Ciekawostki

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Scorn
postuje jak opętany!

Re: Ciekawostki

30-03-2020, 14:56

Medard pisze:Bardzo ciekawie opisałeś Scorn, swoją drogą pokój w Warszawie wcale nie kosztuje dużo taniej, rozumiem, że to cena za miesiąc wynajmu.
Serio w Warszawie 2000 zł za 1 pokój?

Ja nie mówię, o luksusach. Koleżanka wynajmuje (fakt, że w centrum Reykjaviku) pokoik, gdzie mieści się jej łóżko, jedna szafa i praktycznie nic więcej za... 90.000 ISK, czyli obecnie 2660 zł. Jest to i tak zaniżona cena w złotówkach, bo (nomen omen) korona islandzka poleciała ostatnio na łeb.
heykvísl og ofn
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

30-03-2020, 15:02

Scorn pisze:
Medard pisze:Bardzo ciekawie opisałeś Scorn, swoją drogą pokój w Warszawie wcale nie kosztuje dużo taniej, rozumiem, że to cena za miesiąc wynajmu.
Serio w Warszawie 2000 zł za 1 pokój?

Ja nie mówię, o luksusach. Koleżanka wynajmuje (fakt, że w centrum Reykjaviku) pokoik, gdzie mieści się jej łóżko, jedna szafa i praktycznie nic więcej za... 90.000 ISK, czyli obecnie 2660 zł. Jest to i tak zaniżona cena w złotówkach, bo (nomen omen) korona islandzka poleciała ostatnio na łeb.
2000 to kawalerka, a pokój 1200 - 1600,
to zależy od dzielnicy, ale w dobrym punkcie, albo na nowych osiedlach tyle kosztuje. Wiem od znajomych, bo na sam nie wynajmuję, ale mam w pracy takich, którym zależy na dobrym punkcie, żeby było blisko do pracy.

Na osiedlu, gdzie mieszkam widzę w necie oferty najmu 3500 za mieszkanie dwa pokoje, jakieś 45 -48 m2. Trzeba też dopłacić za prąd, a inne media nie jestem pewien.
Z tym, że jest miejsce na samochód, bo są osiedla, gdzie nie ma miejsc do parkowania. I do spożywczego zaraz obok i blisko Rossmann, kaufland, biedronka.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

30-03-2020, 15:58

Scorn pisze:
trup pisze:Czyli po prostu akceptacja ograniczeń. To akurat dla mnie nie problem.
A koszty życia? przemieszczanie się? jak z pracą?
jeśli chcesz i możesz...
Akceptacja ograniczeń, ale też wspomniana pogoda, bo dla niektórych jest jednak nie do przejścia na dłuższą metę.

Teraz mam dużo czasu, więc mogę trochę opowiedzieć, jeśli kogoś to interesuje.
Reykjavik to normalne, nowoczesne miasto. Są kluby, koncerty (niestety większość tras koncertowych zagranicznych zespołów omija Islandię ze względu na położenie oraz niewielką populację, a co za tym idzie - koszta) i wszystko czego potrzeba. No, nie ma burdeli, jeśli ktoś musi. Trochę inaczej wygląda sprawa poza stolicą. Drugie co do wielkości miasto ma niecałe 20 tysięcy mieszkańców. Pięciotysięczne miasteczko jest już uważane za duży ośrodek. Natomiast infrastruktura jest dobra wszędzie - w każdym miasteczku, nawet tam gdzie mieszka 200 osób, jest basen, siłownia, sala gimnastyczna, boiska, przynajmniej jeden supermarket, pub i restauracja.

