DUNGEON SYNTH
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, ŚWIAT BEZ KOŃCA
- nagrobek
- zahartowany metalizator
Re: DUNGEON SYNTH
ciekawe ile tajgerów trzeba pierdolnąć by obejrzeć koncert ds online i nie usnąć:)
- Ascetic
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
seba ostatnio skarżył się, że o jakiejś nieludzkiej godzinie ten strim był i mimo, że spał cały dzień wcześniej nic to nie pomogło.
podsumowując dungeon to nie rurki z kremem jest. tylko dla wojowników. conana wojowników. a i skrzatów też. leśnych.
podsumowując dungeon to nie rurki z kremem jest. tylko dla wojowników. conana wojowników. a i skrzatów też. leśnych.
Poro
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Tylko ze ja usypialem o 5 rano. Ale pierdzielita jak stare baby o metalu. Nie wiem, czy pm mialoby sie roznic od koncertow elektroniki, trance, czy pianistow.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
- Stary Metal
- w mackach Zła
Przeglądając temat, znalazłem projekt Mystiska Skogen zapodałem sobie na Bandcampie i jest zajebisty.

Leci już z piąty raz, ale najlepiej wchodzi nocą, przy zgaszonym świetle. Jutro przetestuję to przy palącym się kominku. Zobaczymy.
Jest mrok i ciężar, właśnie taki dungeon, czy też dark ambient najbardziej mi podchodzi. Idealny klimat tajemniczego lasu.
Szkoda, że nie można tego kupić na CD. Znalazłem wyłącznie na kasetach - ale nienawidzę kaset. Już wole sobie nagrać to na CDr. Kupiłem sobie na Bandcamp cyfrową kopię, pobrałem wavea i tak sobie to właśnie zgram,

Leci już z piąty raz, ale najlepiej wchodzi nocą, przy zgaszonym świetle. Jutro przetestuję to przy palącym się kominku. Zobaczymy.
Jest mrok i ciężar, właśnie taki dungeon, czy też dark ambient najbardziej mi podchodzi. Idealny klimat tajemniczego lasu.
Szkoda, że nie można tego kupić na CD. Znalazłem wyłącznie na kasetach - ale nienawidzę kaset. Już wole sobie nagrać to na CDr. Kupiłem sobie na Bandcamp cyfrową kopię, pobrałem wavea i tak sobie to właśnie zgram,
We're the metal generation
Cold blue steel runs on our veins
Don't fuck with us cos we're insane!
Cold blue steel runs on our veins
Don't fuck with us cos we're insane!
- maciek z klanu
- mistrz forumowej ceremonii
Sebastian skończyłem czytać nr2. Opuściłem artykuł o historii ds i o conanie. Co do reszty to poziom wywiadów, flow pytań itd poszedł znacznie do góry, to wielki plus. Bardzo fajna relacja z Siege, szkoda tylko że pierwszego dnia bardziej skupiłes się na opisywaniu performance niż na muzyce. Recenzje fajne, choć chyba ciągle to twoja najsłabsza strona. Fajnie byłoby dodać oceny. Wywiady to esencja tego Zina. Całościowo wielki krok naprzód i z niecierpliwością czekam na kolejny numer. Wielkie brawa także dla tommka i waclawa za graficzny wygląd zine. Wygląda to zajebiscie. W porównaniu z nr1 skok milowy. Całość oceniam na 9/10. Punkt odejmuje za recenzję. Jak dla mnie są tylko ok. Brawo Seba, jestem pod wielkim wrażeniem.
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Dzięki, taka konstruktywna krytyka zawsze na propsie. Tymczasem pierwsze słowiki już zaśpiewały oficjalnie w sprawie #3, ale prawdę mówiąc chyba nie chce mi się już kopiować z FB więc powiem tylko: Erythrite Thronemaciek z klanu pisze: ↑21-07-2020, 23:50Sebastian skończyłem czytać nr2. Opuściłem artykuł o historii ds i o conanie. Co do reszty to poziom wywiadów, flow pytań itd poszedł znacznie do góry, to wielki plus. Bardzo fajna relacja z Siege, szkoda tylko że pierwszego dnia bardziej skupiłes się na opisywaniu performance niż na muzyce. Recenzje fajne, choć chyba ciągle to twoja najsłabsza strona. Fajnie byłoby dodać oceny. Wywiady to esencja tego Zina. Całościowo wielki krok naprzód i z niecierpliwością czekam na kolejny numer. Wielkie brawa także dla tommka i waclawa za graficzny wygląd zine. Wygląda to zajebiscie. W porównaniu z nr1 skok milowy. Całość oceniam na 9/10. Punkt odejmuje za recenzję. Jak dla mnie są tylko ok. Brawo Seba, jestem pod wielkim wrażeniem.

- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Trochę nowego info:
Heralding Dungeon Synth Zine #3, pt. 5: CERNUNNOS WOODS!
"If you're gonna use bones in your pics, use a digital camera!"
In dungeon synth there are those who have been here for five minutes, and those who have been here since forever... Those who had no idea of the dark ages of this music, and those who started Dark Age Productions at that time… Those who are mostly into anime and games, and those who pondered darkly how to dechristianize the world. Generally speaking, Bard Algol who is behind Cernunnos Woods falls into those second categories. It’s always a pleasure to interview someone who is already slowly turning into a monument of this music. When your transformation into a statue is complete, Bard, just one piece of advice from me… Beware of the pigeons.
DS Zine: At some point you said you were almost arrested for desecration, weren’t you?
Bard Algol: Ha ha yeah! Some friends and I took a bunch of photos in a graveyard with some skull and bones and I took them to Walmart to get them developed and the lady who did the film called the cops on me. When I went to pick them up about 5 guys in plain clothes surrounded me, I thought I was gonna get jumped by a bunch of rednecks who must not like whatever clothes I was wearing but they identified themselves as cops and explained that I had to come with them and answer questions about the photos I had developed. So after an interrogation I had a certain date that I had to bring in the photo props by or I would be arrested and my home searched. So I always tell bands today if you're gonna use bones in your pics use a digital camera! We didn't have the luxury of cameras on a cell phone back then.

Heralding Dungeon Synth Zine #3, pt. 5: CERNUNNOS WOODS!
"If you're gonna use bones in your pics, use a digital camera!"
In dungeon synth there are those who have been here for five minutes, and those who have been here since forever... Those who had no idea of the dark ages of this music, and those who started Dark Age Productions at that time… Those who are mostly into anime and games, and those who pondered darkly how to dechristianize the world. Generally speaking, Bard Algol who is behind Cernunnos Woods falls into those second categories. It’s always a pleasure to interview someone who is already slowly turning into a monument of this music. When your transformation into a statue is complete, Bard, just one piece of advice from me… Beware of the pigeons.
DS Zine: At some point you said you were almost arrested for desecration, weren’t you?
Bard Algol: Ha ha yeah! Some friends and I took a bunch of photos in a graveyard with some skull and bones and I took them to Walmart to get them developed and the lady who did the film called the cops on me. When I went to pick them up about 5 guys in plain clothes surrounded me, I thought I was gonna get jumped by a bunch of rednecks who must not like whatever clothes I was wearing but they identified themselves as cops and explained that I had to come with them and answer questions about the photos I had developed. So after an interrogation I had a certain date that I had to bring in the photo props by or I would be arrested and my home searched. So I always tell bands today if you're gonna use bones in your pics use a digital camera! We didn't have the luxury of cameras on a cell phone back then.

- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Chlopaki, #2 sie wyprzedala z tydzien temu i na razie nie mam, wiec o to nie ma sensu pytac. Zostalo tylko z 5 sztuk repressu #1. Jak cos to wiecej bedzie za 2 miesiace jak wyjdzie #3.
-
- weteran forumowych bitew
Pamiętam ten Cernunnos Woods (Jakieś klimatyczne zdjęcia mi się przy tym kojarzą). To była chyba część jakiegoś kółeczka - te projekty braci Riddick, Equitant, Equimanthorn chyba też. Nie pamiętam jednak, żeby padała przy tym nazwa dungeon synth. Masz lepsze rozeznanie, można wskazać kto i kiedy ukuł ten termin? Takie coś jak Profane Grace się łapie, czy zostaje pod "dark ambient"?
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Pamiętasz świetnie, bo to w rzeczy samej dokładnie to kółko, chociaż w Equimanthorn chyba nie maczał palców, ale bracia Riddick, Absu i Equitant się zgadzają. Poza tym prowadził magazyn Battle Helm i wciąż prowadzi Dark Age Productions. Termin dungeon synth ukuł Andrew Werdna w 2011 na swoim blogu, który chyba jeszcze gdzieś wisi. Wcześniej Mortiis używał określenia Dark Dungeon Music, ale nie przyjęło się poza jego muzyką. Profane Grace dotąd nie znałem, ale to co słyszę w tej chwili podpada raczej pod dark ambient tego typu, co taki jeden projekt z kręgu LLN którego nazwa mi wypadła, zresztą dość pojebana była... Brakuje tu wyraźnego motywu przewodniego, powtarzalnej melodii... Zresztą większość DS to nie ukrywajmy, raczej przyjemna muzyka, a tu to jakieś bestialstwo;)helpme pisze: ↑04-08-2020, 21:52Pamiętam ten Cernunnos Woods (Jakieś klimatyczne zdjęcia mi się przy tym kojarzą). To była chyba część jakiegoś kółeczka - te projekty braci Riddick, Equitant, Equimanthorn chyba też. Nie pamiętam jednak, żeby padała przy tym nazwa dungeon synth. Masz lepsze rozeznanie, można wskazać kto i kiedy ukuł ten termin? Takie coś jak Profane Grace się łapie, czy zostaje pod "dark ambient"?
-
W przypadku Equimanthorn nie chodziło mi o powiązania personalne (bo tych chyba nie ma), tylko przynależność do tego samego kółeczka, co Cernunnos Woods. To CW wpadło mi ponownie na radar, gdy w jakimś katalogu trafiłem na wynalazek pt. "Forest Anthology" i dość zdziwiło mnie, że sam autor czyli jak piszesz Dark Age Productions wydał to jako CDr. Z tej strony skucha, z drugiej jednak edytorsko wydawnictwa z tych kręgów z reguły prezentowały się dość estetycznie. Co do samej muzyki za bardzo się nie wypowiadam, bo to nie moje częstotliwości, ale jak na to trafiłem pierwszy raz to jakoś tam intrygowało, chociaż jak wyżej, głównie wizualnie.
Dzięki za szczegóły odnośnie genezy dungeon synth, bo to taki trochę fenomen, że po czasie do tej szufladki zaczęto wciągać twory sprzed epoki jej oficjalnego istnienia. Tak też trochę podejrzewałem, że nazwa może nawiązywać do dark dungeon music, z którym to afiszował się Mortiis.
Dzięki za szczegóły odnośnie genezy dungeon synth, bo to taki trochę fenomen, że po czasie do tej szufladki zaczęto wciągać twory sprzed epoki jej oficjalnego istnienia. Tak też trochę podejrzewałem, że nazwa może nawiązywać do dark dungeon music, z którym to afiszował się Mortiis.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Bo ta muzyka to w ogóle mega dziwny fenomen wciągający autystyków całego świata. Jest to tak fascynujące, że czasem w te kręgi trafiają projekty, które nie mają ewidentnie muzycznie nic wspólnego z genezą blackmetalową, ale zawierają w sobie kilka innych charakterystycznych elementów: wydanie na kasecie w małym limicie, jasne obrazowanie, nawiązanie do jakiejś tematyki fandomu, nagranie na syntezatorze... I tak powstaje np. Forklift Operator nagrany przez gościa z Hole Dweller, który już sam w sobie trochę jedzie po bandzie jeśli chodzi o przynależność do dungeon synthu, będąc jednocześnie jednym z ważniejszych twórców DS roku 2019. Co gorsza, wbrew wszelkiej wierze jest to strasznie fajna muzyka.helpme pisze: ↑04-08-2020, 23:39W przypadku Equimanthorn nie chodziło mi o powiązania personalne (bo tych chyba nie ma), tylko przynależność do tego samego kółeczka, co Cernunnos Woods. To CW wpadło mi ponownie na radar, gdy w jakimś katalogu trafiłem na wynalazek pt. "Forest Anthology" i dość zdziwiło mnie, że sam autor czyli jak piszesz Dark Age Productions wydał to jako CDr. Z tej strony skucha, z drugiej jednak edytorsko wydawnictwa z tych kręgów z reguły prezentowały się dość estetycznie. Co do samej muzyki za bardzo się nie wypowiadam, bo to nie moje częstotliwości, ale jak na to trafiłem pierwszy raz to jakoś tam intrygowało, chociaż jak wyżej, głównie wizualnie.
-
No, takiej nazwy jak Forklift Operator nigdy nie skojarzyłbym z tymi dźwiękami. To wyjątek na mapie czy wirus się mutuje w nieoczekiwanych kierunkach i co raz bardziej odstaje, przynajmniej wizualnie, od ogólnie pojętego "fantasy"? Niewątpliwie wózków widłowych używa się też w lochach (czyt. magazynach), więc może jest jakieś powiązanie, ale gdybym był fanem to chyba raczej purystą typu "tylko lochy i smoki" 

- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Stary, musiałbym chyba tydzień mówić. Mutuje, i to w takich kierunkach, że w życiu byś nie uwierzył. Babcie, dinozaury, wózki widłowe, anime, kurwa, czego tu nie ma.helpme pisze: ↑05-08-2020, 00:05No, takiej nazwy jak Forklift Operator nigdy nie skojarzyłbym z tymi dźwiękami. To wyjątek na mapie czy wirus się mutuje w nieoczekiwanych kierunkach i co raz bardziej odstaje, przynajmniej wizualnie, od ogólnie pojętego "fantasy"? Niewątpliwie wózków widłowych używa się też w lochach (czyt. magazynach), więc może jest jakieś powiązanie, ale gdybym był fanem to chyba raczej purystą typu "tylko lochy i smoki"![]()
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
No i tyle póki co. Wyprzedane wszystko i nic nie będzie do 2.10.2020.
-
To jestem nawet zaskoczony. Myślałem jednak, że tu chodzi o lasy, zamki, smoki i czary-mary czyli w skrócie nie ma miejsca na nowoczesnośćŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑05-08-2020, 00:25Stary, musiałbym chyba tydzień mówić. Mutuje, i to w takich kierunkach, że w życiu byś nie uwierzył. Babcie, dinozaury, wózki widłowe, anime, kurwa, czego tu nie ma.

- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Chyba każdy jest zaskoczony. Temat jest tak ciekawy, że umówiłem się z Jordanem z Ancient Meadow na dłuższą pogadankę na ten temat, obowiązkowo nietrzeźwo, i opublikuje się to w którymś numerze.
-
Ja nie siedzę w temacie, ale skoro nawet znawcy są zaskoczeni to intrygujące.
- maciek z klanu
- mistrz forumowej ceremonii
Szczególnie mocno przyjął się na scenie ten milutki cieplutko kolderkowy ds. Opinie są różne, mi nie podchodzi np.
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Tak nie do końca się przyjął, ale jednak spowodował wiele ważnych dyskusji.maciek z klanu pisze: ↑06-08-2020, 14:27Szczególnie mocno przyjął się na scenie ten milutki cieplutko kolderkowy ds. Opinie są różne, mi nie podchodzi np.
Heralding Dungeon Synth Zine #3, pt. 6: EVILNOX!
"Sometimes it is enough to look at the starry sky"
https://evilnox.bandcamp.com
Do you know what’s captivating about Rux Minn, the man behind Evilnox? He doesn’t beat beat about the bush. If he thinks that something is wrong, you will know that. If he hates something, you will have no doubts about it. This is so different from the Western world, where everyone is afraid of the slightest sight of criticism. Of course, we’re not evaluating either approach here. This is not the point. So what’s the point? It’s to show that dungeon synth is in fact a reflection of all the world, all the colours of the palette! West and East, North and South! Introvert, extrovert, melody and noise! We are all in this together. Evilnox is here to show you that things can be done differently. Do you agree with him?
DS Zine: I noticed that quite often you say that the contemporary dungeon synth scene is crap and full of plastic. Why do you think so? Aren't you afraid of harsh criticism to come back to you?
Rux Minn: Yes, I said that. But I don't want to offend anyone. I've been following the DS scene for a long time. Since 2012. And I made this conclusion for myself. If a musician creates an album in the DS genre, and also sells it, they must take it seriously. In the 90’s, it was very hard to record a DS album, there were no such technologies as there are now. They must respect listeners. DS came from black metal. DS reflected the worldview of black metal musicians of that time. It was fabulous, dark, atmospheric music. It has nothing to do with Christianity, it has nothing to do with Christmas songs or cartoon soundtracks. This is uncompromising music. This is atmospheric and cold music, which has no place in modern pop culture. DS is a mystery of sounds, it is a whisper in the Transylvanian forests, it is a dark melody from the Northern lands. This is a synthetic homage to tradition and ancestors. Many listeners and many famous and even cult DS musicians agree with me.