Covid19 to nazwa choroby. Możliwa jest tylko interferencja z wirusami z tej samej grupy: SARS-COV-1 i MERS-COV, wywołujących podobnie ciężkie niewydolności oddechowe.Pacjent pisze:Czy jest możliwe by ta metoda dawała wynik pozytywny przy wykryciu wirusa innego niż Covid-19?nicram pisze:Pokrótce wygląda to tak, że tak jak we wszystkich laboratoriach na Świecie stosujemy metodę RT-PCR w czasie rzeczywistym. Najpierw izolujemy RNA, później odwrotna transkrypcja i sam PCR w czasie rzeczywistym w celu detekcji genów wirusa.
SARS-CoV-2
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: SARS-CoV-2
all the monsters will break your heart
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
mistrzsardu pisze:No właśnie ponoć tak jest i stąd "pandemia" i "śmiercionośny wirus". W Hiszpanii nawet bez badania, jako przyczyna zgonu wpisują COVID - wystarczą objawy :) We Włoszech, od kiedy rząd obiecał odszkodowania rodzinom zmarłych, mafia wzięła się do roboty i stąd wysyp zmarłych na COVID. Biznes...Pacjent pisze:Czy jest możliwe by ta metoda dawała wynik pozytywny przy wykryciu wirusa innego niż Covid-19?nicram pisze:Pokrótce wygląda to tak, że tak jak we wszystkich laboratoriach na Świecie stosujemy metodę RT-PCR w czasie rzeczywistym. Najpierw izolujemy RNA, później odwrotna transkrypcja i sam PCR w czasie rzeczywistym w celu detekcji genów wirusa.

Guilty of being right
- Rumburak
- weteran forumowych bitew
No tak,uderz w stół a nożyce...każdy średnio rozgarnięty człowiek, zdaje sobie sprawę,że oficjalna liczbę zakażeń można pomnożyć razy pięć. Ty zabiedzony Pigmeju z łuszczycą do powiedzenia masz tyle,ile powiedział ci kolega po faliatto na lekcji angielskiego.Zaiste godne podziwu.Wypocin ćwierćinteligenta nicrama komentował nawet nie będę,jak każdego innego głupca który każdy temat musi sprowadzić do polityki.Typowy zerojedynkowy wszaruch.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:Gość chyba myśli że jak będzie złośliwy to będzie wyglądał na inteligentnego, mimo że ma gówno do powiedzenia w temacie, a to niestety tak nie działa. Winszuję bezgranicznego zaufania partii rządzącej.nicram pisze: Wiesz, nie wiem czy po wypowiedzi wszechwiedzącego Rumburaczka, który w dupie Kaczorka był i jego gówno widział, mogę coś dodać. Chyba trzeba zapytać jego, pewnie jest bardzo wiarygodny, choć coś nerwowo reaguje, jak atakuje się jego politycznych idoli...
- ozob
- zahartowany metalizator
Ile robicie dziennie i oczywiscie jak dlugo pracujecie?nicram pisze:Wiesz, nie wiem czy po wypowiedzi wszechwiedzącego Rumburaczka, który w dupie Kaczorka był i jego gówno widział, mogę coś dodać. Chyba trzeba zapytać jego, pewnie jest bardzo wiarygodny, choć coś nerwowo reaguje, jak atakuje się jego politycznych idoli...ozob pisze:Nicram, przyblizysz jak wyglada to testowanie w Polsce? Oficjalne liczby odzwierciadlaja stan rzeczy czy sypany jest puder na oczy opnii publicznej?
Pokrótce wygląda to tak, że tak jak we wszystkich laboratoriach na Świecie stosujemy metodę RT-PCR w czasie rzeczywistym. Najpierw izolujemy RNA, później odwrotna transkrypcja i sam PCR w czasie rzeczywistym w celu detekcji genów wirusa. Próbki mamy ze szpitala w Zgierzu i szpitala im. Biegańskiego. Na początku nie było problemów, wszytko szło dobrze i nasza wydajność była wykorzystywana w 100%. Tak do Wielkanocy. Od tamtego czasu jak wspominałem, dostajemy mniej próbek, choć liczba pozytywnych trafów lekko wzrosła. Teoretycznie MZ mówi, że wykorzystują moce przerobowe laboratoriów, a okazuje się, że jednak nie. Czyli robi się mniej testów niż można byłoby zrobić. Jak widać z przytoczonego wywiadu i tego co już pisałem w okresie Świąt, odmawia się ludziom testów. Wnioski możesz sobie wysnuć sam po co. Co do raportowania, to oczywiście raportuje się bezpośrednio do systemu. I tutaj też mamy spore wątpliwości co do liczby i czasu ich ogłoszenia. Jak kiedyś wspominałem, liczba zgonów przynajmniej na samym początku była zaniżana. Zanim ktoś zmarł "oficjalnie" w województwie łódzkim to wiem, że przynajmniej 7 osób wyjechało nogami do przodu ze szpitala w Zgierzu. Jednakże ci pacjenci zmarli na choroby towarzyszące a nie na COVID 19 (dopiero później wprowadzono nadrzędność choroby zakaźnej, choć w Poznaniu, stosowano tę zasadę od początku).
