SARS-CoV-2
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
- moonfire
- zahartowany metalizator
Re: SARS-CoV-2
A ja tylko powiem, że kolejny kraj luzuje restrykcje gospodarcze. To Litwa. I co Szumi, chuju?
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kolejny też zaostrza. Gruzja zakazała ruchu samochodów osobowych.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
If you struggle, you're not doing something right.
- nicram
@ uglak ale nie rozumiem co rozumiesz za współczynnik wykrytych chorych, nie wiem skąd wytrzasnąłeś te liczby? Ja rozumiałbym jako liczbę chorych/liczbę testów. Mamy bardzo małą liczbę wykrytych chorych, bo przebadaliśmy zaledwie 0.005% swojej populacji, podczas gdy taka Austria przebadała 0.02% czyli 4 krotnie więcej.
all the monsters will break your heart
-
Nie ma jakiegoś odgórnego szablonu według jakiego każdy kraj powinien działać, tutaj każdy ma swoje rozwiązania i właściwie dopiero po zakończeniu tego cyrku jak komus się będzie bardzo chciało, może zebrać informacje i taki model wypracować. W chwili obecnej nie wydaje mi się, by mozna w merytoryczny sposób krytykować tych którzy luzują, czy tych którzy zaostrzają rygory sanitarno-gospodarcze.
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
Wrzuciłem do arkusza tak żeby było widać:nicram pisze:@ uglak ale nie rozumiem co rozumiesz za współczynnik wykrytych chorych, nie wiem skąd wytrzasnąłeś te liczby? Ja rozumiałbym jako liczbę chorych/liczbę testów. Mamy bardzo małą liczbę wykrytych chorych, bo przebadaliśmy zaledwie 0.005% swojej populacji, podczas gdy taka Austria przebadała 0.02% czyli 4 krotnie więcej.

Guilty of being right
- Triceratops
No to jest na tyle ciekawe, ze niedawno, pare dni temu gdzies latal na yt film, gdzie "sfilmowano" wirusa z Wuhan, kiedy wirusy z racji, ze nie zyja i nie maja metabolizmu, to sie nie poruszaja. Sporo osob w to uwierzylo. Ciekawa sprawa jest tez to, np ze do tej pory nie ma "zdjecia" wirusa HIV, a jego "obecnosc" wykrywa sprawdzajac poziom przeciwcial. Sa tylko grafiki komputerowe. Ale na temat wirusow i samej idei wirusa (wirus po lacinsku to jad, trucizna) sa ciekawe ksiazki, gdzie wszystko sie zwija do poczatkow historii, idei wirusa i sporu Pasteura, Kocha i Bechampa, ktorzy wszyscy mieli inny poglad na te kwestie i dlaczego wygrala akurat ta jedna konkretna opcja. Przypominam, ze Pasteur nie mial wyksztalcenia w tym kierunku i nie dysponowal nawet mikroskopem a jego kryteria przewaznie nie przechodza postulatow Kocha, a z kolei Bechamp postulowal przyjrzenie sie mechanizmowi pleomorfizmu w mysl tego, ze wg slow innego wybitnego lekarza Claude'a Bernarda "teren jest wszystkim a patogen niczym", co Pasteur przed smiercia, zniszczywszy wczesniej kariere Bechampa, przyznal.Nasum pisze:Hatefire pisze: No przecież nie raz i drugi wskazane zostało, że wirus nie przelezie sam. Jak kichnę to aerozol zatrzyma się na maseczce. Na tej samej zasadzie jak patogen przenosi się w gównie to musiałbyś w nim pogrzebać, bakteria czy wirus nie ma nóżek, żeby wyjść z kupy.
Haha, łopatologia stosowana. Dosyć obrazowe, ale trafne.
Co do wirusów i okreslenia ich jako organizmy żywe lub nie, to naprawdę ciekawa dyskusja. Kiedyś się wkręciłem w ten temat, i z tego co zapamiętałem, racja w pewnym sensie jest po obu stronach. Jeśli przyjmiemy, że wirusy to cząstka nieożywiona to znajdziemy na to dowody. Natomiast znajdziemy również dowody na ożywioną formę - bo skąd mutacje chociażby? Skąd wirus bierze impuls do mutacji? Poza tym, jego namnażanie w komórkach nosiciela to też ciekawy proces. Bardzo ciekawe to organizmy, naprawdę ciekawe.
Sadze, ze te kwestie nie sa jeszcze rozstrzygniete a na pewno jeszcze sporo jest do odkrycia.
woodpecker from space
- nicram
Nadal nie wiem czego to ma dowodzić oprócz tego, że więcej chorych jest w Belgii czy też Holandii? Jak wspominałem, to dla nich jest lepiej, bo mogą ich izolować, a my mamy przesrane, bo może o większości nie wiemy. Skoro przebadaliśmy tak niewielki procent populacji, mniejszy niż wymienione przez Ciebie kraje to na wynik może wpływać zwykły przypadek (np. efekty typu Monte Carlo). Dlaczego na przykład nie uwzględniłeś Islandii czy też Estonii?uglak pisze:Wrzuciłem do arkusza tak żeby było widać:nicram pisze:@ uglak ale nie rozumiem co rozumiesz za współczynnik wykrytych chorych, nie wiem skąd wytrzasnąłeś te liczby? Ja rozumiałbym jako liczbę chorych/liczbę testów. Mamy bardzo małą liczbę wykrytych chorych, bo przebadaliśmy zaledwie 0.005% swojej populacji, podczas gdy taka Austria przebadała 0.02% czyli 4 krotnie więcej.