2/3 mieszkańców kraju mieszka w stolicy i okolicach. Reszta rozrzucona dookoła po linii przegowej w małych miasteczkach i na farmach. Wnętrze kraju jest niezamieszkałe i dostępne jedynie przez 3-4 miesiące w roku. W dodatku dobrym autem terenowym. To pustkowia pokryte górami, polami lawy i lodowcami. Dokoła kraju poprowadzono jedną drogę (tzw. ring road) z nielicznymi odnogami w różne miejsca. Jeśli coś się stanie i droga jest zamknięta, nie ma objazdu. Chyba że dokoła wyspy. Była taka sytuacja w zeszłym roku, kiedy woda z topniejącego lodowca zmyła most. W zimę drogi często są zamykane ze względu na pogodę (zamieć i zerowa widoczność, albo huraganowe wiatry, które mogą zdmuchnąć auto z drogi). Trzeba to po prostu przeczekać. Nie dotyczy to stolicy, tam życie toczy się normalnie, ewentualnie zawiesza się komunikację miejską.

Inna sprawa to zagrożenie wulkanami, ale to temat rzeka, na inną opowieść.

Koszty życia są bardzo wysokie, porównywalne do Norwegii. Wynajem mieszkań jest problemem. Ze względu na ilość turystów wiekszość apartamentów jest na wynajem krótkoterminowy (np. Airbnb), a ceny mieszkań które zostają sa windowane ze względu na duży popyt. Za pojedynczy pokój trzeba płacić średnio 60-90k ISK, czyli ok. 1600-2600 PLN. Tak było przed koronawirusem. Teraz siłą rzeczy zwalnia się dużo mieszkań, bo nie ma turystów, ceny też powinny pójść w dół. Mimo wszystko myślę, że koszty wynajmu mieszkania procentowo nie odbiegają znacząco od innych europejskich krajów, biorąc pod uwagę zarobki.

Inaczej jest z jedzeniem, które jest drogie. Tak samo elektronika - często 2 razy drożej niż np. ceny amerykańskie. Najbardziej wkurwia to, że nie opłaca się zamawiać z zagranicy (koszty przesyłki + złodziejskie cło). Najlepiej kupować takie rzeczy będąc za granicą i przywozić ze sobą. Wtedy nie naliczają cła (o ile usuniesz oryginalne opakowanie), traktują to jako przedmioty osobiste.

Rzeczy, które pewnie kolegów interesują: płyty i winyle. Na miejscu jest dobry wybór, kilka fajnych sklepów, ale znów - ceny ok. 50-60% wyższe niż np. w Polsce. Mam na myśli nowe płyty, jeśli chodzi o używane, to zupełnie inna bajka. W różnych second-handach można wyłapać fajne tytuły w dobrym stanie za równowartość 15, a nawet... 3 PLN.
Alkohol jest niestety najdroższy na świecie. Za przyzwoite piwo (w sklepie) trzeba zapłacić 400 ISK (12 PLN), a w knajpie 1000 ISK (30 PLN). Butelka najtańszego wina 40 PLN, a pół litra wódki 120 PLN. Natomiast na lotnisku w cenie bezcłowej te same alkohole można kupić za 1/4 ceny sklepowej. Niektóre produkty, takie jak odzież, środki czystości, słodycze mają ceny porównywalne do polskich, niezależnie od zarobków. To dowodzi jak jebie się polaczków - wciska się im te same produkty często nawet drożej niż na Zachodzie.

Do niedawna z pracą nie było problemów. Przyjeżdżałeś i od razu dostawałeś robotę. Często nawet nie trzeba było dobrze znać angielskiego, że o islandzkim nie wspomnę. Im wyżej mierzysz, tym lepiej musisz znać islandzki - to oczywiste. Rynek pracy jest dość jasno ukształtowany - Islandczycy zarządzają, Polaczki i inni imigranci cisną w fabrykach, na zmywakach i mopach. Oczywiście jest dużo wyjątków, jest tu też sporo wykształconych imigrantów w różnych dziedzinach.
Co wkurwia jeśli chodzi o lokalnych? Nepotyzm. Każdy każdego zna, załatwi robotę, nawet jeśli ktoś nie nadaje się nawet do tego, żeby wymieniać w kiblach rolki papieru toaletowego. Przez to jest dużo niekompetencji na wielu stanowiskach, w tym (samo)rządowych. Nikogo też nie dziwi 17-letni menedżer sklepu czy restauracji.

Kolejna ciekawostka - wierzenia pogańskie są równouprawnione z innymi religiami. Można legalnie wziąć ślub w obrządku Wikingów. W Reykjaviku buduje się nawet światynię pogańską.