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Wierzę, że rodzice chcieli wychować Cię lepiej.Rumburak pisze: No tak,uderz w stół a nożyce...każdy średnio rozgarnięty człowiek, zdaje sobie sprawę,że oficjalna liczbę zakażeń można pomnożyć razy pięć. Ty zabiedzony Pigmeju z łuszczycą do powiedzenia masz tyle,ile powiedział ci kolega po faliatto na lekcji angielskiego.Zaiste godne podziwu.Wypocin ćwierćinteligenta nicrama komentował nawet nie będę,jak każdego innego głupca który każdy temat musi sprowadzić do polityki.Typowy zerojedynkowy wszaruch.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
- nicram
Możemy przebadać 700 próbek dziennie. Obecnie testujemy 400-500. Pracujemy w systemie zmianowym po 6h (po czym wchodzi następna grupa). Oczywiście w pełnym ekwipunku i ktoś kto wlazł do strefy brudnej, nie ma szans z niej wyjść tak łatwo. Laboratorium powstało jako inicjatywa oddolna grupy naukowców z UM, UŁ, jednostki PAN i firm biotechnologicznych. Sprzęt i materiały zebraliśmy sami z własnych jednostek. W tej chwili wygaszamy swoją aktywność, gdyż UM przejmuje samodzielną kontrolę nad działaniem labu.ozob pisze:
Ile robicie dziennie i oczywiscie jak dlugo pracujecie?
- Triceratops
Na to wyglada, bo....mistrzsardu pisze:No właśnie ponoć tak jest i stąd "pandemia" i "śmiercionośny wirus". W Hiszpanii nawet bez badania, jako przyczyna zgonu wpisują COVID - wystarczą objawy :) We Włoszech, od kiedy rząd obiecał odszkodowania rodzinom zmarłych, mafia wzięła się do roboty i stąd wysyp zmarłych na COVID. Biznes...Pacjent pisze:Czy jest możliwe by ta metoda dawała wynik pozytywny przy wykryciu wirusa innego niż Covid-19?nicram pisze:Pokrótce wygląda to tak, że tak jak we wszystkich laboratoriach na Świecie stosujemy metodę RT-PCR w czasie rzeczywistym. Najpierw izolujemy RNA, później odwrotna transkrypcja i sam PCR w czasie rzeczywistym w celu detekcji genów wirusa.
najciekawszy jest opis testu przez jego tworce dla CDC (Center For Disease Control). Kto tu kogos robi w chuja?
From CDC 2019-Novel Coronavirus (2019-nCov) Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel
Detection of viral RNA may not indicate the presence of infectious virus or that 2019-nCoV is the causative agent for clinical symtoms
SARS-CoV-2 Co0ronavirus Multiplex RT-qPCR Kit
non-specific interference Infuenza A Virus (A1H1). Infuenza B Virus (Yamagata), Respiratory Syncytial Virus (Type B), Respiratory Adenovirus (type3, type7), Parainfluenza Virus (type2), Mycoplasma Pneumoniae, Chlamydia Pneumoniae etc."
Regulatory status: For research use only, not for use in diagnostic procedures
Application: Qualiative
woodpecker from space
-
- rasowy masterfulowicz
Szumek:
– Mamy brak poświątecznego wzrostu zachorowań, ale prognozy mówią o tym, że przesuwamy poprzez izolację, którą zrobiliśmy, ten szczyt zachorowań coraz dalej. Teraz mówi się coraz częściej o jesieni: wrześniu, październiku, listopadzie – stwierdził minister.
– Mamy brak poświątecznego wzrostu zachorowań, ale prognozy mówią o tym, że przesuwamy poprzez izolację, którą zrobiliśmy, ten szczyt zachorowań coraz dalej. Teraz mówi się coraz częściej o jesieni: wrześniu, październiku, listopadzie – stwierdził minister.
