Księża

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

Re: Księża

23-05-2020, 16:59

Bloodcult pisze:
23-05-2020, 16:03

@WaszJudasz
W wojnie to chyba wykonujesz rozkazy albo kula w łeb więc wyboru nie masz. Jak to rozpatrywać w kategoriach grzechu ?
Spotkałem się kiedyś z ciekawą (katolicką) interpretacją, że zabijanie - także w wojnie obronnej - jest zawsze grzechem, tyle że nie zawsze ten grzech funkcjonalnie obciąża sumienie dokonującego aktu zabójstwa, idzie natomiast na konto agresora lub, jak tu, delikwenta zmuszającego innych do udziału w wojnie.

Nie na każda wojnę idziesz jednak pod przymusem, a Kościół jakoś nie miał problemu z otaczaniem opieką duchową armii, w tym agresorów czy najemników. Coś tam może z początku próbowali, ale bardzo szybko zorientowali się, że

a) promowanie pacyfizmu znacząco utrudnia budowanie pozycji w państwie
b) sprawowanie mszy za dusze wojowników to dobry interes, stąd już we wczesnym średniowieczu utarło się, że księżulkowie mówili różnym lokalnym warlordom: "Panie, nie jest dobrze zabijać, to straszna plama na duszy. Nie powinieneś tego czynić... no ale jeśli już czujesz, że musisz, to dobrze, jakbyś ufundował nam tu i utrzymywał klasztorek, gdzie nasi mnisi będą codziennie modlić się za Twoją duszę."
Ostatnio zmieniony 23-05-2020, 17:03 przez WaszJudasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Bloodcult
mistrz forumowej ceremonii

23-05-2020, 17:01

Hatefire pisze:
23-05-2020, 16:55
Ciekawe. Kobieta, której życiu lub zdrowiu zagraża ciąża musi się poświęcić i nie może wykonać aborcji, bo grzech, natomiast mężczyzna zagrożony tym samym z powodu wojny jest usprawiedliwiony. Brawo za konsekwencję.
xD xD xD
Skąd Wy bierzecie te bzdury ? Jakoś 3 ostatnich Papieży jest innego zdania. Kościół nie broni poddać się resekcji jajowodu której konsekwencją jest śmierć płodu, podobnie jak nie broni stosować chemioterapii gdy matka jest w czasie ciąży.

To nie jest tak że jak masz ciążę pozamaciczną to idziesz do Planned Parenthood i Ci robią zwykłą skrobankę xD
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Hatefire

23-05-2020, 17:04

No czyli ciąża pozamaciczna lub nowotwór, a inne przypadki?
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Bloodcult

23-05-2020, 17:11

@Drone
Kościół zawłaszcza rzeczywistość

Jak tymi jeszcze raz zarzucisz stosowanie utartych formułek to chyba ze śmiechu padnę.

Niby tacy Übermensch a rzeczywistość im zawłaszcza Kościół xD Bo w liceum była religia nie na pierwszej lekcji, bo na państwowym święcie był ksiądz, bo Kościół dostał nieużytki rolne, bo raz na rok ksiądz zapukał z kolęda...

Albo jak bólem dupsk o brak podatku od nieruchomości, ale ze każda parafia płaci podatek od ilości wiernych to już się zapomniało. Tyle z mitycznych przywilejów podatkowych.

Awatar użytkownika
Bloodcult

23-05-2020, 17:12

Hatefire pisze:
Też

Awatar użytkownika
Hatefire

23-05-2020, 17:15

Zresztą to bzdura. Środowiska katolickie w praktyce uniemożliwiły legalne wykonanie aborcji, bo każdy w obawie ostracyzmu zasłania się klauzulą sumienia. Kiedyś zapłacicie za arogancję, będą pluć wam na koloratkę. Jestem bardzo spokojny i tolerancyjny, ale zaczynam mieć dość.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Hatefire

23-05-2020, 17:16

Bloodcult pisze:
23-05-2020, 17:12
Hatefire pisze:
Też
Nieprawda. Kłamiesz i dobrze o tym wiesz, w praktyce w Polsce nie można wykonać legalnej aborcji. No może gdzieniegdzie, ale na Podkarpaciu np nie da się.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Hatefire

23-05-2020, 17:21

Sprawdziłem zapisy katechizmu, nie jest tak jak piszesz.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Pacjent
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

23-05-2020, 17:34

Hatefire pisze:
23-05-2020, 17:15
Zresztą to bzdura. Środowiska katolickie w praktyce uniemożliwiły legalne wykonanie aborcji, bo każdy w obawie ostracyzmu zasłania się klauzulą sumienia. Kiedyś zapłacicie za arogancję, będą pluć wam na koloratkę. Jestem bardzo spokojny i tolerancyjny, ale zaczynam mieć dość.
Najwidoczniej nie należysz do tych lewicowców, dla których życie ludzkie jest najwyższą wartością.
PS. Nie robię Ci z tego zarzutu.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Hatefire