Plagueis pisze:
Scorn pisze: Obrazek
Rewelacja, to na jakąś wystawę powinno zawędrować!
Dzięki! Tak się składa, że małżonka już robiła w Polsce wystawy ze zdjęciami z Islandii ; )
Dzięki bardzo! Nie wyobrażałem sobie, że tak obficie opiszesz... :-) Fajnie, żę CI sę chciało.
Tak właśnie przypuszczałem, że kosztowo to ala Norge. No i że pogoda / przyroda rządki.
Długo już mieszkacie?
A długo już mieszkacie?
Pracę znaleźliście w miarę sprawnie czy były problemy?
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
devastator77
zahartowany metalizator

30-03-2020, 16:15

Obrazek

U kitajców chyba coraz lepiej,życie wraca,tylko czy oni doliczą się wszystkich ofiar tego wirusa?
Kogo ty we mnie
wszystkimi dziennie
nocami straszysz?
Scorn
postuje jak opętany!

30-03-2020, 16:55

trup pisze:Dzięki bardzo! Nie wyobrażałem sobie, że tak obficie opiszesz... :-) Fajnie, żę CI sę chciało.
Tak właśnie przypuszczałem, że kosztowo to ala Norge. No i że pogoda / przyroda rządki.
Długo już mieszkacie?
A długo już mieszkacie?
Pracę znaleźliście w miarę sprawnie czy były problemy?
Mam przed sobą 2-3 miesiące przymusowego wolnego, więc mam czas ; )

Niedługo 3 lata stukną. Prawie 2 lata w małym miasteczku, od roku w stolicy. Mamy nadzieję zostać na długo, ale w obecnych czasach ciężko cokolwiek planować. Znam tu ludzi, którzy przyjechali "na chwilę", a są już kilkanaście lat. Założyli rodziny, kupili mieszkania itd.

Pracę znaleźliśmy jeszcze na odległość, wysyłając maile do różnych firm. Szybko poszło, a nic nas nie trzymało. Spakowaliśmy się i byliśmy na miejscu. Potem przeprowadziliśmy się do Reykjaviku i przy okazji zmieniliśmy branże.
Ciężej znaleźć jakiś kąt do mieszkania niż pracę. Jeszcze do niedawna nie znałem osoby, który przyjeżdżając tu (nawet w ciemno) nie ogarnęła sobie jakiejś roboty. Ale z roku na rok z pracą jest jednak gorzej. Rynek się nasycił, a po gwałtownej eksplozji turystyka wyhamowała.

Przez pandemię wszystko jest teraz na skraju porządnego pierdolnięcia, ciężko wyrokować jak dalej się wszystko potoczy.
heykvísl og ofn
Awatar użytkownika
SODOMOUSE
mistrz forumowej ceremonii

05-04-2020, 19:40

Chińskie bloczki mieszkaniowe
Obrazek
Scorn
postuje jak opętany!

05-04-2020, 20:10

SODOMOUSE pisze:Chińskie bloczki mieszkaniowe
Obrazek
Kiedyś widziałem film o takich mieszkaniach w Hongkongu. Niektóre miały dosłownie kilka metrów kwadratowych. W niektórych "apartamentach" trzeba było się wspinać po drabinie do łóżka, które wisiało gdzieś pod sufitem. Kuchni nie było bo 1) i tak nie ma miejsca 2) jadają na mieście, bo tanio.
heykvísl og ofn
535

05-04-2020, 21:18

Marzenie do którego skutecznie dąży chciwa banda określana mianem deweloperów.

Tymczasem niektórzy odstawili narkotyki i zaczynają dostrzegać prawdziwe oblicze biało-czerwonej kliki

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onec ... za/0yqzl2d" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
moonfire
zahartowany metalizator

06-04-2020, 15:26

535 pisze:Marzenie do którego skutecznie dąży chciwa banda określana mianem deweloperów.