- nicram
Co widzisz dziwnego w stwierdzeniu, że "Wykrycie wirusowego RNA może nie wskazywać na obecność zakaźnego wirusa lub że 2019-nCoV jest czynnikiem wywołującym objawy kliniczne"? Po pierwsze próbka może zostać zanieczyszczona (np. przy pobieraniu), dlatego wykrycie RNA wirusa nie koniecznie świadczy o zakażeniu. Trzeba zrobić test potwierdzający. Po drugie, przebieg Covid19 może być skąpoobjawowy, a pacjent może mieć inną chorobę, która da o sobie znać w tym samym czasie. Ta choroba ma inne symptomy, to czy wskazuje to, że są to objawy Covid19?Triceratops pisze: Na to wyglada, bo....
najciekawszy jest opis testu przez jego tworce dla CDC (Center For Disease Control). Kto tu kogos robi w chuja?From CDC 2019-Novel Coronavirus (2019-nCov) Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel
Detection of viral RNA may not indicate the presence of infectious virus or that 2019-nCoV is the causative agent for clinical symtoms
SARS-CoV-2 Co0ronavirus Multiplex RT-qPCR Kit
non-specific interference Infuenza A Virus (A1H1). Infuenza B Virus (Yamagata), Respiratory Syncytial Virus (Type B), Respiratory Adenovirus (type3, type7), Parainfluenza Virus (type2), Mycoplasma Pneumoniae, Chlamydia Pneumoniae etc."
Regulatory status: For research use only, not for use in diagnostic procedures
Application: Qualiative
Pokazujesz test z adnotacją "do celów naukowych, nie do diagnostyki"? Myślisz, że takie się stosuje?
Masz linka: https://webcache.googleusercontent.com/ ... irefox-b-d" onclick="window.open(this.href);return false;
Proszę to jest test, w którym w tabeli 7, zobaczysz, że używane sondy nie pozwalają na wykrycie innych wirusów i bakterii (wynik negatywny).
- Gunman
Jedyny serwis informacyjny na jaki zaglądam jebnął na kilka dni i wrócił brzydszy niż był. Jak sytuacja na froncie z covid? Informujcie szybko.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Kolejne info, od tego samego ucznia o którym mówiłem: Roche Diagnostics ma w zapasie 100 000 testów - tylko, że nie ma co testować, bo wciąż dostają mało próbek od Sanepidu. Tak się wygrywa z wirusem przed wyborami;)
Rozmawiałem też ze znajomą lekarką którą gdzieś wcześniej cytowałem. W Krakowie w szpitalach podobno nastrój taki, żeby nastawiać się, że wirus zostaje z nami na dobre i przejdzie go 70% populacji.
Rozmawiałem też ze znajomą lekarką którą gdzieś wcześniej cytowałem. W Krakowie w szpitalach podobno nastrój taki, żeby nastawiać się, że wirus zostaje z nami na dobre i przejdzie go 70% populacji.
If you do everything right, there will be no struggle.
- nicram
^ pisiorki typu mad oglądające TVpis powiedzą Ci, że to histeria lemingów. Natomiast, tak właśnie jest - coraz mniej próbek przychodzi do testowania. Testy są, ale w niektórych regionach brakuje zestawów do izolacji RNA np. w Lubuskim, stąd tam mają tak mało zakażonych. :-) Ja mam jeszcze nadzieję, że nie trzeba będzie tego gówna przechodzić, bo będzie szybka szczepionka.
-
- rasowy masterfulowicz
Widzialem na fb grupe gdzie 40k niedojebow twierdzi że korona wymyślona i dołaczają nowi do nich non stop.To sie nie dzieje
- Triceratops
Zawsze nowe jest brzydsze i chujowsze. Nowe systemy operacyjne, auta, sprzet audio, kobiety, telefony. Co do covid to nie wiem, nie interesuje mnie w sumie to, bo nie ogladam telewizji.
woodpecker from space
-
- rasowy masterfulowicz
- Triceratops
Nowe kobiety jakies takie chujowe, ja bym chcial zeby wszystkie byly jak Tereska Orlowska, z fajnym cycem, bez tatuazy i zelaza w pizdzie, mordzie i pepku.
woodpecker from space
-
- rasowy masterfulowicz
- Triceratops
Ziomek, dej no line do tej grupy bo nie moge namierzyc. Z gory dzieki
woodpecker from space
- Rumburak
Im dłużej trawa ta cała kwarantanna tym bardziej wątpię w jej zasadność. Za chwilę, wyjdzie nam to wszystkim bokiem a kryzys z 2008 będzie jawił się tutaj jako mała niedogodności. Zrozumieją to też ci ignorancji, którzy bredzą coś o bolącej dupie z powodu braku możliwości kupna nowego iphona i pilących kredycików. Lekcja będzie bolesna. Niezależnie od tego czy masz kredycik czy nie. Ciekawi mnie sytuacja w Danii w której po odmrozeniu gospodarki nie odnotowano znaczącego wzrostu liczby zakażeń.
- Triceratops
Z odmrazaniem bedzie tak:

Im szybciej debile sciagna te restrykcje tym lepiej. Media niech sobie nabijaja ogladalnosc straszeniem ludzi ale jak ktos nie oglada tiwi to ma to wszystko w dupie.
Im szybciej debile sciagna te restrykcje tym lepiej. Media niech sobie nabijaja ogladalnosc straszeniem ludzi ale jak ktos nie oglada tiwi to ma to wszystko w dupie.
woodpecker from space