23-05-2020, 17:38

Oczywiście, że jest. Po prostu bardziej cenię życie i zdrowie dorosłej kobiety niż płodu. Zresztą pisałem już o tym kiedyś, że nie jestem zwolennikiem aborcji tylko przeciwnikiem jej zakazu, bo robi więcej szkód niż pożytku. Nie chce mi się powtarzać.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Bloodcult

Hatefire pisze:
23-05-2020, 17:21
Sprawdziłem zapisy katechizmu, nie jest tak jak piszesz.
To sprawdz co mówili JP2, B16 i F na ten temat.

Co ma wspólnego legalna aborcja w Polsce do tego co na jej temat myśli Kościół ?

Awatar użytkownika
Hatefire

23-05-2020, 17:43

Bloodcult pisze:
Co ma wspólnego legalna aborcja w Polsce do tego co na jej temat myśli Kościół ?
No nic to tylko nic nie znacząca, malutka wspólnotka religijna, z której zdaniem nikt się nie liczy.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Drone

23-05-2020, 17:45

Podobnie jak nikt jej nie daje ziemi z bonifikatą 98%, bo wszystkie takie działki dostają deweloperzy, TVN i organizacje gejowskie.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Drone

23-05-2020, 17:48

Gdyby ten wątek przeczytali kosmici, to na podstawie relacji Bloodculta doszliby do wniosku, że Kościół Katolicki to bardzo biedna i zahukana instytucja, narażona na liczne szykany, obłożona podatkiem od wiernych, ze skromnymi parafiami i księżmi zatroskanymi o los maluczkich, pomiędzy których to księży SB i homoseksualiści wsadzają swoich agentów, którzy molestują dzieci, które z kolei nie chcą zgłaszać tych spraw na policję.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Hatefire

23-05-2020, 17:50

Serio ręce opadają. Gotów jestem pomyśleć, że prześladują ich w Polsce jak za cesarza Dioklecjana.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Triceratops

23-05-2020, 17:57

Troche widze najebaliscie postow i czesc odpowiedzi niby padla, no ale..
Drone pisze:
23-05-2020, 10:44
@Triceps

Nic z tego, co piszesz, nie sugerowałem. Religia będzie, tylko w innych formach niż dzisiaj. Sprawa dobra i zła to osobna sprawa - w wielu epokach nie było potrzeby jednoznacznego rozstrzygania, co jest dobre, a co złe. Do dzisiaj to nawet przetrwało np. jeżeli mówi się o mądrościach etapu albo o dialektyce wartości :)
1.W jakich formach wg ciebie bedzie religia?
2.Dobro i zlo zawsze musza zalezec jezeli nie od religii to od jakiegos kodu kulturowego. Jakie sa korzenie Europy wiadomo, chyba, ze interesuje cie dyskusja o tzw Turboslowianach i haplogrupach. W starozytnej Sparcie niczym zlym nie bylo zrzucenie noworodka ze skaly do morza, w islamie np nie ma nic zlego w sprzedaniu dziecka za maz staremu dziadowi. Kto nam powie co jest dobrem a co zlem? Jacys panowie z Ameryki? Czy moze WHO? Dla wielu dzis juz poszatkowanie dziecka w brzuchu to nic zlego, no bo skutki przygodnego jebania nalezy usuwac i jest to dobro.
Drone pisze:
Oczywiście, że formy instytucjonalne będą istniały, choć pewnie ich zasięg będzie mniejszy (o ile nie dojdzie do jakiegoś regresu cywilizacyjnego na skutek katastrofy czy czegoś innego).
Zalezy jak na to spojrzec, regresem bedzie zanik. Ludzie jednak dzialaja stadnie i potrzebuja takich solidarnosciowych form.
Drone pisze:
Co do Junga, to jesteś pewien, że znasz jego zdanie o instytucjonalnych religiach?
No owszem tak. Ten cytat, ktory przewrotnie wklejalem, ze on wierzyl w Boga, to nie chodzilo o tego katolickiego Boga, siwowlosego dziadziusia w bialych szatach. W kazdym razie wierzyl. A tak przy okazji. to materializm troche stoi w opozycji do jego pogladow. Mysle, ze ewolucjonizm tez.
woodpecker from space
Pacjent