Tymczasem niektórzy odstawili narkotyki i zaczynają dostrzegać prawdziwe oblicze biało-czerwonej kliki

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onec ... za/0yqzl2d" onclick="window.open(this.href);return false;
Warzecha to nie Karnowski czy Sakiewicz, już dawno krytykował, co mu się nie podobało. Zgadzam się z autorem w 100 %.
Awatar użytkownika
trup

06-04-2020, 17:10

moonfire pisze:
535 pisze:Marzenie do którego skutecznie dąży chciwa banda określana mianem deweloperów.

Warzecha to nie Karnowski czy Sakiewicz, już dawno krytykował, co mu się nie podobało. Zgadzam się z autorem w 100 %.

za późno zaczął krytykować. Teraz te se to krytykowanie może w dupę wsadzić. Wcześniej wazelina aż się wylewała. Warzecha to to samo towarzystwo.
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Nasum

06-04-2020, 19:04

Co tam Sars, lodowce się topią....

Pewnie i tak wszystko predzej czy później chuj strzeli.

https://www.komputerswiat.pl/aktualnosc ... rz/sq3jegd" onclick="window.open(this.href);return false;
Nasum

06-04-2020, 19:06

Co tam Sars, lodowce się topią....

https://www.komputerswiat.pl/aktualnosc ... rz/sq3jegd" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Żułek

06-04-2020, 19:09

ale to chyba dobrze akurat, przecież każą myć ręce, bez wody raczej cieżko ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Scorn
postuje jak opętany!

06-04-2020, 19:44

Nasum pisze:Co tam Sars, lodowce się topią....

Najwyżej Holandia zniknie - wiadomo, że siedlisko gejów i narkomanów. Kara boska.

W Polsce co najwyżej Elbląg, ale ich akurat nie szkoda.
heykvísl og ofn
Awatar użytkownika
devastator77
zahartowany metalizator

07-04-2020, 12:16

Warzecha to nie Karnowski czy Sakiewicz, już dawno krytykował, co mu się nie podobało. Zgadzam się z autorem w 100 %.[/quote]

za późno zaczął krytykować. Teraz te se to krytykowanie może w dupę wsadzić. Wcześniej wazelina aż się wylewała. Warzecha to to samo towarzystwo.[/quote]

Niedawno go widziałem w TVN24,a przecież jeszcze niedawno psioczył na tą stację i omijał szerokim łukiem.
Kogo ty we mnie
wszystkimi dziennie
nocami straszysz?
Awatar użytkownika
trup

08-04-2020, 22:19

Nasum pisze:Co tam Sars, lodowce się topią....

No i to jest konkret. Nie jakieś tam 5 cm tylko 1,5 m. No to już w chuj niemało.
Jeśli się ziści, to będzie ciekawie...
Awatar użytkownika
trup

08-04-2020, 22:33

... i równie refleksyjny wywiad choć na temat tego że nasz świat się zmienia i co będzie po...

Zuzanna Skalska: Świat po epidemii będzie jak Polska lat 90. Stary system się skończył

"(...)Ma pokazać biznesowi, że można prowadzić firmy w taki sposób, by pozostawić po sobie świat dla następnych generacji. Związane z tym decyzje mogą być jednymi z najtrudniejszych w ich historii, ale będą miały wpływ na przyszłość nas wszystkich. Czy będą dobre, czy złe, to zależy już od świadomości ludzi, którzy będą je podejmować. Nasze życie nie może się kręcić tylko wokół "ja", "dla mnie", "teraz" i "carpe diem". Powinniśmy odsunąć od siebie takie myślenie, jeżeli chcemy, by następne pokolenia w ogóle mogły przetrwać. To jest ważniejsze niż cała ekonomia. Wiele branż to jest zresztą jakiś absurd. Moda np. walnęła w mur jakieś 10 lat temu, a kiedy 5 lat temu Burberry paliło niesprzedane ciuchy, to już w ogóle była śmierć przemysłu. Marki i projektanci zachowują się jak zombie. Dobre i mocne spodnie specjalnie darte i szarpane (to już było w latach 80.), spódnice robione ze stołów - przecież to wszystko jest kompletnie bez sensu, oni już nie wiedzą, co wymyślać. To samo tyczy się chociażby branży wnętrzarskiej. Milan Design Week w tym roku na całe szczęście się nie odbędzie, ale jak się tam jeździ, to widzi się 63 000 nowych krzeseł, 50 000 kanap i nawet nie wiem ile lamp. Czy my naprawdę tak dużo wszystkiego potrzebujemy?(...)"

