Tego zjeba zero naprawdę ktoś powinien odstrzelić w ramach prewencyjnych działań mających na celu rozprzestrzenianie się ASF.
Niebezpieczny koleś. Systematycznie buduje sobie zaplecze młodych, lojalnych kretynów. Jakby doszło do przejęcia władzy przez tego kolesia, to będzie dramat.
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
-
BOLEK
- weteran forumowych bitew
24-08-2020, 14:10
SUPER TO JESZCZE NIE MA DRAMATU?!
"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."
-
nicram
24-08-2020, 14:47
trup pisze: ↑24-08-2020, 13:08
nicram pisze: ↑24-08-2020, 12:35
Niebezpieczny koleś. Systematycznie buduje sobie zaplecze młodych, lojalnych kretynów. Jakby doszło do przejęcia władzy przez tego kolesia, to będzie dramat.
Także uważam, że z całej tej ferajny jest najbardziej niebezpieczny psychopata ogarnięty manią prześladowczą i marzącym o władzy absolutnej. Przy czym to jego zaplecze raczej widzę jako cynicznych gnojków, którzy dla własnych korzyści są w stanie zrobić najbardziej obrzydliwą rzecz. Patrz taki Jan Kanthak trudno mi byłoby go nazwać kretynem, za to jako zepsutego do szpiku kości, już tak.
-
trup
24-08-2020, 18:06
BOLEK pisze: ↑24-08-2020, 14:10
SUPER TO JESZCZE NIE MA DRAMATU?!
Na razie jest gówno z cebulą polane swięconą wodą.
-
dzik
- zahartowany metalizator
24-08-2020, 21:37
Z tego co pamiętam, to niektórzy byli zachwyceni, że przyszedł Szeryf i wreszcie zrobi porządek. No to robi.
dobry kościół to kościół spalony
-
Pacjent
24-08-2020, 21:49
Ziobro to wypisz wymaluj piłsudczykowski bojówkarz przeniesiony do naszych czasów. Niebezpieczny człowiek. Jeśli ma być następcą Kaczyńskiego to lepiej, żeby ten drugi żył 100 lat.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
-
dzik
24-08-2020, 22:44
Na to niestety wychodzi.
dobry kościół to kościół spalony
-
trup
25-08-2020, 16:02
Nie wiem czy on jest pilsudczykowskim bojówkarzem (brzmi zbyt rusofilsko) czy Zenonem grzybiarzem ale kawał chuja z niego. Z takich gagatkow wyrastają tyrani.
-
Pelson
- rasowy masterfulowicz
27-08-2020, 10:03
https://www.defence24.pl/kolejny-impas- ... u-za-wisle
Tak się dzieje, gdy dyletant przed negocjacjami ogłasza, że rozmawia tylko z jednym dostawcą, a drugi dyletant, jego nastepca, tylko to podtrzymuje i radośnie z wywieszonym ozorem podpisuje niekorzystną dla nas umowę. 16 mld PLN curwa jak krew w piach, docelowo 20 mld USD włączając drugą fazę programu. Znając dyletantów - i tak podpiszą bo nie mają wyjścia, a końcowo wyjdzie jak z "offsetem" za F-16, albo nie zrobią nic, bo nie mają pieniędzy, woli i umiejętności, a na europejskich dostawców mają wypięte. Niech ich Erdogan weźmie na dokształcanie, jak się robi militarne biznesy z USA bo aż wstyd.
Rejwan pisze: ↑29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
-
mistrzsardu
27-08-2020, 10:34
Co by o nim nie pisać gość ma jaja, podczas próby majdanu w Turcji odciął amerykańskiej bazie w której jest broń atomowa prąd.
Ja wiem, że tam są agregaty itd. ale sam fakt robi wrażenie.
Celem życia nie jest przeżycie.
-
Pelson
- rasowy masterfulowicz
27-08-2020, 11:04
mistrzsardu pisze: ↑27-08-2020, 10:34
Co by o nim nie pisać gość ma jaja, podczas próby majdanu w Turcji odciął amerykańskiej bazie w której jest broń atomowa prąd.
Ja wiem, że tam są agregaty itd. ale sam fakt robi wrażenie.
Skurwiel, którego nie lubię, głownie za rozjebundę na wschodzie m. Śródziemnego i marzenia o wskrzeszeniu Imperium Osmańskiego. Teraz mu się pod bokiem montuje koalicja Greków, Włochów, Francuzów i Egiptu wespół z ZEA (!), więc zobaczymy jak długo będzie szedł na zwarcie i łokciował się w rejonie Cypru. Nie zmienia to faktu, że jeśli chodzi o obronność i wspieranie własnego przemysłu można by wysyłac każdy polski rząd od 89 r. na korepetycje do Ankary. Przykładem choćby sprawa S-400, gdzie w kontekście długoterminowym Ankara rozgrywa Waszyngton, nawet pomimo utraty F-35.
Rejwan pisze: ↑29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
-
nicram
27-08-2020, 13:47
Nie wiem czy koledzy wiedzą, ale poseł Kanthak wyłożył się jak długi na swoich atakach na LGBT, bo właśnie okazuje się co robił w gejowskiej dzielnicy San Francisco i że to gej jak się patrzy. Ta cała prawica usłana jest dywanem spermy z pedalskich ptaszków i zarządzana przez gejów. Zupełnie Tak jak mafia kościelna. Pewnie dlatego odnaleźli nić porozumienia. Jak to mówią - "najciemniej jest pod latarnią". I naprawdę nie mam nic przeciwko, ale trochę mnie to jednak śmieszy.

-
Ascetic
27-08-2020, 13:52
w dzień, pan rzecznik, homofob, jan kanthak, a w nocy - janek "obciągnę ci". gejuszek wczoraj zrobił mi dzień.
ale tak to jest z koleżkami co mają chorobliwe zainteresowanie pedalstwem. nawet tutaj zostało to zdiagnozowane i do kilku koleżków przypisane. a nazywa się to; zespół hoovera.
lys på slutten av lys
-
Hatefire
- mistrz forumowej ceremonii
27-08-2020, 14:10
Jestem konserwatywnym, katolickim posłem. Hmmm gdzie tu się udać na wycieczkę w USA? Oooo dzielnica Castro brzmi dobrze

Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
-
mistrzsardu
27-08-2020, 14:38
Porozumienie ponad podziałami - podobnie jak Popis.
Celem życia nie jest przeżycie.
-
Pacjent
27-08-2020, 14:42
Wniosek jest taki, że pedalskie środowisko jest bardzo zróżnicowane i między bajki można włożyć, że LGBT reprezentuje je w jakiejś znaczącej części, zwłaszcza że musi dobierać członków z homo- i transprzebierańców.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
-
Ascetic
27-08-2020, 14:45
Hatefire pisze: ↑27-08-2020, 14:10
Jestem konserwatywnym, katolickim posłem.
Hmmm gdzie tu się udać na wycieczkę w USA? Oooo dzielnica Castro brzmi dobrze
jasne. do sklepumięsnegolgbt opierdolić jakąś kiełbachę

lys på slutten av lys