23-05-2020, 17:58

Hatefire pisze:
Oczywiście, że jest. Po prostu bardziej cenię życie i zdrowie dorosłej kobiety niż płodu. Zresztą pisałem już o tym kiedyś, że nie jestem zwolennikiem aborcji tylko przeciwnikiem jej zakazu, bo robi więcej szkód niż pożytku. Nie chce mi się powtarzać.
Nie znam nikogo kto w przypadku konfliktu życie/zagrożone zdrowie kobiety - życie dziecka byłby zwolennikiem nakazu donoszenia ciąży do końca. Nie słyszałem też o żadnym takim pomyśle. Prawda jest taka, że chodzi to o konflikt wygoda/styl życia matki - życie dziecka. Ty stawiasz na to pierwsze, więc życie ludzkie nie jest dla Ciebie najwyższą wartością, a zasłanianie się wybiegiem " jestem tylko przeciwnikiem zakazu aborcji" nie pozwala już kompletnie traktować poważnie Twoich poglądów, bo coś co ma być dla Ciebie najważniejszą wartością stawiasz poza ochroną prawną (tą jest ten zakaz), a poza tym czy sam nie puknąłbyś się w głowę gdyby ktoś wypalił: "jestem przeciwnikiem morderstw, ale bym ich nie zakazywał"?
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Bloodcult

23-05-2020, 18:00

@Hatefire
To czemu miesiąc temu na zdanie tej wspólnotki rząd się soczyście wysrał ? Pomijając już fakt że wszelkie projekty zaostrzające przepisy to inicjatywy obywatelskie a nie kościelne xD

@Drone
Straszne. Super ziemia, mogli sprzedać a dali. W wiele rzeczy jestem w stanie uwierzyć ale nie w to że tak po prostu dostali ziemię na którą było wielu chętnych. Więc sorki ale możliwości jest kilka:
- nie była tyle warta (a bonifikaty 30-40% to żadna rzadkość)
- pies z kulawą nogą tej ziemii nie chciał
- mocodawcą jest ktoś z polityków i on tę ziemię w rzeczywistości przekręcił i za nią finalnie zgarnął hajs

Takie są realia, a Twoje teorie to jedynie domysły i formułki stetryczalego antyklerylala :)

Awatar użytkownika
Bloodcult

23-05-2020, 18:08

Drone pisze:
23-05-2020, 17:48
Gdyby ten wątek przeczytali kosmici, to na podstawie relacji Bloodculta doszliby do wniosku, że Kościół Katolicki to bardzo biedna i zahukana instytucja, narażona na liczne szykany, obłożona podatkiem od wiernych, ze skromnymi parafiami i księżmi zatroskanymi o los maluczkich, pomiędzy których to księży SB i homoseksualiści wsadzają swoich agentów, którzy molestują dzieci, które z kolei nie chcą zgłaszać tych spraw na policję.
Prawie.
Może nie szykany ale ilość mitów która w okół Kościoła urosła jest zastraszającą.
Nie SB wsadziła agentów, ale przestępstwo o którym wiedziała SB czyniła agentów pokornymi wobec SB i bezkarnymi.
Ale reszta się zgadza.

Kosmici zapewne widzieli wiele dyktatur ale chyba żadnej którą zbrodnią jest mówić że ma się racje, dostać nieużytki rolne i mieć przedstawiciela na nieobowiązkowych lekcjach w szkole...

Awatar użytkownika
Hatefire

23-05-2020, 18:09

Pacjent pisze:
23-05-2020, 17:58
Nie znam nikogo kto w przypadku konfliktu życie/zagrożone zdrowie kobiety - życie dziecka byłby zwolennikiem nakazu donoszenia ciąży do końca. Nie słyszałem też o żadnym takim pomyśle. Prawda jest taka, że chodzi to o konflikt wygoda/styl życia matki - życie dziecka. Ty stawiasz na to pierwsze, więc życie ludzkie nie jest dla Ciebie najwyższą wartością, a zasłanianie się wybiegiem " jestem tylko przeciwnikiem zakazu aborcji" nie pozwala już kompletnie traktować poważnie Twoich poglądów, bo coś co ma być dla Ciebie najważniejszą wartością stawiasz poza ochroną prawną (tą jest ten zakaz), a poza tym czy sam nie puknąłbyś się w głowę gdyby ktoś wypalił: "jestem przeciwnikiem morderstw, ale bym ich nie zakazywał"?
No, ale sugerujesz, że kobietę za aborcję jak mordercę należy wjebać do więzienia? Czy może powielasz ten mit, że kobiety robią sobie aborcję dla rozrywki? Szczerze jakby moja kobieta miała urodzić na przykład dziecko bez czaszki, to sam bym zawiózł ją na Słowację. Po chuj ma cierpieć te kilka dni i zdechnąć w cierpieniu. Dotyczy to też mnie. Jak będę miał raka i i półprzytomny leżał pod respiratorem niech mnie naćpają lekami psychoaktywnymi i kurwa odłączą na moje życzenie. Nie lepiej jak kobieta pójdzie do tego samego lekarza co zasłonił się klauzulą sumienia i z dokona aborcji w syfie w jakiejś piwnicy.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
ODPOWIEDZ