"(...)Jaki będzie kolejny krok? Reset, czekanie i co potem?

Podstawą naszych przyszłości, bo jest ich kilka, są teraz gwarancje każdego rządu. Jeżeli władze nie pomogą swoim obywatelom przetrwać w tej sytuacji, to będziemy mieli nową Rewolucję Francuską. Ludzie zaczną wychodzić na ulice i w kolejnych krajach będą wybuchały wojny domowe. Dlatego nawet ci, którzy długo nazywali COVID-19 "zwykłą grypą", czyli Trump, Johnson czy Bolsonaro, w końcu też ulegli. Brytyjski "Independent" celnie zauważył, że ofiar koronawirusa może być znacznie mniej niż tych, którzy zbankrutują przez lockdown. Szwecja ze swoimi 10 milionami mieszkańców i jedną dużą aglomeracją miejską na powierzchni większej niż Polska, jest idealnym miejscem na przetrwanie epidemii bez drastycznych zwolnień. W innych krajach może się zacząć gadanie, że ofiary koronawirusa nie były warte tego całego trudu włożonego w walkę z chorobą, ale to oceni dopiero czas. Trzeba bardzo uważać na taką huśtawkę nastrojów, bo z jednej strony możemy wygrać na loterii i wrócić do względnej normalności, a z drugiej może się zrobić totalna dystopia.

Prawdopodobnie z tego powodu szybciej niż przewidywał Harari pojawią się pokusy stosowania na szeroką skalę technologii powszechnej kontroli społeczeństwa, które są bardzo skutecznym narzędziem zarządzania masą. Świat zachodni nie wprowadzi ich, jak to ma miejsce Chinach, bo ze swoją długą historią budowania demokracji, zbyt wysoko ceni sobie prywatność. Z drugiej strony Wschód, który miał inną, bliższą "zamordyzmowi" przeszłość, nie ma z tymi technologiami żadnego problemu. Pytanie, jak świadomym i dojrzałym demokratycznie społeczeństwem jest Polska?(...)"

Obrazek
Obrazek

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
i artykuł o... (nomen omen w stosunku do topniejącego lądolodu Antarktydy...).. braku wody w Polsce

Czeka nas susza, być może największa od 50 lat. Brak opadów to niejedyny problem

"Polska od połowy lat 90. zmaga się permanentną suszą letnią, a ostatnie lata były pod tym względem najgorsze od kilku dekad. Nic nie wskazuje na to, by sytuacja miała w najbliższym czasie się poprawić. Jest wręcz przeciwnie. - Możemy mieć najsilniejszą suszę od pięćdziesięciu lat - powiedział Marek Gróbarczyk, minister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej.(...)"

"(...)W związku z niskim zimowym opadem na większości obszaru Polski, zagrożenie suszy rolniczej obejmuje 10 województw. "Ponadto 38 proc. terenów leśnych i rolniczych jest ekstremalnie lub bardzo zagrożonych (klasa zagrożenia IV - czerwony i III - pomarańczowy) występowaniem suszy rolniczej jest 38 proc."(...)"

Polska wysycha. Straciliśmy 80 proc. mokradeł, a woda nadal nam ucieka

Obrazek
Awatar użytkownika
trup

09-04-2020, 09:36

Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

09-04-2020, 10:08

^ Kasa musi się zgadzać...
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Awatar użytkownika
moonfire
zahartowany metalizator

09-04-2020, 11:05

Co do suszy, przez 31 lat nie zrobiono niczego, aby budować zbiorniki retencyjne. Do tego betonoza i kostkoza w każdym, nawet najbardziej zapyziałym mieście - woda nie wpływa pod grunt, tylko wysycha. Ale nie ma się co bać, bo wstaliśmy z kolan.
ODPOWIEDZ