- uglak
Wyszliśmy od krajów, które mają sporo więcej przypadków, a zrobiły mniejszą ilość testów. Wedle życzenia Islandia i Estonia:

Guilty of being right
Zostaw Marcin. Końcówka podstawówki to był czas pierwszych poważniejszych miłości i zbijania bąków.
Świetne przykłady. Przy dobrym refleksie, niemal kompletna izolacja Nie wspominając liczebności populacji. Watykan trzeba było wrzucić, albo Cypr przynajmniej.uglak pisze:Wyszliśmy od krajów, które mają sporo więcej przypadków, a zrobiły mniejszą ilość testów. Wedle życzenia Islandia i Estonia:
- nicram
Liczba testów jest policzalna. :-) Pokaż mi gdzie w swojej tabelce widzisz ( lekko zmanipulowanej) kraj w którym zrobiono mniej testów niż w Polsce (mówimy oczywiście liczby testów/1 mln mieszkańców).uglak pisze:Wyszliśmy od krajów, które mają sporo więcej przypadków, a zrobiły mniejszą ilość testów. Wedle życzenia Islandia i Estonia:
- Mariusz Wędliniarz
- rasowy masterfulowicz
U nas przecież są zaniżane statystyki jak tylko się da. Nie zdajecie sobie z tego sprawy? W beczkach dzieci kisili w lubelskim i w łódzkim. U nas wszystko można.
Raz się zje, raz się nie zje.
-
- rasowy masterfulowicz
Do wyborów będą 'spadki' zakażeń, a po wygranej nagłe przyrosty
- uglak
Na https://www.worldometers.info/coronavirus/" onclick="window.open(this.href);return false; klikasz "Tests/1M pop" i samo Ci posortuje, jeśli tak bardzo zafiksowałeś się akurat na tej jednej statystyce ;-)nicram pisze:Liczba testów jest policzalna. :-) Pokaż mi gdzie w swojej tabelce widzisz ( lekko zmanipulowanej) kraj w którym zrobiono mniej testów niż w Polsce (mówimy oczywiście liczby testów/1 mln mieszkańców).uglak pisze:Wyszliśmy od krajów, które mają sporo więcej przypadków, a zrobiły mniejszą ilość testów. Wedle życzenia Islandia i Estonia:
Guilty of being right
Dziękuję Dariuszu za ten przykład. Szczególnie, gdy znów różni pacjenci chcą udawać, że gdy procederu się zakaże, on cudownym zrządzeniem losu zniknie. Wytłuczmy wszystkie termometry. Spalmy wszystkie beczki. Mentalna Białoruś wisi w powietrzu.Mariusz Wędliniarz pisze:U nas przecież są zaniżane statystyki jak tylko się da. Nie zdajecie sobie z tego sprawy? W beczkach dzieci kisili w lubelskim i w łódzkim. U nas wszystko można.
- nicram
@ uglak po prostu nie dałeś rady obronić tezy, że u nas się dużo testuje. :-)
Na razie próbują utrzymać na względnie tym samym poziomie. Ograniczając liczbę dostępności testów dla osób, które bezwzględnie powinny być testowane (np, przez odmawianie testów współlokatorom osób zakażonych).vicotnick pisze:Do wyborów będą 'spadki' zakażeń, a po wygranej nagłe przyrosty
- uglak
Jak dla Ciebie wszystko co nie podchodzi pod Twoją tezę jest zmanipulowane to faktycznie byłoby ciężko.nicram pisze:@ uglak po prostu nie dałeś rady obronić tezy, że u nas się dużo testuje. :-)
Guilty of being right
Czyli, ze testuje się dużo?uglak pisze:Jak dla Ciebie wszystko co nie podchodzi pod Twoją tezę jest zmanipulowane to faktycznie byłoby ciężko.nicram pisze:@ uglak po prostu nie dałeś rady obronić tezy, że u nas się dużo testuje. :-)
- uglak
W Europie więcej testów od nas zrobili Rosjanie, Niemcy, Włosi, Hiszpanie, Francuzi, Brytyjczycy, Portugalczycy i Szwajcarzy. Oprócz dwóch ostatnich to w miarę odpowiada rozkładowi populacji na kontynencie, więc nie testuje się mało. Powiedziałbym, że jest w normie.
Guilty of being right
Wszystko jest w normie. Szczególnie , gdy Rosja jest wśród przykładów. Wsio narmalno. Tawariszcz. Pażywiom uwidiem.